Sanningen bakom Facebook-fasaden

Det är så otroligt störande med alla dessa perfekta och lyckliga statusuppdateringar man får upptryckt i ansiktet hela dagarna på Facebook (eh ...inte för att jag sitter där hela dagarna då *host*).

Visst får man vara lycklig och ha det gott men för fan - kom inte och påstå att det finns riktiga människor som ALLTID har det sådär perfekt!

Folk verkar inte ha några bekymmer alls? Själv är jag tvärt om - skriver precis sanningen, hur jobbiga barnen kan vara, hur mycket jag längtar till dagis öppnar på morgonen, hur pest det är för att jag måste diska och har hela veckans berg att ta tag i osv. Livet är inte rosenskimrande och ljuvligt lättsamt! Herregud!

Folk är väldigt noga med att skriva ut de dagar de lagat fina dyra 3-rättersmiddagar men "glömmer" att berätta de dagar det blev typ mackor, korv med bröd eller fryspizza. Berättar när maken kom med rosor en torsdag bara-så-där för att han är så underbar men "glömmer" att berätta att han dagen efter satt i lortiga kalsonger och fes i soffan, gnällde, gapade och vägrade ta disken. Berättar när sjumånadersbebisen är så underbar, sover hela natten, kan sitta själv, äter så duktigt, ler och säger mamma men "glömmer" att berätta två månader senare när ungjäveln börjat vakna och skrika hela nätterna igen och kryper omkring på dagarna och petar i kontakter, drar ner bordsdukar, äter hundmat och river ut allt ur köksskåpen och bara är en allmän plåga.


Skrev om det här på facebook idag, en lite bitter kommentar:

"Vissa skriver ju inget om familjelivets baksidor utan allt är guld och gröna skogar hela tiden. En fasad utåt. Åh vi har städat och bakat och jag har lagt 3 timmar på att laga söndagsstek och sen ska vi gå på skogspromenad hela familjen blablabla"


Men då kom Anna och berättade för mig hur det EGENTLIGEN ligger till ;-) Underbart!

"Du har bara inte rätt kodnyckel...
* Städa= eftersom frukosten kastades i golvet städades detta snabbt med trasan.
* Baka=jag slängde in ett par frysta frallor i ugnen.
* 3 tim. söndagsstek=jag glömde visst köttfärslimpan inne för länge, hoppas innersta
kärnan är ätlig. 
* Skogspromenad=om jag ser det kaos barnen lyckades åstakomma under tiden jag släckte branden i ugnen en sekund till blir jag TOKIG, måste ut!"


Köttfärslimpan :-D hahahaha att jag inte dog! Det var iofs rätt nära eftersom jag drack vatten när jag läste och satte vattnet i halsen, fick en kallsup, men kunde ändå inte sluta skratta.






Uppdatering:


Ett stycke ur Theresas underbara kommentar hahaha:

"Städar gör jag bara när barnen vill ta hit kompisar för då passar det inte ...TYVÄÄÄÄRR BARN INTE IDAG EFTERSOM JAG STOOOOOOORSTÄÄÄÄÄÄDAR (läs sitter vid facebook med en disktrasa i handen)."

HAHAHAHA Klockrent :-D


Kommentarer
Postat av: Tania

haha sååå sant så. Man ska inte tro allt man läser på FB. När jag har exploderat och gnällt har jag fått en massa skit för att jag flippar ibland.

2011-03-06 @ 22:30:23
Postat av: Mia

Håller verkleigen med dig angående facebook fasader. Man vill bara spy ibland. Och alla har fredags MYS och TACOS o RÖDVIN med sin älskling. Hela jävla sverige käkar Tacos på fredagar enl. facebook. (Nästan). Själv sitter man och får all sorters ångest när man läser hur alla andra tar vara på sina dagar så perfekt medans en annan knappt kommit ur morgonrocken ibland. Men nog fan ska man facebooka ändå haha

2011-03-06 @ 22:33:09
Postat av: Kicki

Eller så är det så att folk vill fokusera på det positiva för att må bättre?

2011-03-06 @ 22:36:24
URL: http://babybabbel.blogspot.com
Postat av: Johanna

Säkerligen väldigt sant i de allra flesta fallen :)

2011-03-06 @ 22:37:49
URL: http://joelsmamma.blogg.se/
Postat av: BeckaHBitcH.se - triss i gossar

Kicki jag tror inte på att man blir lycklig av att bygga upp en fasad utåt och att aldrig ventilera de jobbiga delarna av familjelivet. Tvärt om.

2011-03-06 @ 22:40:00
URL: http://beckahbitch.se
Postat av: theresa

vi äter pizza på fredagar för jag orkar inte laga mat. städar gör jag bara när barnen vill ta hit kompisar för då passar det inte... TYVÄÄÄÄRR BARN INTE IDAG EFTERSOM JAG STOOOOOOORSTÄÄÄÄÄÄDAR (läs sitter vid facebook med en disktrasa i handen) MEN JÄTTEGÄRNA NÄGON ANNAN DAAAAAG; MEN NI KAN VÄL GÅ UT O LEKA ISTÄLLET yes jag kan länsa godisskåpet utan att behäva smyga



Jag tycker att det är mycket roligare att läsa folks kaos uppdateringar än fredasmys till fukking lets dance.

2011-03-06 @ 23:14:08
Postat av: BeckaHBitcH.se - triss i gossar

HAHAHA Teresa! "facebook med en disktrasa" LOL. Den måste jag flytta upp till inlägget :-)

2011-03-06 @ 23:17:12
URL: http://beckahbitch.se
Postat av: Carro.

Hm, jag håller inte på att skriva lyckliga statusuppdateringar, men jag anser nog att jag lever mitt drömliv. Jag bor i mina drömmars stad (nyc), har väldigt mycket pengar att röra mig med och som oxå bidrar till ett ganska enkelt liv där vi kan köpa oss tjänster, en underbar man (vi lever ett jämtställt förhållande och är fortfarande förälskade efter 10 år), vi har en dotter som alltid har varit extremt enkel att ha att göra med and the list goes on and on:). Men jag anser att jag mår så bra för att jag väljer att vara nöjd men satsar ändå högt. Jag har vänner som är i min situation men som ändå är ganska bittra och anser sig inte vara nöjda för att de inte har ett sommarhus i Hamptons, typ.

Sen har jag ganska länge vetat hur jag vill ha mitt liv, har tex "bara" skaffat ett barn, då fler barn faktiskt gör livet bra mycket jobbigare. Ska jag ha fler barn väntar jag nog tills mitt barn är minst 7 år. Jag följer mitt hjärta och vet vad jag mår bra av.

2011-03-06 @ 23:17:28
Postat av: BeckaHBitcH.se - triss i gossar

Ja Carro; Grattis då :-) lite kul att du följer min blogg, vilken kontrast :-) fast kanske just därför? ;-)

2011-03-06 @ 23:21:33
URL: http://beckahbitch.se
Postat av: Carro.

Jag älskar din blogg! Läser allt! Ja, stor kontrast men jag är väldigt intresserad av människor, hur man lever och hur man väljer. Därför älskar jag bloggar, det ger insyn i liv som man aldrig annars skulle komma i kontakt med. Hade verkligen kunnat skriva hur mycket som helst om varför jag just har fastnat för din blogg:).

2011-03-06 @ 23:32:30
Postat av: BeckaHBitcH.se - triss i gossar

:-)



Men Carro då hade du ju kunnat gått och varit med på Histio awareness arrangemanget utanför Today Show förra måndagen ;-)



Du såg det inlägget va?

http://beckahbitch.blogg.se/2011/march/det-har-maste-ni-se.html

2011-03-06 @ 23:37:40
URL: http://beckahbitch.se
Postat av: Sara, mamma till pseudotvillingar

Jag har snarare sånna där tyck synd om mig vänner, inga som visar hur det verligen är med småbarn och så där utan sånna som riktigt skriker ut på fb var femte sekund att det är så synd om dom för det är si och det är så, exet sa så och bästa vännen är en slampa för att... och det är sååå synd om mig. Hade gärna sett lite positiva uppdateringar istället haha

2011-03-06 @ 23:55:43
URL: http://neccin.blogg.se/
Postat av: BeckaHBitcH.se - triss i gossar

Jo men precis, det får ju vara någon slags balans :-)

2011-03-06 @ 23:57:49
URL: http://beckahbitch.se
Postat av: Carro.

Haha, ja kanske nästa gång:). Jag pluggar faktiskt Fundraising och CSR (corporate social responsibility) .

2011-03-07 @ 00:07:37
Postat av: e-beth

De jag har på vänlistan på facebook måste isf vara väldigt olika dem du har..det är en salig röra av postitiva och negativa saker. men så har jag bara folk jag känner sen tidigare i min lista och det är bara en som jag inte träffat på riktigt, dock känt via ett forum i säkert 10 år.

De flesta känner varandra dessutom och då behövs det inte upprätthållas någon överdriven fasad heller.

Hursom så finns det ju dem som faktiskt lever ett "perfekt" liv också..som inte har så mkt problem som en annan. Vissa fokuserar på att skriva när det motar, andra skriver hellre när något kul händer.

Det betyder ju inte att de skryter eller vill vara perfekta för det. Eller att den som bara skriver när det skiter sig är en allt igenom negativ person.

Något som däremot står mig upp i halsen är allt jäkla facebookgnäll om vintern, som sen övergår till gnäll om värmen på sommarn. I somras blev jag så trött så jag skrev en status i stil med att "hoppas alla som i vintras ville ha riktigt varm sommar passar på att njuta nu, så jag inte mår dåligt i onödan" (jag blir alltså sjuk om det är över 25 grader varmt) sen var det ingen mer som gnällde på värmen :-D

2011-03-07 @ 00:08:03
Postat av: Linda S

Jag har faktiskt fått höra av en av mina (numera fd. vänner) att jag var en dålig mamma som inte förtjänade att ha barn eftersom jag gnällde och ville dra fram klockan typ 18år en kväll när jag var jävligt less trött och grinig.

Nej, man ska aldrig någonsin säga så, för barnen har också haft en jobbig dag, det ska man tänka på och så bita ihop och hålla käften.

Det roliga är att det alltid är 45+ tanter som säger sånt, som har allt det där med små barn bakom sig....

Kom ihåg det nu! Barnen är alltid underbara och när dom drar ut hela jävla leklådan och stoppar in skiten i dvd'n så är dom bara kreativa- ta vara på det istället! Bara så ni vet!

2011-03-07 @ 01:54:56
Postat av: Mudhoney

Jag tycker precis tvärtom. Jag tappar lite respekt för de vänner som bara sitter och gnäller på allt på facebook. Man måste inte vända sitt liv ut och in på nätet, det är nästan lite osmakligt. Facebook ska vara lättsamt, problem kan man prata med sina vänner om, på telefon eller när man träffas, alla måste inte veta allt.

2011-03-07 @ 06:33:39
Postat av: maria

hahaha älskar din ärlighet på facebook! Själv försöker jag vara positiv så långt det går för jag mår dåligt inombords, försöker på något vis förstärka det positiva så jag inte tänker på det dåliga eller något sådant fast jagt ror jag är lite blandad med statusraderna ;)

2011-03-07 @ 07:04:49
URL: http://crazyminds.blogg.se/
Postat av: L

men det är ju mycket roligare och trevligare att fokusera på det positiva! eller så kanske folk på riktigt är lyckliga även om det sticker i ögonen på vissa. dom uppdaterar väl inte 24/7 heller. händer det nåt extra kul/fint/positivt så vill man kanske dela med sig av det.

2011-03-07 @ 07:12:37
Postat av: Lilith

Haha så sant. Och det är samma sak med många bloggar man läser. Där läser man aldrig om bråk, att barnen uppfört sig illa eller liknande. Där är allt bara rosenrött hela tiden.

2011-03-07 @ 07:13:47
URL: http://www.lilith.se
Postat av: Heidi

Håller med! Jag har ett par på min lista som jag bara vill kräkas på.. Som ALLTID är sådär lyckliga och såååå mysigt allting är jämt!! JÄMT!

Sen en som är såååå kär och lycklig och älskar sin nya man och det handlar om honom HELA J ÄVLA tiden så jag kräks i min mun varje gång tror jag..

Urk..



Keam

2011-03-07 @ 07:15:21
URL: http://Vittsomsocker.blogspot.com
Postat av: Emma

Alltså jag kan på sätt o vis hålla med dig när det är överdrivet!Men jag har fb för att få respons och om jag skriver neg saker är det inte många som skriver o skriver ingen tycker jag att det kan kvitta att skriva om neg händelser. Sen VILL jag att min fb ska vara positiv för mig, fb är vad man gör den till, skriver jag något kritsikt o ifrågasättande till andra ja då skapar jag en disskution som jag inte alls är sugen på att delta i....det känns surt att man inte har så många som bryr sig om man klagar över något eller mår dåligt, för att för mig som sagt var är det fb till för att ha kontakt med andra...därför väljer jag oftast att skriva positiva o roliga saker för då får jag respons o folk kommenterar gärna o "gilla" och jag vill ha fb så positivt, jag vill att det ger mig glädje och det gör det inte om jag får skriva till mig själv hahaha ;) Sen vill jag inte heller skriva om personliga grejer som inte angår alla andra så är det. För är det negativa grejer så kan det kännas mycket mer känsligt o privat och jag vill INTE att alla andra ska veta att jag är fattig, kåt, kastat sönder fem tallrikar av ilska.



Sen som någon skrev här innan så är en del motsats o skriver BARA om neg o bittra ting ännu mer irriterande för JAG är faktiskt väldigt positiv i mig och någon som precis varit på thailands resa klaga massa på att komma tillbaka och inte alls tacksamma för att dem varit där, endel är sååå negativa och inte alls glada o lyckliga för vad dem har....det stör mig med.

2011-03-07 @ 08:19:08
Postat av: Emma

Man väljer helt enkelt att skriva om dem lyckliga stunderna för dem gillar man och vill dela med sig om...dock inte jag Älskar min familj tio ggr om dagen, jag är lyckligast, mina barn o vänner bäst!!! då lever man i en bubbla men om man skriver att man bakar gott bröd är ju helt normalt!!

2011-03-07 @ 08:22:31
Postat av: Jema

Jag tänkte så där som du förut och gör väl till viss del fortfarande. Men jag bestämde mig för att ändra min egen inställning och försöka fokusera på det som är bra istället. Resultatet blir att allt känns lite lättare om man helt enkelt inte skriver så mycket om det. Jag tror att det är så många gör för självklart är inte allt rosenrött varje dag.

Kram!

2011-03-07 @ 08:22:46
URL: http://jemamedlivet.blogg.se/
Postat av: froidan

Jag skriver också precis som det är, fått hör att jag gnäller så mycket dock, men kunde inte bry mig mindre ;)



Mitt liv har verkligen inte varit lätt dem senaste månaderna, så varför ska jag sitta och 'spela' att allt är bra när det inte är det? Är MYCKET skönare att verkligen få skriva ut som det är - som man känner! Befriande nästan måste jag säga :)

2011-03-07 @ 08:48:06
URL: http://froidans.blogg.se/
Postat av: froidan

Nu måste jag skicka denna länk bara för det, vet ej om du sett den men sevärd helt klart, man får nästan (bara nästan) lust att avsluta sitt FB-konto!



http://www.youtube.com/watch?v=8UouP8cRYZ8

2011-03-07 @ 08:51:11
URL: http://froidans.blogg.se/
Postat av: Jossan

jag stör mig mer på typen som hela tiden klagar, klagar, klagar, ältar, ältar, ältar. Och om man (gud förbjude) skulle komma med nåt tips eller råd, då får man "lätt för dig att säga" i nyllet. Jag har slutat kommentera på dessa personers inlägg.



Däremot brukar jag själv gnälla av mig en del, dock inte så mycket om man och barn, det gör jag direkt till dem! Hehe!



Jag tycker dessutom det är störande med folk som HELA tiden ska klaga, eller HELA tiden ska skriva om guld och gröna skogar. Har folk ingen balans i vardagen?!?!

2011-03-07 @ 08:53:59
URL: http://lovisaalbinsson.blogspot.com
Postat av: Sara

Jag blandar lite fint mina statusmeddelande... men finns det något tråkigare än folk som bara gnäller och allt i deras liv är fel?? jag hatar dessa fb-uppdateringar mer än de lyckliga. Vem som helst förstår att de som bara skriver lyckliga uppdateringar inte enbart har det så, men låt de vara lyckliga, vad är felet? De kanske ventilerar det jobbiga på andra sätt?? Dessutom behöver man inte vräka ut hela sitt liv på fejjan. Men hellre glada positiva statusar på fb än "tyck synd om mig"-statusar.

2011-03-07 @ 09:21:11
Postat av: Marie [Mamma till William & Linus]

Jag är rätt ärlig om sånt just på fb, sist fick jag sånt mothugg av en tjej som skrev att jag bara klagar på William om hur dålig han är , och det verkar inte som att jag älskar han för att jag tycker att han är jobbig just nu..

2011-03-07 @ 12:23:01
URL: http://mzetterblad.blogg.se/
Postat av: qat

Ja, jag vet inte riktigt i vilken kategori mitt senaste uppdaterande av status kvalificerar sig som men... ;)



"det är oroväckande att folk som söker på "missbildade människor" på Bing har hamnat på min blogg...."



(And f.y.i - jag avskyr också rosenröda människor på fb). ;)

2011-03-07 @ 13:05:21
URL: http://ienannandelavlivet.bloggplatsen.se
Postat av: Helena

Så jävla roligt!

2011-03-08 @ 08:59:17
URL: http://helenaekberg.blogg.se/
Postat av: Michan

Så himmla bra skivet, och så roliga kommentarer :)

Jag blir lite ledsen ibland när jag läser bloggar också. alla skriver jämt hur underbart dom har det, jag väntar på min underbara man. och bla bla bla

Själv har en liv gått i bitar och jag kan inte påstå att det var rosen rött när vi levde tillsammans heller.

Sorry för allt gnäll :)

Jätte bra inlägg

2011-03-10 @ 16:08:18
URL: http://www.michaela-michan.blogspot.com/


Missa inga nya blogginlägg - prenumerera med Bloglovin!


bloglovin

Varför prenumerera? Läs ->



Läs detta innan du skriver:

Eventuella svar skriver jag här, inte i din blogg.
Försök undvika elakheter, det är så tröttsamt och onödigt.
Rena reklaminlägg/spam undanbedes.

Vill du tipsa om en tävling? Det får du gärna göra men gör det helst genom en kommentar HÄR

Tack för din kommentar :-)




Kommentera inlägget här:

Namn:
Spara uppgifter?

E-postadress: (Visas bara för Beckah)


URL/Bloggadress:


Vad har du på hjärtat?:

Trackback