Ännu ett prickigt barn

Nässelfeber? Femte sjukan??

Igår fick Alvin nässelutslag som kliade massor. De blev bättre med kräm under natten. Jag tror det var kortisonkräm (han var ju hos farmor) och sen kom de tillbaka idag.

Nu på kvällen var han hemma en sväng innan han åkte till pappa. Han var supertrött, hade 37,8 i temp och massa nässelutslag över hela kroppen. Det är röda fläckar med ljusa knottriga upphöjningar som kliar. Alltså ganska typiskt för Urtikaria.



Jag gav Tavegyl och smörjde med Mildison och sen åkte de till sin pappa och nu sover han.

Fick förslaget femte sjukan på Facebook och det stämmer bra med att han har röda kinder men jag tycker inte utslagen på kroppen stämmer med femte. Dock var han lös i magen häromdagen och det kunde tydligen också vara ett symptom på Femte barnsjukdomen.

Femte sjukan orsakas av Parvovirus B19 och det viruset kan störa bildningen av blodkroppar tillfälligt. Det är ofarligt för de flesta men om man har någon blodsjukdom där bildningen av blodkroppar redan är störd kan det vara farligt. Jahapp...? Om Elmer smittas då? Elmer har LCH. LCH = blodsjukdom med en överproduktion av en  slags vita blodkroppar. Kändes måttligt upplyftande att läsa men det är säkert inte farligt. Har försökt Googla på histiocytos och parvovirus men det kom mest bara upp länkar om HLH. Parvovirus kan nämligen utlösa den sekundära formen av HLH (SHLH), alltså inte FHL.

Antagligen är det bara "nässelfeber".

Men Alvin har ju känslig hud, det har jag skrivit många gånger förr. Jag kämpar verkligen med att låta det vara bara känslig hud med diverse utslag och prickar som han haft hela livet men det är svårt att koppla bort LCH när jag vet att risken för ett syskon att också få LCH är betydligt större än risken att ett random barn får sjukdomen.

Det sägs att LCH inte är ärftlig men det forskas ju på det (och behöver MER forskning!) eftersom man tex inte ens vet vad som orsakar sjukdomen. Man har kunnat hitta ett samband med en ärftlig benägenhdet för autoimmuna sjukdomar och det stämmer i den här familjen iallafall.

Risken att ett barn ska drabbas av LCH är ca 5 på miljonen. Risken att det ska finnas fler än 1 person i samma familj med LCH är betydligt högre. Av 100 familjer som har ett LCH-drabbat barn så är det en av dessa familjer som har ytterligare en person med sjukdomen.

Förrutom hans känsliga hud så har han haft och har fortfarande skorv, han har en mage som blir helt konstig i perioder precis som Elmer. Vet inte om någon minns men han hade ju så jättelänge i början av året så han till slut fick en tid på barnmottagningen för att träffa en läkare. Då var han bättre igen.

Så, nu var det sagt, mina funderingar. Låter ju helt stört så därför har jag hållt tyst. Klart inte ett till barn har LCH.

Kommentarer
Postat av: Jema

Jag förstår att du funderar, jag har två barn (utöver S) med sjukt tjock skorv av och till. Trots att barn inte ska ha skorv när de är äldre än ett...

Men jag tycker att Alvins utslag ser ut som nån barnsjukdom, jag har sett liknande förut men minns inte vad det var.... scharlakansfeber kanske men då ska man väl ha ont i halsen.... Nej jag minns inte.

Hoppas att han snart mår bättre.

Kram!

2010-10-30 @ 21:53:35
URL: http://jemaochlivet.blogg.se/
Postat av: Martina

stackars liten!

2010-10-30 @ 22:30:47
URL: http://ytterligare.blogspot.com
Postat av: Lotta

Stackars Alvin, jobbigt för honom om det kliar!

Ungefär såna utslag har Petter fått en gång, och det var i samband med allergisk reaktion på jordnötter. Helt plötsligt en morgon var han helt rödflammig/prickig på i princip hela kroppen, vi gick till läkaren som sa allergisk reaktion, skrev ut tavegyl, och senare kom jag på att han åt en pyttebit snickerskaka kvällen innan.



Här gick femte sjukan på dagis förra hösten. En mamma (även vän till mig) blev smittad och fick jättejobbigt. Utslagen flyttade sig från ställe till ställe på kroppen och hon sa att det kändes väldigt obehagligt. Varmt och värkande typ. Senare fick även hennes mamma sjukdomen, och hon hade redan innan ont i leder, men det blev (och är??) fortfarande mycket värre, för det satte sig där på henne.

Babbel babbel, sjukdomar är KASST!

2010-10-30 @ 23:38:45
Postat av: Blomman

Hej Beckah!

Jag ramlade in här när jag googlade runt lite. Jag undrar om du har någon aning om hur LCH yttrar sig på en vuxen person. Är det samma som ett barn?

2010-10-31 @ 00:29:42
Postat av: Karolina

Hej!

Kände att jag ville svara på detta inlägget om just femte sjukan och parvoviruset. Det är inte bara farligt för barn med blodsjukdom utan det viruset kan även utlösa blodsjukdom. Min äldsta son var 1,5 år när han fick en godartad blodsjukdom vid namn TEC, Tranisent Erythroblastopenia of Childhood. Denna kan uppkomma efter femte sjukan utbrott, men man är inte helt säker. Dock vet vi att min son hade femte sjukan tre månader innan han blev sjuk i TEC. TEC är ju som sagt en godartad blodsjukdom, där benmärgen tillfälligt stänger av produktionen av röda blodkroppar, men är inom några månader tillbaka igen, oftast räcker det med några påsar blod. Så, ja blodsjukdom och parvovirus kan vara en farlig kombination. Du kanske borde kontakta Elmers läkare?



Karolina!

2010-10-31 @ 03:34:16
URL: http://karolina82.bloggplatsen.se
Postat av: Petra

Lille plutt - så där såg W ut för några månader sen... jag trodde det var scharlakansfeber för han var vit runt munnen - men se det var det inte... Läkaren mumlade om virus och/eller femte sjukan... fick inget klart besked men det gick över på en vecka...???!!!



Hoppas det är bättre idag... Kram

2010-10-31 @ 08:02:25
URL: http://bloggen.willvin.se/
Postat av: Alexandra

Vad söt han är, lille Alvin. Det är inte så ofta man ser honom här ;) Hur går det med utslagen nu? Ja, jag ser att det är nässelutslag. Är van vid det kan jag säga!!! Kram på dig

2010-10-31 @ 17:17:31
URL: http://whattowear.blogg.se/
Postat av: Linda

hoppas det bara är vanliga nässelutslag, som du säger han har ju känslig hud...

kram

2010-10-31 @ 17:31:12
URL: http://www.lindisen81.blogspot.com
Postat av: Sabina, mamma vid 15

SV; tack för dina åsikter gällande mina problem på dagiset!

kram!

2010-10-31 @ 20:39:16
URL: http://saabiina.blogg.se/


Missa inga nya blogginlägg - prenumerera med Bloglovin!


bloglovin

Varför prenumerera? Läs ->



Läs detta innan du skriver:

Eventuella svar skriver jag här, inte i din blogg.
Försök undvika elakheter, det är så tröttsamt och onödigt.
Rena reklaminlägg/spam undanbedes.

Vill du tipsa om en tävling? Det får du gärna göra men gör det helst genom en kommentar HÄR

Tack för din kommentar :-)




Kommentera inlägget här:

Namn:
Spara uppgifter?

E-postadress: (Visas bara för Beckah)


URL/Bloggadress:


Vad har du på hjärtat?:

Trackback