Samsovning dödar!

Återigen en storm i ett vattenglas. Samsovning ökar risken för PSD (plötslig spädbarnsdöd) har man nu "kommit fram till" för femtioelfte gången menar en bunt tidningar idag. (t. ex. SVD: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3671867.svd )

Man tar ett antal fall av PSD och kollar hur de barnen sov. 54% av dem samsov och 46% sov i egen säng. Så pga att 54% av barnen samsovit så kan man dra slutsatsen att risken för PSD ökar med samsovning? Dessa barn har dött pga samsovning, menar man alltså?!

De andra barnen då? Den andra halvan. De 46% av barnen som sov i egen säng. Vad dog de av? De måste ju i så fall ha dött pga att de INTE fick samsova, eller?!

Otroligt överdrivt och idiotiskt att gå ut med sån här skrämselpropaganda. Det är media som gjort en grav feltolkning av studien och går ut med fel budskap och vanliga svensson granskar inte utan köper bara det media förmedlar och vips så är det en massa bebisar som går miste om nyttig och mysig samsovning.

Studien är gravt feltolkad:
http://www.guardian.co.uk/society/2009/oct/16/cot-death-warning-misinterpreted

Sanningen om att samsova med barn:
http://www.guardian.co.uk/lifeandstyle/2009/oct/16/sudden-infant-death-syndrome-children

Ett citat från en av författarna till studien:
"We did not find any increased risk from bedsharing. It is a very different message from the one the media picked up."

Av alla däggdjur är nog människan det enda djur som kämpar för att SLIPPA vara nära sitt barn. Helt sjukt shur den moderna människan är idag. Vi går emot vår egen föräldrainstinkt som finns djupt inom oss. Fast tyvärr är det ju många idag som inte har någon som helst kontakt med sin föräldrainstinkt.

Det går utmärkt att samsova - om man samsover säkert!

Om man tar bort riskfaktorerna (tex mycket kraftigt överviktiga föräldrar, rökande föräldrar, föräldrar som tagit mediciner eller droger och alkoholpåverkade föräldrar) så blir det helt andra siffror i statistiken...
Samsov MERA!
Det är mysigt, ger trygga och lyckliga barn, underlättar amningen och stärker anknytningen! Mewn tänk på riskfaktorerna och samsov säkert.


Slutligen vill jag varmt rekommendera ALLA att läsa det här blogginlägget:

http://amningsbloggen.blogspot.com/2009/10/ar-foraldrar-for-dumma-for-information.html

Kommentarer
Postat av: jennie

Alltså PSD är enligt mig när ett barn dör helt utan yttre påverkan i sömnen MEN när det gäller samsovning och ett barn dör så beror det väl ändå i så fall på kvävning? (om man nu ska ta bort riskfaktorerna vid samsovning,mycket kuddar ,påverkade föräldrar mm)Hur kan man då säga att det handlar om PSD..? Fattar inte riktigt? Har själv samsovit med mina tre barn från nyfödd upp til 4-5 års ålder..Hmmm?

2009-10-19 @ 11:46:59
URL: http://jenniemedtre.blogspot.com
Postat av: Anna

Bra inlägg!Vår äldsta son sov med oss tills lillebror kom (var då 2,5 år gammal) Då fick han flytta till en egen säng BREDVID våran säng -just pga säkerheten (snurrar flera varv i sömnen..) Nu sover lillebror (8 mån) hos oss. Spjälsäng har aldrig varit ett alternativ för oss. Vill ha våra barn nära!Hoppas du mår bättre idag. Kram

2009-10-19 @ 12:11:48
URL: http://snexig.webblogg.se/
Postat av: Carro

När det gäller mycket kraftigt överviktiga, varför är dem farligare att samsova med? Menar man pga kroppens storlek eller tyngd eller?

(Bara en enkel undran, inget skrikande nu tack)

2009-10-19 @ 14:40:05
Postat av: Beckah

Tror det skulle ha att göra med sämre kroppskontroll

2009-10-19 @ 15:33:57
URL: http://beckahbitch.blogg.se/
Postat av: Karttu

Ja, det står att läsa på vår lokala web-blaska om denna undersökning oxå. Blev lite skrajsen till en början, men så tänkte jag logiskt att barnen som samsov skulle antagligen ha dött i psd iaf, det var kanske inte samsovningen som var orsaken...?! Hemskt vinklat!

2009-10-19 @ 16:18:02
Postat av: Helena med Eskil

Kunde inte hålla med mer! Bra skrivet!

2009-10-19 @ 19:56:57
Postat av: carin

har alltid samsovit med mina barn tills dom inte har viljat det, alltså att dom inte har viljat komma sig til ro typ.

2009-10-19 @ 20:05:43
Postat av: Anna

2009-10-19 @ 20:27:16
URL: http://www.familjenbrolin.se
Postat av: Anna

ÅÅ jag älskar att sova bredvid mina barn MEN dom är inte lika förtjust i det oah har fått sova i egen säng ganska tidigt, Isak samsov och sov i egen säng tills han var tre månader sen gick det inte längre.. Jacob gick det i 4 månader innan han inte kunde komma till ro med oss i sängen, han blev för störd helt enkelt :-( Men ibland så sover han en stund i sängen med mamma SÅ MYSIGT bara älskar det :-D

2009-10-19 @ 20:29:38
URL: http://www.familjenbrolin.se
Postat av: Amiechan

Carro: Tror det har med sömnen att göra också. Tyngre sömn växlat med sömnapnéer är vanligt hos rejält överviktiga.

2009-10-20 @ 08:48:51
Postat av: Hanna

Jag tycker också att det är skit mysigt att samsova, MEN, mysigt eller inte jag sover själv fruktansvärt dåligt när man inte kan vända och vrida hur man vill. Av den anledningen lärde jag lillen att sova i egen säng bredvid min tidigt. Även om samsovning ger trygghet så är det ändå bättre med en mamma som fått sova bättre och har mer tålamod och ork för att ge närhet och trygghet på dagarna istället.

2009-10-22 @ 08:32:32


Missa inga nya blogginlägg - prenumerera med Bloglovin!


bloglovin

Varför prenumerera? Läs ->Läs detta innan du skriver:

Eventuella svar skriver jag här, inte i din blogg.
Försök undvika elakheter, det är så tröttsamt och onödigt.
Rena reklaminlägg/spam undanbedes.

Vill du tipsa om en tävling? Det får du gärna göra men gör det helst genom en kommentar HÄR

Tack för din kommentar :-)
Kommentera inlägget här:

Namn:
Spara uppgifter?

E-postadress: (Visas bara för Beckah)


URL/Bloggadress:


Vad har du på hjärtat?:

Trackback