Lågutbildade väljer bort vaccinet

Jag har väl egentligen inga belägg för detta men jag tycker verkligen det verkar som att de som är mest anti Influensa A-vaccinet är lågutbildade, opålästa och de som väljer att att vaccinera sig är högutbildade och pålästa.

Väldigt generellt talat nu alltså.

Lite som att det statistiskt sett faktiskt ÄR så att den största gruppen rökare är lågutbildade kvinnor, medan högutbildade röker i väldigt mycket mindre utsträckning (detta är dock bevisat, till skillnad från min teori om vaccinet).

Jag hör själv till den lågutbildade white-trash-kategorin ;-) och SKA vaccinera mig, så självklart finns det undantag men jag får ändå känslan att det är så här uppdelningen ser ut.

Kan det vara så?


Kommentarer
Postat av: Jessica

Jag är utbildad ssk och jag ska inte vaccinera mig,inte barnen och maken heller..

2009-11-11 @ 11:20:01
Postat av: Lina

Jag är väl då en av de lågutbildade som vägrar att vaccinera mig.Har även skrivit om det på min blogg.



Och en av de lågutbildade som röker.



Men jag tror inte att man kan dela upp oss i sådana kategorier angående vaccinet.

2009-11-11 @ 11:26:53
URL: http://flasarn.blogg.se/
Postat av: Bodil

Jag är också ett sådant där undantag, lågutbildad och positiv till vaccin.



Dock tror jag faktiskt att det ligger en del i vad du skriver. Många lågutbildade verkar ta sin huvudsakliga information från kvällstidningarna, och där framstår vaccinet som minst lika farligt som själva influensan.

2009-11-11 @ 11:31:16
URL: http://enmynta.se
Postat av: Lina

Bodil: Jag tar ingen information från något tidning eller skvallerblaska.

Jag läser på ordentligt angående vaccinet. TROTS att jag är lågutbildad.

2009-11-11 @ 11:35:48
URL: http://flasarn.blogg.se/
Postat av: Jessica

Dummaste jag hört! Jag tänker mer vad som händer om kanske 20 år, när det kommer rapporter om vad vaccinet gjorde egentligen med dom som tog det 09. Sedan kommer det ju ut rön varje dag att vaccinet i farligt, och mer människor har ju dött i vaccinet än influensan!!

2009-11-11 @ 11:38:48
Postat av: Beckah

OJ jag måste vara väldigt opåläst i såfall för jag har inte hört om ett enda dödsfall pga vaccinet? Däremot minst 5 kontaterade dödsfall av svininfluensan i Sverige.

2009-11-11 @ 11:40:53
URL: http://beckahbitch.blogg.se/
Postat av: Anonym

Tur att du ändrat dig för ett tag sen vägrade typ du att ta det, varför skulle du utsätta dig för andras skull liksom? kanske var det för att du är lågutbildad? Många högutbildade röker med men döljer det för typ alla, de har ofta en yta men skrapar men lite på den kan man hitta en hel del otäcka saker värre än hos lågutbildade :) man ska helst inte göra några generaliseringar!!! alla är olika.

2009-11-11 @ 11:42:37
Postat av: Nina



Ska också vaccinera mig, jag är oerhört lågutbildad ; )



men har större huvudbry hur jag ska göra med min "stora" tös på 2.5 år nu när dom kommer ut med rek . om att alla över 6 månader ska vaccineras. Studien var gjord på 50 barn var det någon som sa, låter som en liiiten studie så att säga : (

2009-11-11 @ 11:43:00
Postat av: Beckah

Jag har inte ändrat mig. Jag anser fortfarande att det är för riskabelt att vaccinera sig om man är gravid och jag hade absolut inte gjort det under graviditeten.



Jag är inte gravid. jag har sagt hela tiden att jag kommer vaccinera mig om jag "springer på en möjlighet" dvs inte behöver anstränga mig för det och en sådan möjlighet har nu uppstått.

2009-11-11 @ 11:46:05
URL: http://beckahbitch.blogg.se/
Postat av: Anonym

INGEN har dött av vaccinet!

FLER OCH FLER dör av svininfluensan!

/en läkare som VET

2009-11-11 @ 11:58:57
Postat av: Anonym

Nja. Tror inte din teori håller. Jag är högutbildad och skall inte ta vaccinet. Likaså mina vänner och stor del av min familj..

2009-11-11 @ 12:22:15
Postat av: Hanna

tillhör oxå kategorin lågutb men ska vaccinera mig..min äldsta son har vaccinerat sig i skolan å alvin e för liten men jag ska ta d iaf..hade jag inte haft barn osv hade jag nog struntat i det...

2009-11-11 @ 12:35:39
URL: http://knasgravid.blogspot.com
Postat av: A

http://www.halsometern.com/svininfluensa här skriver läkaren den 4nov Hittills har det givits över en miljon doser av det nya vaccinet i Sverige utan att någon mycket allvarlig biverkan har uppträtt. Flera fall av kraftiga allergiska reaktioner har dock inträffat - det har behandlats och gått över på några timmar. 4 personer med svåra bakomliggande sjukdomar har avlidit de närmaste dagarna efter vaccinering och ett orsakssammanhang har ännu inte säkerställts. JAG SKA ABSOLUT VACCINERA, var väldig osäker förut men har äntligen bestämt mig

2009-11-11 @ 12:37:45
Postat av: Lina

Lite långt, men detta har jag hittat.



1:

s a s har Björn Olsen (efter 2 debatter o i mail till mig)uttryckt visst medhåll med min frus Ann-Cathrin Engwall (Dr i molekylär cellbiologi) resonemang om varför det cellmedierade naturliga immun skyddet gör att massvaccineringen är subotimal.

Rent allmänt ger vaccinering ett smalare framtida skydd än influensasjukdomen i sig, eftersom den naturliga immuniseringen ger ett skydd mot alla olika virusdelar medan vaccinet enbart ger det effektivt mot 2 ytproteiner i detta fall H1 o N1. Därför är det inte optimalt att söka vaccinera ALLA i en ovanligt mild pandemi som denna där ungefär 1/100 så många dör i världen som i Asiaten och Hongkonginfluensan. De som blir sjuka nu i Sverige t ex får ett visst skydd mot många framtida influensor, precis om de äldre nu har mot svininfluensan.

Det är ytterst få som riskerar dö i Sverige utanför högriskgrupppen (som bör vaccineras) medan någon miljon e d svenskar som skulle ha smittats långsiktigt sett t o m kanske skulle besparas fler framtida dödsfall mot en värre influensa som svininfluensans inre virusdelar är delvis gemensamma med och därmed ger ímmunsvar mot. Fler liv hade sparats genom att skänka merparten vaccin till fattiga länders högriskgrupper.

... Läs mer

2:

Många rapporterar biverkningar av vaccinet mot svininfluensa



Har fått många mejl ifrån folk som blivit vaccinerade med H1N1-vaccin, och som blivit sjuka kort därefter.

Dock kan vi inte än få några rapporter från de som fått svårare biverkningar, eftersom de sannolikt inte har kraft att sitta på nätet, samt att de svårare biverkningarna kan dröja flera månader att utveckla.



De flesta som tagit vaccinet berättar om feber, värk i leder och smärta i armen, men en del har fått svårare biverkningar.



Mia som har bloggen "Mitt lilla paradis" skriver efter att hon blivit vaccinerad: "Natten var en pina att ta sig igenom. ömhet i hela armen och sömnlöshet.", "Stickningar och domningar har ´stört mig hela dagen och en obeskrivlig smärta. Har käkat alvedon som godis i dag.", "Vid 18,00 så började jag bli yr, skakig i benen, kände mig otroligt trött och mådde illa så jag bara ville dö!"



En trebarnsmamma på 25 år med bloggen "I väntan på nummer tre" skriver "Vaknade i morse och hade sjukt ont i armen, som typ träningsvärk, kände även huvudvärk och illamående", "på jobb så kändes inte huvudvärken hanterbar längre, jäklar vad det sprängde och så kände jag feber komma krypande...när klockan blev halv tolv så klara jag inte mer, då gick jag hem och sjukanmälde mig även i morgon. Väl på väg hem så kräktes jag som bara den"



Manda som har bloggen "Mandas Crazy Thoughts" skriver "Vaccin suger. Armen gör ont så in i helvete, man har feber och kallsvettas, mår illa och spyr och som grädden på moset håller man på och svimma till och från."



Jennely som har bloggen "Nenny" skriver "Blev hemma ifrån jobbet idag då jag inte sovit många minuter inatt, kunde knappt stå på benen imorse för hela huvudet snurrade och jag började må väldigt illa. Allt pga värken i armen efter vaccinationen, har så sjukt ont att det finns inte.", "Inte sjutton trodde jag att man skulle få såhär ont efter en fjuttig liten vaccination, tidigare vaccinationer har jag aldrig ens känt av."



3:

Vaccinet kan ge sällsynta och svåra biverkningar

I höst börjar svenskarna vaccineras mot svininfluensan. Men ännu vet man inte vilka biverkningar det nya vaccinet kan ge.

- Sällsynta och svåra biverkningar kommer att kunna upptäckas i och med massvaccineringen, säger Ingrid Uhnoo vid läkemedelsverket.



Så SLUTA få det att låta som att vaccinet är det bästa som hänt! 1000* mer människor dör av vanlig influensa än av svininfluensan!

2009-11-11 @ 12:51:03
URL: http://flasarn.blogg.se/
Postat av: gabriella

jag har precis helt tvårt om känsla, att högutbildade vaccinerar sig mindre, men pålåsta eller inte på låsta låter jag vara osagt, ibland är det bra att inte vara så påläst, skvallerblaskor och kvällstingr lever på at sälaj historier som folk vill läsa, inte alltid hela sanningen som beskrivs i dem,

jag respekterar allas val hur de än gör. högutbildad eller ej, unfluensan ser dog ingen skillnad.....

2009-11-11 @ 12:55:37
Postat av: Amanda & Oscar

Jag håller med ;) Jag är dock lågutbildad MEN påläst så jag har vaccinerat mig...

2009-11-11 @ 13:29:52
URL: http://glantan.blogg.se/
Postat av: Anonym

Jag tror att du har rätt Beckah, även om det som alltid finns undantag. Är själv läkare (fn mammaledig) och kommer ta vaccinet för att skydda mig själv och min bebis så fort jag får. Tillhör inte någon riskgrupp.



Bland mina kollegor har jag inte hört någon som inte kommer vaccinera sig och sin familj. Däremot bland lägre utbildade vänner och familjemedlemmar finns tveksamheten. Det är ett tråkigt faktum att lågutbildade överlag har sämre hälsa än högutbildade. Förstår man hur ett vaccin fungerar är man inte orolig över biverkningar.



Tack för en läsvärd blogg

2009-11-11 @ 14:01:09
Postat av: iidaa

Jag tänker inte vaccinera mej!

När jag/min bror var sjuk sist och verkligen dålig, så pratade vi med sjukvårdsupplysningen och lasarettet och dom trodde till 99 % att jag hade svininfluensan.. Men dom har tyvärr ingen möjlighet just då och ta prov för och se om vi hade det eller inte.

Men jag anser att varför ska jag ta en spruta som innehåller kvicksilver? dom tog ju bort kvicksilvret för att det är farligt? kan det vara nyttigt och spruta rakt in i blodomloppet?

2009-11-11 @ 14:07:17
URL: http://iidaallansson.blogg.se/
Postat av: beckah

iidaa: kvicksilvermängden i vaccinsprutan motvarar en mindre mängd än det kvicksilvret man får i sig under en vecka genom sin mat.



Du röker ju och jag lovar dig att en enda cigg innehåller behydligt mycket större mängd gifter än vaccinet.



Men har du haft influensan är det såklart överflödigt med en spruta.

2009-11-11 @ 14:11:16
Postat av: Beckah

Sprutan sätts för övrigt inte rakt in i blodomloppet utan i köttet (muskeln) som jag förstått det.

2009-11-11 @ 14:12:20
Postat av: Pia

Men tror du att lågutbildade är mer dumma i huvet eller vad? Klart man kan tänka själv, tror du att man blir smartare av att läsa på högskolan asg. Snacka om diskriminering. Skärpning så stor skillnad är det inte på folk.

2009-11-11 @ 14:35:34
Postat av: Beckah

Pia, Jag gör ingen skillnad på folk men absolut är det så att kunskap och utbildning GER något. Tacka fan för det! Därmed inte sagt att man inte kan söka fakta eller vara klartänkt utan att gå på högskolan.



Om du läser en gång till kommer du att finna att jag själv är lågutbildad ;-) vore ju rätt idiotiskt att påstå att utbildade människor är smartare då, va?

2009-11-11 @ 14:40:05
Postat av: Linda

Om man tänker lågutbildad/högutbildad hade jag ju nästan trott att det är tvärtom - fast det kan hänga ihop med att jag är högutbildad och säger tack, men nej tack till vaccinet. :-D

2009-11-11 @ 16:13:48
URL: http://miss-misschief.blogspot.com/
Postat av: Pia

Ja därför tycker jag det är ett märkligt sätt att skriva det på! Man kan ju inte göra sådana generaliseringar som du gör, du har ju inte kunskapen då du är lågutbildad. Äsch på vilket sätt skulle det vara så? du är ganska otydlig och menar på att det har med kunskap att göra som du samtidigt menar på att de lågutbildade kan läsa sig till kunskap själva! Även om man är högutbildad så kan man inte allt, dem som jobbar inom vården kan nog detta bra men tror du att en simlärare kan mer om detta än en lågutbildad? nej det handlar om VART man är utbildad för där är man proffs.

2009-11-11 @ 16:30:00
Postat av: Caroline

jag är Lågutbildad o vaccinerad! Högutbildad särbo är vaccinerad. Vi ska även låta vaccinera våra barn o även 1,5 åringen om det blir godkännt.



2009-11-11 @ 16:52:10
Postat av: Karin

Jag tror att alla kan hitta information och läsa på om vaccinet Det beror nog inte på om man är välutbildad eller inte. Vidare kan jag tillägga att jag trots 300 högskolepoäng inte ska ta vaccinet :-)

Sen oavsett hur ofarlig vaccinet är nu så kan INGEN idag säga att det INTE kommer biverkningar om 20 år. För ingen har testat JUST detta vaccinet så länge.

2009-11-11 @ 16:55:25
Postat av: Anonym

Moahahaaa...

2009-11-11 @ 17:22:48
Postat av: Fröken glas

Jag är lågutbildad och har försökt läsa på om vaccinet.

Men jag är ändå kluven huruvida jag ska ta den eller ej.

Måste fundera lite till.

2009-11-11 @ 17:31:29
Postat av: Martina

Kan tänka mig att din teori stämmer, skulle inte förvåna mig om det görs en undersökning på detta och då får man ju reda på om det stämmer.



Jag skippar vaccineringen/har fyra år på universitet och självklart hade jag varit en annan person utan de åren - inte smartare men hade förmodligen tänkt och resonerat lite annorlunda.

2009-11-11 @ 18:01:55
Postat av: Kaiza

Tänk vad lustigt för jag har fått uppfattningen om att det är tvärtom. Vi som faktiskt kan tänka är lite mer kritiska och köper inte allt som "storebror" prånglar på oss. Vi tänker inte vaccinera oss och många i vår omkrets gör det inte heller, "medelklassare" med akademiska points allihopa..så den teorin håller inte här iallafall. ;-)

2009-11-11 @ 19:05:11
Postat av: Linda

Det va nog det dummaste jag läst!

Jag tror absolut inte det beror på vilken "kategori" man tillhör.

Tror snarare att det beror på hur man vill se det!

Antingen VILL man bara tro på att vaccinet räddar en ifrån att bli smittad eller så VILL man tro på att vaccinet kan faktiskt döda i vissa fall...

Herregud på ett eller annat sätt har man väl läst på...om du får för dig att "lågutbildade" är dom som väljer att avstå, hur kommer det sig då att dom e "smarta" nog att inse att det FINNS risker också med vaccinet?!

2009-11-11 @ 19:26:08
Postat av: sonjaponja

jag är så löjlig. jag vågar knappt skriva om vaccinet.



det känns som att uttalar jag mig så kommer "gud" straffa mig genom att döda mig med svininfluensan .



hehehe.

2009-11-11 @ 22:17:42
URL: http://burriburr.se
Postat av: Beckah

Haha ja jag är inte så orolig då jag inte tror på Gud ;-9 däremot tror jag på ödet eller vad det nu är som vill att alla skit i hela världen ska drabba mig så naturligtvis kommer jag få välja mellan att dö i svininfluensa eller avra en av dem som får allvarliga biverkningar av vaccinet ;-) men hittills har ju ingen dött av vaccinet iaf, dock av influensan. vaccinets biverkningar håller bara något dyugn medan influensan kan hålla i veckor och jag ska ju orka vara mamma och framfrallt orka producera mjölk till Elmer.

2009-11-11 @ 22:23:27
URL: http://beckahbitch.blogg.se/
Postat av: emmelie

till läkaren som vet.... 0,013% "risk, chans" att man dör av svininfluensan. Kan lika gärna bli påkörd av en buss imorgon. Ungefär samma risk/chans. svinis try take me down säger jag! Är inte rädd alls, det är bara så förstorat här i hysterisverige! SOM vanligt!

2009-11-11 @ 22:44:28
URL: http://sedorikas.blogg.se/
Postat av: BitchigaBea

Jag är lågutbildad och rökare och ska vaccinera både mig och barnen. Gubben är högutbildad och icke rökare och ska med vaccinera sig!

2009-11-12 @ 00:05:26
URL: http://bitchigabea.blogg.se/
Postat av: Beckah

Jag la dock ingen koppling mellan rökning och vaccinering utan drog det som ett parallellt exempel på statistik :-)

2009-11-12 @ 00:06:58
Postat av: Anonym

emmelie: Risken att dö i svininfluensan är som du skriver väääldigt liten, men risken finns ju dock - eller hur? Dessutom ökar risken oerhört ifall viruset muterar, vilket det ju tyvärr kan göra.



Jag, min man och vår dotter har förmodligen redan haft svininfluensan, men inga prover har tagits så det behöver inte vara så. Vi ska vaccinera oss, inte bara vår för egen skull utan också för våra medmänniskors. Känner en pojke på 1 år som är äggallergiker och astmatiker, han får inte vaccinera sig. Varför inte skydda honom på bästa sätt?



Hur många använder bälte när de kör/åker bil? De flesta va? Och varför gör man det? Inte för att risken att man ska dö är särskilt stor men för att den ändå finns där eller hur? Friska, unga människor kan dö av svininfluensan (ingen har dött av vaccinet!) så varför väljer man att inte vaccinera sig?

2009-11-12 @ 10:24:04
Postat av: Anonym

Lågutbildad i relation till vad? I akademiska poäng eller i generell livskunskap?

I mina ögon tycker jag att du är en otroligt bildad person och jag tycker inte att du skall sätta en stämpel på dig själv. Om man ser till den kompetens du har i grafik och webbdesig kunde man lätt tro att du var utildad i informatik. Och om man ser till ditt intresse och bildning i diverse barnfrågor så kunde du lika gärna vara barnmorska:)



2009-11-12 @ 15:22:53
Postat av: Beckah

Oj, tack snälla <3 det var inga dåliga komplimanger! generad :-)

2009-11-12 @ 15:27:46
URL: http://beckahbitch.blogg.se/
Postat av: Madeléne

Men jösses människor, va fasen tror ni kommer hända er om ni tar vaccinet?? Tror ni att ni att om 25 år et extra tutte kommer växa ut på er??!



Jag anser att man bör vaccinera sig om inte för sin egna skull så för sina medmänniskor som riskerar att bli mycket sjuka tom dö?



Skulle någon sitta ner min dotter pga. idioti och ignorans så vet jag ej vad jag skulle ta mig till!!

2009-11-12 @ 23:55:56
URL: http://whoismadelene.blogg.se/blogg


Missa inga nya blogginlägg - prenumerera med Bloglovin!


bloglovin

Varför prenumerera? Läs ->



Läs detta innan du skriver:

Eventuella svar skriver jag här, inte i din blogg.
Försök undvika elakheter, det är så tröttsamt och onödigt.
Rena reklaminlägg/spam undanbedes.

Vill du tipsa om en tävling? Det får du gärna göra men gör det helst genom en kommentar HÄR

Tack för din kommentar :-)




Kommentera inlägget här:

Namn:
Spara uppgifter?

E-postadress: (Visas bara för Beckah)


URL/Bloggadress:


Vad har du på hjärtat?:

Trackback