Menskopp
Vad är en menskopp?
En menskopp är en liten uppsamlare för mensblod som man för in i slidan. I princip alla flickor, tjejer, kvinnor och damer med mens kan använda menskoppen under sin menstruation.

Första gången jag hörde talas om menskoppen var för flera år sedan och jag skaffade min egen för 3 år sen. Sen dess har jag ju varit gravid 2 gånger, men jag har hunnit med att använda menskoppen en hel del ändå där emellan.

I början tyckte jag det var lite knepigt att få till det men efter 2-3 mensperioder blir man säkrare så det gäller att inte ge upp. Det viktigaste att lära sig är riktningen på slidan (den går inte rakt uppåt) samt att lyckas få koppen helt utvecklad så den inte är korvad eller ihoptryckt. Efter man lärt sig är koppen suverän.

Det finns få argument till varför man inte skulle använda den här smarta uppfinningen men väldigt många argument till varför man ska det.

Menskoppen och miljön
Den viktigaste anledningen till att använda menskoppen är miljön tycker jag. Det belastar miljön något enormt att använda engångsartiklar så som bindor och tamponger och det är inte hållbart. Vi måste alla hjälpas åt att tänka på, och arbeta för, miljön. Att välja menskoppen är ett enkelt och smart sätt att göra något för miljön. Man köper EN kopp som håller i kanske 10 år. Räkna ut hur stort berget av tamponger och bindor istället skulle bli på 10 år för en kvinna.

Menskoppen och ekonomin
Ekonomin är också en viktig punkt. I alla fall för många av oss. För några hundralappar har man mensskydd för 10 år framåt i tiden. Det är annars vad man får lägga i månaden kanske om man har riklig mens som jag och många med mig har.

Menskoppen, hygienen och kroppen
En ren fräsch kopp jämfört med äckliga blodfyllda bindor som klistrar fast i könshåret eller luddiga tamponger som suger sig fast i slidan och irriterar slemhinnorna och ökar risken för svamp. Töm koppen så ofta du vill. Ta ut den och sätt in den var tionde minut utan att det stör slemhinnorna, till skillnad från tampongen som nästan kräver att den är fylld för att det inte ska göra ont att dra ut den.

Menskoppen går dessutom att använda nattetid så om du vill kan du tömma den så lite som 2 gånger per dygn. Snacka om smidigt! Vill du så kan du sterilisera den med kokande vatten. Kan det bli fräschare?

Naturligtvis går den även att använda när du badar. Helt osynligt eftersom koppen inte syns på utsidan till skillnad från tampongen som avslöjar sig med ett snöre.

Menskoppens bredd
Mensblod är ju inte det enda som rinner. Rikliga flytningar, sperma dagen efter, innestängt badvatten är exempel på annat som man kan använda menskoppen till. Till skillnad från tampongen så mår inte slemhinnorna dåligt av att du använder koppen även när du inte har mens.

Storlekar och former
På det här området är jag lite grön. När jag köpte min kopp fanns det tre märken, en färg och två storlekar ungefär. Idag finns det många märken, storlekar och färger. Jag är jättesugen på att skaffa mig en färgglad och tror att jag kommer att göra det också när jag får mensen tillbaka efter den här graviditeten. Det bästa för att få rätt märke, storlek, form och färg är helt enkelt att besöka något av alla ställen på nätet som säljer menskoppen och läsa sig till vad som skulle passa en själv.

Länkar
http://www.menskoppen.se/
http://mkopp.se
http://www.amandasintima.se/
http://sv.wikipedia.org/wiki/Menskopp
http://www.menskopp.nu/

______


Läs gärna övriga inlägg i kategorin "Råd, hjälp & information" också.


Kommentarer
Postat av: Milla

Alltså allvar.. jag visste inte ens att det fanns! Jag trodde upplysningen till ungdomar hade blivit lättare och bättre senaste åren. Mindre tabubelagd och lättillgänglig..

2009-08-01 @ 16:30:03
URL: http://www.ganskahomemade.se
Postat av: Beckah

Nope tyvärr sprids inte sån här information så bra. Inga menskoppar på TV minsann eller i tjejtidningarna ;-)

2009-08-01 @ 16:31:52
URL: http://beckahbitch.blogg.se/
Postat av: Anonym

usch då jag tycker att det är ganska snuskigt att hålla på med en sk menskopp, du skriver att det blir mer hygieniskt med en sådan men det är ju äckligt att hålla på med blod och snusk som kommer till spillo, man kan ju inte garantera att det inte kommer blod på händer och handfat....Tamponger är hygieniska med och bindor om man byter ofta!

Hade dem inte varit bra att dem inte blivit godkända för försäljning.

Om tampongen gör ont så är den ju säkert i för stor storlek. Tur att smaken är olika!!!

Får se om du kan acceptera att ngn inte tycker som dig om menskoppen smile.

2009-08-01 @ 17:05:01
Postat av: Beckah

"Hade dem inte varit bra att dem inte blivit godkända för försäljning"Jahaaa du menar som med cigaretter då tex? ;-)Allt som säljs är inte bra. dessutom glömde du miljöaspekten.

2009-08-01 @ 17:48:07
URL: http://beckahbitch.blogg.se/
Postat av: Jelika

Menskopp är bland det bästa jag införskaffat och minns jag rätt så var det du som tipsade om det i juliforumet. Hade ingen aning om att det fanns innan.

2009-08-01 @ 19:22:43
URL: http://jelikas.blogg.se/
Postat av: Jelika

Menskopp är bland det bästa jag införskaffat och minns jag rätt så var det du som tipsade om det i juliforumet. Hade ingen aning om att det fanns innan.

2009-08-01 @ 19:22:48
URL: http://jelikas.blogg.se/
Postat av: Helena med Eskil

Menskopp är grymt! Har en själv sedan några år.

2009-08-01 @ 19:41:50
Postat av: Snakan

Jag skulle nog aldrig prova en menskopp, tycker det verkar äckligt att hålla på att trycka in och dra ut en kopp med mitt mens :s då tycker jag det är trevligare med en binda som man bara slännger i soporna. Obs; jag är sjukt rädd för blod, så därför skulle den inte funka för mej även om delen med ekonomin och miljön är bättre än andra skydd :)

2009-08-01 @ 19:59:10
Postat av: Marie

Jag har en menskopp själv och jag tycker det är en alldeles förträffligt smart liten pryl.Sedan förstår jag inte vad den där Anonym menar om att det är äckligt att hålla på med blod, blodet hamnar ju i menskoppen inte utanpå, värre med en tampong där snöret kan bli blodigt blää.Sedan sitter den bra, o man kan bada och göra allt annat som man normalt kan göra när man inte har mens.Sedan som Beckah sa, strålande för miljön :-)

2009-08-01 @ 20:39:54
Postat av: A

"Sedan sitter den bra, o man kan bada och göra allt annat som man normalt kan göra när man inte har mens."

Ehh... som man normalt <F>inte</F> kan göra med mens? Skämtar du eller? Tror du på allvar att man inte kan bara med mens? Tampong funkar att bada med liksom om man nu använder binda. Funkar utmärkt att bada!

2009-08-02 @ 00:52:05
Postat av: Beckah

*Till A:* du kanske ska ta och läsa igen? Så hade hon inte skrivit. Tvärt om. Läs din egen citering så ser du att du tagit miste.

2009-08-02 @ 09:21:22
URL: http://beckahbitch.blogg.se/
Postat av: Amanda & Oscar

Oj jag har aldrig hört talas om det här! låter ju fantastiskt! Är den lätt att ta ut utan att man spiller? Denna pryl måste jag ju prova när mensen kommer tillbaka.

2009-08-02 @ 10:42:05
URL: http://glantan.blogg.se/
Postat av: A

Vad har jag missat? hon säger att man inte kan bada mm när man har mens och INTE har menskopp. så vad har jag missförstått? kanske är dui som ska läsa ordentligt vad hon skrivit...

2009-08-02 @ 11:32:47
Postat av: Hippiemamman

Jag har kännt till menskoppen i flera år, men det var inte förrän för två mensperioder sen som jag började använda en (hade inte mens på över två år pga graviditet och amning). Jag tycker att den är grymt bra! Det känns som att mensvärken blivit lindrigare! Jag kan t o m glömma av att jag har mens eftersom den inte känns. Jag tycker att det är mycket bättre än tampong eftersom man inte behöver stoppa in hela fingret för att få den längst in utan bara kan stoppa in den lite lätt (den ska sitta längre ner). Det läcker inte lika mycket heller! :-) Skönt att slippa tänka på att alltid ha med skydd (skyddet sitter liksom redan på plats) och att slippa tänka på var man ska slänga skyddet om det ej finns papperskorg. Jag var och bodde i en stuga i skogen med utedass och det fungerade utmärkt, bara jag fick tvätta med tvål när jag kom åt.Bra att du tar upp det Beckah!

2009-08-02 @ 12:37:22
URL: http://hippiemamman.wordpress.com
Postat av: Beckah

A Nä fel. Hon skriver om allt man normalt sett kan göra när man inte har mens. Att det är möjligt med menskopp. Hon skriver ingenting om att det inte går att göra med hjälp av andra metoder tex tampong. Hon skriver absolut inte att man måste ha menskopp för att kunna göra dessa saker. LÄS igen säger jag.

2009-08-02 @ 13:39:58
URL: http://beckahbitch.blogg.se/
Postat av: A

Det är precis det hon skriver. verkar som att du ska läsa lite innan du öppnar munnen.

2009-08-03 @ 00:08:32
Postat av: Beckah

Är du dyslektiker?Hon har skrivit: "Sedan sitter den bra, o man kan bada och göra allt annat som man normalt kan göra när man inte har mens."DU verkar tro att hon skrivit: "Sedan sitter den bra, o man kan bada och göra allt annat som man normalt inte kan göra när man har mens."LÄÄÄÄÄS!

2009-08-03 @ 08:22:23
URL: http://beckahbitch.blogg.se/
Postat av: A

"man normalt kan göra när man inte har mens". När man INTE har mens ja! Inte när man HAR mens. Läs människa!

2009-08-05 @ 15:13:46
Postat av: Beckah

Ja PRECIS! Hon räknar upp saker man kan göra när man har menskopp. Saker som man kan göra när man inte har mens. Dvs, dessa saker går att göra trots att man har mens eftersom man har menskoppen. Det står INGEWT om att man INTE kan göra dessa saker med ANDRA hjälpmedel också!

2009-08-05 @ 15:18:41
URL: http://beckahbitch.blogg.se/
Postat av: Honmedkoppen

Jag har s.k. blodfobi, vilket gör att jag lätt får svimningskänslor om någon blöder från små sår eller om jag upptäcker blodigt papper på en offentlig toalett (exempel bara :).

Därför tvekade jag inför menskopp ett tag. Men faktum är att jag klarar jag av det! Lite terapi i detta kanske...

Jag känner mig nöjd med koppen, både inför miljön och att jag tar ansvar för min kropp och mig själv som kvinna!

Använder en Lunette modell större efter två förlossningar.Vidare:

Vilken rolig diskussion om citat.Jag röstar på Beckah!

2010-04-28 @ 09:58:35
Postat av: Ems

Jag undrar över hur säkert det är med de färgade menskopparna? Det står att de är godkända färgmedel i silikonet för livsmedel och köksprodukter, men jag är ändå lite misstänksam om o stoppa upp det där i kroppen? Är det helt safe? Hur vet man det isf? Som tidigare nämnts ovan så säljs klorblekta tamponger, toapapper och så vidare, i vanliga affärer så jag tror inte att man bara kan "köpa" konceptet utan säkra säkra rapporter om färgmedel osv... hellre lite extra försiktig är min grej :) Jag har nu köpt en "ofärgad" kopp som kommer i en påse av ekologisk bomull... Men någon som vet nåt om färgmedlen? Kan ju inte förneka att en färgad kopp känns lite roligare faktiskt...

2010-05-20 @ 14:00:34
Postat av: Jojjo

Ny sida som säljer menskoppar!www.rosakoppen.se

2012-01-04 @ 01:04:36
Postat av: Annelie

Svar till Ems som skrivit här ovan om färgade koppar:Jag har sålt menskoppar i tre år och har även haft färgade koppar i mitt sortiment.Men i takt med ökade kunskaper så har jag slutat sälja färgade koppar för att alternativen är så dåliga; antingen används kemiska färgämnen eller animaliska färgämnen.Jag tycker båda är dåliga – kemiska av den uppenbara anledningen att vi inte vet vilken effekt de har på vår hälsa (varken i hantering/utsläpp från produktion eller i vår kropp). Animaliska eftersom djur eller djurrester används i framställningen (detta är som sagt godkänt av myndigheterna men knappast en tilltalande tanke). Den vanligaste (och i livsmedelsproduktion godkända) är en lus som krossas för att få fram röd/rosa färg.Visst är det "kul" med färgade koppar - men till vilket pris? Bättre istället att satsa på en fin förvaring för koppen när man inte använder den.En annan sak, på samma ämne, är att kontrollera var din kopp är tillverkad. Forska i var menskopps-företagen har sin produktion, är den i Europa eller är bolaget bara registrerat i Europa och tillverkningen sker i låglöneländer? Då är det svårt att kontrollera att tillverkningen sker på samma etiska och miljömässiga grund som i Europa. Det kanske skiljer några kronor, men genom att kolla upp lite kan du stödja ett företag som agerar schysst.Heja menskoppen :)

2012-01-11 @ 18:10:58
URL: http://www.menskoppen.se
Postat av: sophia

JAG VILL HA EN MENSKOPP NUUUU :D

2012-01-25 @ 23:57:16
URL: http://hejsophia.blogg.se/
Postat av: Cornelia

Tack för tipset, ett steg framåt för kvinnors och jordens välmående! :)

2013-06-27 @ 13:43:06


Missa inga nya blogginlägg - prenumerera med Bloglovin!


bloglovin

Varför prenumerera? Läs ->Läs detta innan du skriver:

Eventuella svar skriver jag här, inte i din blogg.
Försök undvika elakheter, det är så tröttsamt och onödigt.
Rena reklaminlägg/spam undanbedes.

Vill du tipsa om en tävling? Det får du gärna göra men gör det helst genom en kommentar HÄR

Tack för din kommentar :-)
Kommentera inlägget här:

Namn:
Spara uppgifter?

E-postadress: (Visas bara för Beckah)


URL/Bloggadress:


Vad har du på hjärtat?:

Trackback