Är det här normalt?? Känner du igen??

Har något av dina barn haft så här? Är det här torreksem? Eller vad är det?

Det började för en dryg vecka sen med att Elmer badade och en stor röd fläck blossade upp på låret. Huden blev ganska irriterad och fortsatte vara illröd flera timmar, var till och med som värst EFTER badet.

Dagen efter var fläcken på låret svagt svagt röd, man kan precis ana den. Inom de närmsta dagarna fick han liknande fläckar på båda låren, vaderna, armarna och händerna. Fläckarna är normalt sett ljusa i färgen, liiite torra men inte alls som storebror Alvins torrfläckar/torreksem han brukar kunna få. Huden "fnasar" sig inte.

Det blossar upp och blir rött av vatten och nej, han badar inte i för varmt eller för kallt vatten och framförallt så är temperaturen inte annorlunda nu än för tex 2 veckor sen när detta inte hände.

Det var bara första gången den röda fläcken stannade och blev värre efter badet nu mera försvinner fläckarna när han torkat.

Jag använder ingen tvål och har inte gjort sen detta kom (flaskorna på bilderna är tomma), däremot ganska mycket (raps)olja, vilket jag använt till honom hela hans liv så den är hans hud van vid.


Känns detta igen? har ditt barn samma?

Jag skulle ju skulla detta på hans sjukdomar. Vilken av dem, Mastocytos eller Langerhans cellhistiocytos vet jag inte men båda handlar ju om celler i huden som reagerar felaktigt istället för att vara snälla celler som ingår i immunförsvaret och skyddar kroppen.

Därför skulle det vara skönt att höra att massa andra har samma sak så jag kan släppa det :-)





****

Uppdatering;

Många här och på Facebook föreslår Atopiskt eksem så jag vill bara klargöra att det Elmer har inte verkar klia, alls, vilket Atopiskt eksem lär ska göra.

Sen har jag Googlat lite :-) i vanlig ordning. Vad hittar jag? Jo att de Langerhanska cellerna i huden spelar stor roll vid atopiskt eksem...? Vad betyder det? Hans Langerhanska celler är ju fucked up och även hans mastceller i huden.

Jisses... vad är det för kass hudkostym ungen fått?? Måndagsexemplar den kostymen...det är då ett som är säkert.

Kommentarer
Postat av: sussie

Min son Felix ser ut så där hela vinterhalvåret.

Visst kan han vara så gott som fri från det då och då och är betydligt bättre nu än för bara något år sedan.

Allt började med torra runda ringar, rödhet runt munnen av typ allt...på bvc var allt såå vanligt.

Jag ringde själv till barnmottagningen och fick komma. Dom såg direkt att det var en form av eksem, ATOPISKA eksem! Han är alltså atopiker, och helt plötsligt föll alla bitarna på plats, hans ständiga förkyldningar med hosta som aldrig slutade, röd/ofta torr hy på vinterhalvåret, röd runt munnen av minsta lilla kyla, fukt, frukt osv...och förkylningsastma (som numera är borta)

Så jag skulle tro att Elmer har atopiska eksem, men jag är ju ingen specialist.

Läs om det här: http://huddoktor.com/patient/Atopiskt+eksem/263.html



Hoppas att det "bara" är något sånt här.

Kram Sussie

2010-12-06 @ 20:57:24
URL: http://shopingmamman.blogg.se/
Postat av: Anonym

Min fyraåring blir också så röd vid vattenkontakt, nu när det är så kallt ute. Händer och armar gäller det. Smörj med fet kräm varje dag håller det i styr, annars blir huden så torr att det blir sprickor.



Men, om du misstänker att det har med sjukdomen att göra kanske du skulle diskutera det med läkare? Annars skulle jag gissa på vintertorr hud.



Förövrigt är jag djupt imponerad över ditt engagemang för Elmers sjukdom.

/Jenny

2010-12-06 @ 21:11:35
Postat av: BeckaHBitcH.se - triss i gossar

Har ingen lust att kontakta Borås el Göteborg, jag har inte glömt förra torsdagen...!



Däremot ska Elmer till BVC på torsdag så jag frågar BVC-sköterskan ist, så som alla andra föräldrar gör hehe :-)

2010-12-06 @ 21:14:04
URL: http://beckahbitch.se
Postat av: Linda

Min dotter blev EXAKT likadan igår, på armar, händer, ben och ansikte. Jag blev så himla orolig. Det var min man som badade henne och han använde ingenting annorlunda mot vad vi brukar. Efter badet smorde jag in med lite lotion och några timmar senare var det borta. Idag syns ingenting.

2010-12-06 @ 21:44:46
URL: http://www.deaduntildark.blogspot.com
Postat av: Madelene med Johannes & Siri

Skulle också gissa på atopiskt eksem. Jag har det själv och mina händer är väldigt (VÄLDIGT) känsliga för fukt, kyla, vatten mm. Jag blir också illröd, flammig (framförallt på händerna men även kring midjan och kring nyckelbenen sitter mitt). Det ter sig presis som Elmers utslag.

Jag är kronisk användare av kortisonkräm och fet kräm, annars blossar det upp och det kan tyvärr göra förbannat ont. Vintertid ser det ut som på Elmer, övriga årstider blir det små små vita blåsor som kliar något fruktansvärt.

Kolla upp! Som om inte Elmer har nog med problem via huden. Usch!

Stor kram!

2010-12-06 @ 21:45:11
Postat av: Katarina

jag vet att du gjorde rätt som ringde och blev taskigt bemött MEN i nåt inlägg innan pratade du om att kanske börja med cellgifter för att det är så mycket med Elmer nu men helt plötsligt ångrar du dig om tester och allt för att en människa som faktiskt inte har nåt med er att göra förut om att hon svarade i telefonen när du ringde. Även om bvc tror att det är eksem eller något liknande kan du ju pga av Elmers olika sjukdomar inte lita på att det inte är dem det beror på. Jag fattar inte att du vågar avvakta. Men det är min åsikt, om jag hade ett barn med sjukdomar och erbjöds tester som de ni skulle på i torsdags skulle jag inte vänta en sekund mer än nödvändigt. Särskilt inte när det dyker upp nya saker som det här med fläckarna.

2010-12-06 @ 21:46:32
Postat av: pojkmaffia

hej

jag får sådär själv ibland och allra helst udner vintertid.

jag får röda stora kliande områenden som försvinner nån timme efter badandet.

2010-12-06 @ 21:46:34
URL: http://crazyminds.blogg.se/
Postat av: Johanna

Min son ser lite ut så. Fast det blir inte värre i badet, har inte tänkt på det iaf.

2010-12-06 @ 21:53:21
URL: http://theomylove.blogg.se/
Postat av: BeckaHBitcH.se - triss i gossar

Katarina; han skulle inte göra några tester i torsdags, vi skulle enbart dit för att prata med onkologen.



Jag går med Elmer till sjukhuset om något dyker upp som känns akut. Just nu är allt lugnt, han har inte ens sina prickar på halsen. Det han har är "strecket" på rumpan och så dessa badfläckar som uppenbarligen är vanliga och många känner igen sig i.



Atopiskt eksem tror jag inte på. Det Elmer har kliar inte, är inte torrt (en aning bara men inget anmärkningsvärt) och han har inga allergier och ingen astma vilket brukar vara vanligt vid Atopiskt eksem.

2010-12-06 @ 21:56:55
URL: http://beckahbitch.se
Postat av: Jenny ♥

Båda mina barn har så där - atopiska eksem som blir värre när de badar. Jag har fått order om att smörja in dem med mindiderm direkt efter de klivit upp ur badet. Alexander är värst, hans fläckar försvinner i regel inte ens efter badet utan är kvar på axlar, armarn och benen även efter.



Hoppas att det "bara" är atopiska eksem och inget annat. Kramar Jenny

2010-12-06 @ 22:00:44
URL: http://www.jennyn.se
Postat av: Helena

Ser ut som mig varje gång jag blöter ner mig, om det så är disk, eller en dusch. Bada är bara att glömma den här tiden på året. Jag upplever att karbamid hjälper bra, smörjer jag inte så blir huden efter ett par dagar som sandpapper. Nackdelen med karbamid är att den svider. Rekommenderar Hth.



Hittade förövrigt min pappas böcker och forskningspapper när vi städade ur hans dödsbo för några veckor sedan. Han skrev en hel bok om mastceller. Det är forskning sen 1982 så det borde ju ha hänt en del i forskningen sen dess.

2010-12-06 @ 22:05:53
Postat av: Anonym

http://allergi.nu/fraga-doktorn/hudbesvar/utslag-i-kontakt-med-vatten/

2010-12-06 @ 22:07:12
Postat av: peka

Jag skulle iaf testa att inte använda rapsoljan ett tag.. Min sambo blev sådär röd när han duschade helt plötsligt. Han hade smort in sig i olivolja, men när han slutade med oljan så gick det över. (han hade alltså inte bara smort in sig med oljan när han fick så, utan använt den innan också)

2010-12-06 @ 22:37:15
URL: http://pekasrosa.blogg.se/
Postat av: matilda

kan det inte vara nått ivattnet han reagerar på? ta ett vattenprov o skicka till vattenvärket o be de ta prover. ring först o kolla om de gör sånt.

2010-12-06 @ 22:51:46
Postat av: BeckaHBitcH.se - triss i gossar

Olivolja är jättestarkt, det skulle han nog inte klara. Jag testade på Alvin när han var bebis men det gillade hans hud absolut inte och sen dess har jag kört rapsolja. Elmer har haft rapsolja sen han föddes så det känns inte så troligt att han skulle reagera på det nu plötsligt.



Vi har kommunalt vatten så det bör vara okej vatten.

2010-12-06 @ 23:18:25
URL: http://beckahbitch.se
Postat av: Jenny Viklund

Så här ser Josefine ut varenda gång vi har badat henne. Över hela kroppen inklusive under håret. Som jag har skrivit förut så är hon multiallergiker. Vi badar henne inte mer än 1 gång i veckan. Tvättar henne annars bara. Hon spricker nu oxå tyvärr i huden efter varje bad ca 30 min 1 timme efter att hon har badat trots en rejäl insmorning med locobase repair, tvingas ofta använda kortisoner nu för tiden. Har pratat med läkaren vi har inne på barn i Ö-sund som säger att detta beror på att det är väldigt kallt och att hon därav blir ännu mera torr i huden. Josefine är ett multi allergiskt barn och har lite sämre immunförsvar och blir sämre i huden och självspricker m.m. när det är kallt ute och när hon får en förkylning tex. Men som vädret är nu så är det många som har extremt torr hud (även jag) och det blir ju tyvärr inte bättre av kontakt med vatten. Jag kan skicka kort på Josefine om du vill efter ett bad så kan du få jämföra med henne. Det är ju som jag har sagt tidigare svårt att dra paralleller mellan Josefine och Elmer då han har en betydligt mer komplicerad sjukdom än vad Josefine har. Hon är ju i princip så dålig hon kan bli i sina allergier om du förstår vad jag menar. Skicka ett mail eller skriv på facebook om du vill ha kort. Vet inte hur jag ska hjälpa dig på nått annat vis tyvärr=( Kram

2010-12-06 @ 23:57:02
Postat av: matilda

tänkte bara vad som försigår i östersund och deras okej kommunala vatten :S kan ju vara nått som bara känsliga reagerar på o han ä ju känslig hans hud iallafall. tex nå rengöringsmedel som hamnat fel

2010-12-07 @ 08:25:09
Postat av: Pernilla

Min hud reagerar med röda utslag (som kliar) när temperaturskillnaderna blir stora. T.ex varit ute och sen badar varmt. Mina utslag är koncentrerade till ryggen. De försvinner efter ungefär en timme. Beskrev symptomen för en hudläkare en gång, han kallade det "värmeutslag". Huden frisätter histamin = röda utslag. Varför? Det hade han inget svar på. Detta var dock 10-15 år sedan. Fick allergitabletter men de var inte särskilt effektiva.Tar en timme innan de börjar verka och då har symptomen redan försvunnit. I dagsläget är det inget jag bryr mig om. Atopiker som liten, torr hud är enda symptomen jag har kvar i vuxen ålder. Inga problem med eksem längre.

2010-12-07 @ 09:49:40
Postat av: Helle

Nu har jag inte läst allas kommentarer utan bara ditt inlägg. Jag skulle vilja säga att det INTE är atopiskt eksem. Jag hade böjveckseksem som liten och sedan som vuxen har det övergått till atopiskt.



Visst blir huden värre och mer torr på vintern och gärna i kontakt med fukt/vatten, men Elmer badade ju inomhus i värme i badkar och då förstår jag inte varför det skulle (om det var atopiskt) "poppa" upp just då...? Mina eksem blir mer röd av värmen i vattnet, men det är ju pga värmen.



Och som du själv skrev; På Elmer verkar det inte klia. Och är det något atopiskt eksem gör, så är det just KLIA. Det kliar så man blir gaaaleeen! :-)



Hoppas du finner svaren och det verkar du ju gjort när jag läser din uppdatering. Grymt att du orkar hålla lågan uppe med allt! :-D

2010-12-07 @ 12:17:44
URL: http://fjaaant.blogg.se/
Postat av: Isabelle

Jag har eksem som ligger latent i kroppen, men under vinterhalvåret blossar det det upp så vid kontakt med vatten på händerna..



tycker du borde gå till läkaren och kolla om det är eksem.

2010-12-07 @ 13:12:49
Postat av: Maria - Mamma till två

Theo har torrexem som kommer fram under vinterhalvåret, ser ungefär ut som Elmers innan det gått för långt på Theo (när det har gått långt så blir han lite småsårig och fnasig). De blir röda efter bad.



Håller tummarna att det "bara" är vanliga exem och inget annat! Kram

2010-12-07 @ 13:59:25
URL: http://o0misa0o.blogg.se/
Postat av: Alexandra

Har aldrig sett nåt liknande... KRam

2010-12-07 @ 21:23:48
URL: http://whattowear.blogg.se/
Postat av: Anonym

miniderm funkar jättebra på mina barn när dem har torreksem... den tillför jättemycket fukt!!! suverän kräm.. förut smörjade jag med jättefet kräm som inotyol och liknande..det funkade inte alls..så rek bvc miniderm (vilket jag tycker är lite för vattnig kräm som jag inte trodde skulle funka) MEN det försvann nästan helt på 2 dagar.. rek skarpt den krämen :)

2010-12-08 @ 00:15:50
Postat av: Ingrid

Jag får själv något liknande när jag duschar, fast påinsidan av knäna, lite ner på vaderna och upp på låren. Sen bleknar det bort på några minuter. Det kan klia lite ibland men oftast inte. Oftast blir det mer utbrett om jag varit kall i huden innan duschen. Jag vet inte alls vad det beror på men jag är frisk f.ö. så jag bryr mig inte om det. Hoppas att det är något ofarligt i lille Elmers fall också. Förstår ju dock att du funderar mer i och med hans övriga historia.

2010-12-08 @ 12:54:55
Postat av: Pellinell

MIn äldsta blev så där, särskilt vintertid. Hon hade i och för sig eksem men även om eksemen vilade var hon torr och känslig och blev lätt röd av bad. Det kliade inte men såg ut ungefär som Elmers. Mitt råd är att inte bada honom så ofta - visst skrev du att han badar varje dag? Det är onödigt mycket om huden är torr. Det räcker nog med avtvättning av händer och rumpa och ansikte och så kanske bara bada en gång i veckan eller ännu mindre, med mycket olja i vattnet, och insmörjning efteråt. Eftersom han ju har massor av problem med sin hud är det inte konstigt att han också blir torr och eländig när det är vinter...

2010-12-08 @ 21:01:49
Postat av: Tobiasmaia

I found your blog on google. I think your blog is the best :)

2011-03-30 @ 17:53:47
URL: http://tobiasmaia.blogfuture.com
Postat av: Micke Skribent

Besök denna nya sajt som hjälpt många genom att den berättar sanningen bakom våra moderna sjukdomar, den sanning läkarelit och läkemedelsbolag inte vill att du ska veta...för dom vill tjäna pengar på dessa sjukdomar...Sverige har det sjukaste folket i världen näst efter Amerika....



http://gluten-celiaki.blogspot.com/2011/03/gluten-kallan-till-vara-moderna.html

2011-04-04 @ 09:33:47
URL: http://gluten-celiaki.blogspot.com


Missa inga nya blogginlägg - prenumerera med Bloglovin!


bloglovin

Varför prenumerera? Läs ->



Läs detta innan du skriver:

Eventuella svar skriver jag här, inte i din blogg.
Försök undvika elakheter, det är så tröttsamt och onödigt.
Rena reklaminlägg/spam undanbedes.

Vill du tipsa om en tävling? Det får du gärna göra men gör det helst genom en kommentar HÄR

Tack för din kommentar :-)




Kommentera inlägget här:

Namn:
Spara uppgifter?

E-postadress: (Visas bara för Beckah)


URL/Bloggadress:


Vad har du på hjärtat?:

Trackback