Marcus tog sitt liv i livesändning

SJUKT trött!

Kan ju möjligtvis kanske beror på att jag somnade framför TVn igår vid typ 21, vaknade vid 03:30 i natt och klev upp. Skulle BARA kolla datorn lite innan jag la mig igen. Visst... fick nys om den tragiska historien om Marcus som tog sitt liv framför webcam:en igår med världen som publik. Jag råkade se alla bilder ihopsatta till film (ganska jobbigt att se när någon i ens närhet tagit sitt liv på precis samma sätt). Sen var jag tvungen att kolla tråden på Flashback där denna historia började eller vad man ska säga. Jag fastnade i tråden och läste hela och kom inte isäng utan satt uppe till barnen vaknade.

Så här var det (för er som missat). Marcus var en kille runt 20 år (21?) som levde ett ganska ensamt liv. Han hade en del diagnoser, bland annat Asperger, vilket förklarar varför han kanske inte hade ett speciellt rikt socialt liv. Marcus tyckte att livet ibland var lite FÖR jobbigt att hantera. Min uppfattning och bedömning är dock att han inte alls var speciellt deprimerad på det sättet eller att han hade en längtan att få dö. Det verkade snarare handla om en längtan att bli sedd, uppmärksammad. Han verkade tycka att live-sändningen och att folk skulle få ta del av självmordet var poängen, inte att han själv skulle få slippa leva, vilket är en ganska mycket vanligare anledning till självmord.

För några dagar sedan skrev Marcus på Facebook att han tänkt hänga sig och efterfrågade ett rep eller liknande (jag har inte läst statusen själv) någon ska då skämtsamt ha svarat att han inte behöver något rep, han kan ju ta en nätverkskabel. En person med Marcus diagnoser läser inte sådant som ett skämt, dock.

Igår strax före lunch skapar Marcus ett konto på Flashback och startar en tråd där han deklarerar i trådstarten att han har tänkt hänga sig om en liten stund. Han nick innehåller bland annat "Lurifax" och han skriver väldigt lätt, obekymrat och med mycket smilies. Majoriteten tar honom inte på allvar för fem öre utan skriver saker som "Hhaha, jaja LYCKA TILL då :-D" eller "Äh, finns bättre sätt, du skulle ju kunna skjuta dig sjäölv" och liknande. Skratt, skämt och "tips". Åter igen: för någon med Asperger...

Några tar honom på allvar och försöker få honom på bättre tankar, frågar varför han inte vill leva och marcus förklarar lugnt och sakligt. Någon frågar om han skrivit ett avskedsbrev? Nej det har han inte gjort och då vädjar denne någon till Marcus att han åtminstone ska göra det för det är såå mycket jobbigare för de anhöriga annars. Så Marcus gör det. Han går in på Facebook och skriver ett kort och sakligt avskedsbrev.

Efter en stund skriver Marcus på flashback att han börjar ångra sig och vet inte om han vill begå självmord, så nu är det bäst jag skyndar mig! Lägger han till.

Han delar ut en länk och inloggnmingsuppgifter dit bilderna kommer skickas automatiskt i en jämn ström. Sen skriver han på Facebook i sin status att han tar livet av sig nu, hejdå. Två personer klickar på *Gilla*.

Marcus gör det. Nätverkskabeln är fäst högt upp mot taket och i andra änden finns en snara som han trär runt halsen och sätter sig ner, hängandes. Det hela går ganska snabbt men eftersom det blir en strypning och inte en hängning så får han kämpa i flera minuter, hans ansikte blir blåsvart och armar och ben slutar röra sig. Kroppen sjunker ihop livlöst och ansiktet tappar all färg. Marcus är död.

ca en timme senare anländer polis och sjukvårdspersonal.

På Flashback sitter alla chockade och skärrade och har sett hela grejen. De vet varken ut eller in. Det skrivs en massa. Även från några riktiga idioter som skrattar, tycker att det är ashäftigt osv. man skämtar om hans kläder och på andra forum kommer än värre saker, skämtbilder på Marcus.

Några timmar senare vet hela internetvärlden och Marcus bilder är spridda till världens alla hörn.

Vila i frid Marcus, hoppas det blev som du önskade, jag lider dock med dina anhöriga. Sen är jag lite nyfiken på hur den där kompisen mår, han som föreslog nätverkskabeln... eller de på Flashback som hejade på och hetsade med tex "Äh du törs inte" till någon som har Asperger.



**

Jag kommer inte att länka till Flashbacktråden eller någon film eller några bilder. De som känner ett behov av att ta del av det hittar dessa utan problem helt själva.

Kommentarer
Postat av: Anonym

Hur kändes rent moraliskt att titta på bilderna? Bara undrar av ren nyfikenhet, jag kom in och läste tråden när den var pinfärsk. Dock så kändes det fel att titta på bilderna.

Om det hade varit min sambo, far, bror eller vän hade jag nog mått dåligt över att en massa människor satt och glodde på det. Tror jag. Eller så skulle det varken göra till eller från...

2010-10-12 @ 22:55:11
URL: http://burkmatsmamman
Postat av: Egomamma.se

Håller med dig, jag såg allt jag med, och läste hela tråden. Har man intresset så hittar man lätt hela grejen.

SORGLIGT att sånt här händer.

Har precis som du folk i min närhet som gjort exakt samma sak :o( Blev liiite magstarkt för mig, så jag mår faktiskt illa bara av att läsa om detta, för jag ser mina släktingar som hängde (ströp) sig när jag ser bilderna på Marcus.

Det sorgligaste av allt: Folk som inte kan visa respekt utan måste skämta om detta. Snacka om att det finns folk utan minsta empati i kroppen!

2010-10-12 @ 23:13:52
URL: http://egomamma.se
Postat av: blackangel

Jag har sett filmklippet. Jag trodde allt va borttaget så jag va för nyfiken för att inte klicka. Min första tanke va; är det verkligen på riktigt? Det såg inte otäckt ut eller något dyl utan jag väntade mig att han skulle titta upp och skratta, visa tummen upp eller liknande.. Så var dock inte fallet... =(



Jag har själv hängt där, hoppats på att det ska gå fort, hoppats på att allt löser sig om jag försvinner... Men jag vart nerplockad... Ner på jorden igen. I dagsläget tackar jag gudarna för det. =D



Förstår inte tanken bakom att visa detta via camen? Why?



I vilket fall som R.I.P =(

2010-10-12 @ 23:14:53
Postat av: Geshiia - Mamma till två pojkar

Såg filmen igår jag med (dock inte via Flashback) och fyfan.. ångrar att jag tittade på den. Finns även en grupp på FB (minns inte riktigt vad den hette R.I.P. Marcus eller nåt sådant).



Tycker det är tragiskt att folk laddar upp hans självmordsfilm sen med på andra ställen.. varför lixom?

2010-10-13 @ 05:59:13
URL: http://geshiia.blogg.se/
Postat av: Lindet

Hittade forumet men dock inte bilderna.

Läste bara lite grann men blir ju bara trött över att se hur folk beter sig. Sitta och skriva att han hade "balls" för att han gjorde det(!??!) idioti!



sorgligt!!

2010-10-13 @ 08:58:55
URL: http://lindet.blogg.se/
Postat av: Sofie

Det är så fruktansvärt hemskt, att det inte finns ord.. läste också tråden på Flashback igår. Så fruktansvärt sorligt när han skriver att han håller på att ångra sig och måste snabba på.. har fortfarande in obehlaglig känsla i hela kroppen.

2010-10-13 @ 09:05:35
Postat av: Fia

Usch så oerhört tragiskt. R.I.P Marcus! Om man ändå funnits där och räddat honom! Även om man sitter bakom en data skärm och är anonym och inte känner personer som skriver sånt här så har man ett ansvar, man har ett ansvar mot sina medmänniskor spelar INGEN roll om man känner dem eller inte, detta känner jag ofta av vet inte om det beror på att det är i Sverige vi bor, folk är så nonchalanta och bryr sig inte om folk som dem inte känner. Folk är så kalla! Tänk om människor kunde bryr sig om varandra istället och VÅGA visa det men detta är alltför ofta en iskall värld! :/

2010-10-13 @ 10:58:34
Postat av: Kashaya

Usch så hemskt det där...=(

2010-10-13 @ 14:59:00
URL: http://kashaysblogg.blogspot.com
Postat av: Sorg

Jag känner hans familj och känner stor sorg för dom... Lilla Marcus <3 Hoppas att du har det bra där du är nu...

2010-10-13 @ 16:49:35
Postat av: syster A

Fy faan nu har jag ont i magen...

stackars pojk stackars familj

2010-10-13 @ 17:42:15
Postat av: Mia

Oerhört tragiskt och sorgligt :(

Läste en del av tråden men undvek att titta på bilderna.

Ja en person med Asperger uppfattar ju inte sarkasm på samma sätt... Vila i frid Marcus

2010-10-13 @ 17:58:10
Postat av: Carro

Sjukt äckliga bilder var det. Jag klarade bara se tills han blev lite blå. När man vet att det är på riktigt så är det ju så himla obehagligt. Jag kan dock förstå att många på flashback inte tog honom seriöst eftersom att om den varit troll så hade det definitivt inte varit den första trolltråden om självmord. Tror de flesta inte tog det seriöst förrän han la upp bilderna och då var det ju typ redan försent.

2010-10-13 @ 18:28:43
Postat av: LM

2010-10-14 @ 13:44:44
Postat av: LM

Alltså, personer med AS kan visst förstå sarkasm och ironi. Det är individuellt. Det är oftare små barn som inte förstår bildliga uttryck och tar dem bokstavligt.



Att dra alla över en kam sådär (see what I did) bara för att de har en viss diagnos är bara dumt och världen skulle vara bättre för oss med Asperger och folk lät bli.

2010-10-14 @ 13:47:29


Missa inga nya blogginlägg - prenumerera med Bloglovin!


bloglovin

Varför prenumerera? Läs ->



Läs detta innan du skriver:

Eventuella svar skriver jag här, inte i din blogg.
Försök undvika elakheter, det är så tröttsamt och onödigt.
Rena reklaminlägg/spam undanbedes.

Vill du tipsa om en tävling? Det får du gärna göra men gör det helst genom en kommentar HÄR

Tack för din kommentar :-)




Kommentera inlägget här:

Namn:
Spara uppgifter?

E-postadress: (Visas bara för Beckah)


URL/Bloggadress:


Vad har du på hjärtat?:

Trackback