Konsten att ta ett blodprov.

Tre månader har gått och det var alltså dags för Elmers rutinprover och dessutom ett nytt osmolalitetstest (blod och urin).

Pga osmolalitetstestet så skulle Elmer vara fastande. Vi hade tid på dagvården klockan 9 på morgonen. Ett simpel blodprov snackar vi om alltså. Visserligen flera rör, men ändå - ett simpelt BLODPROV!

Ni som tvivlat när jag skrivit att Elmer är svårstucken kan ju läsa det här inlägget :-)



Efter lite lugnande i rumpan var det dags för försök ETT i armvecket...


Lite full bebis :-)


En aning borta...


Nehepp. Ny arm, nytt försök.


Inte jättekul detta...

En lång stund senare och inte en droppe blod, så diskuterade vi hur vi skulle göra. Mitt förslag var huvudet (där han alltid tog ända fram tills han var 15 månader gammal). Sköterskorna tyckte det var lite väl brutalt att ta prov i huvudet på en 2-åring och ja, jag är ju inte den som är utbildad så jag sa inte emot deras förslag att försöka med fötterna istället.

Så det blev Emla på ena foten och ett annat plåster på andra foten. Något specialplåster som värmer upp till 40 grader. Egentligen ska man vara minst 3 år gammal men det var värt ett försök.



I väntan på att plåstren skulle verka gick vi in en sväng till Hailey (Barnavdelning 2 och dagvården ligger i samma korridor).


*Love* åh Elmer älskar verkligen Hailey. Han är sååå rädd om henne och bryr sig om henne till max.


Tillbaka på dagvården med fötterna...




En ny omgång lugnande...


Kikar lite på plåstret från förra stickförsöket.

Jahapp. Sen testades det då ...i foten som haft värmeplåstret så gick kärlet sönder. På andra foten lyckades de sätta en PVK och det gick utmärkt att spruta IN i den, men få ut blod? Hahaha inte en CHANS! De sprutade in något medel (?) som skulle göra det lättare att få ut blod. Funkade icke. Ringde Barnmottagningen för att fråga om de kunde skicka dit Elmer för att ta proverna kapillärt (vi vill egentligen absolut inte det pga vissa prover, tex sänkan, som är typ det viktigaste LCH-blodprovet, men mikrosänka får duga i värsta fall).

PVK:n i foten fick sitta kvar för att vi skulle göra ett sista försök senare. In med nytt medel (vad det nu var) och sen skickades vi iväg till barnmottagningen, ett halvt sjukhus bort typ hahaha :-) en liten korridorspromenad med andra ord.


Inne på barnmottagningen. Värmer händerna inför sticket i fingret.


Stickhörna.


Det här gick jättebra och Elmer tyckte det var spännande att titta på de röda dropparna.


Tillbaka på dagvården. Innan sista försöket att få ut blod i foten, så fick Elmer äta. Han hade ju fastat fram till nu och klockan var 11:30.


När man fastat kan det hända att man blir så hungrig att man trycker i sig en yoghurt och 1,5 macka (fast man annars inte tycker om macka) och så kan det hända att man häver i sig en dryg halvliter juice och saft för att släcka törsten man burit på en halv dag...

...sen kan det hända att man spyr upp hälften igen för att magen får en chock!

ÅH NEJ! INTE IGEN! Tänkte jag och mindes hur bra det gick i april. Jag åkte dit med ett FRISKT barn som var fastande, han blev stucken och sen fick han äta frukost - hävde i sig en massa - som kom upp igen. Okej, ätit för snabbt. Men ungen fortsatte spy och när jag åkte hem hade jag plötsligt med mig ett barn med MAGSJUKA!

Oddsen för att det skulle hända? Oddsen för att det skulle hända IGEN?!

Men *pust* så illa var det inte :-) Det var bara för mycket för lilla magen. Kläderna blev dock nerspydda så Elmer fick byta om till:


Tjusig Landstings-outfit :-)


Dags igen då, att försöka få ut något ur foten.


Snälla funka!


Syster Elmer ger sprutor till djuren i boken, medans hans fot vägrar ge ifrån sig något blod.


Vilar upp sig inne hos Hailey. NÄÄÄ det blev inget blod som vi ville, så vi fick nöja oss med de kapillära proverna.


NOT a happy camper!


Surar lite men blev ganska snabbt sig själv igen och kunde åka hem :-)


Ja, då var vi färdiga för DENNA gången. Då är det bara att hålla tummarna för att allt ser bra ut...



***

Känner att jag faktiskt vill lägga till att det absolut inte är sköterskorna som är dåliga på att ta prover. Tvärt om är de jättebra på dagvården och ingen skulle lyckas bättre. Det är Elmer som är busig bara :-) Jag skulle absolut inte vilja att någon annan sticker.

När han opererades i januari gick PVK:n sönder mitt i operationen så de fick, lite halvt panikartat, försöka få in en ny. 14 stick blev det och tillslut en PVK på HALSEN!

Så nej, det är INTE sköterskorna det är fel på, det är Elmers blodkärl :-)



Kommentarer
Postat av: Johanna

Lillkillen!

Men det är facinerande vad barn accepterar situationen. Kan säga att det är många vuxna som klagar efter det tredje sticket. Jo visst han fick medicin men endå!

Tuff och duktig kille. Håller tummarna att provsvaren visar bra värden!

2011-09-16 @ 16:43:41
URL: http://jolisliv.bloggplatsen.se/
Postat av: Linda w L2K - Från botten till toppen...

Elmer är ju så otroligt söt!!!!!



Och vad jobbigt att det inte bara går att få till det... <3

2011-09-16 @ 16:46:04
URL: http://l2kw.blogspot.com
Postat av: m

Kämpigt för er. Men han verkar vara så tålmodig! Och han är såå himla SÖT måste jag ju lägga till! :)

2011-09-16 @ 16:49:02
URL: http://minavalmittliv.blogg.se/
Postat av: Amanda

Nästa gång kan man ju testa och ringa efter en narkos sjuksköterska. Dem har daglig vana av att sätta nålar. Jobbar inom vården och det görs jämt om det inte funkar på de 2 första sticken.

2011-09-16 @ 19:20:05
Postat av: Marie

Tänk vad han får utstå din lille kille...

Tänker på er och är glad att du delar med dig av allt.

Men du, har inte sköterskorna ALLTID skyddshandskar på sig vid provtagningar? Jag tycker det är superviktigt att ALLTID jobba hygieniskt inom vården. Kram till dig och Elmer

2011-09-16 @ 22:11:07
Postat av: maria

lilla skrutten då.det är ju lite dumt att han om någon ska vara svårstucken för blodprov lär han ju få lämna mer gånge ro mer än ett "vanligt" barn.

lider med er



o skickar massa tankar till lilla haily med

2011-09-17 @ 08:00:20
URL: http://crazyminds.blogg.se/
Postat av: thile

Lille, gode elskligen min, Elmer. Ååh, jeg har tårer i øynene! Hvilken kjempe du har av en sønn, vennen!

Jeg vet en del om og sette sprøyer, så det er absolutt ikke sykepleirskene's feil.

Kjærlighet mellom Hailet og Elmer <3<3



Klem

2011-09-17 @ 10:49:49
Postat av: BeckaHBitcH.se - triss i gossar

Marie; för mig, när det gäller mitt barn, är det viktigare att sköterskorna är varma, trevliga, personliga, hjärtliga och helst bara använder handskar när det är absolut nödvändigt. Jag ser hellre att de har tvättade och spritade händer och vågar ta i mitt barn med sina händer och inte med handskar. De har handskar när de grejar med de infektionskänsliga barnen, håller på med CVK:er och Port-a-cath:er osv. osv.



Amanda; om du läser det jag skrivit så ser du att jag skrev vad som hände när Elmer opererades. Sköterskorna på dagvården lyckades få till en PVK i armvecket. Under operationen gick den sönder och NARKOSSKÖTERSKAN försökte sätta en ny. 14 stick senare fick hon tillslut sätta den på HALSEN för att hon inte klarade av att sätta den i armarna, händerna eller fötterna och detta på en sovande patient. Så NEJ, en narkossköterska kan INTE bättre än sköterskorna på barndagvården.

2011-09-17 @ 13:15:10
URL: http://beckahbitch.se
Postat av: Linda

Skulle istället ifrågasätta direkt om ngn sticker mitt barn utan handskar.

2011-09-17 @ 15:51:38
Postat av: BeckaHBitcH.se - triss i gossar

Good for you! Då kan du ifrågasätta det när någon sticker DITT barn utan handskar. Så låter jag bli att ifrågasätta när Elmers sköterskor gör det eftersom han är MITT barn och jag INTE tycker att det är något negativt. DU och DITT barn är inte JAG och MITT barn.

2011-09-17 @ 16:09:18
URL: http://beckahbitch.se
Postat av: Linda

Skrev MITT barn. Läs rätt nästa gång!!

2011-09-17 @ 18:06:22
Postat av: Anonym

Nej. Nu var du snorkig. Klart sköterskorna skall ha skyddshandskar. Du kommer att plugga till sjuksköterska snart. Du kommer att få lära dig ett och annat. --- Det är både sköterskornas och patientens säkerhet det handlar om.

2011-09-17 @ 18:38:02
Postat av: BeckaHBitcH.se - triss i gossar

inda; jag läste rätt. Det var precis det jag menade:



ja, du vill det för DITT barn. Det är skillnad på du och ditt barn och mig och mitt barn. Vad jag vill för mitt barn är inte vad du vill för ditt barn.



Anonym; jag är fullt medveten om vad skolboken säger och det är garanterat Elmers sköterskor också. Lär dig skilja på praktik och teori. Självklart använder man handskar när det finns säkerhetsrisker för patient eller en själv. Det finns det inte i detta fallet. Inte minsta lilla.

2011-09-18 @ 05:07:47
URL: http://beckahbitch.se
Postat av: isabelle

Hej!

Hos hiilen som är utbildning make up artist hittar du en tävling där du kan vinna fina priser, jag ska vara med. Var med du också, hon lägger även in sminkvideos varje dag!

Direkt länk till tävlingen:

http://hiilen.blogg.se/2011/september/tavling-12-doft-smycken-och-glittrig-masc.html#comment

2011-09-18 @ 12:17:13
URL: http://isabellefatima.blogg.se/
Postat av: M

Usch stackars liten! Vet hur det är, har precis likadana kärl som din unge herre, och tyvärr har ett av mina barn fått likadana hon med!



:-(

2011-09-18 @ 16:03:56
Postat av: Johanna

Detta är förmodligen ganska långsökt och bara ett sammanträffande, men jag måste skriva det ändå.

Jag vet att jag tidigare kommenterat om Elmers svårstuckenhet och berättade att jag är lika svårstucken och vaknade ur narkos för ett år sen med en PVK i halsen eftersom dom inte ens under narkos kunde sticka mig.

Sen är det alltså också så att jag har Central Diabetes Insipidus, som det ju onekligen verkar som att Elmer också har.

Jag har en hypofysrubbning efter, vad man tror i alla fall, en hjärnhinneinflammation när jag var liten. Så jag har brist på ADH och Tillväxthormoner. Så anledningen till min DI är ju inte i närheten av Elmers, men DI har jag likväl. och är alltså lika jävla svårstucken.

Sammanträffande?

2011-09-18 @ 16:23:31
Postat av: BeckaHBitcH.se - triss i gossar

Johanna; jobbigt att du har samma problem med stickandet som Elmer :-/ själv hatar jag att bli stucken så hade jag haft svårt skulle det verkligen bli problem kan jag säga. Som tur är har jag drömkärl i armvecken så inte ens den sämsta undersköterskeeleven skulle kunna misslyckas :-)



Jag tror inte det finns någon koppling till DI, det är nog en slump bara, fast jag vet inte. jag vet att Elmer varit svårstucken sen han föddes. Första veckan fick läkaren sticka i ljumsken för att alla sköterskor på Neo och barnmorskor på BB misslyckades och sen på dagvården stack de alltid på huvudet tills han var 15 månader för på huvudet är det lätt på Elmer.



DI av LCH beror på att LCH "äter" på hypofysen och orsakar skador så att man inte kan producera Vasopressin/ADH på ett normalt sätt så konsekvensen är den samma fast anledningen till skadan är en annan för din del :-)



Jag skickar ett mail till dig för jag vill gärna ställa några frågor. Du behöver inte svara om du inte vill. kram <3

2011-09-18 @ 18:57:24
URL: http://beckahbitch.se
Postat av: Ingela Lindström

Måste bara fråga,när dom sticker han,använder dom sig då av en butterfly nål då?Det ser ut som en liten fjäril med en pytteliten nål i mitten av "vingarna".Undrar bara för trots att han är jätteduktig så tycker jag nog att dom kan låta en narkosläkare sticka han nästa gång eftersom dom vet att han är svårstucken.Och att få blod från ett kärl i en fot är ju dömt på förhand att misslyckas även på en vuxen person.Det borde dom veta.

Mvh// Ingela Lindström

2011-11-16 @ 23:50:14
Postat av: BeckaHBitcH.se - triss i gossar

Hej!



Sköterskorna på barndagvården har stuckit honom hela hans liv och kan hans blodkärl bäst och har störst chans att lyckas. Elmer har sövts 3 gånger.



Första gången satte dagvården en PVK innan sövning och den gick sönder mitt under operation och narkospersonalen fick då sätta en ny och det tog dem 14 stick att få till en PVK och den hamnade då på halsen.



Andra gången försökte man inte ens sticka innan utan narkospersonalen satte en PVK efter han sövts med gas. Det tog dem 10 stick att sätta en PVK.



Tredje gången så följde Elmers sköterska från dagvården med till operation och satte en PVK efter att han sövts med gas. Hon lyckades på första försöket och kunde till och med sätta en till, även den på första försöket (en för narkosmedel och en för att ta blodprover).



Så nej, narkospersonal är inte alltid bäst på att sticka.



Såg din andra fråga också och det är olika vad de använder. Nu senast var det en butterfly (eller 2 då) :-)



Ha det gott

2011-11-17 @ 07:08:52
URL: http://beckahbitch.se


Missa inga nya blogginlägg - prenumerera med Bloglovin!


bloglovin

Varför prenumerera? Läs ->



Läs detta innan du skriver:

Eventuella svar skriver jag här, inte i din blogg.
Försök undvika elakheter, det är så tröttsamt och onödigt.
Rena reklaminlägg/spam undanbedes.

Vill du tipsa om en tävling? Det får du gärna göra men gör det helst genom en kommentar HÄR

Tack för din kommentar :-)




Kommentera inlägget här:

Namn:
Spara uppgifter?

E-postadress: (Visas bara för Beckah)


URL/Bloggadress:


Vad har du på hjärtat?:

Trackback