Naturligt att äta kött?

Det skapades en liten diskussion bland kommentarerna till mitt inlägg om gårdagens middag med grillat lamm och kalv. Ni får gärna vara med och tycka här, alla läsare.


Så här har diskussionen varit hittills:


Cecilia skrev:
Skulle aldrig käka en bebis som var runt 6 månader, ej heller ett lamm eller en stackars kalv :-(

Jag svarade:
6-månadersbebis? Ett människobarn? Märklig jämförelse.

Mörda barn+kannibalism = olagligt och onaturligt.
Slakta+äta djurkött= lagligt och naturligt.

Jag är köttätare, jag äter kött. Jag är inte kannibal dock. Var gärna vegan, vegetarian, what ever, men respektera att jag inte är det.

Fia skrev:
Ja alltså det är bara naturligt för att det är lagligt. Varför lagen tillåter det är väldigt märkligt ännu mer märkligt att folk kan äta det. Visst ska man respektera men om man anser det vara "mord" så är det svårt.....om du förstår hur jag menar?

Så många köttätare "mobbar" vegetarianer, varför undrar jag? Det är inte dem som gör ngt fel för du måste ju ändå erkänna att det är mer fel att äta djuren?!

Människan saknar moral och etik och ni kommer tyvärr aldrig förstå det vi vegetarianer menar! Men om du visste vilken mardröm vi lever i vi som har en extra utveckad medkänsla för andra, om du visste vad vi lider av vad andra människor gör....om du bara visste och då ska man säga ifrån om man ser att något är fel! För sån är väll du??? Du säger alltid ifrån om något är fel säger du, ja det måste vi oxå får göra speciellt när det gäller sånna här hemska saker, det är fel och kommer aldrig bli rätt även om ni intalar er det!

Ni anser att vi provocera när vi skriver sånt här varför gör vi det? jo för att påverka människor att förändra den värld vi lever i. Man kan inte leva i en sån här värld som är känslokall. Det är mina åsikter och dem räknas väll med, nä just det inte på din blogg? då får man inte säga sina åsikter va? Men man kan inte påstå hur som helst att man är djurvän om man äter upp dem sen, ANSER JAG! Det är något schizzigt och sånt kan jag inte med.

Jag svarade:
Nej det är inte naturligt för att det är lagligt. Det är naturligt för att människokroppen är skapt att äta kött. Vi är köttätare. Sen går det att ersätta proteiner, visst gör det, och du får gärna äta annat för att fylla upp din kropps behov men jag väljer att äta kött så som det är tänkt. Homo Sapiens har alltid ätit kött.

Jag tycker inte att det är fel. Alls. Jag tycker att det är lika naturligt för en människa att äta kött som för ett lejon. Eller mja. Lejon äter ju bara kött medan människor är allätare men det är lika rätt att en människa äter kött som att någon annan allätare gör det.

DÄREMOT är det ju väldigt onaturliga MÄNGDER kött vi i västvärlden äter, det kan jag hålla med om. Det är orättvist på många sätt både mot djur, natur och människor i fattiga delar av världen.

Jag respekterar att du inte äter kött och jag tänker inte förlöjliga dig men du har inte mer empati och medkänsla än jag har bara för att du är vegetarian. Bara just att du påstår det bevisar ju faktiskt motsatsen.


***


Vad anser NI?


Kommentarer
Postat av: Tina

Jag respekterar en person som är vegetarian om den respekterar mig. Jag tycker själv att det är naturligt att äta kött.

2010-10-10 @ 18:20:40
Postat av: Victoria-mamma till 3 flickor

Jag tycker kött är förbannat gott och anser att det är en viktig del av vår kost och naturligt. Så länge djuren lever under bra förhållande och slaktas på humant sätt så fortsätter jag äta och njuta av kött!

Och dom som inte äter kött, fortsätt ni med det, det är er sak och jag lägger mej inte i så skit ni också i vad jag äter!

2010-10-10 @ 18:22:17
Postat av: Sarah

Jag anser att kött är jävligt gott. Helt sjukt att man inte ska få äta kött och blogga om det utan helt meningslösa kommentarer. Jag stör mig inte alls på vegetarianer och dom ska således inte störa sig på köttätare. I Sverige lever vi mestadels efter en individorienterad kultur och det innebär ju att man får göra sina egna livsval.



Ibland häpnar man bara över att folk har orken att bry sig om nåt dylikt.

2010-10-10 @ 18:30:58
URL: http://strimmoravmig.wordpress.com
Postat av: T

Det är bara att respektera människors olika val här i livet..har man valt bort kött så helt ok för mig, men låt mig äta mitt kött utan att jag ska behöva försvara mig.

2010-10-10 @ 18:35:40
Postat av: MammaMorran

Jag har inget mer at säga än: -Gud, vad hungrig jag blev när jag såg din tallrik :)



Kram

MammaMorran- kika gärna in och läsa om livet som ung, gravid flerbarnsmamma med en son som har ADHD/Autism

2010-10-10 @ 19:09:02
URL: http://mammamorran.blogg.se/
Postat av: Sara

Jag skulle aldrig uttala min åsikt om folks mat om ingen frågat mig, men nu frågar du.



Att människan är skapt för att äta kött råder det delade meningar om. Vi är skapta för att äta det vi kommer över.



Att homo sapiens alltid ätit kött är inget vidare bra argument för att göra det. Människan har alltid dödat varandra, men det betyder ju inte att det är moraliskt rätt. Om vi skulle göra det människan gjort i majoriteten av historien (alltid) skulle vi inte ha det så roligt.



Jag anser inte att det finns ett enda argument för att äta kött faktiskt, förutom att det är gott. Ingen har någonsin kommit med ett. Och det lidande som köttätandet skapar kan inte vägas upp av en ren smakmässig anledning, anser jag.



2010-10-10 @ 19:12:38
Postat av: Malin & Elise

såg väldigt gott ut. jag äter kött, älskar kött.

2010-10-10 @ 19:21:38
URL: http://malinmedk.blogg.se/
Postat av: Mudhoney

Vi är inte köttätare, vi är allätare. Vi är gjorda för att äta kött men inte i de mängder som många gör idag. Problemet är inte ATT vi äter djur, problemet är hur vi hanterar djuren och hur vi slaktar dem. Jakt är däremot naturligt, det kommer vi aldrig ifrån. Jagar, det gör djuren med och de skiter fullständigt i om det är fullvuxna kor eller kalvar de fångar, dödar och äter. Men ett lejon som jagar kanske också saknar etik och moral? Känslokalla jävla lejon.... ;-)

2010-10-10 @ 19:22:01
URL: http://mudhoneys.blogg.se/
Postat av: Helena med Eskil och Simon

Eftersom du frågar så...



Jag tycker att det är fel att bidra till onödigt lidande, vilket man gör när man stöder köttindustrin som i mångt och mycket är vidrig.

Vill man däremot tro att svenska djur har det så puttinuttigt och fint, och på så sätt rättfärdiga sitt köttätande, så fine, men då har man skygglapparna på alt. är okunnig. Slutade själv att äta kött (och kyckling) för femton år sedan då debatten om djurtransporter rasade (den har gjort det i minst en vända tills en dess).



Naturligt? Ja, det är naturligt, men vi som tänkande och kännande varelser kan faktiskt välja att avstå precis som vi ex. kan välja att inte slåss när vi blir arga - hur naturligt och instinktivt det än skulle kännas. Att argumentera för att det är rätt för att vi gjort det i alla tider håller inte. Vi har mördat i alla tider också.



Sen får man komma ihåg att det finns så mycket mer än bara vegetarianism/veganism som bidrar till en bättre värld. Bl a att handla rättvisemärkt, arbeta ideellt med olika frågor osv. Jag skulle definitivt önska att jag hade kraften att göra mer än jag gör (äter t.o.m fortf fisk och skaldjur eftersom jag inte tycker lika synd om dem). Vem är godast - en köttätare som jobbar med utsatta barn eller en vegetarian som jobbar på H&M? Urtöntigt exempel, men jag tycker att det finns en poäng där.



Hade gärna debatterat detta mer, men av tidsbrist blir detta troligtvis mitt enda inlägg ;-)



2010-10-10 @ 19:34:36
Postat av: Emma

Det är naturligt skulle aldrig sluta ge Eddie kött aldrig !!! Fast visst händer det att vi äter vegetariskt som mamma brukar ha det ibland då hennes jobbar kompis son är vegetarian och mamma får massa goda recept av henne och det är gott också.. Men jag skulle aldrig utesluta kött gud vad krångligt och laga annan mat skulle jag känna och vad dyrt och använda corn produkter dom är ju så dyra nej kött ska det vara !!!

2010-10-10 @ 19:38:10
URL: http://eddiesmammaemma.blogg.se/
Postat av: donna

Jag reagerade precis som MammaMorran;



DAMN va hungrig jag blev!!! Och du,LAMM??!! Why didnt you call? ;-) dreggel

2010-10-10 @ 19:44:51
Postat av: BeckaHBitcH.se - triss i gossar

Donnisen du skulle ha börjat traska när jag la upp inlägget att grillen var tänd :-P

2010-10-10 @ 19:48:37
URL: http://beckahbitch.se
Postat av: Linda

mums mums såg din tallrik ut att vara =) Jag föredrar den framför en trist grön tallrik =)

2010-10-10 @ 20:00:08
URL: http://www.lindisen81.blogspot.com
Postat av: Erika

Vill man vara vegetarian så får man, vill man äta kött så får man. Det som stör mig är just kommentarerna man får när man äter kött, från just de som inte gör det. Varför kommentera?



Förstår inte varför vissa ska propsa på andra sin uppfattning, eller visa och/eller bevisa för omvärlden att man är det ena eller det andra. Tvivlar på att någon är intresserad av det, om man nu inte skulle bjuda på mat... Något annat intresse har inte jag av att veta om man är köttätare eller vegetarian eller annat. Samma sak när det gäller t ex någons sexuella läggning.



Undrar hur många köttätare eller heterosexuella som har det behovet att framhäva att de just är köttätare eller heterosexuella i så många sammanhang? Är det bara för att visa omvärlden att man bryter mot normen, det som finns inom den "normala" uppfattningen i sin omgivning? Förstår det verkligen inte?

2010-10-10 @ 20:06:46
Postat av: Linda

Jag äter kött och ser inget fel i varken det ena eller det andra, MEN, är jag verkligen fel på det när det gäller vad vi är skapta för? För om man ser till våra tänder så är vi (väl?) inte skapta för att äta kött? Vi har platta kind/hörntänder, till skillnad från köttätare.

2010-10-10 @ 21:00:46
Postat av: BeckaHBitcH.se - triss i gossar

Jo våra tänder är anpassade för köttätande bland annat. Vi har tänder för såkallade allätare. Våra breda platta tänder är främst till att krossa och mala tex växter, gryn, frön osv. Men vi har också tänder som är tänkta till att skära och slita loss tex kött.

2010-10-10 @ 21:07:05
URL: http://beckahbitch.se
Postat av: BeckaHBitcH.se - triss i gossar

Jo våra tänder är anpassade för köttätande bland annat. Vi har tänder för såkallade allätare. Våra breda platta tänder är främst till att krossa och mala tex växter, gryn, frön osv. Men vi har också tänder som är tänkta till att skära och slita loss tex kött.

2010-10-10 @ 21:07:05
URL: http://beckahbitch.se
Postat av: Sophie

Ska man inte ens få lägga upp en bild på sin mat utan att folk börjar bråka om vad man äter? :O

Hur som, ser jäkligt gott ut, synd att du inte skickade hit lite. :)

2010-10-10 @ 21:24:36
URL: http://flerbarnsmamma.se/?p=8371
Postat av: Thessan

För mig är det fullt naturligt att äta kött och jag skulle inte välja att sluta äta det. Det jag kan känna är lite sådär är väl djurhållningen som vissa har. Men vi äter mest kött som är slaktat i närheten (vi vet att de haft det bra) eller vilt.

2010-10-10 @ 21:25:01
URL: http://morriislajf.blogg.se/
Postat av: syster A

Håller med T, sophie, och tessan.....

2010-10-10 @ 21:37:26
Postat av: Christer Romson Lande

Det är kanske naturligt att äta kött, men det är knappast naturligt att grilla/steka/koka. Och det är förstås inte naturligt att ha en djurindustri, oavsett grad av djurplågeri i den. Men att något är naturligt säger varken att det är moraliskt rätt eller fel, att det är nödvändigt eller att det är nyttigt.

2010-10-10 @ 21:39:20
Postat av: milimina

hoppas bara alla vegetarianer/veganer är medvetna om att det är svårt att få i sig tillräckligt med b12 på annat sätt än att äta kött. finns i mjölk och ägg också men inte alls i tillräcklig mängd.



så ät det alla som påstår att vi inte är gjorda för att äta kött.

2010-10-10 @ 21:39:49
Postat av: Skit i det så lever du längre! :D

Är du VERKLIGEN medlem i mensa? Inte? Trodde väl det. :P

2010-10-10 @ 21:57:15
Postat av: Emma-Lou

Jag är helt på din sida i den här diskussionen! Idag finns andra sätt att få i sig järn och annat nödvändigt, visst. Men kött är mer näringsrikt och vi har ätit det i alla tider. Förr i tiden fanns det inte vitamintillskott och inte heller några burkar tomatkross. DET ÄR MED ANDRA ORD FULLKOMLIGEN NATURLIGT ATT ÄTA KÖTT!



Ska vi respektera veganer och vegetarianer, kan man nog be om en ömsesidig respekt! Dessa kommentarer som har inkommit i din blogg är inte skrivna av en person som respekterar din åsikt - vad hände med den sortens känsla? Och den personen ska tala om empati? Jisses.



Har helgen varit bra i övrigt?

2010-10-10 @ 22:00:50
URL: http://emmalou.myshowroom.se
Postat av: BeckaHBitcH.se - triss i gossar

Varför är det onaturligt att tillreda köttet?



För mig är "elden" ett ytterligare verktyg vi utvecklat för att göra vår mat, köttet, mer lättsmält för att vi ska kunna tillgodogöra oss näringen.



Förmågan att använda redskap är ju något som utvecklas. det börjar på en ganska enkel nivå att tex "fiska" upp insekter ur små hålor med hjälp av ett grässtrå, krossa skal med hjälp av stenar osv. Elden är bara ett redskap i mängden.

2010-10-10 @ 22:00:51
URL: http://beckahbitch.se
Postat av: Fia

Nä ni är inte särskilt pålästa någon av er om våran historia från början var vi inte alls köttätare det kom senare! Nej nej jag anser inte att du har samma empati som jag har det kan du omöjligt har Beckah ;) Men du tror det!

2010-10-10 @ 22:57:18
Postat av: BeckaHBitcH.se - triss i gossar

Hur långt bakåt går du då Fia? För visst, går man tillräckligt långt bak hamnar vi ju som en encellig bakterie precis som alla andra men jag pratar om VÅR art och vår art har alltid varit köttätare!



Vad baserar du det andra på? Att jag omöjligen har lika hög empatisk förmåga som du?

2010-10-10 @ 23:00:52
URL: http://beckahbitch.se
Postat av: Lina

Jag äter inte kött, men bara för att jag inte tycker om det. Gillar inte hur det smakar och blir äcklad av tanken på vad det är jag sitter och tuggar på. Av samma anledning dricker jag inte mjölk, dricka ett annat djurs bröstmjölk? Helt crazy ju. Ost, smör osv går dock bra. Jag är småknäpp när det kommer till sånt, men skulle aldrig, aldrig påpeka vad någon annan väljer att äta.

2010-10-11 @ 00:39:09
Postat av: Christer Romson Lande

Naturligt har flera olika betydelser. En av de är motsatt till övernaturligt, och i den betydelsen är det ju något naturligt att äta kött, men det är ju inte vad vi pratar om här. Utan det handlar väl om naturligt i motsats till tillverkat eller kanske i motsats till mänkliga kulturyttringar, Det finns en gråzon: det finns t.ex. fåglar som tillverkar verktyg. Men jag är helt övertygad om att ditt köttätande precis som mitt de allra flesta gångerna är långt över gränsen för att vara naturligt. Köyttet kommer inte från djur som jagats av någon vi känner, vi tillagar det på spisar eller grillar det på bricketter som vi tänder med tändvätska. Efter att vi marinerat det med köpta ingedienser, etc, etc.

2010-10-11 @ 03:52:57
Postat av: pojkmaffia

det är intressant det där

men att skriva att vegetarianer/veganer blir retade av köttätare så är det lika tvärtom.

om jag faller i en disskution med en vegan/vegetarian så får jag sjukt mycket skit för att jag äter kött, dock ger jag inte skit till den som väljer att inte äta kött.



Man får alltså låta alla äta vad dom vill och inte ge dom skit för det, man gör sina egna val vad man äter sedan får man stå för det.



kött hare vi ätit sen urminnes tider mer eller mindre.

om inte vi människor skulle äta säg ex kor och grisar skulle dom ändå behövas slaktas precis som älgar och rådjur och vildsvin osv, om vi inte gör detta kommer djuren bli för många, alla grödor som finns skulle inte räcka till bara människorna då heller.

så att vi äter djur är bra menddjuren borde slaktas på bättre grunder, snabb död och dom ska leva ett BRA och "fritt" liv i stora hagar och inte instängda i trånga burar.



det finns ju dom som bara äter frukt med för den delen. det tycker jag är mer intressant, skulle lugnt kunna göra det med om jag bara hade råd ;)

2010-10-11 @ 06:30:26
URL: http://crazyminds.blogg.se/
Postat av: Anonym

Kött eller inte kött. Jag har varit laktovegetarian en stor del av mitt vuxna liv. Det kräver en hel del av en. Man måste kunna ganska mycket om råvaror och tillagning för att äta bra då - och B12 kan vara ett problem.

Enda skälet till att jag nu åter försöker lägga om kosten till vegetarisk igen - efter några års slappande är resurstänkande. Närproducerat, vegetariskt - sparar på resurser. Gör gärna testet "Våga ekologiska fotspår" som finns på internet.

Samtidigt beckah: du har inte bil. Du går och åker buss har jag sett. Därigenom är du en stor resurssparare - också vad utsläpp beträffar. Och hur ofta flyger du? Nästan aldrig? - Då kan man inte lasta dig för överdriven konsumtion av gemensamma resurser.

Man får väga det ena mot det andra.

2010-10-11 @ 06:42:34
Postat av: Lindet

Här pratar vi om att vara djurvän!

Men var tog medmänskligheten vägen?



Att från första början kommentera vad en annan människa äter. Herregud, sköt ert eget för tusan!

Man gör väll sina egna val!?



Varför skulle Beckah vara mindre empatisk än någon annan för att hon äter kött?

2010-10-11 @ 07:47:55
URL: http://lindet.blogg.se/
Postat av: Cecilia

Men alltså det här att vi är skapta för att äta kött och har gjort det i alla tider är verkligen ett USELT argument!



Sarah: Om du "häpnar" över att folk bryr sig om en sådan sak har du nog inte sett/hört mycket. Tur att det finns några som fortfarande har känslor i kroppen och faktiskt orkar bry sig om andra arter än sin egen!

2010-10-11 @ 08:38:00
Postat av: Maria

@ Sara

Sånna kommentarer som " Det finns inga argument för att äta kött, förutom att det är gott"

Vadå? är inte det ett skäl , och ett bra sådann för att man äter kött?

Jag menar hade man inte gillat hur det smakar hade man inte ätit det.

Finns inget godare än kött. Jag menar om man nu väljer bort det varför ska man försöka "konvertera" andra till att sluta. Att man är hemsk om man äter kött? Att man inte har någon som helst empati för de stackars djuren.

Har ni hört talas om matkedjan? Jag menar männniskor har ätit kött sen man började jaga för sin mat. eller har jag fel??

2010-10-11 @ 09:35:21
URL: http://loveliveandlaugh.blogg.se/
Postat av: Mudhoney

Men vadå: "orkar bry sig om andra arter än sin egen"? Återigen, om du är ute och går på savannen, tror du ett lejon bryr sig om dig tillräckligt för att låta bli att jaga dig och slita dig i stycken?



Och "naturligt"? Allvarligt talat, om ni vill att allt ska vara naturligt så kan ni ju klä er i löv och gå och bo i en grotta någonstans. I vinter så kan ni ju skippa elementen och göra upp en eld, döda en björn och värma der med hans päls. Eller nä just det, det är ju inte snällt mot björnen...



Jag är absolut för att man äter mycket vegetariskt, ekologiskt och närproducerat. Jag vill även att djurhållningen ska vara bra. Det är viktigt för mig, för mina barn och för mitt samvete. Men argument som " jag äter inte kött för att jag bryr mig om andra arter och tycker synd om djuren", kom igen...

2010-10-11 @ 09:41:41
Postat av: Elli Caramelli

Hamnade i en sån här disskution med en kompis då jag sa att jag åt vad vi är menad att äta..

Och han börja babbla på om att vi inte alls är skapta för att äta kött, för vi har inga klor eller vassa tänder..



Frågade han om han allvarligt trodde att vi utvecklas genom att sitta i grottor och tugga på mossa och kottar?



Dessutom köper vi kött som redan är dött, inte som vi springer in i en haga, sno ett lamm och lägger det på grillen levandes. Det är redan avlivat, styckat och förpackad, så why not eat it ;)

MUMS!! Inget slår en redig köttbit.. ;)

2010-10-11 @ 10:59:17
URL: http://bellan85.blogg.se/
Postat av: Anna T

Ni vegetarianer har gjort ert val, vi köttätare vårat.

Det leder ingenstans att hålla på att argumentera om det!!

Ni får det att låta som om ALLT kött är från djur som fått lida. Njae.. jag tror inte att det är så.

2010-10-11 @ 12:03:20
Postat av: Maria - Mamma till två

Vill man äta kött så gör man det och vill man inte så gör man det inte. Enkelt!

Inte är man mer empatisk och medkännande om man låter bli att äta kött, det var nog bland det löjligaste jag läst!



Och komma in o skriva massa skit om en person för att hon äter kött? Var är empatin och medkänslan där kan man undra.

2010-10-12 @ 09:56:05
URL: http://o0misa0o.blogg.se/


Missa inga nya blogginlägg - prenumerera med Bloglovin!


bloglovin

Varför prenumerera? Läs ->



Läs detta innan du skriver:

Eventuella svar skriver jag här, inte i din blogg.
Försök undvika elakheter, det är så tröttsamt och onödigt.
Rena reklaminlägg/spam undanbedes.

Vill du tipsa om en tävling? Det får du gärna göra men gör det helst genom en kommentar HÄR

Tack för din kommentar :-)




Kommentera inlägget här:

Namn:
Spara uppgifter?

E-postadress: (Visas bara för Beckah)


URL/Bloggadress:


Vad har du på hjärtat?:

Trackback