En mammas bekännelser...

Nu ska ni något att gotta er åt ;-) närå :-)

Vilken idiotgrej jag gjorde igår då. Tur man är så himla smart ibland :-P men jag känner mig ganska övertygad om att jag inte är ensam om det här så jag tyckte att det kunde vara värt att skriva om så fler får upp ögonen för det här.

Som några ganska uppmärksammat på en del bilder så har jag noll krukväxer i mina fönster. Det beror på att jag dödar alla blommor och dessutom tycker jag det är jobbigt med småbarn som river i blomkrukor.

Men så igår när jag var till affären så tänkte jag att äh, jag köper några billiga gröna växter för mina fönster är ju dödens trista. Fick med mig 4 trevliga och billiga växer hem och ställde i fönstret. Jättetjusigt :-)

Idag när Mathias kom hit med barnen så frågade han varför jag har giftiga blommor i fönstret...? Jag ba "eh...va?" giftiga? det hade jag inte en tanke på. Han sa att åtminstone en av mina blommor var giftig eftersom det var en garderobsblomma. Jag googlade och fann att det kanske inte var den lämpligaste blomman att ha bland barn och allra helst inte med ett barn som har två sjukdomar där den ena säkerligen reagerar kraftigt på sånt här och i sin tur rent teoretiskt kan trigga den andra sjukdomen :-/

Googlade på de andra blommorna också. Nämen HOPPSAN, 3 av 4 blommor var elaka och bara en var snäll nog att kunna stå kvar.

SHIT! Jag har ALDRIG ens tänkt på sånt här!

Så här står det om mina tre blommor som nu står uppe på akvariet i väntan på att flytta härifrån:

Zamiakalla
Garderobsblomma, Smaragdblomma, Zamioculcas zamiifolia
Växten innehåller starkt irriterande växtsaft.

Symtom: Kan ge brännande känsla i mun och svalg samt svullnad, blåsor, salivavsöndring, sväljsvårigheter och magbesvär. Växtsaften kan ge kraftig ögonirritation och hudretning.

Åtgärd: Ge genast lite dryck.
Ögon: Skölj omedelbart med vatten under minst 5 minuter.
Hud: Tvätta med tvål och vatten.
Vid symtom kontrollera risken hos Giftinformationscentralen.

**

Prickblad
Dieffenbachia seguine
Växten, speciellt stam och bladstjälk, innehåller starkt irriterande växtsaft.

Symtom: Kan ge brännande känsla i mun och svalg samt svullnad, blåsor, salivavsöndring, sväljsvårigheter och magbesvär. Växtsaften kan ge kraftig ögonirritation och hudretning.

Åtgärd: Ge genast lite dryck.
Ögon: Skölj omedelbart med vatten under minst 5 minuter.
Hud: Tvätta med tvål och vatten.
Vid symtom kontrollera risken hos Giftinformationscentralen.

**

Kroton
Codiaeum variegatum
Växtsaften är irriterande.

Symtom: Kan ge sveda i mun och svalg samt magbesvär.

Åtgärd: Ge lite dryck.

**

Har du koll på dina blommor som barnen kan nå?





Garderobsblomma - giftig


Kommentarer
Postat av: Anonym

Jag har faktiskt det! Men det beror mest på att jag är så fruktansvärt nojjig. Det blir väl så om man har ett barn som har dött, även om han förstås inte dog för att han åt krukväxter =/ men då blir man lite knäpp. Jag känner dock ingen annan kompis som tänkt på det, förutom en florist och hon vet ju det mesta om växter. Det var för övrigt henne jag ringde och terroriserade med frågor när H var liten och jag kom på denna hemska tanke...



Bra tänkt iallafall om Elmer. Och gratta honom från oss i Hjälsta =)

2010-09-04 @ 23:04:43
URL: http://ansgarssyskon.se
Postat av: Mia

Jag skulle använda en kruka, där en garderobsblomma bodde. Rötterna hade etablerat sig så pass att jag fick slita o dra i stjälkarna. Blomman skulle ändå kastas o jag tänkte inte längre än så. Men fyattans!!! Jag fick rejält med växtsaft på händerna.Vad det stack i händerna, det strålade upp till armbågarna och jag blev rädd ett taga. Tur jag upptäckte det före min son hehe

2010-09-04 @ 23:29:54
Postat av: Minnia

Nej, men mina barn är inte uppe på fönsterbrädorna och klättrar så det är liksom ingen risk.

2010-09-04 @ 23:30:06
URL: http://minnias.wordpress.com
Postat av: BeckaHBitcH.se - triss i gossar

va? Vaddå klättra på fönsterbrädorna? :-) om man inte har sina fönster extremt högt upp så når barnen hur bra som helst utan att klättra på fönsterbrädorna :-) dessutom brukar man ju ha möbler, tex köksstolar eller soffa i närheten av fönstren.

2010-09-04 @ 23:35:31
URL: http://beckahbitch.se
Postat av: Elin

Oj då, där ser man.

Så får jag väl ställa mig i kön till att få den stämpeln också då ;-)

Har iofs bara en sån garderobsblomma.

Men hur många sprättiväg blommor som helst, såna som sprätter iväg frön.

Samt lite palmer och fikusar :-) Bara gröna växter. hehe

2010-09-04 @ 23:40:52
URL: http://paraflaxdrinken.blogg.se/
Postat av: Linda

Alice har aldrig någonsin varit intresserad av att stoppa blommor/jord i munnen, så den tanken har jag aldrig tänkt. När hon var mindre bodde jag i hus och då nådde hon inte upp till fönstrena och nu är hon 5 - skulle hon börja tugga blommor nu, så vore giftigheten i dem nog mitt minsta problem, hihi ;-)

2010-09-05 @ 00:01:42
Postat av: ♥Camilla Nordin♥

Japp det har jag . Mina blommor är alla ätliga om än lite hårdsmälta ;-) Jag har bara plastblommor & får ofta beröm för jag sköter blommorna så bra hehehe Ända tills jag avslöjar att dom är fejk ;-)

2010-09-05 @ 00:02:51
URL: http://www.camomillan.se
Postat av: Ulrika

Jag har en 2-åring och en 4-åring hemma, men ingen av dem har någonsin varit ett dugg intresserad av att äta krukväxter, så jag behåller nog mina garderobsblommor och andra giftiga blommor. Då finns det andra saker jag nojar betydligt mer över.

2010-09-05 @ 00:12:32
Postat av: BeckaHBitcH.se - triss i gossar

Fast man behöver inte äta dem. Det räcker att bryta sönder ett blad tex så växtsaften kommer ut och irriterar huden och har man det på händerna är det lätt att råka peta in det i ögon och mun sen också.



Det finns naturligtvis saker som jag nojar mer över också. Varje gång de är i trafiken tex, trots nogrann säkerhet så är trafiken fortfarande potentiellt dödlig.



men ser inte vad det har med saken att göra? Bara för att det finns värre saker betyder det ju inte att de mindre farliga grejerna inte är något att bry sig om.

2010-09-05 @ 00:17:34
URL: http://beckahbitch.se
Postat av: Ulrika

Fast om man har två barn som ALDRIG ens har rört några krukväxter, så känns det ju ganska överilat att slänga hälften av dem bara för de kan irritera huden?



2010-09-05 @ 02:35:59
Postat av: Linda W

Jag hade koll på detta när jag hade fåglar. Jag har bara orkideér nu, de är tåliga och bra :) dracenor (som inte är giftiga) lyckas jag vattna ihjäl även fast det går en månad minst emellan vattningarna. Men jag har inte tänkt så mycket på vad som är giftigt för barnens skull. De sitter inte och mumsar på bladen på samma sätt som en fågel utan jag tänker mest på risken att de kan få en blomkruka i huvudet.

2010-09-05 @ 07:46:09
URL: http://blogg.volatile.se
Postat av: Åsa

Jag har stenkoll. Plastblommor är det edna jag lyckas få att överleva. Behöver en dusch en gång per halvår bara för att få bort dammet= den nivån jag klarar av. Hon når dem absolut, behöver inte klättra på fönsterbrädan, men är ointresserad.



Men nej, jag skulle inte ha kvar giftiga blommor i fönstren om jag hade det och fick reda på att de var giftiga. Av samma anledning som jag tex höll matrestriktionerna som gravid ganska hårt. Antagligen händer det ingenting men varför inte minimera risken?

2010-09-05 @ 08:32:02
URL: http://asonet.blogg.se/
Postat av: Ida

OJ! :-o En sån där blomma har ju jag. PÅ GOLVET!!! Bästa att slänga den innan Bebisen börjar åla runt och intressera sig för den, för det kommer han med all säkerhet göra!

Tack för infon, hade noll tanke på giftga växter o sånt! Måste googla mer på detta....

2010-09-05 @ 08:47:52
URL: http://1vuxen2barn.wordpress.com
Postat av: Alexandra

Oj... där sa du nåt. Har faktiskt två garderobsblommor hemma. Tack för tipset... Kram

2010-09-05 @ 08:53:28
URL: http://whattowear.blogg.se/
Postat av: Hanna - Mode, smyckestillverkande och min vardag

Har en massa blommor. Däribland garderobsblomma. Hade inte en aning om att de är giftiga. Har klippt av grenar och så och inte fått en enda reaktion på mina händer. Barnen har aldrig visat intresse för mina krukväxter så de får vara kvar. :-)

2010-09-05 @ 09:15:57
URL: http://hannafialotta.blogg.se/
Postat av: Geshiia - Mamma till två pojkar

OJ! Detta har jag inte funderat på och jag som har en hel del blommor varav en är garderobsblomma och den har Liam faktigst brytit av blad/stjälkar på en gång, dock inga synliga eller märkbara symtom märktes av vid det tillfället. Men jag ska helt klart ha bättre koll på Liam och blommor i fortsättningen. :)

2010-09-05 @ 09:26:29
URL: http://geshiia.blogg.se/
Postat av: Myrkryp

Har både garderobsblommor och prickblad, men mitt barn äter inte blommor.

2010-09-05 @ 10:47:01
URL: http://myrkryp.blogg.se/
Postat av: Fia

Men det är väll ingen nyhet? Det flesta blommor är giftiga...larvigt! dagis och skolor har oxå sånna blommor, så kan man ju inte hålla på :)

Blommor som man plockar ute är också giftiga oftast och dem plockar barn dagligen liksom! Lära sig att tvätta händerna kanske!

2010-09-05 @ 14:04:14
Postat av: En mammas bekännelser

Haha, vad skoj. Ditt inlägg har samma titel som min blogg :)

2010-09-05 @ 14:31:56
URL: http://mammasanningar.blogg.se/
Postat av: Linda

hade ingen koll på detta... Inez är inte så intresserad av att pilla på blommorna och jag hoppas inte lille Max blir det heller =/ Älskar ju mina garderobsblommor och andra "tjockbladiga" växtre ....

2010-09-05 @ 18:36:02
URL: http://www.lindisen81.blogspot.com
Postat av: Karin

Hejsan!!

Nästan alla blommor är giftiga på något sätt ,det flesta blir det bara sveda och klåda av.Samma gäller uteblommor i stort sett alla är giftiga på ett eller annat sätt.Men det är sällan de hinner sätta i sig sådana mängder att de blir allvarligt sjuka. Min dotter fick i sig rabarberblast i år och kräktes efter 12 timmar, som ett skolboksexempel, och sen blev det inge mer

Lycka till med blommorna;)

2010-09-05 @ 20:52:42
Postat av: Frida

Är SÅ glad att jag hittade in på din blogg, av en ren slump då jag sökte på dopdukning ;) Vilket liv du har levt men så stark du verkar! Önskar dig all lycka i livet! Stor Kram/ Frida

2010-09-06 @ 09:50:37
URL: http://www.finest.se/mammavid17
Postat av: Anonym

irriterande växtsaft räkans de som Giftigt??? tycler då inte jag...

Jag har alltid haft blommor, skulle aldrig faslla mig in att plocka bort saker för att barnet inte ska nå!

Bara att lära dom från början att man inte rör dom.

2010-09-08 @ 20:04:56


Missa inga nya blogginlägg - prenumerera med Bloglovin!


bloglovin

Varför prenumerera? Läs ->



Läs detta innan du skriver:

Eventuella svar skriver jag här, inte i din blogg.
Försök undvika elakheter, det är så tröttsamt och onödigt.
Rena reklaminlägg/spam undanbedes.

Vill du tipsa om en tävling? Det får du gärna göra men gör det helst genom en kommentar HÄR

Tack för din kommentar :-)




Kommentera inlägget här:

Namn:
Spara uppgifter?

E-postadress: (Visas bara för Beckah)


URL/Bloggadress:


Vad har du på hjärtat?:

Trackback