Dagens FL

Nu var det länge sen jag la upp en "Dagens FL" men den härt tråden var bland det dummaste och roligaste jag läst på familjeliv så jag måste dela med mig :-)

http://www.familjeliv.se/Forum-5-68/m56513325.html

Rubriken lyder:

"NI som städar borde skämmas"

Tråden är startad av en 18-årig gravid tjej som tror det "står i lagen" att alla har rätt till ett jobb och har en väldigt pinsam och skrev bild av världen, arbetsmarknaden och kanske framförallt en skev bild av vad ett städjobb innebär :-)

Så här skriver hon i trådstarten:

"Jag tycker verkligen att dom som städar borde skämmas.
Att städa ska enligt mig vara ett tillfälligt jobb innan man går vidare i livet, den ska vara till för dom som pluggar och behöver ett extra jobb med detsamma, eller för dom gamla eller för dom sjuka som vill tjäna lite extra pengar.
Just nu måste man "konkurrera" om städjobben med dom som har erfarenhet på flera år, och vet exakt vad dom ska säga, och så får dom jobben istället för en ung som inte har någon erfarenhet alls men behöver ett jobb NU Samtidigt som han eller hon pluggar.
Städjobben ska vara ett tillfälligt steg i livet! Det ska vara något som alla ska få när som helst vid behov innan man går vidare!
Behöver man ett jobb redan imorgon, ska man kunna få ett städjobb, det ska vara enkelt att få, fy skäms på er som snor städjobben."

Sen fortsätter de pinsamma uttalandena i tråden :-)



 


********

Uppdatering:

Pga en kommentar på Facebook så måste jag faktiskt ta upp det här med "skitjobb"...


Vad är ett "skitjobb"? I mina öron låter det bara som ren skär okunskap och fördomar att man kallar vissa typer av jobb för "skitjobb" så som till exempel städjobb.

"Skitjobb" för mig har inget med yrkeskategorin att göra utan förhållandena och villkoren på en enskild arbetsplats och inget annat.

Det finns massor av seriösa och bra jobb (arbetsplatser) som i grunden ofta inte kräver någon utbildning eller gymnasiekompetens, där folk jobbar, kanske är utbildade genom företaget, har trevliga arbetskamrater, bra chefer, bra löner och villkor och jobbar där för att de älskar sitt jobb och inte alls vill byta till något annat.

Det är så fruktansvärt nedvärderande mot dem som faktiskt jobbar inom dessa yrken att kalla det för "skitjobb"! Alla som städar gör inte det för att de ville ha ett snabbt slit- och slängjobb i väntan på ett "riktigt" jobb! Många  som tex jobbar inom städ har valt det, är bra på det, trivs med det och vill fortsätta med det och INTE hatta runt mellan olika jobb. De är nöjda, de behövs, de är viktiga och deras jobb är i allra högsta grad ett RIKTIGT jobb.

Bara för att man inte behöver ha gått gymnasiet för vissa jobb innebär det inte att jobben är simpla eller att det är lätt. Inom alla yrken måste man ändå lära sig! Telefonförsäljning tex - absolut inget lätt och jo, man behöver utbildning! Åtminstone i det egna företaget. Eller lokalvård tex - självklart behöver man utbildning och man behöver kunna massor om olika redskap, ergonomi, miljö, hygien osv. Plus att det ofta är väldigt fysiskt krävande.

Även att "stå och vända hamburgare" kräver utbildning och dessutom stresstålighet, bra förmåga att hantera människor, massor av saker som ska läras in utantill osv.

Det finns inga YRKEN som är enkla "skitjobb"! Det finns arbetsplatser som är "skitjobb"!



Kommentarer
Postat av: Virrpannan♡

Städjobben är så förbannat underskattade! Jag har jobbat med att städa på skolor, dagis, verkstäder osv och det är ett jävla tungt arbete faktiskt



Den där bruden lär inte ha mkt innanför pannbenet! URK!

2011-01-07 @ 11:33:20
URL: http://www.virrpanna.com
Postat av: Sandra Michelle

Haha! Jag fortsätter att bli överraskad över hur många korkade människor det faktiskt finns i det här landet. Särskilt på FL!

2011-01-07 @ 11:46:26
URL: http://mousy.blogg.se/
Postat av: Sofie

Helt rätt, utan duktiga städerskor skulle andras arbeten dessutom bli så mycket svårare, Städerskan på min arbetsplats är en av personerna jag uppskattar mest, dels därför att hon är en hyvens liten tant men dessutom för att jag vet hur mycket mer arbetsamt mitt jobb skulle vara med en dåligt städad arbetsplats.



2011-01-07 @ 12:24:01
URL: http://sofiesundqvist.blogg.se/
Postat av: Thessan

Jag har ett "skitjobb" och flera gånger på jobbet så har det varit äldre (främst äldre iaf) som frågat varför "stackars jag" sitter och gör det jag gör. Jag borde göra något bättre med mitt liv. Mitt hemska jobb är som telefonintervjuare. Jag trivs, den största delen av de man pratar med är trevliga, lönen är det inget fel på och det är kul.



Men det är ju både släkt och vänner som ser ner på mig pga jobbet, just för att det är ett "skitjobb", men samtidigt så är det inte särskilt många av dem som själva skulle klara av det :p

2011-01-07 @ 12:25:22
URL: http://morriislajf.blogg.se/
Postat av: Mirka Norrström

vilken idiotisk inställning av tjejen på FL!! Jag har nästan bara haft städjobb, förutom de 3 gångerna jag jobbade på Marabou i mina ungdomsdagar och jag skäms inte för det och anser att vem som helst skulle inte lämpa sig till ett städjobb! För även om det ses som "skitjobb", tyvärr i alltför mångas ögon så är det ändå inte "bara" att städa utan det ska finnas lite kvalite i det med:-)

2011-01-07 @ 12:28:24
URL: http://tiobarnsmamma.blogg.se/
Postat av: I

Oj, menar personen verkligen allvar eller är det ett dåligt skämt? Annars borde hon lära sig lite om omvärlden. Undra vilka förhållanden hon själv kommer ifrån? Antagligen sådana där någon annan städar hemma hos henne.

2011-01-07 @ 13:31:26
URL: http://ifunderar.blogg.se/
Postat av: Veronica- mamma till Alfred, Elmer & Willy

Jag läste också detta, så puckad att man vill börja skratta.

2011-01-07 @ 13:42:30
URL: http://veronicamamman.blogspot.com
Postat av: Emma

Galet,, snacka om att denna tjej verkligen INTE har koll på läget...

Som sagt, det finns bara sketna arbetsplatser.

2011-01-07 @ 17:00:56
Postat av: Anonym

Men snälla du. Detta var ett skämt. Fattade du inte det? Om du tar på allvar det som skrivs på fl är du bra korkad. Förresten vården o städjobb är riktiga skitjobb!

2011-01-07 @ 17:21:36
Postat av: Jenny

beror på vad man menar med ett skitjobb. Jag tycker att städjobbet är otroligt viktigt, tyvärr fattar inte alla människor det, därav att jag skulle kunna säga att det är ett skitjobb för de som städar - de blir inte tillräckligt uppskattade.



Jag tycker att de jobb som inte "syns" så mycket borde uppmärksammas mer. Jag jobbar t ex som sjuksköterska och herregud vad det märks när det varit helg och vår städerska inte varit där på 2 dagar!! KATASTROF!!



Om jag ska vara ärlig också så uppskattar jag hellre en med bra erfarenhet av städning än en som "gör det för pengarna" eftersom de som städat år ut och år in oftast faktiskt GILLAR det och gör ett bättre jobb än de som tror att de bara ska gå dit och få lite stålar som de kan festa upp!!

2011-01-07 @ 18:42:26
Postat av: Ullis

Tack för ett mycket bra inlägg, Beckah. :) Jag själv städar på ett hotell och gör ett viktigt jobb där. För hur skulle rummen kunna hyras ut om inte jag fanns. :)

2011-01-07 @ 19:26:07
URL: http://www.ulliso.se/blog
Postat av: Anonym

Tjejen är ung.

Hur smarta var ni självaidenåldern?

2011-01-07 @ 19:33:43
Postat av: Amaranth

Mycket bra skrivet Beckah!

2011-01-07 @ 21:49:53
Postat av: Sophie

Bra skrivet! (Av dej så alltså;))

Trevlig helg!

2011-01-07 @ 23:09:28
URL: http://sophiekall.blogg.se/
Postat av: Anna

Shit! Det finns verkligen folk till att säga precis vad som helst. Man får vara glad att dessa underliga människor inte är i majoritet. Snacka om att vara nedvärderande! Suck!

2011-01-07 @ 23:26:12
Postat av: Mia

Håller med dig, helt klart kräver Alla yrken sin person, och de finns inga yrken som är skitjobb!

Har jobbat med städ i flera år innan jag utbildade mig till uska. Jättebra arbetstider för en ensamstående förälder och en lön som gick att leva på=)

2011-01-08 @ 00:18:36
Postat av: Maria

Vet itne om min förra kommentar kom med, men såg att du och jag är med i samma sida på VR haha=) jag har den spalten på andra sidan där du har ditt reportage lite kul=)

2011-01-08 @ 01:24:26
URL: http://loveliveandlaugh.blogg.se/
Postat av: Hanna Fornhem

Först när ens egen arbetsplats blir dåligt städat inser många hur jäkla viktigt även det är.

jag är utbildad (lärare) och har ett jobb som kräver mycket av mig även utanför arbetstiden. Många tankar, stress, förväntningar osv. När jag skulle tillbaka efter föräldraledighet var jag ett tag inne på att att, under en tid, ta ett jobb som kräver närvaro, noggrannhet på plats, fysisk osv men där jag hade tydliga arbetstider och kanske inte så många krav på mig under min lediga tid. T ex att städa. Men enligt tjejen på fl (läste den också) så kanske jag inte skulle få det. Min tid med mina barn kanske inte är, enligt henne, lika viktigt som att enbart unga tjejer får extrajobb under studietiden?

Städade på hotell när jag pluggade. Jag ahr alltid haft arbetsmoral, men det kan man inte säga om alla studenter. Utan de gamla rutinerade tanterna skulle hotellet falla ihop.

2011-01-08 @ 11:46:17
URL: http://hanna.fornhem.se
Postat av: Ulrica

Tror att det finns sk skitjobb inom alla yrken, jag jobbar som sekreterare och DET tycker jag är ett riktigt skitjobb, min man är revisor och det tycker han är ett sketgöra.Däremot så är min syster städerska och hon är den ända utav oss som älskar sitt jobb!

2011-01-08 @ 13:51:08
Postat av: Chistina

Den där tråden var jag också inne på. Trodde dock först det var ett skämt, men människan verkar vara seriös. Hon kan ju inte ha mycket verksamhet uppe i kontoret den där.

Kul med ny blogg att läsa!

2011-01-09 @ 10:51:38
URL: http://christinamedcompany.blogg.se/
Postat av: Linda L2K

Jättebra skrivet Beckah!!!



Ännu ett inlägg i debatten är att om man vill arbeta som lokalvårdare, som det så fint heter om en städare, så finns det en massa utbildningar att gå. För det handlar inte bara om att sopa och moppa golv!

2011-01-10 @ 18:15:46
URL: http://l2kw.blogspot.com/


Missa inga nya blogginlägg - prenumerera med Bloglovin!


bloglovin

Varför prenumerera? Läs ->



Läs detta innan du skriver:

Eventuella svar skriver jag här, inte i din blogg.
Försök undvika elakheter, det är så tröttsamt och onödigt.
Rena reklaminlägg/spam undanbedes.

Vill du tipsa om en tävling? Det får du gärna göra men gör det helst genom en kommentar HÄR

Tack för din kommentar :-)




Kommentera inlägget här:

Namn:
Spara uppgifter?

E-postadress: (Visas bara för Beckah)


URL/Bloggadress:


Vad har du på hjärtat?:

Trackback