En svullnad på halsen :-/

Det här känns jättelöjligt för ja, jag är ju förkyld och har varit förkyld flera gånger nu på raken. Eller rättare sagt, jag har ju varit sjuk i ett par månader i sträck i princip. Så med andra ord är det ju inget konstigt egentligen men ändå...

På halsen längs med käklinjen på ena sidan så har jag en svullen lymfkörtel. Den gör inte ont alls. Nu pratar jag stor lymfkörtel. Ingen liten ärta utan flera cm stor. Det är svårt att känna några riktiga kanter men den är ju iallafall 3 cm, antagligen mer men jag säger 3 så har jag inte överdrivit iaf, fast den är lite avlång då och jag menar längden.

Ska man kolla upp sånt? Eller är det en normal storlek när man är förkyld?

Till saken hör, som jag nämnt tidigare vid något tillfälle, att jag för 11 år sen (när jag var 17 år gammal) hade förstorad mjälte (splenomegali). Kraftigt förstorad (tror normalvikten är 150-200 gram hos en fullvuxen. Min mjälte viktskattades till 490-500 gram vid olika UL) och hade en svullen lymfkörtel på halsen (samma ställe som nu) och en liten svullen körtel vid ena nyckelbenet ungefär). Jag utreddes för lymfom och har alltså tagit cellprov på den här lymfkörteln. Man såg inget malignt men "en orolig cellbild" enligt journalen. Man har sett den här bilden senare utvecklas till Hodgkins Lymfom. Men ja, det har ju gått 11 år så det har nog inget med saken att göra. Min ansvariga läkare på medicinkliniken i Östersund var först helt säker på att jag hade Hodgkins och började prata behandlingar (innan alla prover var klara). Ja, jag hörde alltså till medicin i Östersund eftersom det inte finns någon Onkologavdelning där. Jag skickades sen till Onkologen i Umeå för vidare provtagning och sånt.

Under den här tiden gjordes även benmärgsbiopsi, gastroskopi, tunntarmsbiopsi, CT, MR och alla möjliga tänkbara undersökningar och man tog ALLA blodprover man kan föreställa sig. Jag fick aldrig något svar på vad det var och man fastslog att det antagligen var psykosomatiskt.

Sen dess litar jag inte riktigt på min kropp, jag har blivit "odödlig" eller så... jag tar inget riktigt på allvar för jag vet att det bara är en massa symptom som inte har någon egentlig grund. De betyder inget, jag är aldrig sjuk på riktigt (hm...detta känns väldigt bekant hos en viss liten herre i min närhet...??).

Därför undrar jag nu, vad tycker ni? borde jag kolla upp varför jag har en så svullen körtel i halsen och varför jag varit förkyld, sjuk och trött så länge? Eller ska jag avvakta, kanske rent av helt strunta i det?

Kommentarer
Postat av: Jenny

Jag tycker ALLTID man ska kolla upp saker och ting (på ens barn eller på en själv) som gör en OROLIG! Är man orolig så kan man inte slappna av och släppa det i alla fall, vad än andra människor säger.



Så känner du en oro så tycker jag du ska söka. Om du nu också har det du har i bagaget så kommer det bli ännu svårare att släppa det även fast det säkert inte är något allvarligt nu heller.

2010-10-10 @ 11:04:32
Postat av: Hannapanna

Det skadar aldrig att kolla upp.

2010-10-10 @ 11:04:57
URL: http://hannasmobilblogg.blogspot.com
Postat av: Caroline - Mamma till Freija & Loke.

Om du är orolig ska du såklart kolla upp det. Jag har också haft en svullen körtel i halsen en längre tid tillsist skickade VC in mig på röntgen så jag fick göra ett UL men de var inga konstigheter som tur var.



Mitt tips är som sagt kolla upp så kan du pusta ut sen :)

2010-10-10 @ 11:20:47
URL: http://emmasandracaroline.blogg.se/
Postat av: thile

Ut fra egen erfaring med sykdom, bør du kolla opp den.

Bedre og kolla en gang for mycket, enn for lite.

Mange varme tanker og klemmer fra meg.

2010-10-10 @ 11:21:52
Postat av: Anonym

Man skall alltid kolla upp svullna lymfkörtlar.

2010-10-10 @ 11:47:01
Postat av: Maria

Jag har en lymfkörtel på halsen som är lika stor som en vindruva. Har haft den i drygt 3 år nu, den går aldrig ner eller blir aldrig större. Självklart funderar jag på om den är farlig, men enligt läkarna så är den ofarlig och kommer gå ner av sig själv, vilket den då aldrig har gjort, men men... Men är man sjuk så blir lymfkörtlarna större, det är helt normalt, men går den inte ner så borde man kolla upp det.

2010-10-10 @ 11:49:08
Postat av: Carola m 8

Kan du inte börja med att ringa Vc och fråga?

Fast, det är väl lika gott att be att de kollar, vad har du att förlora på det? Speciellt med din anamnes så borde det ju vara skönt att få veta.

Svullna lymfkörtlar hör ju till vid virus, och jag kan säga att jag varit sjuk ungefär som du, hur länge som helst, det blir aldrig riktigt bra innan det blir sämre igen:( Samma sak hör jag överallt, alla är sjuka, länge och rejält, så det är väl en sån period just nu.

Tror inte du behöver oroa dig, men kolla upp ändå:)

<3

2010-10-10 @ 12:17:21
URL: http://www.wetterholm.bloggplatsen.se
Postat av: Lina

Hade det varit jag så hade jag inte kollat upp det, sån är jag... Men om det däremot hade gällt mina barn så hade jag inte tvekat med att kolla upp det för säkerhetsskull! Kan ju va bra att kolla upp det så du slipper oroa dig!

2010-10-10 @ 12:20:29
URL: http://www.allagodatingr3.blogspot.com/
Postat av: Elin i Malmö

Körtelfeber? (Mononukleos)

det är ju en sådan sjukdom man kan ha veckovis och ofta misstas för något annat, inte ovanligt att man får antibiotika i onödan. Nu vet jag att du hade förhöjut CRP nu senast, men du kan ju ändå fått körtelfeber.



"Om du får infektionen i vuxen ålder behöver du inte få ont i halsen, utan besvären är då framförallt feber och förstoring av lymfkörtlarna."



http://www.vardguiden.se/Sjukdomar-och-rad/Omraden/Sjukdomar-och-besvar/Kortelfeber/

2010-10-10 @ 14:22:39
Postat av: Mia

Kommer ihåg den där gången för 11 år sedan, de var mycket då =(

Gå o kolla för säkerhets skull o sköt om dig :)

Kram<3

2010-10-10 @ 16:03:52
Postat av: Martina

Frågade min man, cancerforskare och gått mer än halva läkarutbildningen, om detta med den fakta som du lämnat och han tycker definitivt att du ska kolla upp detta.

Behöver inte vara Hodgins men kanske non-Hodgins. Förhoppningsvis är du bara väldigt förkyld stackare...

2010-10-10 @ 23:42:00
URL: http://ytterligare.blogspot.com
Postat av: BeckaHBitcH.se - triss i gossar

Det där var inte så upplyftande Martina men det var jättebra att du skrev det. Kanske jag får tummen ur och kollar upp det nu. Tack <3

2010-10-11 @ 01:13:07
URL: http://beckahbitch.se


Missa inga nya blogginlägg - prenumerera med Bloglovin!


bloglovin

Varför prenumerera? Läs ->



Läs detta innan du skriver:

Eventuella svar skriver jag här, inte i din blogg.
Försök undvika elakheter, det är så tröttsamt och onödigt.
Rena reklaminlägg/spam undanbedes.

Vill du tipsa om en tävling? Det får du gärna göra men gör det helst genom en kommentar HÄR

Tack för din kommentar :-)




Kommentera inlägget här:

Namn:
Spara uppgifter?

E-postadress: (Visas bara för Beckah)


URL/Bloggadress:


Vad har du på hjärtat?:

Trackback