STOR suck

Han får sova till srax före 13. Halva dan har gått. Jag är snäll och säger inget. Han fick min sovmorgon för att han skulle ut och fiska. Grattis.

Vaknar och börjar gapa och domdera om ALLT. Gnäller över att det inte finns frukost som passar. Rotar fram ost och smör och frågar argt var osthyveln är? -i disken. Han blir arg och säger att då kan han kasta osten lika väl. Kastar in den i kylen istället.

Jag säger att nån sån här sovmorgon är jag inte intresserad av att få en repris av imorgon så nu får det vara färdigfiskat. Han börjar gasta om att jag bara stack iväg igår och det är det som förstört allt...

Jag påminde om hur jag fick veta att han skulle fiska. Nämligen att han dagen innan meddelade att "bara så du vet så SKA jag fiska torsdag och fredag natt". Han gapar tillbaka att så var det inte alls. Han berättade citat: "flera veckor i förväg". Seriöst. Det VAR dagen innan! :-D

Han fräser att det var skillnad dessutom för jag sa till efter att jag redan åkt. Javisst, sant, men det var ju för att han inte svarade i telefon och dessutom ordnade jag till och med barnvakt åt honom innan jag stack.

Inget duger han bara fräser och morrar och tar knäckebröd och smör och sätter sig i soffan och höjer blodsockret lite... Bra det. Det brukar hjälpa när han förvandlas till en gnällig treåring...

STOR suck! Kan det bli mååååndag nån jävla gång?!

Nytt på Tradera!

Har ääääntligen fått upp lite på Tradera. Ja, alltså för några dagar sen. Mycket mer ska till för att få månaden att gå ihop :-) det jag la upp häromdagen är för att finansiera Alvins nya vagn. Sen får jag hiva upp lite mer för att ha råd med Victors födelsedag.

Mina annonser finner du här: http://www.tradera.com/auktioner/Beckah82

Än så länge är det några po.p-jackor och ett par velourbyxor (asballa) :-) men mer kommer inom några dagar.


http://static.tradera.com/internal/site/items/logo_194x51.gif

Att göra innan Hoppsan kommer

Jag har lixom inte ens börjat "boa" på något sätt :-) eller vad man ska kalla det.

Finns en del att fixa innan det är dags att få trean ju.


* Tvätta bebiskläder och lägga i garderob
* Fixa i ordning sovrummet
* Tvätta sjalar
* Städa skötbordet
* Köpa blöjor
* Hämta Babyskydd
* Skriva förlossningsbrev
* Packa BB-väskan

Vad gör man mer? Hm....

Ja det vore ju VÄLDIGT trevligt också om jag hann fixa till kameran innan Hoppsan kommer :-( annars kommer jag sörja resten av livet om jag ska behöva fota med min gamla bajskamera. Men det borde ju hinnas med.

Jag vill även hinna noppa och färga ögonbrynen och KLIPPA MIG! Tänkte önska mig en klippning i födelsedagspresent meeen frågan är ju om jag hinner? Fyller den 6 sept och är beräknad 8 sept... hm...

Min nyväckta vilja att boa har kommit smygande typ senaste 2 veckorna. Snart dags att ta tag i allt :-) först ut blir tvätten. har så grymt mycket tvätt nu så jag måste boka tid i tvättstugan och då kan jag ju lika gärna ta bebiskläderna också så har jag det gjort.

LOL med Alvin så bäddade jag spjälsängen i typ... vecka 30 eller något? Minns inte men tiiidigt bara för at jag fick något akut behov av att boa. Sen använde jag aldrig spjälsängen ändå :-) knasigt. Den här gången släpar jag inte ens fram den för det blir bara en samlingsplats för rentvätt och det vill jag INTE ha någon.

Min EGNA eftermiddag :-)

GÖTTANS!

När 2 timmar passerat och de "viktiga" sakerna som bara måste göras hittills bara visat sig vara att spela Farmville och liknande aktiviteter så sa jag bara det att "nu sticker jag" och så tog jag bussen till Kinna :-) tänkte gå och noppa och färga ögonbrynen men hon var inte där. Får fixa det nästa vecka.

Gick en sväng till barnmorskemottagningen (har skrivit ett eget blogginlägg om detta) för att mäta magen och kolla sf-kurvan och sen gick jag till Lindex för att shoppa. Då ringer syster Kicki! :-D "Vill du hänga med till GeKås?" -Jaaaaaaaaa såklart :-)

Ringde hem för att säga till Mathias så det inte skulle krocka med fisket men fick inget svar hemma och inte på mobilen... jaja tänkte jag, det kan ju inte jag hjälpa så jag åkte till Ullared och GeKås :-) men först skaffade jag barnvakt åt Alvin om Mathias skulle behöva sticka före jag kom hem.

Väl på varuhuset fick jag tag i Mathias och berättade var jag var och att han kunde lämna Alvin till sin mamma om han behövde sticka iväg.

Sen hade jag och Kicki en jättetrevlig eftermiddag med spontanshopping. Ingen av oss hade något vi skulle ha så vi gick till alla de där ställena man aldrig hinner med annars och så hoppade vi över barnkläderna och sånt som man brukar fastna i ;-) jag UNNADE mig :-) massa bara till MIG! :-D bara stack in på barnavdelningen en liiiten sväng ;-) Alvin fick Kalsonger för 15 kr och Victor fick två suuuperbilliga tröjor för 10 kr styck :-) Hoppsan fick inget för det fanns inget fint. Men jag köpte amningskupor så det får väl räknas till Hoppsan då ;-)

Annars var det mysbyxor och en tunika till mig. Jag var TVUNGEN för inget passar längre nästan. Går ju i samma klänningstunikor jämt. Sen blev det en del godis, lite nyttokrafs och så. Ingen storhandling men kul att få komma iväg och bara vara med syrran och handla utan att handla till barnen bara.

Köpte en vetevärmare till Mathias också som han tänkt göra länge eftersom hans kiropraktor sagt åt honom att göra det. Meeen den är nog inte helt fel för mig att låna heller ;-)

Vi kom hem strax före 21 och då stod Mathias färdig för att åka och fiska och Alvin var redo för välling och nattningsprocedur och då kändes det helt okej att ta över faktiskt :-)

De hade varit ute vid huset i två omgångar idag och jobbat så han fick lite VIKTIGt gjort till slut ändå och det MED Alvin till och med :-) bra det.

Nu känner jag mig påfylld och glad :-) ...och fattig! Men får väl slänga upp lite mer på tradera får att få in några kronor.


Extra kontroll hos BM vecka 34+1

För att få det här med tillväxten ur huvudet så gick jag en sväng till BM idag oanmält. Jag bad om att få SF-måttet mätt bara vilket jag fick :-) Snällt att klämma in mig där en sväng så jag fick lugnat mig lite ;-)

Det växer... och ganska fort med men inte så illa som jag fick för mig så nu är jag helt lugn igen. Det ser bra ut på kurvan. Hon mätte det till 35 men lyckades pressa ihop det ganska hårt till 34. Jag satte närmre 35 på min ritade kurva eftersom det egentligen är mer sanningen. Hon tryckte ju ihop allt hon kunde för att lugna mig.

Såg nu när jag skulle rita kurvan att jag ritat fel på Alvin. Han hade 38 som slutmått i vecka 39+ och inget annat :-) så det har jag fixat nu på den här nya kurvan:



Om man ritar in det på en riktig kurva ser det ut så här:




Jag fick lyssna på Hoppsans hjärtljud också som låg på fina 135 och hen protesterade inte alls lika mycket som hen brukar över dopplern.

Riktiga BM-besöket är om 6 dagar :-) och det är ca 3,5 vecka kvar till viktskattningen nu.

Å lycka!

En glädjeprick, ett litet ljus i mörkret kom denna gråa, sura dag :-)

Jag har köpt en vagn!!! :-D *wiiiiiiie*

Till Alvin alltså ;-) en lika liten och smidig sulky som han redan har men som inte är lika gammal och pinsam och solblekt ;-) mycket finare och med sufflett och nästan helt liggläge (OM jag behöver lägga ifrån mig Hoppsanbebisen i vagnen från sjalen, tex blöjbyte). Superfin, superbilligt och med många tillbehör *glaaaaaaaaad*

Men den kommer inte hit förrän nästa vecka. Jag har köpt den begagnad alltså från Blocket ;-)


Denna som han har nu är ju skämmig att visa sig ute med ;-)





Men JAAAAAAAAAA jag är fortfarande sur (se förra bloggningen) för någon har fortfarande inte fått fingrarna ur utan sitter vid datorn med MYCKET viktiga saker så som Farmville...

...medan jag gett Alvin lunch och sånt.

Kom och ta mig...

....LÅNGT härifrån! helst bort till måndag morgon ungefär!

Idag var det inte min sovmorgon (vi har varannan dag) så någon annan fick sova istället. Någon som ska fiska inatt och således både få rolig egentid plus stjäla MIN sovmorgon imorgon (och sedan göra en repris på det hela och fiska även imorgon natt).

Vi åkte en sväng till Kinna för att jag skulle köpa en av Victors födelsedagspresenter för en stund sedan och jag BAD verkligen om att få hoppa av i Kinna och vara lite ensam och sen ta bussen hem senare. Men Nej. Icke. Det gick inte för sig minsann.

Denna Någon som ska vara borta hela kvällen och natten plus sno min sovmorgon imorgon kunde inte tänka sig det för han hade viktiga saker att göra. Så jag fick vackert åka med hem och nu sitter vi här och OJ vad mycket viktigt som skulle göras ...dricka kaffe, läsa Markbladet, surfa på nätet osv...

Denna Någon som sticker iväg på egen hand många gånger varje vecka. Många timmar varje gång kunde inte ge mig ett par timmar. "Du får ju vara själv ikväll när jag sticker iväg" SAY WHAT?! Är det min egentid det? Att natta Alvin och sitta hemma och vaka över en sovande unge?!

När fick jag egentid senast? Jo för 11 dagar sedan när jag åkte med min syster några timmar med bilen för att hämta hennes son. Innan dess var det ett par timmar hos barnmorskan veckan innan när jag gjorde glukosbelastningen och innan dess? ja det var den 3 juli när syrran fyllde år och Alvin sov hos sin farmor och farfar.

YEY!

Ja, jag tänker sura heeeeeeeeeela dan och tro inte att det räcker med idag. Jag tänker sura tills på måndag morgon.

High Chaparral

Idag blev jag väckt på min sovmorgon av M som frågade om vi inte skulle ta och åka till High Chaparral :-) Ingen av oss har varit där innan och vi har pratat lite löst om att åka dit nu så det var inte mycket att fundera över :-) bara att hiva oss iväg.

Vi har ju inte så himla långt dit heller så då kan man lika gärna kolla upp stället. Vi hade riktig TUR med vädret! Jag fick se solen igen som jag saknat i flera veckor *lycka* snåla smålänningar att sno solen och inte dela med sig till oss här... nåja, jag fick ju låna den några timmar iaf.

Vi hade en supertrevlig dag. Stället är helt okej även om varken jag eller M är så där väldigt insnöade på pangpang och sånt men Alvin tyckte det mesta var spännande och det är ju snyggt gjort och alltså trevligt för ögat att gå omkring där. Bra skådespeleri och lagomt mycket aktiviteter fast jag tror att barn mellan kanske 4-10 år har störst glädje av det. Om man räknar bort VISSA cowboy-tokiga vuxna män då som förmodligen är de som uppskattar det allra mest. Nämner inga namn *****n hahaha :-D

Anyway. Alvin  är nu förälskad i sin nya revolver och sin hatt och sover nog rätt lycklig i natt. Priserna är helt okej  (är medlem i hyresgästföreningen och fick inträdesrabatt mot uppvisande av medlemskortet också) och lika så maten men INTE kön till maten. Fy fasen vilken tid det tog och sen insåg vi att vi valt fel ställe men men så kan det gå.

Ett gäng foton blev det också från dagen och dessa finns nu upplagda i bilddagboken :-)

Smakprov:








Vecka 35 (34+0)

Nu har jag gått in i vecka 35 *tappar hakan, darrar lite på underläppen och kallsvettas en aning* JÄVLAR så nära det är nu! Gah!

Familjeliv påstår detta;

Du är på dag 239 av 280. (85,4%).
Du är i vecka 35.
Du har gått 34 fulla veckor och 0 fulla dagar (v34+0).
Du är i 8:e kalendermånaden.
Du är i 9:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Tis 8 sep 2009
Du har 41 dagar kvar till beräknad förlossning.

Vecka 35

Kroppen:
Nu ökar du snabbare i vikt, upp till drygt ett halvt kilo varje vecka. Av det går cirka 300 gram till barnet. Om du ökar väldigt mycket i vikt kan det bero på att du samlar på dig vätska. Det är oftast normalt men kan även vara ett av flera tecken på en komplikation. Mot slutet av graviditeten går du på fler besök hos barnmorskan för att till exempel upptäcka om blodtrycket stiger. Många får halsbränna, magen känns ofta full och det är svårt att hitta sköna ställningar på natten. Du får räkna med att vakna några gånger per natt för att kissa och vända dig i sängen.
Vid den här tiden gör barnmorskan en sammanfattning om hur din graviditet har varit. Du kan skriva ett förlossningsbrev där du skriver lite om dig själv och dina förväntningar på förlossningen, samt vilken form av stöd som du tror att du och din partner kommer att behöva.

Barnet: Fingernaglarna har nu vuxit ut helt och hållet på barnet. Barnets benmärg börjar producera röda blodkroppar. Du känner nu varje dag hur barnet rör på sig och det är inte ovanligt att du lagt märke till att ditt barn har en speciell dygnsrytm, som ofta fortsätter efter att barnet är fött.


************

Babycenter påstår detta;

34 fulla veckor

Nu väger bebisen minst 2,2 kg och är lång minst 45 cm. Den fortsätter att lägga på sig underhudsfett, som sedan kommer att hjälpa den bibehålla sin kroppstemperatur och börjar se mer avrundad och "normal" ut.

fetal development at 34 weeksOm du inte redan pratar med bebisen är det bra att börja nu - nästa vecka är hörseln fullt utvecklad. Det gör inget om du pratar bebisspråk - en del forskning pekar mot att nyföda föredrar ljusare röster.

Om du varit rädd att bebisen ska födas för tidigt, kan det vara lugnande att veta att 99 % av bebisar som föds i vecka 35 klarar sig bra och att de flesta inte får några allvarligare problem alls. Bebisens centrala nervsystem håller fortfarande på att mogna, men lungorna är nästan helt utvecklade nu.

Många kvinnor upplever att det pirrar eller domnar i bäckenet eller höfterna, bland annat när de är ute och går. Detta kan orsakas av att bäckenets ligament luckras upp inför förlossningen. Prata med din barnmorska om du besväras av det.




************

Growingpeople påstår detta:

I vecka 34 (De räknar alltså fulla veckor) är medelkroppslängden 46 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 2350 gr. Huvudets omkrets är 32 cm.

Barnets utveckling Teckning: GP/Lars Grennert

Barnets hud blir mer rosafärgad. Om det är en pojke så har testiklarna vandrat ner i pungen. Tarmen är full av en grönsvart massa, en slags bajs som består av hudavlagringar, som barnet får i sig när det svalt fostervatten, galla och tarmsaft.


Dagens FL

Hahaha :-D idag blir det ett humoristiskt citat från vår kära familjesajt:

"Hjälp! Kan killar få fontänorgasm?! Häromdagen när jag och min pojkvän hade sex och han fick orgasm så sprutade det något ur snoppen"

*LOL* :-D

Bad i sjön

Vi låtsades som om det var sommarväder och åkte till sjön :-)

Alvin och Mathias badade men jag doppade bara benen ;-) vågade inte chocka magen med iskallt vatten.

Massa bilder finns här i bilddagboken och så tipsar jag återigen om filmen http://www.youtube.com/watch?v=mG_Jq0aSUA0 som jag också la upp här i bloggningen under.

Smakprov på bilderna:




SÖTASTE Alleballe!!!

Hahaha lyssna! Nu fick jag chansen att dela med mig av Alvins ramsor på "Alviska" som jag skrivit om :-)

En arg och frysen bebis som INTE vill åka hem från badet ;-) *måste ses*


Sen avnavling - barnets födslorätt



Jag lånar rubriken från tråden på FL som fick upp mina ögon för detta för länge sedan
, men tyvärr inte tillräckligt länge sen. Jag har nämligen två tidigt avnavlade barn.


Tråden på FL hittar ni här:  http://www.familjeliv.se/Forum-2-13/m44999576.html (tråd nummer 7, den nuvarande tråden)


Det känns nästan lite dumt att skriva om detta. Jag är inte i närheten lika insatt som trådstartaren och vissa personer i trådarna på FL men jag tycker det är så viktigt att jag inte bara vill länka till FL utan även sammanfatta lite eftersom många inte kommer klicka sig vidare och läsa mer tyvärr.


Om avnavling

Avnavling är helt enkelt att man klampar navelsträngen (stryper blodflödet) efter ett nyfött barn kommit ut ur sin mamma. Antingen vaginalt eller genom snitt.  Klampningen brukar ske ganska omgående och sedan får pappan eller någon annan klippa av den sega navelsträngen.


I andra änden av navelsträngen sitter en moderkaka. Både navelsträng och moderkaka är fulla av blod och det är inte mammans blod eller överblivet, onödigt blod. Det är bebisens blod! Det handlar inte heller om några droppar, vi pratar decilitrar. En deciliter gör inte mycket på en vuxen människa men nu pratar vi om ett litet pyre på kanske 3-4 kilo och då är varje deciliter oerhört viktig. Hela mängden "navelsträngsblod" utgör ca 50% av bebisens totala blodvolym.

Lyckligtvis får de flesta bebisar i sig mycket av detta under förlossningen och de sekunderna det tar att klampa av navelsträngen. Men vid en tidig avnavling finns ändå mycket blod kvar som bebisen alltså går miste om.


Naturen vill att barnet ska ha sitt blod och ser till att moderkaka och navelsträng pumpar in det här blodet  i bebisen efter förlossning. Ja, det vill säga OM ingen kommer och sätter en klämma på navelsträngen och förhindrar flödet. Annars tar det knappa 5 minuter för bebisen att få sitt blod och därefter kan man klampa och klippa. Mycket enkelt.


Varför tidig avnavling?

Ja, då undrar man ju genast varför man inte gör en sen avnavling på alla barn på alla sjukhus. Det enklaste svaret är  pH-provet. Man brukar göra ett test på navelsträngsblodet (som man kallar det för att slippa säga att det är bebisens blod) för att kolla pH-värdet och på så vis få svar på hur barnet mår efter förlossningen. En "kvalitetssäkring" av vården. Att detta prov lika gärna kan tas med kanyl ur en fortfarande pulserande navelsträng struntar man i.


En annan del  i detta är forskningen. Du kanske hört talas om "navelsträngsblod" och forskning på stamceller?  Sen stamcellsforskningen inleddes avnavlar man tidigare än någonsin. Redan innan barnet hunnit ta sitt första andetag. Samtidigt ökar bland annat autism lavinartat.


Vad är rekomendationen?
I oktober 2007 hölls ett stort möte angående sen avnavling där man gemensamt beslutade sig för att sluta avnavla tidigt  som rutin. Läs mer om mötet och fakta kring avnavling här: http://www.dagensmedicin.se/nyheter/2007/12/05/okat-stod-for-senare-klipp/index.xml

Här finns de nationella riktlinjerna för avnavling: http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=10609


Kan man avnavla sent vid kejsarsnitt?

Det går utmärkt! Säg till innan om att det är er önskan att ert barn ska avnavlas sent. Prata med MVC-barnmorskan och alla ni kommer i kontakt med innan förlossningen och ha det med i förlossningsbrevet. Sen avnavling är dock endast möjligt om det är ett "vaket snitt" eftersom narkosmedlet i ett sövt snitt annars kan komma över till barnet. Om man inte får beviljat en sen avnavling vid sin snittförlossning kan man be dem om en kompromiss åtminstone. Dvs att läkaren "mjölkar" navelsträngen med fingrarna några gånger innan klampning. Då hjälper man naturen på traven lite att föra över barnets blod till barnet.

Här finns mycket information om avnavling vid snitt: http://www.familjeliv.se/Forum-2-13/m33964976.html


Kan man avnavla sent om barnet mår dåligt och behöver hjälp direkt?
Ja. Om något händer barnet är det enbart positivt om man håller barnet lägre än moderkakan och "mjölkar" ur blod in i bebisen. Blodet innehåller viktigt syre som ett medtaget barn har extra stor nytta av. Skriv i ditt förlossningsbrev att du vill ha det på det här viset om något händer. En snabb mjölkning med barnet lägre än moderkakan i 30 sekunder hinns med, även i en krissituation. Här är pappans roll viktig.


Kan man avnavla tvillingar sent?
Javisst. Det går utmärkt, men som alltid när det är en förlossningssituation utöver vanlig standard med enling och vaginal förlossning så måste man vara extra vaksam och påpeka att man vill ha en sen avnavling av sina barn. Viktigt att tänka på dock, är att tvillingar som delar moderkaka skall hållas i samma nivå (höjd) så fort barn 1 är framfött. Om något av barnen hamnar högre än sin tvilling kan denna få minskat flöde och förlora blod eftersom blodet får lättare att rinna till den lägre tvillingen. Det vanligaste är dock att tvillingar har varsina placentor och då gör man som vanligt.


Ökar risken för nyföddhetsgulsot?

Nej. Bebisar kan få problem med gulsot som måste behandlas, men det finns inga bevis för något samband mellan sen avnavling och behandlingskrävande gulsot. Därför kan detta aldrig användas som argument för tidig avnavling. Ändå är det en vanligt förekommande "ursäkt" på många sjukhus. Läs mer om gulsot och sen avnavling inne i trådarna på FL. Det finns teorier att gulsoten i sig över huvudtaget inte är farlig och vissa menar att den kanske till och med är positiv.


Kan man lita på att man får en sen avnavling om det står i förlossningsbrevet?

Nej. Tyvärr kan man inte alls lita på det. Särskilt inte på de sjukhus där man har tidig avnavling som rutin.  Men  även annars om det uppstår en akut situation till exempel. På sjukhus som avnavlar sent brukar man fortfarande avnavla tidigt i akuta situationer och vid snitt. Var vaksam! Påminn!


Pappans roll

Det är viktigt att pappan är medveten om det här med sen och tidig avnavling. Mamman är inte alltid helt med efter förlossningen så i många fall är det pappan som får hålla ett öga på att navelsträngen inte klampas av för tidigt. Samma sak i ett akut läge, där bebisen kommer ut livlös och medtagen. Prata om detta hemma innan förlossningen!


Vad säger WHO?

WHO Recommendations for the Prevention of Postpartum Haemorrhage. October 2006.page 15
"Recommendation:
Because of the benfits to the baby, the cord should not be clamped earlier than is necessary for applying cord traction in the active management of the third stage of labour. (weak recommendation, low quality evidence) For the sake of clairity, it is estimated that this will normally take around 3 minutes."


Var tillämpas tidig respektive sen avnavling?
Det finns listor i trådarna på familjeliv.se men ta aldrig något förgivet. Var vaksam även på de sjukhus som har sen avnavling som rutin och skriv in det i ditt förlossningsbrev.

Värt att nämnas är att nationella blodbanken för stamceller finns i Göteborgstrakten, så det är ingen tillfällighet att det främst är i dessa trakter som man fortfarande tillämpar tidig avnavling. Till exempel i Borås, där jag själv ska föda mitt tredje barn inom några veckor. Här är det extra viktigt att man bestämt säger till om sen avnavling.


Stamcellsforskarna behöver så färskt blod som möjligt. Allra helst vill de att navelsträngen klampas av före första andetaget. Min andre son är född i Borås och då hade jag ingen aning om allt detta med avnavling. Gossen var dock smart och började skrika (och således även andas) få fort huvudet var ute, i väntan på att kroppen skulle följa efter. Vilken tur. Då fick han i alla fall börja andas innan de klampade av.


Länkar:

http://www.nt.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=4710491
En mycket bra artikel


http://www.cordclamp.com/


http://www.autism-end-it-now.org


http://www.birth-brain-injury.org/


http://www.gentlebirth.org/archives/cordIssues.html


Filmer:

En mycket viktig och bra film (går inte direktvisa):
http://www.metacafe.com/watch/2870183/we_can_be_much_kinder_birth_matters_video_contest/



Väldigt bra nyhetsinslag från Rapport.


En film för pappor. "The Other Side of The Glass". Äntligen en förlossningsfilm för pappor. Jag uppmanar ALLA att se den. Varför tillåter vi att nyfödda behandlas på ett sätt som vi annars ALDRIG någonsin skulle tillåta någon behandlade våra barn?



Autism,  ADHD,  ADD och Asperger med mera. Svaret kan finnas i en tidig avnavling. Den här filmen berör mig oerhört mycket. Min förstfödde fick syrebrist under förlossningen. Hans hjärtljud avstannde, jag blev klippt och det sprang in läkare på rummet. En blå bebis drogs ut och avnavlades ögonblickligen innan han äntligen tog första andetaget och kom igång. Han förlorade antagligen ganska mycket av sitt "navelsträngsblod".  Han hade dessutom en sjukt lång navelsträng. Så lång att barnmorskan imponerat höll upp den och deklarerade att det var det längsta hon sett. Blodet hade alltså en ganska lång väg att vandra. Nu 11 år senare ska min son utredas för ADHD och Asperger. Precis som alla föräldrar söker jag svaret till "varför". Det rätta svaret kommer jag aldrig att få, men den tidiga avnavlingen kommer alltid att finnas med som en teori tyvärr.


______


Läs gärna övriga inlägg i kategorin "Råd, hjälp & information" också.


Idag för 11 år sedan...

Idag för 11 år sedan var jag beräknad att få mitt första barn. Victor var tänkt att komma idag, den 28 juli 1998. Men dagen kom och gick och ingen bebis syntes till. Inte på väldigt länge faktiskt. Varje dag känns som ett år när man går över tiden (det vet de flesta som testat).

Är man dessutom 15 år gammal är varje dag ännu längre. Jo, det är faktiskt så! Tiden går snabbare och snabbare ju äldre man blir. För en ettåring är ett halvår en evighet - det är ju halva livet! Det känns för ettåringen ungefär som 13 år känns för mig.

Tror de flesta känner igen vad jag pratar om - att tiden går snabbare och snabbare.

I vilket fall...

Om 18 dagar är det Victors födelsedag istället. Sen börjar skolan några dagar därefter. Sexan. Min lilla kille börjar sexan. Fatta att han börjar HÖGSTADIET om ett år. ETT ÅR!!! Jag fattar det iallafalll verkligen inte. Inte över huvudtaget.


Ungefär en månad innan Victor kom ut


Nyfödd. 15 augusti 1998


17 augusti. Nyss hemkomna från BB. Victor är 2 dagar gammal och får träffa moster Angi.


3 veckor gammal


6 månader


1 år


2 år


2-åring och 18-åring


Nästan 3 år


4,5 år


5 år


6-årsdagen


Typiskt Victor. Det här är Victor i ett nötskal genom livet. Klättrar bokstavligen på väggarna.


7-åring

 
9 år och har fått en Alvin-brorsa

 
På väg mot 10 år


Snart 11 år

Komma bort

Ikväll vill jag komma iväg en sväng. Får väl tvinga mig på någon stackars syster om det finns någon hemma...

Vad pysslar alla med? Vad gör DU? vem har stulit solen? Var ju inte igår man såg den precis. Vill ha sommar innan jag deppar ihop.

Ont lite överallt och illamående idag, yr och lite sånt (nej, ingen preeklampsi). Är nyfiken på värden och sånt men ska inte till BM förrän om en hel vecka. Fast iofs...veckorna går ju sjukt fort så det är bara att härda ut.

Mathias sista semestervecka och på måndag är även Alvins semester slut så han får börja dagis igen. Gött att ha de två små grisarna ur huset om dagarna så det kanske blir lite mindre stök och smuts ;-) hahahaha :-)

Saknar Victor en hel massa. Känns jättekonstigt att han varit borta så länge :-/ Han kunde ju komma hem nu och liva upp stämningen tycker jag. <3

Tröttis vid matbordet

Sötisen vid matbordet häromdagen :-D



Aningens trött kanske ;-)

Mage jämförelse

...eeeh ...hjälp? eller nå't!

Arbetsnamnet "Hoppsan" passar oerhört bra iallafall men jag blir lite kallsvettig när jag tänker på att det är 6 veckor kvar + övertid... men men det kanske stannar i tillväxt nu :-)

Klockan är över midnatt så jag tog en ny magbild för att få en exakt veckojämförelse från förra veckan, nu när jag är i v 33+5.



Vilken tur att jag inte väntar tvillingar :-D

Min absoluta FL-favorit

Tråden är snart 3 år gammal men får mig fortfarande tårögd av lycka <3

*snyft* Detta är min absoluta FL-favorit!

http://www.familjeliv.se/Forum-1-55/m13712950-1.html



Ultraljud

Hur ska jag kunna vänta flera veckor till innan UL? Tillväxt-UL:et är ju faktiskt rätt seeeent om man tänker efter. Jag vill göra UL nu på en gång ju! Jag trodde det skulle bli i typ mitten av juli eller så men det blir slutet av augusti.

Vill inte vänta! Funderar om jag inte kan ringa och fråga iallafall om det går att få en tid nu till veckan eller veckan efter. Hoppas det. Tänker på det här hela tiden och kan  inte släppa det. Jag vill veta vad som händer där inne. jag har magen full av bebis ju. Samma känsla som jag hade med Alvin. fast samtidigt så inser jag ju att magen inte alls är full med bebis. Alvin fick ju plats och än är det en lång bit kvar innan Hoppsan är i den sizen som Alvin var innan han föddes.

Den här låg ju bara på 12% över i juni. En nätt liten sak med andra ord men det är ju  nu sista veckorna något hänt. Poff sa det plötsligt och bebisen övertog hela mig känns det som. Den är "överallt". Äh, gör jag ett UL lär det väl visa på samma bnätta bebis på 12% eller kanske medelstor till och med. Vi får väl se. Om jag får en tid.

Ringa imorgon ska jag iaf göra...

Dagens FL

Nyligen skickades det ut ett mail till alla PLUS-medlemmar på familjeliv.se om att tidningen man brukar få några gånger per år kommer att läggas ner. Som kompensation skulle man få välja några nummer av en annan tidning och så skickade de med en lista.

Jag tyckte det var lite tråkigt eftersom jag precis fått chansen att få tidningen igen. Speciellt med tanke på att jag hade betalt PLUS för flera månader som jag missade under avstängningen och med andra ord så missade jag några tidningar.

Anyway. det är ju inte hela världen så jag valde 3 nummer av "Må bra" och sen släppte jag tanken på det. Tills jag igår hittade en tråd på FL där en medlem var helt galen angående detta med nedläggningen av tidningen :-o OMG! Hon var helt förstörd och upprörd och arg. Hon hade minsann inga pengar men hade unnat sig 20 kronor PLUS bara för att få tidningen och nu skulle hon inte få någon.

Så kommer vi till dagens FL-citat:

"Det är som att vara gravid i vecka 34 och så dör ungen"

:-o :-o :-o *chock*

En så jävla vidrig jämförelse! Hon kan verkligen inte haft alla indianer i kanoten. Jag som är gravid i vecka 34 just tog ganska illa vid mig och mådde rätt illa av att läsa det så jag kan inte ens föreställa mig känslorna hos en änglaförälder som läser det där idiotiska inlägget.

Hon menade att det är samma förväntningar och att man bygger upp och väntar med spänning och sen blir man av med den goda karamellen som skulle komma ut av det.

Om min bebis (Gud förbjude) skulle dö nu skulle jag lägga in mig själv på psyket och säga upp mig som mamma till mina övriga barn om jag reagerade på samma sätt som jag gjorde när jag fick mailet angående FL-tidningen.

Dvs tänka "jahapps, så trist" och genast välja mig några nummer av tidningen "Må bra" och sen är saken ur världen.

Dåliga föräldrar

Idag var vi riktigt dåliga föräldrar. Sådana där som dels inte skaffade mat på bordet förrän 18:30 och dessutom var det köpt pizza.


Jag och Alvin konverserade:

-Var é pappa?
-Han har åkt och köpt pizza.
-Näää bill itte ha pissa, VA FAN, bill ha MAT!


Så kan det gå... fast han tuggade i sig lite pizza ändå och somnade vid bordet ;-) han var nog mest trött och sur på allt.


Bilderna från Liseberg

Nu finns bilderna från vår dag på Liseberg på plats i bilddagboken :-) Kika gärna in. TYVÄRR är ju bilderna tagna med min gamla kamera så det är inga höjdarbilder precis. Min nya kamera är en så kallad "Superzoom" vilket hade passat perfekt vid ett sånt här tillfälle ...men men. Inget att göra åt.

Det finns rätt mycket för småbarn egentligen och då åkte Alvin ändå inte ens allt han fick åka. Vi hann inte allt och så hoppade vi över några. Nya berg-o-dal-banan för barn, Rabalder, tex eftersom kön var alldeles för lång.

Har gjort en lista över vad de minsta får åka om någon är intresserad av att veta. Hur de ser ut och mer info finns på Lisebergs hemsida: http://www.liseberg.se

Barn 0-89 cm:

Sagoslottet
Drakbåtarna
Barnbåtarna
Pariserhjulet
Kristallsalongen
trummeliten
Ponnykarusellen
Farfars bil
Kaninresan
Evert Taubes värld
Lisebergstornet

Barn 90-109 cm (som Alvin tex som är en bit över 90 med skor):

Sagoslottet
Drakbåtarna
Flumeride
Barnbåtarna
Fisketuren
Pariserhjulet
Kristallsalongen
Cykelturen
Trummeliten
Flygkarusellen
Små grodorna
kaffekoppen
Ponnykarusellen
Lilla Lots
Rabalder
Knatterally
Farfars bil
Evert Taubes värld
Kaninresan
Lisebergstornet


Barn som är 110 cm får åka ytterligare några och sedan finns några gränser till; 120 och 130 och 140 tror jag de är. 140 är sista gränsen och Victor klarar nog den precis i år. Han har sett fram emot att få åka kanonen i år. Vi får väl se om grabben hittar hem nån gång bara hehe. Han har dock varit på Grönan och åkt en kväll och det blir nog en omgång grönan till innan han kommer hem igen ifrån Stockholm.


Lilla Lots blev en favorit på Liseberg igår.

En dag på Liseberg

Vi har varit iväg och haft en trevlig dag på Liseberg. Knööökfullt med folk och jag har ont ont ont på efteråt (trots Alvedon) men annars så var det najs och definitivt värt det. Inne i min säng ligger nu en liten 2-årig gosse och sover och är helt lycklig inuti.

Han älskar verkligen karuseller och ville åka allt :-D ALLT! Han såg slänggungorna uppe på berget -ÅKA! GUNGA! ÅKA DEEEN! och precis innan vi skulle gå fick Mathias åka upp de två sista biljetterna på nya åkattraktionen HangShai (heter den så?) och då blev Alvin helt utom sig jätteledsen över att han inte fick åka med och grät ögonen ur sig och sträckte armarna mot pappa. Han ville sååå gärna!

Två händelser till lockade fram stora krokodiltårar. Första gången var när han fick beskedet om att han var för liten för att åka Jukebox-bilarna. OJ så ledsen han blev. Tårarna sprutade och han skällde ut både mamma och pappa på hälften alviska och hälften svenska svordomar.

Andra gången var när turen med Farfars bilar var slut. Han försökte tappert men förjäves klamra sig fast i bilen och sen skrek han i högan sky. Fast då var det ren ilska. Han avreagerade sig med att slå argt på sin kaninballong och skrika som en tok.

I övrigt var det glada miner i från pojken faktiskt. Asgarvade i karusellerna och trivdes. Nåja...köerna var väl ingen hit. Han är för stor/gammal/medveten för att bara bäras med i en kö och sedan bara bli överraskad att det var en karusell i andra änden av kön men samtidigt för liten för att resonera med "Vi måste gå den här långa kön så kommer vi till karusellen och alla dessa människor är före oss i kön". Så lite jobbig ålder eller mognadsgrad eller vad man ska säga.

Mamman hade rätt så tungt och jobbigt under dagen men det var ingenting jämfört med när vi skulle gå till bilen. Då var lixom botten nådd. Trodde jag skulle gå sönder av smärta och tog en alvedon så fort vi kom till bilen. Sen dess känns det lite bättre. Bara ganska ont och väldigt stel men uthärdligt iallafall :-)

Bilder från allt detta kommer i bilddagboken typ imorgon, hoppas jag. Om jag orkar. Men här kommer ett smakprov:


Alvin har just fått beskedet att han är för liten för jukeboxbilarna på Liseberg ;-)


I det stora hela en mycket bra dag. Alvin somnade trött och lycklig på väg till bilen strax före 23 :-)

Bara helt ...underbar!

Fan tårarna forsar här. Vet inte ens riktigt varför men jag blev bara heeelt lycklig och glad av det här klippet.

Bara såååå jävla sjukt hääääärligt! *Snyft* :-D



DET är kärlek det! ...och humor och balla människor! Respekt! <3

REGN

Okej ...nu börjar det bli liiite tjatigt med allt regn och tråkigt väder. jag var faktiskt en av de som undvek att klaga på hettan vi hade så varför ska jag straffas med flera veckor uselt väder? :-)

Jag vill sola och bada!!! jag vill bli brun och jag vill simma med tjockismagen. Låta Alvin leka i strandkanten. Snääälla kan inte sommarhettan komma tillbaka nuuuu?!

Äh får väl gå ut i regnet en sväng med Alleballe istället...bara så förbannat jobbigt med stövlar och foglossning...


Knasiga magbilder 33+0

Ja, jag vet. Det är bara 2 dagar sen jag la upp magbilder men idag är jag 33 fulla veckor och går in i vecka 34 så jag skaffade fram lite roliga magbilder och lite jämförelser med Alleballemagen.



Underifrån :-) låren blir inte direkt snygga när de får stå främst i bild dock...


2 ovanifrån på olika avstånd. Välkommen till min värld :-) Detta tittar jag på hela dagarna.

Några jämförelser:






Siffror

Alvin sötis kan bara två siffror. Fyra och åtta. Han älskar dem och använder dem flitigt dessutom ;-)

-Alvin vad är klockan?
-Fyla!

-Alvin hur gammal är du?
-Fyla! (och håller upp 5 fingrar)

Alltid när något har med siffror att göra eller han ser siffror så pekar han på dem och säger Fyla eller åtta. Kan berättar ofta självmant att "Kåckan (är) fyla"

När andra säger ETT! TVÅ! TRE! innan de gör något. tex hoppar ner från något så säger Alvin istället FYLA! ÅTTA! FYLA! och hoppar ner och skriker "wiiiiiiiiiiie"

Lilla godingen :-D



Ord och uttal

Det är ingen hemlighet att Alvin har ruskigt dåligt uttal :-)

Han har mängder av ord, hundratals och pratar i långa meningar men uttalet! OMG, det är nog bara vi som förstår det mesta.

Exempel på Alvins språk:

Äcke = räcker
Äcki = äckligt
Gyck = snygg (som alltså betyder solglasögon)
Sissa = kissa
Sass = glass
Dåtå  = dator
Dotto = Victor
Fopp = snopp
Fapp = saft
Foppa = strumpa/socka
Fufuff = smörgås
Fuff = smör
Foffa = moster
Faffa = farfar (men betyder även farmor, annars säger han niiina till farmor som heter Carina)

Alvin gillar F ;-) F är lätt när man har liten mun, stora framtänder och överbett :-D

Sen har han ju bra ord också såklart. Sånt som alla fattar.

VA FAN! säger han tex klockrent tyvärr ;-)

Meningarna han säger går ju ofta att lista ut vad de betyder också:

Komma dej, mamma (eller pappa)
Nä, bill itte (nej jag vill inte)
Den é miiiin
Va äle häl? (vad är det här)
Läppa dej (hjälpa dig, som egentligen betyder hjälpa mig, alltså att han vill ha hjälp)
Nä, bill itte sissa (nej, jag vill inte kissa)
Mamma (eller pappa), kom! läppa dej peppe bajsa! ("Mamma, kom och hjälp mig med papper och torka, jag har bajsat" betyder det)

Så han pratar mycket, massor rent av men uttalet...ja det väntar vi på som sagt hehe ;-)

Räknare från Susnet

Ärligt talat alltså men hur B är dessa räknare egentligen?

Har tänkt på det nu på sista tiden att susneträknaren som jag har i kanten på bloggen visar ju helt åt skogen fel när jag jämför med den inbyggda på  blogg.se!

Nu tex står det att jag idag haft 363 unika besökare enligt Susnet. Tog och jämförde med den riktiga på blogg.se och den säger 821 unika besök och 1234 sidvisningar. Snacka om skillnad!

Eller har jag missat något? Räknar de olika saker?


Känner någon till en mer pålitlig räknare man kan lägga i bloggkanten?




Skärmdump från den riktiga räknaren på blogg.se


Jag TÄVLAR

Japps faktiskt :-)

Jag brukar ju inte tävla men kastade mig in i en tävling i sista minuten, den lät skoj. Det är en tävling om snyggast header :-)

Här hittar du tävlingen: http://pinuppa.webblogg.se/2009/july/snyggast-header-tavling.html

Regler:
En röst per person
Din röst lämnar du i kommentarsfältet
Lämna antingen din mailadress eller bloggadress annars gills inte din röst

In med dig och kika och rösta på den snyggaste! :-) jag tävlar som nummer 9 iallafall.

Dagens FL

Inför en ny kategori här i bloggen. Dagens FL. Det kommer att vara roliga/dumma/bra/korkade/idiotiska citat från familjeliv.se som jag stöter på. Det kommer inte vara exakta citat, av flera olika anledningar. Men innehållet i citaten kommer vara samma som originaltexterna.

Här kommer dagens skörd:

"Jag har inte tillräckligt med mjölk för min tvåveckorsbebis är hungrig igen efter bara 1,5 timme"

Doh! 1,5 timme är LÄNGE för en så liten! Sådana bor vid bröstet oftast. Bröstmjölken är gjord så att den ska gå att smälta på 20 minuter! Tänk att folk är så himla okunniga. Skrämmande. Inte konstigt att amningen inte funkar för så många och man har krav på sig att amma var fjärde timme eller vad man nu tror är riktigt.

"Min 2,5-åring har så tråkigt. Vad gör era barn när det regnar? Pussel? film? vad?"

Eh....gå ut? kanske? Kan det finnas något bättre, roligare och mer underhållande än att gå ut och kladda med sand och vatten för en sån liten?!


Bakåtvänt vs framåtvänt i bil

Alvin sitter naturligtvis bakåtvänt i bilen, han är ju bara 2 år, men jag vill gärna att han sitter så i några år till!. Det är otroligt vilken skillnad det är på att sitta framåtvänt och bakåtvänt i bilen! Skulle folk fatta detta skulle de inte vara så snabba med att vända barnen framåt.

Visst är det smidigt att ha barnen framåt. Men är det värt priset? Nej. För mig får Alvin mer än gärna sitta bakåtvänd tills han börjar skolan men det är ju lite orimligt kanske. Däremot gör det inget att benen inte får plats att vara utsträckta. En vuxen blir stel och tycker det är obekvämt men barn har inte det problemet och kan lätt sitta med ganska böjda ben lätt länge.

Nu kommer det bli trångt för oss med ett till barn och framsätet funkar inte pga airbag. detta måste lösas. Kan tänka mig att många i vår sits vänder barnen framåt av just den här anledningen - utrymme. Men det ÄR värt att byta bil eller betala för att koppla ut airbagen.

Nu kommer en läskig film där man tydligt ser varför man inte ska vända barnen i onödan:



Vänd inte era barn för tidigt!

Slutligen,
läs gärna den här faktatråden om barn i bil inne på familjeliv:
http://www.familjeliv.se/Forum-3-101/m44166079.html


______


Läs gärna övriga inlägg i kategorin "Råd, hjälp & information" också.

Trögt värre...

Sitter fastklistrad i datorstolen trorjag hahaha :-D

Nej om man skulle få ändan ur? plocka i ordning lite och sedan hitta på något?! det är ju trots allt sommar även om det är svårt att tro när man kikar ut *suck*

Kanske skulle ta och sparka igång mathias också, han ser slö ut han med och Alvin är vild och vill ut och leka.

Gaaah vad ska man hitta på idag? Vad gör alla+ Var är alla? Alla kan väl inte jobba heller?

Nej nu ska jag hämta posten iaf. Alltid något.



Jag vill baaaada! Detta känns länge sen det togs...

MAGE!

Ja-a du... än har den inte slutat växa. Tvärt om har det blivit någon tillväxtspurt här senaste 2 veckorna :-/ men det var ju väntat att lilla bebisen skulle börja tjocka till sig mot slutet och det syntes ju även på SF-kurvan förra veckan att det börjat stiga lite. Nåja. Ännu behövs ingen skottkärra att bära med sig magen i men visst har den blivit större på 12 dagar?









Visst ser jag lycklig ut?! :-D hahahahaha

Godmorgon

Idag har det gått 6 månader + 1 dag sedan mitt konto spärrades på familjeliv.se. Tror ni kontot är upplåst? nej. Tror ni spärren är hävd? nej, jag kommer fortfarande inte ens in. Förrförra veckan när vi var i Säfsen och jag surfade på Mathias dator så kunde jag ju gå in. Såg att det kommit lite nytt, typ fråga experten eller något liknande.

Såg också att det finns flera trådar för BF-september och såg att Född juli -07 fortfarande lever lite grann. Kul :-) dessutom har jag foton som bara finns på FL och så vill jag ändra till "gravid" och lägga upp en räknare och fixa presentationen. Känns som jag väntat färdigt nu så de får gärna dra tummen ur och fixa detta nu ;-)

Jag sitter och spånar på nästa inlägg i "Råd, hjälp och information". Det kommer att handla om sen avnavling. En mycket viktig fråga, inte minst för mig själv som har nära till förlossning nu. Budskapet måste spridas men jag vill då ha tillgång till avnavlingstråden på FL, den som fick mig att få upp ögonen för detta. Dels vill jag ha fakta därifrån och dels vill jag kunna länka dit osv.

Men jag måste läsa på lite innan jag knåpar ihop den bloggningen (+ att jag måste ha tillgång till FL då).

Anyway...

Hade lite egentid igår, eller vad man ska kalla det :-) min systerson har varit hos sin pappa i Stockholm så min syster åkte och hämtade honom igår och jag hängde med. Hon och pappan åker halva vägen var ungefär.  Det tog typ 5 timmar men var himla skönt att komma hemifrån en stund, dessutom var det iordningstädat hemma och Alvin sov när jag kom hem :-) <3

Sen syrran fyllde 30 och Alvin sov över hos sin farmor och farfar så har jag varit med honom dygnet runt utan avbrott. jag har delat varje sekund med Alvin. Rätt jobbigt när man är van att ha dagis tex. Eller nä, nu ljög jag. I onsdags förra veckan var jag hemifrån 2,5 timme när jag var till barnmorskan. men annars har jag inte varit utan Alvin.

Mathias har ju varit iväg dagligen. Fiskat, fixat med bilen, handlat, plockat bär osv på egen hand men jag har alltså inte ens gått iväg på något sådant alls. vanligtvis brukar jag som sagt både ha dagis men också göra egna grejer nån gång ibland på eftermiddag/kväll. Typ gå till en syster eller så.

Knasigt hur snabbt man vänjer sig :-) jag hade det ju faktiskt så här med Alvin iallafall första halvåret att jag var med honom dygnet runt i ett halvår. Nästan iaf. Sen började han vara med sin pappa mer och mer någon timme i veckan och sånt. Då gick det jättebra, jag ville absolut inte vara utan bebis ens en halvtimme men nu är det skönt att få vara ifred ibland ;-)

Så var det med Victor också och så kommer det säkerligen bli med Hoppsan - första tiden vill jag inte missa en minut och har inga som helst problem med dygnet-runt-kontakt utan pauser.


Nåja. Färdigbabblat :-) idag ska jag eh ...tvätta lite. Mer vet jag inte.

Bär ditt barn

Äntligen kommer ett nytt inlägg i kategorin "Råd, hjälp och information". Det var lite tomt där.

Den här gången vill jag ta upp bärandet. Den här gången handlar det också mycket mer om personliga åsikter (mina alltså) och vad jag gillar och föredrar och åsiktsbitarna ska alltså läsas som just åsikter och inget annat.

Andra tycker annat och gör på andra sätt. I andra familjer passar kanske något annat bättre och det här funkar inte alls men det här är det valet jag gjort och tycker om och tror är bra.

Så, då var den biten avklarad, så slipper vi sura miner ;-)


Sjalar är inte bara bra till att bära med.


Att bära barn

När man tänker på att bära barn är det oftast bärsele man tänker på och bärsele får de flesta att associera till BabyBjörn, tyvärr. BabyBjörns sele har blivit bättre med åren och den nya modellen är relativt ergonomisk för bäraren, åtminstone om man bara tänker bära ett par månader. För bebisen är det dock fortfarande lika oergonomiskt. Barnet sitter med ryggen i fel position (rak eller till och med böjd åt fel håll) och hänger i skrevet med benen rakt ner (tänk dig själv att hänga i ett par trosor ungefär). Inte alls skönt eller ergonomiskt, men, att bära med BabyBjörns sele är bättre än att inte bära alls!

Rätt position då? En liten bebis ska ha knäna högt, ryggen mjukt böjd lite bågformat och ha rumpan som lägsta punkt. Om man lägger en bebis på mage så drar den automatiskt ihop sig i den här positionen=grodposition.

Så vill jag bära mina barn och då finns det en hel rad alternativ som är bra och ergonomiska för både mig och bebisen och som funkar i flera år. Sjal, ergonomisk sele, fyrkantssjal (Mei Tai) till exempel.


Detta Anne Geddes-foto visar 2 bebisar i grodposition. Så här är naturligt för bebisar och småbarn att dra ihop sig och det är detta man ska eftersträva när man bär. Låg rumpa, höga knän och lätt utbuktad rygg. Från början kan man bära hela bebisen i tyget så den sitter exakt så här som på bilden men efter en tid får man ta ut fötterna ur tyget så att tyget går från knäveck till knäveck. Samma position fast med fötter och underben utanför alltså.


Trikåsjal

Från början, de första månaderna, föredrar de flesta en mjuk och mysig trikåsjal. Trikåsjalar brukar vara drygt 5 meter långa och passa alla. Det finns en grundknytning som man gör och sedan kan man sätta in barnet i sjalen. Knytningen är svår att beskriva i text så jag kommer att ge en massa webadresser längre ner istället, till instruktioner i form av filmer mest.

Trikåsjalar finns i många olika märken och av olika kvalité. Inte så stor skillnad på dem dock. Från en hundralapp för en ny på Tradera av billigt märke till en riktig märkessjal för runt 600 kan man säga. Begagnatmarknaden är också ganska stor.


Vävd kortsjal/ringsjal

Här är en kategori sjalar som inte faller mig i smaken personligen. Ringsjalar är hyfsat enkla att ta på, kortsjalen kräver lite övning att få till knytningen. Båda sorterna snedbelastar dock så att hela vikten är på endast ena axeln. Inget man går långa promenader med, men kan vara snabbt och enkelt att slänga på sig mellan bilen och affären och liknande. Tänk på att dina axlar och din rygg mår bättre om du byter sida att bära med då och då, för att motverka snedbelastningen.

Vävd långsjal

Vävda långsjalar finns i många längder. Från de kortaste på 3 meter ungefär till de längsta på närmare 5,5 meter. Vilken längd man behöver har att göra med bäraren såklart. Jag personligen kan göra de flesta knytningar med 4-4,2 meter, men det är precis på håret. Är man lång och/eller kraftigt byggd behövs en längre sjal.

Vävd långsjal går att använda redan från början såklart men det är ett fast tyg som inte är lika mjukt och följsamt som trikåsjalen. I gengäld är det stabilt och svajar inte och går att bära med i 3-4 år i alla fall.

Vilken vävd sjal man ska välja är omöjligt att säga för det finns mängder av färger och märken. Välj en du tycker är snygg helt enkelt. De finns helt nya från 600 kronor och uppåt ungefär. Begagnatpriserna börjar kring 300 kronor ungefär. Lite beroende på märke och färg.

Fyrkantssjal/Mei Tai (MT)

Fyrkantssjalen är en mix mellan sjal och ergonomisk sele. Mindre tyg och lättare att knyta. Snabbt och enkelt. Min personliga favorit. De flesta har hemsydda MT. Begagnatmarknaden är stor och på Tradera finns nya hemsydda att köpa från 150-200 kronor.

Ergonomisk sele

Alternativet för den som inte orkar knyta en massa tyg. En växande marknad. Många nya märken poppar upp hela tiden. En av de mest kända är antagligen Ergo men den har konkurrens av många nya märken. Skillnaden mellan en ergonomisk sele och tex BabyBjörn är att barnet sitter så som i en sjal, alltså i grodposition med rumpan som lägsta punkt, knäna högt och benen isär. För bäraren är det också mycket bättre eftersom barnet kommer närmre och selen är byggd på ett helt annat vis, så den avlastar otroligt bra. Går att bära med upp till barnet är 3-4 år gammalt åtminstone.

En ergonomisk sele kostar ungefär lika mycket som en BabyBjörnsele eller strax under beroende på märke, men då får man alltså ett bärredskap som är skönt och bra och som är användbart i flera år på rygg, på mage och på höft.

Några märken på ergonomiska selar

Ergo, Beco, Angelpack LX, Manduca, Patapum, Alpino, Pikkolo, Action Baby Carrier. Min favorit bland återförsäljarna är Eden Baby i Mölndal. Ett litet familjeföretag som är väldigt bra på det viset att man får komma dit och prova ut vad som passar en själv bäst om man vill. Annars är det lite svårt med selar och sjalar eftersom det mesta är webbshop-försäljning. Det finns många återförsäljare på nätet men jag brukar rekommendera Eden Baby eftersom jag gillar dem och vågar stå för att de är seriösa och bra.

Tyvärr finns det ett väldigt litet utbud sjalar i affärerna. Trikåsjalar kan man hitta om man har tur och märket BäraBarn som har kortsjalar och ringsjalar (de som jag inte riktigt gillar). Kortsjal och/eller ringsjal är dessutom inga bra nybörjarsjalar. Eden Baby går att besöka på nätet (har även webbshop): http://www.edenbaby.se


Min enda ringsjal. En vattenringsjal som passar på badet. Ringarna ska egentligen hamna lite högre upp.


Webbadress-samling

Varför inte Babybjörn (alla borde läsa):
http://www.pepplon.se/information.php?info_id=25
Förklarar varför barnet inte sitter bra osv.

Sjalbarn. Forum med begagnatmarknad, tips & råd, recensioner och ALLT mellan himmel och jord. Underbara människor (de flesta):
http://www.sjalbarn.se/
På startsidan finns även knytinstruktioner och lite annat. Massvis av återförsäljare för sjalar och selar finns som annonsörer på sjalbarn.


Tradera
. Här finns både nya och begagnade sjalar. Även ergonomiska selar. Håll utkik efter ovan nämnda märken. Många tillverkare säger sig vara ergonomiska fast de inte är det. Tänk på hur barnet ska sitta så ser ni vad som är riktigt och inte:
http://www.tradera.se/

På Youtube finns massvis av knytinstruktioner. Lättast är att leta själv. Sökord som är bra är: baby wearing, sling, wrap, baby wrap, Didymos, Hoppediz och mycket mer. Man får klicka runt helt enkelt. Instruktioner finns även på sjalbarn.se och edenbaby.se och många andra ställen på nätet. Mest i form av bildserier.


Några bra filmer på youtube

Grundknytning med trikåsjal. Barnet i filmen är dock aningen stort för trikåsjal kan jag tycka men filmen är tydlig: http://www.youtube.com/watch?v=m03DVFZ5DsI
Efter man gjort grundknytningen kan man även stoppa in två barn om man har tvillingar:
http://www.youtube.com/watch?v=xBzPQ6Q7ngo
Världens gulligaste sjalfilm. En go sjalpappa och en yttepytteliten bebis och en trikåsjal:
http://www.youtube.com/watch?v=qYdI7HH9PW0 I den här filmen lägger han sin lilla dotter i vaggposition. Samma grundknytning som alltid med trikåsjal.
Vävd lånsjal på magen:
http://www.youtube.com/watch?v=P4kiSrPWr-c i den här filmen så är hon väldigt noggrann. Bra som instruktion men i verkligheten lär man sig ganska snart att göra det snabbt. Hon borde sprida ut tyget på axlarna mer också kan jag tycka för bättre avlastning.
Vävd långsjal på ryggen. Ett av många sätt:
http://www.youtube.com/watch?v=mIrXaBBSgqQ
Vävd med nyfödd på ryggen:
http://www.youtube.com/watch?v=hA_IXe0yg5w inget jag själv vågar mig på dock ;-)
Mei Tai på ryggen:
http://www.youtube.com/watch?v=zfck0-x7Z3E hon bär axelbanden som en ryggsäck. Det går även att korsa dem (det föredrar jag).
Mei tai på magen med större bebis (benen utanför):
http://www.youtube.com/watch?v=R7WQZyVxkDA
Mei Tai på magen med nyfödd (benen innanför):
http://www.youtube.com/watch?v=56WRn_lyhlg
Ergonomisk sele, märket Manduca med och utan nyföddsinsats:
http://www.youtube.com/watch?v=4yZ2gPqdHtI (nyföddsinsatsen är inbyggd och finns alltid med)



Allmänt

Det finns hur många olika knytningar som helst och man får hitta sin egen favorit. Trikåknytningen är dock en och samma i grunden och där är tumregeln att man ska knyta mycket hårdare än man tror. Det gäller att bebisen sitter tight och tryggt för att sitta bra och för att det ska avlasta bra. Man lär sig snabbt.

Maila mig mer än gärna om ni har några frågor [email protected], eller ställ frågorna inne i sjalbarns forum. Där kanske svaret redan finns sen innan dessutom.

Ergonomiska bärredskap är verkligen GULD värt! Man får händerna fria, bebisen får närhet och mys och bärandet främjar samspel, anknytning och amning bland annat.

Använd sjalen när du ska göra hushållsarbete, när du ska gå på promenader, i affären, på kvällen när du vandrar runt hemma med en kinkig bebis.

Kolikbarn och barn med gasig mage har extra stor nytta av sjalen, barnet hålls i en upprätt position där barnet sitter riktigt med benen högt så risken för magknip minimeras och barnet har lättare att rapa och prutta och föräldern får händerna fria att hinna med allt som måste göras utan att behöva lägga ifrån sig det stackars skrikande barnet som så väl behöver närheten och tryggheten när magen krånglar. Det är inte säkert att kolikbarnet slutar skrika men det är det bästa stället och bästa positionen för barnet så man gör i alla fall allt man kan.

Jag älskar att bära och bar Alvin fram tills en bit in i nya graviditeten, och kommer att bära igen när magen är väck. Främst kommer bebisen bäras såklart eftersom jag inte kommer att ha någon vagn alls till bebisen. Jag upptäckte nämligen med Alvin att vagnen var totalt onödig! Jag bar honom på heltid tills han var runt 10 månader och då fick han en vanlig enkel sittsulky som jag kompletterade bärandet med.




______

Uppdatering:

Juni 2011. Här har jag lånat mig en uppsättning tvillingar, Vilda och Tindra <3 Det går utmärkt att bära dubbelt <3

 
 
 
 


______


Läs gärna övriga inlägg i kategorin "Råd, hjälp & information" också.


Svar på en kommentar...

Ett ljushuvud har lämnat en kommentar till gårdagens gnälliga bloggning:

"du verkar inte vilja eller ens klara av att ha barn och ÄNDÅ så skaffar du en till!"

Jösses alltså vilken idiot. ALLA blir trött på sina barn. ALLA! Är man dessutom höggravid med ont överallt, har städat hela dagen, är vrålhungrig och har en mycket krävande tvååring så är det verkligen inga konstigheter om man blir trött på att vara mamma och att vara gravid.

Jag garanterar att jag inte är ensam om att önska att man kunde få sticka hemifrån en stund och lämna både barn och graviditet hemma och få vara ifred ett tag när man är i vecka 33...

Sen var det skaffa-biten åter igen. jag har inte SKAFFAT något tredje barn. Det var Hoppsan som valde att komma till oss, det var inget vi planerade eller jobbade på. Vi har valt att behålla Hoppsan, vi har valt att få det här barnet men SKAFFA? Nej du, det kallar jag det verkligen inte för.

Svar på era frågor


I det här inlägget:
http://beckahbitch.blogg.se/2009/july/mina-besokare.html
Fick ni svara på lite frågor, men ni fick även chansen att ställa frågor till mig så nu har jag svarat på era frågor och tänkte dela med mig av detta. Inlägget i länken går fortfarande bra att svara på om du missat det. Ännu är det bara en bråkdel av alla läsare som svarat.



Har du tröttnat på FL (familjeliv.se) eller längtar du efter att komma tillbaka?
Tröttnat har jag inte. Jag trivs bra med upplägget, antal medlemar i farten osv. Jag kan väl inte säga att jag direkt längtar men det ska bli trevligt att kunna hoppa igen igen i juli -07-tråden och kanske någon september -09-tråd också.

Är det skönt att vara hemma igen från Säfsen?
Verkligen! Det var ingen hit i mitt tillstånd och i dåligt väder. Vintertid och ogravid åker jag gärna dit igen någon gång.

Hur går det med din bok?
Jag har ett intresserat förlag som finns med och väntar på mig att skriva i min takt när jag orkar psykiskt.

Hur känns det att bli trebarnsmamma snart?
Knasigt och lite overkligt med det ska bli mysigt också.

Vem är din bästa vän?
Jag har flyttat så mycket så det har aldrig blivit någon sån där barndomsvän som man följer hela livet. Jag har haft några riktigt nära vänner på vägen men här och nu idag finns ingen bästis. Mina bästa vänner är mina systrar. Det har blivit så bara för att de alltid finns där och aldrig försvinner.

Hur är det egentligen mellan dig och Mathias, är ni tillsammans?
Ja, det är vi.

Varför slutar alltid mitt trådlösa internet att fungera när jag skriver kommentarer här? 
Jag vet inte, men Mathias får också problem med att internet hänger sig när han läser i min blogg (trådlöst Telia).

Har du funderat över ett fjärde barn?
Nu kommer jag att utbilda mig och kommer tidigast vara färdig om 7 år. Det kommer absolut inte bli några avbrott för fler barn under utbildningstiden och om 7 år är äldsta barnet myndigt och yngsta har börjat skolan. Dessutom bestämde vi redan innan Alvin att vi "bara" skulle ha 1 eller max 2 barn tillsammans utöver Victor. Men visst. man ska aldrig säga aldrig. OM det skulle vara så att vi är bebissugna om 7 år så får vi väl fundera på saken då, men som det ser ut idag kommer Hoppsan vara yngsta barnet.

Ibland, känns det som om folk ÄLSKAR att hacka och trycka ner på dig, hur känns det när någon vill göra det så öppet och dessutom vara fega nog att inte våga stå för det, utan är "hemliga"?
Jag blir ganska förbannad, det stör mig skitmycket när folk säger starka och/eller elaka saker utan att stå för dem. Själv skulle jag aldrig gömma mina åsikter på det viset. TÖNTIGT!

Har du mycket regler hemma eller är du mer liberal?
Det är rätt mycket regler och rutiner. Med Victor har det alltid varit väldigt viktigt för att han ska fungera och nu när vi börjat rota i diagnoser så förstår jag varför det varit så viktigt.

Tror du på bestraffningar(i form av indragen veckopeng) eller belöningar?
Tror och tror... handlingar har konsekvenser, det lär jag mina barn. Här förekommer både straff och belöningar, ja.

Tror du att det bästa för ens barn är om man bor med den andra föräldern eller är gifta?
Vet inte om jag riktigt förstår frågan men det bästa för barnen är att ha tillgång till båda (eller alla) sina föräldrar, naturligtvis. I nästan alla lägen.

Vad har du gjort innan graviditeterna?
Före Victor, eller rättare sagt under graviditeten med Victor så gick jag nian på en skola i Flen. I början av graviditeten med Alvin gick jag komvux och andra halvan var jag sjukskriven. Före den här graviditeten hade jag fortfarande inte lyckats hitta något jobb efter mammaledigheten med Alvin och nu sedan ett tag tillbaka är jag sjukskriven.

Finns det något du oroar dig över alls? Du visar sällan oro, är det bara ett skal eller har du inte mycket motgångar?
Hm, jag vet inte riktigt hur jag ska svara? Du skriver som om du brukar läsa min blogg men ändå så frågar du om jag sällan har motgångar? Jag fattar inte riktigt den kombinationen. De som verkligen följer min blogg vet att hela mitt liv varit en ens lång mörk och hemsk motgång ungefär.

Du vet väll att nästan all IQ kan tränas upp? Att det mesta beror på ens miljö och ens förutsättningar till att kunna studera. Ett iq test kan man träna upp till ett bra resultat likadant som med högskoleprovet. Man föds inte alltid smart, man måste ha rätt förutsättningar bara.
Förstår inte riktigt detta heller? IQ finns bara i en variant enligt mig. Begåvningar finns det massvis av olika. Alla är begåvade inom något, vissas begåvning består i att vara väldigt spridd och alltså vara bra på mycket men kanske inte på toppen av något osv. Alla har något men just IQ är ett begrepp för medfödd intelligens som inte påverkas av var man är född, hur mycket man pluggat osv. När man testar IQ ska testet vara oberoende. Språkligt oberoende tex. man ska inte behöva kunna språk eller matematik med mera utan det ska vara något medfött. Däremot går det att till viss del träna sig på IQ-test. Genom att göra många IQ-test lär man sig lite hur de är uppbyggda och kan höja sitt resultat, men bara obetydligt mycket. Läs mer om IQ på http://www.mensa.se Dessutom tycker jag att det är lite fånigt att du skriver det här till just mig. Jag kommer från misshandlande alkoholiserade föräldrar, fick flytta runt en massa i familjehem, hade det jättestökigt och jobbigt under uppväxten, slösade bort grundskolan och fick barn istället för att gå gymnasiet. Är det detta du menar med bra förutsättningar? Är det därför jag har hög IQ och är medlem i Mensa? Eller syftar du inte på mig och i så fall, varför ställde du då en sådan fråga till mig?

Är du vänster eller höger i politiken?
Jag är ganska mycket Folkpartist. Bland annat på grund av skolfrågorna. Det är det enda partiet som VERKLIGEN tänker på rätt sätt i skolfrågor. jag är rätt mycket Miljöpartist också och en hel del Socialdemokrat. Om man med socialdemokrat menar de gamla, riktiga Socialdemokraterna.

Tycker du att homosexuella ska få adoptera?
Ja, naturligtvis. jag tycker alla slags föräldrar ska få prövas som adoptivföräldrar. Barn behöver kärleksfulla och trygga vuxna. Vad föräldrarna gör i sovrummet tillsammans är totalt ointressant. Det har ingenting med deras föräldraskap att göra.

Undrar vad du har för sysselsättning? Har du pluggat? Jobbat? med vad i så fall?
Jag har läst in en del på Komvux, har lite kvar och ska sedan hoppa på sjuksköterskeutbildningen och i slutändan utbilda mig till barnmorska. Jobbat har jag också gjort, med allt möjligt. Äldreomsorg, barnomsorg, lokalvård, i restaurang, som säljare, receptionist, ekonomiassistent, med film osv. Ganska blandat men inga längre, fasta jobb.

När kommer du tillbaka till FL (familjeliv.se)?
Imorgon, den 19 juli, tror jag. Inte helt 100 men jag tror det.

Jag undrar hur du försörjt dig genom åren. Jobb, sjukskriven, A-kassa, soc, övrigt?
Har ingen A-kassa. Jag har jobbat och pluggat en del och sen har jag varit sjukskriven och arbetslös en hel del också och mammaledig.

Hur gick det till när du blev sams med Alvins farmor igen?
Det minns jag inte. Det var nog ingen större procedur utan något som skedde ganska enkelt och automatiskt. Kommer inte ihåg hur det gick till eller exakt när men vi var inte osams speciellt länge. Vi är båda ganska lika på det viset att vi lätt blir sura och arga men att det rinner av oss väldigt fort.

När blev du och Mathias tillsammans igen?
Ja ingen av oss har väl direkt frågat chans så det vet jag inte men ingen av oss har träffat någon annan på något vis under hela den här tiden heller så det har väl på ett sätt varit "vi" hela tiden men vi började träffas dagligen igen för snart ett år sedan.

Bor ni ihop nu?
Nej.

Vad är det för hus han bygger på, är det meningen att ni ska bo där hela familjen?
Han bygger på sitt hus. Vilka som kommer bo där får framtiden utvisa. Vi får se helt enkelt.

Har du arbetat något eller bara studerat?
Se svar ovan.

Vad fick Alvin i 2 års present?
Alvins kalas och presenter finns presenterade på den här sidan på bilddagboken:
http://beckah82.bilddagboken.se/p/dayview.html?directlink=1&t=1246658401&id=390447569
Det som inte syns i bild är en digital fotoram som han fick  från sin farmor och farfar och en sked från gudföräldrarna (faster) till hans samling som påbörjades när han döptes.

Är du o Mathias ett par igen eller lever ni på skilt håll och umgås mycket bara?
Se svar ovan

Jag är lite nyfiken på hur det går för Victor, trivs han med skola, kamrater m.m.?
Just nu är han hos sin pappa över sommarlovet. Skolan fungerar inte så jättebra och detta skall vi ta tag i direkt när skolan börjar igen i augusti med utredningar genom skola och BUP. Hans kompisrelationer är skiftande men i det stora hela så fungerar det ganska bra och han har en hel del ganska nära vänner. Hans och min relation är på läkning. Insikten om Victors svårigheter och stöd från soc, BUP och skola och att det börjar hända något har verkligen varit ett stort steg i rätt riktning. Jag saknar honom massor nu när han är borta och det var helt underbart att få träffa honom en sväng för en vecka sedan.

Trött, less och hungrig

Idag är ingen bra dag alls...

Vaknade av att min svåger, nej så heter det inte längre, men iaf, han som var gift i 12 år med min syster ringde och ville prata med Mathias. Så bestämde de sig för att sticka ut med båten och fiska. Så jag hjälpte M att fixa lite kaffe och sån skit och sen stack han iväg på sitt nöje.

Jag tänkte att jag skulle åka till Kinna och fixa minneskortet och få mina bilder men nej då kom jag ju på att vagnen ligger i bilen! Den andra vagnen ligger i huset och den tredje står i garaget hos M's föräldrar. Kanoners! Fick bara bita ihop och stanna hemma trots att det känns lite panikartat för mig att förlosa bilder. Det är förenat med ganska starka känslor efter att jag blivit av med ordentligt mycket foton när hårddisken dog då Alvin var 14 dagar gammal. ALLA bilder sen 3 år tillbaka försvann. Kalas, julaftnar, Alvins födelse osv. Enda som finns kvar är de få små pyttebilderna jag hade lagt upp på nätet.

Nej, jag har fortfarande, ganska exakt 2 år senare INTE smält detta så jag har ganska ont av det där med minneskortet även om det bara handlar om EN dags bilder och det faktiskt går att åka till djurparken och ta nya i värsta fall.

Anyway så fick Kinna-turen vänta. Så det blev till att städa hemma istället men det tog en halv evighet att få UNGEN att somna efter lunch och så sov han mycket kortare än vanligt.

Har dock hunnit slita som ett djur ändå, jävla mage och graviditet till att vara i vägen och nu är jag hungrig som en varg och jag är INTE att leka med när jag blir hungrig om man säger så...

M syns inte till heller än! Borde inte han komma hem med Markrill typ NU och laga mat till mig?!!

Jag har tvättat, hängt tvätt, städat upp leksaker och skit, sopat, dammsugit, skurat och städat badrummet + passat Alvin hela dan - nu vill jag ha MAT! Men det är väl meningen att jag ska laga mat OCKSÅ förstås...

Fan vad jag känner mig less och gnällig just nu, jag orkar inte....

Synd om mig...

Ja nu är det faktiskt synd om mig :-(

Efter en lång dag på Borås Djurpark har jag ont i varje millimeter av kroppen. Fötterna är svullna och förvärkarna har kommit hela tiden hela dagen. Skitjobbigt är det att vara ute och röra på sig.

Det var dock väldigt trevligt att komma iväg och jag fick till mängder av foton (återkommer till detta) och sen åkte vi in till stan och  gick och käkade på restaurang ;-) vår vanliga Thairestaurang med deras goda buffé.

I bilen på väg hem kommer jag på att jag ska kolla igenom fotona. Jättefina bilder men så plötsligt tar batteriet slut. Byter batteri och startar igen men JAHA! "Kortet är inte formaterat" står det i displayen och inget funkar. Varken att titta eller föra över bilderna till datorn.

Jag har ingen kortläsare i datorn och ingen extren heller. Iaf inte till XD-kort, bara till SD-kort. Så jag kan inte testa om det funkar heller :-(

Mina bilder! Mina 350 bilder!!! :-( :-( :-( åsså ont på det! och inget godis att tröstäta ens.


Så kan det gå...

OJ vad mycket städning det blev nu när Alvin ska sova då ;-)

...blir Borås Djurpark istället :-p

Sen kvällstur med båten

Igårkväll stack vi iväg en sväng till båten och åkte ut, fast bara en liten bit. Blev några fina bilder men tyvärr mobilbilder så det är ju inte toppklass precis ;-) mysigt att komma iväg och Alvin var överlycklig. Han har tjatat om att åka båten länge nu. Vi var inte hemma igen förrän strax före midnatt :-o

Lilla hjärtat satt i mitt knä på båten och så tittade han upp på mig och sa med ett leende:

-mamma?
-aa...
-vi bilar båt...

(bilar= kör/åker)

Bilderna är upplagda i bilddagboken:
http://beckah82.bilddagboken.se/p/dayview.html?directlink=1&t=1247608801&id=391426020

Smakprov:





Det negativa var väl att jag inte hann med att göra något hemma ;-) fast jag får göra extra mycket idag istället. Tänkte sätta fart nu när Alvin ska sova middag snart :-)

Blaj och planering

Tänkte göra en veckolista, eller rättare sagt, behöver göra en :-) insåg det när jag såg Geshias veckolista i hennes blogg. Trots att vissa tycker det är så trist att läsa ;-) hehehe men listorna och siffrorna om barnmorskebesöken osv är ju helt och hållet för min egen skull så jag fortsätter med dem :-) kan ju förvisso finnas de som inte tycker det är trist också. I vilket fall kör jag på med mina listor och siffror :-)

Hemmet rasar i hop på nolltid precis som vanligt. Man kunde inte tro att vi bara varit hemma några dagar. Jisses. Massor att göra. Mathias är inte direkt den mest städgalnaste heller. Han gillar att laga mat, baka, koka saft, bygga, greja och fixa¨, göra en massa grejer men att städa efter alla dessa saker är minsann inte lika skoj ;-)

Alvin är 2 år - så han är naturligtvis exakt likadan. Drar fram sjuuukt mycket grejer men inte en enda sak kommer tillbaka på sin rätta plats.

Sen har vi mig då som gärna skulle vilja göra allt det där roliga men har så mycket tråkig städning och diskning i vägen att det aldrig blir av. Inte ens städ och disk blir ju av i den takt det skulle behövas. kanske det går bättre om man listar upp allt.

Fortsätt gärna svara på frågor i inlägget om mina besökare. Jag kommer svara på alla frågor inom en snar framtid i ett samlat inlägg.

Här kommer veckans lista då (den ändras/uppdateras hela tiden):

Onsdag
BM-besök
Plocka ihop leksaker och sån "skit"
*borta hela kvällen*


Torsdag
*borta hela dagen*


Fredag
Plocka ihop leksaker och sån "skit"
Sopa golven
Dammsuga
Skura
Tvätta en tvätt
Hänga en tvätt
Städa badrummet
Byta sängkläder

Diska
Gå med sopor
Gå med papper till pappersinsamlingen

Städa bänkar och hyllor osv

Lördag

*borta hela dagen typ*


Söndag
Vika tvätt och lägga in i skåp
Tvätta en tvätt
Hänga en tvätt
Plocka i ordning
Dammsuga
Städa bänkarna i köket
Diska
Gå med sopor


Måndag
Tvätta
Hänga tvätt

Sopa
dammsuga
Skura

Tisdag

Plocka i ordning leksaker
Sopa
Dammsuga
Skura
Städa badrummet
Plocka i ordning på bänkar i köket
Diska

Kanske inga svåra saker precis hehe men så är det ju faktiskt så att jag har en tvååring att passa också och så är det sommar och vi vill gärna iväg till sjön och havet (bada, åka båt) under den här tiden med då Mathias har semester. Ja plus det faktum att jag är gravid i vecka 33 och allt är ganska jobbigt, även att tvätta en tvätt ;-)

Jag ska försöka undvika att flytta fram listan allt för många gånger utan gå tillbaka hit och uppdatera istället ;-)

Glukosbelastning/BM-besök 32+0

Nu är jag hemkommen ifrån min glukosbelastning som gick alldeles utmärkt. Fastevärdet var 4,6 och 2 timmar efter sockerlösningen hade jag 7,0 :-) alldeles bra med andra ord.

Träffade min BM för vanligt besök också. Hoppsan ville som vanligt inte bli lyssnad på och sparkade en massa pga dopplern.  Hen ligger fortfarande med huvudet neråt men står högt, inte "ganska lågt" som sist. Rörlig förstås.

Blodtryck: 105/64
Hb: -
Blodsocker:  4,6 (fastevärde)
Vikt: 78 + 16 kg hittills (fast det var ju fastande morgonvikt, igårkväll hemma vägde jag ett kg mer)
SF-mått: 32
Hjärtljud:  runt 135
Läge: huvudet neråt och rörlig

Kurvan ser bra ut. Hoppsan kanske tänker sticka iväg från bröderna nu?


Nya foton igen

Bilder från vår middag igår när vi gjorde hemgjord pizza:
http://beckah82.bilddagboken.se/p/dayview.html?directlink=1&t=1247436001&id=391036527

Smakprov (av bilderna, inte av pizzan):


****************************************************************

Foton från vår tur till sjön nu ikväll:
http://beckah82.bilddagboken.se/p/dayview.html?directlink=1&t=1247522401&id=391038798

Smakprov:


Välkomna in å kika :-)

Drink and drive

Kom ihåg en sak nu från Säfsen i lördags. Kände mig så där riktigt svensk.

Vi var på pizzerian inne i Fredriksberg och käkade middag och samtidigt kom det dit en pappa (?) med en 5-åring, en 9-åring och 3 barn i tonåren. De åt glatt sin mat och pappan drack en öl till maten (det var inget jag reflekterade över då). När de var klara reste de sig för att gå ut till bilen. En helt vanlig personbil för 4 passagerare + förare. 1-2-3....eh...vänta nu...

Då såg vi ölflaskan som stod kvar på bordet. En 5,2.a minsann och 50 cl. Med stora ögon glodde jag ut genom fönstret och såg pappan sätta sig på förarplatsen :-o jag tänkte först att kanske någon av tonåringarna skulle köra men nejdå.

och där satt vi som dumma får och bara glodde och viskade "men vad gööör han?" precis så där typiskt jättesvenskt. Ja inte bara vi, även de som satt vid bordet bredvid satt och viskade och glodde ut.

Men vad ska man göra då? Rusa ut och stoppa dem? Ja, kanske är det så man borde göra? Eller ska man inte ens bry sig? Inte titta, inte viska, inte ens reflektera över det?


Kommande graviditetsdatum

Juli
15. Glukosbelastning och BM-besök vecka 32+0

Augusti
05.
BM-besök vecka 35+0
20. BM-besök vecka 37+1
25. ULTRALJUD, viktskattning vecka 37+6
31. BM-besök vecka 38+5

September
8. BERÄKNAD FÖDELSE vecka 39+6 (enligt rutinultraljud)
9. BM-besök vecka 40+0, BF+1
13. BERÄKNAD FÖDELSE enligt senaste mens
17. BM-besök vecka 41+1, BF+9

Vecka 31+6

Idag är det 31+6, vilket alltså betyder att även 39+6 kommer att vara på en tisdag (39+6 och inte 40+0 är BF-datumet, för den som inte visste det).

Insikten om att det är väldigt kort tid kvar börjar smyga sig på nu. Det är ju faktiskt bara 8 veckor till BF! 10 veckor om man lägger till de två veckorna som jag räknar med att gå över ;-)

Fast man vet ju aldrig förstås ;-) Hoppsan har ju faktiskt vänt sig sedan några veckor tillbaka och är tidigast av mina barn på att vända sig rätt. Victor var senast tror jag. I journalen står det att Victor vänt sig i vecka 33, Alvin i vecka 32 och Hoppsan hade vänt sig i vecka 30. Fast det är ju när det "upptäcktes" alltså, man vet ju inte när det skedde. Jo jag vet att Alvin låg på tvären på köns-ul i vecka 29 och Victor låg på tvären i vecka 30 enligt journalen.

Men det lustiga var att Hoppsan nu sist hos BM inte bara vänt sig med huvudet neråt utan dessutom låg rätt långt ner?  "Trycker det inte på någonting?" frågade BM till och med och det gör det ju. När hen ibland sparkar ifrån och skruvar huvudet neråt så gör det rätt ont. En tryckande känsla med tillhörande svidande ilningar i livmodertappen. Extra effekt när man får en sammandragning samtidigt, eller som senaste dagarna; förvärkar. Egentligen är det väl olika namn på samma sak men för mig är det olika saker. sammandragning för mig är när livmodern drar ihop sig helt smärtfritt och förvärk är när sammandragningen tar med sig lite molvärk också.

Alvin skapade sådana här ilningar också minns jag men det var lite senare, runt vecka 35. Trodde nästan han försökte gräva sig ut och det står i journalen att jag ringde BM och frågade om man kunde göra något åt saken.

Hade varit roligt om Hoppsan kom på min födelsedag den 6 september förstås ;-) men den 7 september ska jag på ett viktigt möte med skola, BUP och soc angående Victor så det funkar inte. De tyckte det var lite vanskligt att sätta tiden den 7/9 när jag har BF den 8/9 men jag lovade att jag absolut kommer gå över så det är lugnt :-)

Jag är ju en sån som går över och dessutom brukar just treorna vara rätt luriga och ligga länge har jag märkt. Knasigt. Stämmer såklart inte för alla men jag har hört många exempel på det.

Nåja det lär ju visa sig om man säger så :-p

Imorgon ska jag på min andra glukosbelstning. Usch det är sååå jobbigt att man inte får dricka vatten! Det är det enda jobbiga. jag har inte ont av att låta bli att äta och absolut inte ont av att dricka sockerlösningen, men VATTNET! :-)

Jag känner mig inte så orolig över resultatet, är rätt säker på att jag inte har graviditetsdiabetes men det är ju bra att kolla upp iallafall. Ska bli skönt med några timmar egentid och bara vila iallafall :-D hahaha (märks det att jag varit med Alvin varje sekund dygnet runt i 1,5 vecka?) :-)

Snart blir magen stor med *längtar* så mysigt. Här kommer en 2 år gammal bild från Alvin:


...och en "ny" bild från onsdag förra veckan:




Fortsätt svara på frågor i förra bloggningen! (scrolla ner) :-)

Mina besökare

Min blogg är inte på något sätt en stor blogg. Jag har normalt sett runt 250 unika besökare per dag bara men just eftersom det faktiskt väldigt ofta ligger runt 250 om dagen så blir jag lite nyfiken. Är det stammisar tro, eller råkar det bara bli så ändå? Jag vill veta lite mer om er. De flesta brukar ju inte skriva, bara läsa så det vore skoj om så många som möjligt ville svara på dessa frågor:

1. Vad heter du?
2. Hur gammal är du?
3. Hur hittade du hit?
4. Brukar du läsa min blogg?
5. Är du prenumerant genom bloglovin?
6. Varför läser du min blogg?
7. Vad är det sämsta och bästa med min blogg?
8. Vad skulle du vilja ändra här?
9. Har du något övrigt du skulle vilja säga till mig?
10. har du någon fråga till mig som du funderat över?

Glöm inte lämna ev hemside/bloggadress! :-)

Tack tack alla <3 <3 <3

De eventuella frågorna kommer jag att samla ihop och svara på i ett blogginlägg senare, så passa på att fråga :-)

De som inte är, men vill bli prenumeranter kan klika på Bloglovin-ikonen i vänstra kanten :-)

Vi hörs!


Säfsenveckan

Nu ligger Säfsenveckan på plats i bilddagboken:
http://beckah82.bilddagboken.se/

5-12 juli 2009

Rätt trista bilder om jag ska vara ärlig och kass kvalité eftersom många är tagna med mobilen, men de trista bilderna speglar ju hur jag upplevde veckan ;-)

Matias fiskade minst 1 gång om dagen. Varje kväll utom sista kvällen. Bland annat kom han hem med dessa:


Mängder av nya foton!


Dels från Alvins kalas och dels från träffen med Victor i Vallentuna igår. Själva semestern däremellan kommer också, kanske under dagen, men jag måste flytta över fotona från mobilen först. Vädret där uppe tillät mest bara mobilbilder då jag inte kunde/ville släpa ut riktiga kameran ;-)

Men in med er och kika på alla nya foton 3-4 juli samt 12 juli:

http://beckah82.bilddagboken.se/


Smakprov:




Oh HAPPY day!

U-n-d-e-r-b-a-r-t

Att åka och träffa Victor idag och även få träffa hans syskon dessutom vägde definitivt upp för hela den pestiga veckan. När vi begav oss hemåt igen så åkte jag med ett leende :-)

Sen ringer mobilen...

-Hej hej! Ni behöver inte passa hundrarna.

:-o :-o :-D Mathias syster tar alla 4 hundar istället för att vi skulle ta 2 var. Jag vet... jag borde verkligen skämmas och känna mig dum och bortskämd och borde säga ifrån att nej, såklart tar vi hundarna som lovat. men det GÅR INTE! :-D Känslan av ENORM lättnad, glädje och tacksamhet över att slippa det är så förbannat jävla stark att jag bara inte KAN må dåligt över att vi inte ställde upp på detta. Usch för mig.

Jo jag tycker jättesynd om dem. Speciellt eftersom det innebär en massa jobb iom att de nu får både hanar och honor att passa och det är löp-tid för en... men nääää, det hjälps inte, jag är fortfarande bara lättad och glad (och tacksam).

Nog om det...

Tillbaka till Vallentuna och Victor :-) han har fått en massa färg av solen och håret har blekts som det brukar på somrarna. Jättefin var han och gulliga bröder med :-) Jag har inte träffat Robin på 9 år och Gabriel på 5 år tror jag det är. Det var uppskattat av Victor och Alvin med att träffas. Alvin blev skiiitglad att få träffa storebror <3 Victor med såklart men 3 veckor är längre om man är 2 år än om man är 11 år.

Blev ju lite jobbigt för Mathias förstås som fick köra typ 80 mil istället för 40 ;-) och dessutom betala bensinen :-p fast jag tror han tyckte det var värt det ändå när han fick se hur lycklig det gjorde mig och barnen att ses och det var nog rätt trevlig även för honom att träffa Victor och hans syskon. Resan gick bra och vi är hemma och jag slapp att köra ett endaste dugg *pust*. Iofs är det inte jättekul att ÅKA 80 mil heller när man är väldigt gravid med vatten i sina stela knän bland annat men men.

Nu ska jag ladda in foton i datorn och bara njuta av att äntligen vara hemma <3 <3 <3 Vilken underbar dag!

Två uppträdanden för MJ

Se detta klipp säger jag bara! :-) *ryser* Så himla fint!

Jag hade bara sett ena så detta klippet blev en glad överaskning för mig att det var två uppträdanden.

For you Michael...


Regn, semester och gnäll

Kunde det inte ha regnat liiiiite till?

Vi befinner oss i Säfsen och varje dag känns som en enda lång "vad gör jag här?"

Det var såklart ingen hemlighet att det inte fanns jättemycket att göra om man är höggravid och/eller har en liten tvååring med sig men ändå. Regnet har ju totalt förstört allt. Annars hade vi ju kunnat hyra båt ocvh varit med Mathias och fiskat, vi hade kunnat gå trevliga promenader, varit ute och grillat, badat vid badplatserna och låtit Alvin leka på lekplatserna. Men nej. Regn fick vi ...och mer regn.

För Mathias fungerar det ju bra ändå eftersom regn inte stör hans intresse - fisket, så det känns bra att det finns NÅGON nytta med att vara här iallafall, så han kan fiska en massa, blir väldigt lite fiske nu för tiden sen vi kom in i hans liv ;-)

Bra för mig med så har jag både TVn och datorn heeelt för mig själv om kvällen när Alleballe sover och M fiskar ;-) utan dessa saker vette sjutton vad jag hade gjort.

Vi har försökt underhålla oss en del, gått nån liten promenad, varit ute och gungat med Alvin osv men det är otroligt jobbigt med regn och regnkläder och vid minsta lilla uppehåll kommer istället jordens alla knott och äter upp en. En sak är säker - foglossning och gummistövlar är INTE en bra kombination. Jobbigt värre.

Idag var vi i en bakarstuga och köpte stenugnsbakat bröd som påminde lite om tunnbröd. Då längtade jag hem till Jämtland och tänkte att om vi hade åkt den trippen vi tänkte från början (till Strömsund) så hade Dundermarknaden börjat nu och vi hade förmodligen hunnit med att åka till Östersund och besökt både Storsjöbadet, Jamtli och Frösö Zoo vid detta laget.

Iofs är denna stugan extremt mycket bättre än stugan vi skulle hyra där - som bestod av 4 sängar och inget mer. Här har vi både TV, kök, öppen spis, dusch och 6 sängar att välja bland. Lite skillnad :-) Iofs finns ju en hel hög folk jag känner i Ström som man hade kunnat hälsa på också, förrutom att bo i en klen stuga.

Nåja, vad är väl en bal på slottet? Denna veckan är iallafall en miljard gånger bättre än nästa vecka som blir rena DÖDEN! Redan på söndag kväll (när vi kommer hem) så kommer Alvins farmor och farfars hundar hem till oss. Ja, två av dem iallafall och ska vara hos oss i typ 10 dagar. Jag HATAR ATT PASSA HUNDARNA! Fyyy fasen vad pestigt det är, jag hatar hatar hatar. Jag äter hellre bajs typ.

Farföräldrarna fyller båda femtio i år och firar med en solsemester bara de två tillsammans så hundrarna är uppdelade på deras barn för passning och då fick vi flickhundrarna.

Bla bla bla nu har jag surrat klart och gnällt av mig lite :-)

Ha det gott

ALVIN 2 ÅR 5 juli

Grattis världens mest ljuvliga Alleballe på födelsedagen!
Vi älskar dig helt ofantligt mycket sötisen!


<3 förlossningsberättelse <3

Min Alvin
Mamma Rebeckah inför Alvins dop 080302

En gosse, ett barn, ett mirakel har jag fött
med busiga, krokiga öron så sött

Himmelsblå ögon med docklik frans
Du är min sol, min lycka, mitt hjärtas glädjedans

Gulddunigt hår, liten mun i rödaste rött
Du är den ljuvligaste Alvin som världen har mött

Din själ är värme, ditt leende är himmelens glans
Dagarna med dig är små blommor i en krans.
Älskar dig större än alla ord som någonsin fanns.


Alleballe växer...



 

















Mer foton och info om Alvin: http://busig.sida.nu

 Lilla hjärtat... hela två år gammal *snyft* :-)

Busig film

Här kommer en liten busig film från kalaset idag. Alvin och kusin Jonathan hoppar på Alvins studsmatta som han fick i tidig födelsedagspresent förra veckan. Med i filmen är också Alvins faster Therese. Jonathan är snart 22 månader och fyller 2 år i september. Ungefär samtidigt som Hoppsan ska komma alltså ;-)


Nu är kalaset avklarat

Det var vaaarmt, svettigt, tröttsamt, trevligt och jag är glad att det är över. Alvin var supertrött så han var inte på sitt mest soliga humör. Väldigt gnällig. Fast förståeligt med tröttheten och värmen och så i med en massa socker i lilla kroppen ;-)

Jag håller på ladda över bilderna i datorn men det kommer nog inte upp något på nätet förrän vi kommer hem, varken från idag eller festen igår. Får se hur jag orkar ikväll. vet att många är sugna på att se festbilderna från igår hamna på facebook så jag kanske kanske försöker hinna det.

Listan är lite uppdaterad nu och jag kommer att uppdatera den fler gånger idag.

Torsdag
Diska
Tvätta
Hänga 2 tvättar
Plocka i ordning
Sopa
Dammsuga

Dammtorka
Skura golv
Städa badrummet
Åka och handla
Hem till syrran och säga grattisoch lämna paket till systerdottern som fyller 9 på måndag

Tömma kameran

Fredag
Diska
Tvätta
Hänga tvätt
Vika en massa tvätt
Slå in Alvins paket
Åka och handla jordgubbar och batterier
Packa min och Alvins väska inför stugsemestern

Göra i ordning grillmaten (sallad + marinera kött)
Lämna Alleballe hos farmor & farfar

Gå på grillfest för att fira syrran som fyller 30 år *wiiie*

Lördag
Tömma kameran
Dammsuga
Diska
Plocka i ordning och fixa
Göra tårta och sånt
Ha kalas för Alvin som fyller 2 år
Städa efter kalaset
Dammsuga igen
Tömma kameran efter kalaset
Diska efter kalaset

Packa lite allmänt
Städa ur kylen
Vattna blommor/växter ute
Slänga sopor


Söndag
packa Alvins sängkläder
Städa & diska det sista lilla
Kasta sopor
Åka till Säfsen :-)

Kvar att packa
Alvins täcke & kudde
Varsin extrakudde i bilen
Lite fika till resan (vatten, frukt osv)
Liten väska med böcker & leksaker att ha i bilen
Hygienartiklar - tandborstar - tvål & schampo osv
Lite tvättmedel

Potta
Ev. Alvins flytväst.
Barnmatsburkar
Välling + flaska
Nattblöjor
Mobilladdare


Förrutom det ovan så ska...
...alkoholhaltiga drycker inhandlas inför 30-årsfesten
...Mathias väska packas
...fiskesaker packas
...bilen städas ur
...bilen dammsugas
...bilen tvättas utvändigt
...gräset klippas
...det handlas inför resan
...all packning in i bilen

(men det är Mathias grejer att göra)

Kalas idag

Nu är det kalas om en stund. jag ska bara duscha först och så håller jag på tömma kameran nu vilket tar en evighet eftersom jag fotade mängder igår på Angis 30-årsfest. Har slitit som här på förmiddagen med tvättvikning, packning, städning, diskning, tårtfix osv.

Stressig dag men skönt att Alvin inte är hemma, det underlättar ju otroligt mycket faktiskt. Själv har jag inte ens hunnit äta frukost. Blev några jordgubbar medan jag gjorde tårtan bara.

Så här ser listan ut. Blev mycket idag eftersom jag inte gjorde allt jag skulle gjort igår men nu är det gjort iaf :-)

Torsdag
Diska
Tvätta
Hänga 2 tvättar
Plocka i ordning
Sopa
Dammsuga

Dammtorka
Skura golv
Städa badrummet
Åka och handla
Hem till syrran och säga grattisoch lämna paket till systerdottern som fyller 9 på måndag

Tömma kameran

Fredag
Diska
Tvätta
Hänga tvätt
Vika en massa tvätt
Slå in Alvins paket
Åka och handla jordgubbar och batterier
Packa min och Alvins väska inför stugsemestern

Göra i ordning grillmaten (sallad + marinera kött)
Lämna Alleballe hos farmor & farfar

Gå på grillfest för att fira syrran som fyller 30 år *wiiie*

Lördag
Tömma kameran
Dammsuga
Diska
Plocka i ordning och fixa
Göra tårta och sånt
Ha kalas för Alvin som fyller 2 år
Städa efter kalaset
Handla inför resan
Packa det sista
Städa ur kylen

Söndag
Åka till Säfsen :-)


Förrutom det ovan så ska...
...alkoholhaltiga drycker inhandlas inför 30-årsfesten
...Mathias väska packas
...fiskesaker packas
...bilen städas ur
...bilen dammsugas
...bilen tvättas utvändigt
...gräset klippas
...blommorna vattnas

(men det är Mathias grejer att göra)

Uppdatering

Har fixat till, uppdaterat, ändrat, utökat inlägget om amning :-)

Om någon är nyfiken att läsa igen ;-)

http://beckahbitch.blogg.se/2009/june/amning.html


Hittade en bild på Victor hemma hos syrran i förrgår som var så himla söt så den fick komma med i inlägget :-)

Uppdaterad att-göra-lista

Har uppdaterat listan längre bak i bloggen men tar och klistar in den i ett nytt inlägg också så den är överst ;-)

Torsdag
Diska
Tvätta
Hänga 2 tvättar
Plocka i ordning
Sopa
Dammsuga

Dammtorka
Skura golv
Städa badrummet
Åka och handla
Hem till syrran och säga grattisoch lämna paket till systerdottern som fyller 9 på måndag

Tömma kameran

Fredag
Diska
Tvätta
Hänga tvätt
Vika en massa tvätt
Slå in Alvins paket
Åka och handla jordgubbar och batterier
Packa min och Alvins väska inför stugsemestern

Göra i ordning grillmaten (sallad + marinera kött)
Lämna Alleballe hos farmor & farfar

Gå på grillfest för att fira syrran som fyller 30 år *wiiie*

Lördag
Tömma kameran
Dammsuga
Diska
Plocka i ordning och fixa
Göra tårta och sånt
Ha kalas för Alvin som fyller 2 år
Städa efter kalaset
Handla inför resan
Packa det sista
Städa ur kylen

Söndag
Åka till Säfsen :-)


Förrutom det ovan så ska...
...alkoholhaltiga drycker inhandlas inför 30-årsfesten
...Mathias väska packas
...fiskesaker packas
...bilen städas ur
...bilen dammsugas
...bilen tvättas utvändigt
...gräset klippas
...blommorna vattnas

Fast de sakerna får Mathias sköta efter jobbet torsdag/fredag + även lördag :-P

Nära-döden-upplevelse

Ja det är en ordentlig överdrift men nog så hemskt ändå.

Här går jag och städar och sliter hund, svettas som en gnu och är röd i ansiktet som en babianröv av hettan. Längtar som fasen efter att få ta en kall dusch bara städningen blivit klar.

Så blir jag äntligen klar! Härligt! I samma veva stänger någon av vattnet! Panik! vad fan är det frågan om?! Ringder bostadsbolaget och blir kopplad vidare, hamnar hos olika telefonsvarare bara. På tredje försöket kommer paniken och tårarna. Jag MÅSTE ha vatten! Ni fattar väl att man inte kan stänga av vattnet en sån här dag??!!!

Herregud! Liiite förvarning tack så man åtminstone kan tappa upp ett antal flaskor i kylen! Men nejdå nejdå bara stjäl vattnet. är det ens lagligt? Vill de ha ihjäl folk eller?

Tänk om man har en bebis som ska ha ersättning eller någon stackars tant som måste ha vatten till sin medicin som hon MÅSTE ta eller varför inte; tänk om man är gravid i vecka 31, överhettad och utmattad och BEHÖVER svalka sig med en dusch?!

Nu, två timmar senare är vattnet äntligen tillbaka. jag vet, dagens I-landsproblem. Folk dör av vattenbrist på riktigt - varje dag och här sitter jag och gnäller över 2 timmar :-/ men det går ju knappast jämföra. är man van att ha vatten så är man då och kommer paniken även om det är löjligt i jämförelse.

Nu ska jag ta med mig Alvin och ta en dusch.

Att göra

Känner mig lite stressad. Mycket att göra känns det som :-)

Torsdag
Diska
Tvätta
Hänga 2 tvättar
Plocka i ordning
Sopa
Dammsuga

Dammtorka
Skura golv
Städa badrummet
Åka och handla
Hem till syrran och säga grattisoch lämna paket till systerdottern som fyller 9 på måndag

Tömma kameran

Fredag
Diska
Tvätta
Hänga tvätt
Vika en massa tvätt
Slå in Alvins paket
Gå och handla jordgubbar och batterier
Packa min och Alvins väska inför stugsemestern
Göra i ordning grillmaten
Lämna Alleballe hos farmor
Gå på grillfest för att fira syrran som fyller 30 år *wiiie*

Lördag
Dammsuga
Diska
Plocka i ordning och fixa
Göra tårta och sånt
Ha kalas för Alvin som fyller 2 år
Städa efter kalaset
Handla inför resan
Packa det sista
Städa ur kylen

Söndag
Åka till Säfsen :-)

Det har snart gått 1 vecka...

Det har snart gått en hel vecka sedan Michael Jackson somnade in.

Livet går vidare som vanligt för de flesta utom kanske de mest inbitna fansen och hans familj, men ändå känns det lite som att världen är lite förändrad. Vilken ikon han var ändå. Vilket stort avtryck han gjort. I musikvärlden och på jorden.

Hittills har 12 fans tagit livet av sig för att de inte kan bära sorgen. Det är helt galet, sjukt och just det - tragiskt. Men det säger en del om Michaels storhet.















Alvins grattisannonser

Idag var Alvins grattisannonser med i lokala veckotidningen :-)


Pampers skickar förmaningar...

Alvin fyller två år på söndag och är helt dagtorr sedan en tid tillbaka som mina trogna läsare vet. Idag fick jag nyhetsbrev från Pampers i mailen. De skrev mycket om potträning och vikten av att inte stressa bort blöjorna.

"INVÄNTA RÄTT TIDPUNKT Bara för att ditt barn fyllt två år, betyder inte det automatiskt att hon eller han är tillräckligt stor för att saga adjö till blöjorna. Många barn visar inget intresse för pottan eller toaletten förrän de blir tre år, medan andra tar varje tillfälle i akt att få ta av sig blöjan redan innan den andra födelsedagen. Varje barn är en individ med ett eget utvecklingsschema. Om du känner press från släktingar, dagis eller andra föräldrar att börja potträna tidigt, ska du veta att om man forcerar potträningen för ett barn som inte är moget, kan det i bästa fall vara slöseri med tid men i värsta fall motverka sitt eget syfte. Det kan nämligen få ditt barn att undvika pottan i månader! Var uppmärksam på tecken från ditt barn att hon eller han är redo, och introducera pottan gradvis genom att prata om den, läsa böcker om att gå på pottan och leka att barnet sitter på pottan. När du tror att det är dags, engagera och förbered dig. Du behöver minst en potta hemma, någon sorts potta att ta med när ni är borta och mycket ombyteskläder. Du måste också komma ihåg att påminna barnet ofta den första tiden utan blöja. Även om barnet är tillräckligt gammalt för att tala om när hon eller han behöver kissa eller bajsa, kommer hon eller han kanske inte alltid hinna iväg till pottan och dra ned byxorna innan det är för sent!"

De verkar tro att Alvin föddes med blöja på sig?  *förvirrad*  med tanke på att de menar att det är ett steg i ett människobarns utveckling att kunna klara av att vara utan den?

De menar att man ska börja med potta TIDIGAST vid 2 års ålder. Personligen tycker jag det är oerhört sent. Även om man inte tänkt sluta med blöjan så är det väl ändå väldigt sent att ta fram pottan först nu? Jag tycker det normala är runt 1 år snarare (det som verkar vanligast och mest vettigt för icke-EC:ade barn).

Alvin började med potta när han var 8 månader. Pampers måste ju tycka att jag är helknasig antagligen. Ännu värre att han redan är torr nu när de skickat ett så fint mail till mig om hur jag ska vänta och lalala.

De lyckas dessutom kalla potträning vid 2 års ålder för TIDIGT och hotar i princip med ett nästan garanterat misslyckande om man börjar vid två års ålder REDAN, om inte barnet typ själv ber om att få köpa en potta och sluta med blöjor  :-/ 

Det blir lite löjligt när en blöjtillverkare ska försöka få folk att vänta så länge som möjligt med att ta bort blöjan känner jag *suck*




För den som är intresserad av sanningen så finns det en kanonbra artikel här:
http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/barn-blir-torra-allt-senare-1.647096

Atrikeln tar upp problemet med att barnen i Sverige blir torra senare och senare och att bebisar egentligen är "mogna" redan runt 5 månaders ålder. åtminstone är de helt klart redan då medvetna och kan signalera att de är nödiga.


Läs gärna :-)