Jag skjuter INTE raketer

Det här skrev jag för ett år sen men jag tycker att det kan vara värt att lägga upp igen...


Då var det raketsäsong igen tyvärr. Vi har fortfarande inte kommit längre i vår utveckling tydligen. Vi lyckas fortfarande fachineras av lite färgprickar på himlen? Ja, inte jag, kan jag säga. Det krävs liiite mer än så för att jag ska tycka att något är sevärt. Men nu är ju inte det huvudorsaken till att jag INTE skjuter raketer

1. Miljön tar skada
Det är fruktansvärt dåligt för miljön. Så väl tillverkning som frakt, uppskjutningen och sedan resterna som sprider sig i naturen är dåliga. Det är bilar också såklart men bilen är en nyttopryl, raketer skadar miljön helt i onödan.

2. Det är dyrt
Jag kan komma på en miljon bättre grejer att lägga mina pengar på. På vår familj eller på välgörenhet tex. Det är dessutom en kostnad för sjukvården som får ta hand om, av raketer skadade, människor.

3. Det är farligt
Vi snackar små bomber här, saker som smäller, exploderar. På nyårsafton, när många tagit sig ett par glas (för mycket). En extremt dålig kombination. Jag trivs med att ha 2 armar, två händer och 10 fingrar. Varje år läser man om diverse tragiska händelser pga raketer och smällare. Raketer som vält och stuckit iväg rakt fram istället för uppåt är ett exempel. Raketer i barnvagnar.

4. Det låter illa
Höga ljud är inte nyttigt varken för människor eller djur. Vi (vuxna) människor kan dock förstå vad som händer och varför det låter. Det kan inte djuren och de små barnen. De blir SKITRÄDDA vissa av dem! varje år måste mängder av djurägare fly sina hem och sitta ute i ingenstans med sina stackars hundar för att hundarna helt enkelt inte skulle klara av tolvslaget psykiskt pga allt oljud. Massor av småbarn vaknar och gråter. Förstå vilken skräckupplevelse det måste vara.

5. Det är kallt
Varför ska jag släpa på mig kläder och gå ut och frysa mitt i natten som ett fån när jag kan sitta kvar i soffan inne i värmen och skåla.


Om världen la lika mycket pengar på positiva saker för miljön, djuren och alla små barn så skulle vi leva i en fantastiskt mycket bättre värld.



Var rädda om er och er omgivning nu på nyår!



Kommentarer
Postat av: qat

Jag kunde fan inte sagt det bättre själv. Det finns få saker som är så urbota idiotiska som raketer och smällare. Jag har aldrig och kommer aldrig att betala för skiten.

2010-12-29 @ 11:31:45
URL: http://ienannandelavlivet.bloggplatsen.se
Postat av: Alexandra

Inte jag heller! Tack snälla!! Kram

2010-12-29 @ 11:59:41
URL: http://whattowear.blogg.se/
Postat av: Nina

BRA SKRIVET Beckah!!!!

2010-12-29 @ 12:06:05
Postat av: ako

Håller med i princip fast resonemanget gör ju att man om man vill kan klumpa ihop massor av företeelser i samhället som man också kunde spara in på av samma anledning. Problemet är bara att alla dessa saker faktiskt för många människor har ett värde...jag tycker det är vansinne att lägga många hundra tusen på ett maffigt fyrverkeri och håller med dig om att det vore bättre att lägga mer pengar på skolor, sjukvård osv. Men samtidigt älskar jag fyrverkerier. För mig är det en stark livskänsla att se himlen lysas upp av ljus och färger på detta sätt och det liknar för mig upplevelsen av att gå på konsert, att resa långt bort och uppleva nya saker, att äta gott, att gå på en föreställning och se något vackert och inspirerande. Alla dessa saker är inte miljöförstörande också eller i samma proportion, men det är inte för mig så enkelt som det är för er som inte alls njuter av fyrverkerier. Ni kanske inte har något som ni längtar efter och som samtidigt är lite tveksamt ur hälso-, miljö- eller ekonomisk aspekt, men jag tror man får söka i rätt långa kedjor av konsekvenser för att säkerställa att man aldrig tar någon sådan risk.



I vår stad brukar kommunen köra ett stort fyrverkeri vid nyår och min uppfattning är att man kan ha det kvar men minska det. Använd hälften eller två tredjedelar av pengarna till de hemlösa istället....det är fint med fyrverkerier i 5-10 minuter också, det behöver inte pågå en halvtimme:)



2010-12-29 @ 12:57:13
Postat av: Camilla

Vi brukar skjuta upp några raketer varje nyår ( typ 5-6 st)

I år har vi köpt rislyktor :-)



Ha ett gott nytt år

2010-12-29 @ 13:06:23
URL: http://cacemillas.blogg.se/
Postat av: thile

Så bra skrevet, vennen!

Vi skyter IKKE raketter!

Klem

2010-12-29 @ 14:24:19
Postat av: Sandra Michelle

Bra skrivet! Ska visa sambon det här. Vi är av olika åsikter när det gäller raketer. Han har lagt 500(!):- på raketer i år. Jag, barnen och katterna (som alla är skotträdda) kommer sitta inne och förbanna oss över detta idiotiska påhitt!

2010-12-29 @ 14:29:26
URL: http://mousy.blogg.se/
Postat av: Caroline

Här köps de inte heller några raketer. Det är ju som att elda upp pengarna. Himla onödigt. Min dotter tyckte att raketerna var jätte spännande förra året men i år var hon livrädd. Här vi bor har dom nämligen en årligtradition att på första advent bjuda byborna på ett hejdundrandes fyrverkeri som köpmannaföreningen/kommunen står för.



Förra året på denna årliga tradition gick något dock snett och raketerna flög i riktigt rakt mot oss. Där stod vi med en nyfödd bebis i vagn och en 1½ åring de var bara att springa och gömma sig bakom närmaste bil. Tänk hur de hade kunnat gå.



Nä fyverkerier bojkottar vi förgott.



God fortsättning!

2010-12-29 @ 15:57:55
URL: http://emmasandracaroline.blogg.se/
Postat av: Mia

Hej, jättebra skrivit.



Är det ok om jag kopierar texten till min blogg?

Jag tänker ange källa förstås. ;)

2010-12-29 @ 16:39:20
URL: http://wenne.blogg.se/
Postat av: BeckaHBitcH.se - triss i gossar

Gör så. Det är lugnt :-)

2010-12-29 @ 16:40:43
URL: http://beckahbitch.se
Postat av: Fia

Visst men när blev bilar en nyttosak? Bilar hotar miljön mest...använd kollektivtrafik istället. Det är bara en bekvämlighet för människan med bil man måste inte ha bil att nästan alla har det gör det väldigt farligt för miljön, människan och alla andra levande ting....så tycker jag.

2010-12-29 @ 17:50:46
Postat av: Sandra

Bara tvungen att skriva ett par ord till signaturen Fia.

Jag bor i en liten stad, på söndagar tex går inga bussar alls,på lördagar inga efter kl 18 på veckorna får man beställa stadsbussen men den går ändå inte överallt och inte sent på kvällarna. När jag bodde utanför stan skulle vägen som tog 15 minuter med bil ta 3h med buss?! Så nej man måste verkligen inte ha bil? Kanske inte i göteborg eller stockholm men så fort man kommer utanför det så.. Inget bra argument mot/för raketer alltså.

2010-12-29 @ 21:05:11
Postat av: Mona

BRA SKRIVET!

2010-12-29 @ 21:48:12
Postat av: Angelica

Jag kör på "Ufo hot air baloons".

Jag är hundägare och dom där är tysta vilket är uppskattat från min och hundarnas del.

Gott nytt år på dig och barnen.



Mvh.

2010-12-29 @ 23:46:54
URL: http://linneaangelica.blogg.se/
Postat av: thinki.se

Läste att EU ska förbjuda raketer 2012. Hoppas det stämmer.

2010-12-31 @ 11:16:16
URL: http://www.thinki.se/wp
Postat av: Barnens Hjältar

Vi har köpt himmelslyktor istället, miljövänliga, tysta och vackra :-)

Gott nytt år!

2010-12-31 @ 14:05:10
URL: http://barnenshjaltar.blogg.se/


Missa inga nya blogginlägg - prenumerera med Bloglovin!


bloglovin

Varför prenumerera? Läs ->



Läs detta innan du skriver:

Eventuella svar skriver jag här, inte i din blogg.
Försök undvika elakheter, det är så tröttsamt och onödigt.
Rena reklaminlägg/spam undanbedes.

Vill du tipsa om en tävling? Det får du gärna göra men gör det helst genom en kommentar HÄR

Tack för din kommentar :-)




Kommentera inlägget här:

Namn:
Spara uppgifter?

E-postadress: (Visas bara för Beckah)


URL/Bloggadress:


Vad har du på hjärtat?:

Trackback