Sluta låta er utnyttjas!

Jag får ofta förfrågningar om samarbeten som trillar in i mailen. Jättetrevligt, verkligen, men inte alltid.

Läste en grej hos Geshiia nu som jag gått och irriterat mig ett tag på. Små företag som utnyttjar en massa mammabloggare. Det är riktigt irriterande och riktigt fult.

Upplägget är lite så som Apoteket hade nu nyligen men med den extremt stora skillnaden att man berättar inte för bloggaren att man samtidigt håller samma tävling med 10 andra bloggare. Apoteket la upp annonser där de skrev att flera stycken bloggar skulle bli utvalda. Dessutom fick bloggarna något för mödan: nämligen en inbördes tävling med ett fint pris.

Men det jag pratar om nu är något helt annat! Det är småföretag som letar upp en massa kända tävlingsbloggar och skickar sedan samma mail till allesammans om att de ska få äran att hålla en tävling åt företaget osv. Många nappar ju direkt och lägger upp tävlingen. Jag brukar avvakta och det är jag rätt glad för. För efter ett par dagar så har jag sett exakt samma tävling inne hos flera andra bloggar! Man ska alltså konkurrera om tävlingsdeltagarna (som oftast inte orkar bemöda sig att delta i alla tävlingarna utan väljer en eller några bara).

Vad får företaget?
* En rejält utspridd och bra marknadsföring. Deras namn och logga och länk finns plötsligt "överallt" och alla ser detta, oavsett man tävlar själv eller inte.
* 10 mammabloggare som sköter hela jobbet åt en. Mammabloggarna fixar tävlingsbanners, skriver om tävlingen, tar hand om alla tävlande och sköter lottningen.

Vad får bloggaren?
* En jävla massa jobb
* En försvinnande liten siffra med nya besökare. Så liten att den inte märks i en blogg som min tex. Hade man varit ensam om att hålla tävlingen så hade det varit en annan femma, då kan det vara värt för små och medelstora bloggar att lägga upp tävlingar utan att få något själv.

SLUTA låta er utnyttjas tjejer! Avvakta, se om det är en seriös förfrågan från ett företag som vill ha ett samarbete med DIG eller om det är någon som bara vill utnyttja dig, din blogg och 10 andra.

Senast jag fick en sådan förfrågan så testade jag att maila tillbaka och fråga vad JAG får ut av detta. Fick svaret att jag fick nöjet att hålla tävling och många bloggare tycker att det är trevligt att hålla tävling. HA HA HA :-D bloggare håller tävlingar främst av 2 skäl:

1. för att få extra besök och
2. för att man kanske får en liten gåva från företaget som tack (eller att man redan fått något från dem).

Sen kan det för all del vara roligt också men mest är det JOBB. Men tar man bort båda dessa skäl så man varken får extra besök eller någon present så är det faktiskt inte speciellt upphetsande. Då öppnar man upp sin blogg som gratis reklamplats.

Skulle vara ballt om dessa företag kunde vara lite ärliga och skicka ett mail där det stod:

"Hejsan!
Vi har sett att du har en trevlig blogg med ganska många besökare. Nu undrar vi om vi kan få våldta den lite. Skulle du kunna tänka dig att låna ut din blogg som gratisreklamplats år oss i ett par veckor? Det skulle vi tycka var trevligt. Ja, du sköter jobbet såklart och vi tittar förnöjt på under tiden. Tyvärr har vi inget att erbjuda dig förrutom sällskap av 5 andra bloggar som kommer att få hålla en exakt likadan tävling så att du inte får så många deltagare. Om detta känns som en bra deal för dig så är vi väldigt sugna på ett "samarbete"

*s* :-)

ÄNNU sjukare är det när ett företag drar en vända med 10 bloggar och sen har OLIKA summa som pris hos olika bloggare. Jag fick en förfrågan om att ha en tävling med 250 kr i presentkort och såg sedan att en annan bloggare hade samma tävling fast med 350 kronor. Men FUCK YOU lixom. Tack för den men nej tack :-) vilken nitlott för företaget då min blogg har 3 gånger fler besökare. Surt när de upptäcker detta.

Eller tävlingar där man sett att en bloggare lottar ut 4 par skor i valfri färg och storlek och så har företaget samtidigt en tävling hos en annan, lite mindre, bloggare men hon får nöja sig med att lotta ut ett par laxrosa skor i storlek 17 typ *s* :-) vilken tävling väljer man att vara med i? Hmmmm....?

Jag vill understryka att jag naturligtvis inte alls kräver att få något för att hålla en tävling. Jag har hållt flera stycken utan att få någon gåva eller what ever men då har jag känt själv att det varit värt det. Som tävlingen med Önskefoto och fotoboken där jag skulle komma upp i 1000 kommentarer. Jag fick ingen pryl men jag fick testa ett kul tävlingsupplägg och fick 1000 kommentarer med både min och Önskefotos länk. Ofta vet man ju inte innan heller om man får något för att hålla tävlingen, det är ju det som är själva poängen med att få en tackgåva i efterhand - det är en överaskning.

Så därför är det viktigt att alla förstår vilka slags tävlingar jag pratar om nu, att jag inte syftar på ALLA tävlingar som man håller "gratis".


Kommentarer
Postat av: MansonDust

Jag får i princip aldrig förfrågningar, hänt två gånger. Övriga gånger är det JAG som mailar förtegen. :)

2010-04-15 @ 13:17:40
URL: http://mansondusts.blogg.se/
Postat av: Tonismat.se

Men dte är väl inget att bli upprörd över. Det är ju det här som hela den kommersiella marknaden går ut på. Det är ju bara tacka nej om man inte vill delta, inget att uppröras av. Dessutom tror jag inte att det hade varit så upprörande om det hade varit ett erbjudande som du tjänade en del på

2010-04-15 @ 13:49:27
URL: http://tonismat.se
Postat av: Annika

Mycket bra skrivet... Nu är det ju iofs så att jag har tävlingen upplagd. Jag nappade rätt fort. Har ju inte vart me i vevan så länge så ja vart ju givetvis glad när ja fick förfrågan. Sen har jag sett minst 20 andra bloggare me samma tävling. Känns ju skoj :S

Men men, man har ju lärt sig en läxa iaf.



Nej visst behöver man inte få nåt från företaget i fråga, men oftast (har jag märkt) erbjuder de något som tack för hjälpen typ. Vilket jag tycker är skoj det också...

Men nu, såhär två-tre dagar efter publicering av tävlingen så känns det lite som "en smäll på käften" så att säga...:S

2010-04-15 @ 14:00:05
URL: http://nilssonpettersson.blogg.se/
Postat av: Katrin

Hej!

Som liten företagare blir jag jätteglad över förfrågningar om samarbeten från er duktiga bloggerskor. Jag ser det dom bra kritik att ni VILL ha ett samarbete med mig! Jag har dock legat lågt med samarbeten eftersom tiden inte räckt till att producera vinster då jag haft en hel del beställningar. Men för en tid sen kände jag att det skulle vara kul med samarbeten just för att marknadsföra mig mer i landet så klart. Skulle aldrig klara av att ha fler tävlingar igång samtidigt och skulle heller aldrig kräva att ni gör det "gratis"

Tror att företaget som det handlar om i inlägget även kontaktade mig. Men med tanke på att jag själv driver ett företag som säljer barnkläder(vilket tydligt framgår i bloggen) skulle jag konkurrera med mig själv om jag hade en tävling sponsrad av dom i min blogg!?!

2010-04-15 @ 14:27:23
URL: http://buffisbarnklader.se
Postat av: Petra

Kul diskussion ;-) om man har för många tävlingar pågående samtidigt urvattnar man snabbt ett varumärke istället för att stärka det!

Det handlar väl snarare om att få ett bra samarbete med de man faktiskt samarbetar med och inte se dem som gratis annonspelare - Cim genomförde t.ex. en superproffsig tävling för oss i vintras - och jag hoppas få återkomma till Cim när det är dags för åkpåsarna i höst - eftersom det är seriöst, snyggt och bra! Likaså med Dig Beckah - snyggt, proffsigt och bra!!!

Men som företagare får man ibland 3-5 förfrågningar varje vecka... från en del bloggare som bara har 5-30 läsare om dagen... (familjen?) och många är så fräcka att de hör av sig och säger att de vill ha en produkt för recension - även fast t.ex. en bara hade 20 läsare/dag...!

Ett bra samarbete - och förhoppningsvis återkommande är bättre för båda parter tror jag ;-)

2010-04-15 @ 14:51:05
URL: http://www.willvin.se/blog
Postat av: BeckaHBitcH.se - triss i gossar

Katrin; hahaha vilken pinsam miss av dem :-D :-D

2010-04-15 @ 15:26:36
URL: http://beckahbitch.se
Postat av: Anonym

Haha, ja alltså jag fick en förfrågan om samarbete med ett barnklädes företag (tror vi menar samma), och vart skit glad för det har aldrig hänt förr, har ca 80-100 unika om dagen, så kändes stort för mig. Tills jag såg att hur många andra mammabloggar som hellst hade samarbete med samma ;/ Och många av dom bloggarna är större än en själv så ja, inte så kul. Men nu har jag lagt upp tävlingen endå, endast 3st som är med än så länge, så får se hur det går..

2010-04-15 @ 15:56:56
Postat av: Ung pappa till Inez + bebbe

Hej



Så himla bra skrivet och massor av sanningen också, speciellt det där med olika summor på diverse bloggar brukar man ofta se.

2010-04-15 @ 16:21:47
URL: http://ungaforaldrar.blogspot.com/
Postat av: Sophie

Jag får förfrågningar då och då, och ibland frågar jag företagen själv. Men nu är jag mkt noga med att tänka först - är det en produkt som JAG KAN rekommendera? Och får jag ut något utav det? Kan inte jag rekommendera produkten, då tackar jag nej, då känns det ju rätt onödigt för min del... varför ska jag ge gratisreklam för nåt jag inte ens gillar liksom? Gjorde ett stort misstag och höll en tävling åt ett "smyckesföretag" ganska nyligen utan att nämna namn.... för att ta ett exempel. Så efter det är jag mer noggrann med vilka jag samarbetar med.

2010-04-15 @ 16:27:11
URL: http://flerbarnsmamma.se
Postat av: BeckaHBitcH.se - triss i gossar

Ja Sofie, smycken har jag fått massor av förfrågningar på men det är oftast pyttesmå företag med billigt skräp. Sådana smycken jag inte ens själv vill ha så därför har jag hoppat över samarbeten med sådana. Sen finns det ju seriösa smyckesföretag också med kvalitétssaker :-) men det är en annan sak.

2010-04-15 @ 16:41:34
URL: http://beckahbitch.se
Postat av: Familjen Korb ♡ Blivande tvåbarnsmamma

Hehe, jag låter mej inte utnyttjas, jag vill ge mina läsare (de som vill) få chansen att vinna. :)

2010-04-15 @ 18:18:53
URL: http://salkert.se
Postat av: Petra

;-) som företagare så kanske man inte skall nappa på alla förslag utan att ha en koll på vad man gör - vem man vill förknippas med och hur - och i vilka sammanhang ;-) Har du som företagare inga kunskaper i marknadsföring kan du inte kopiera någon annans sätt att göra saker för det stämmer inte på olika företag ;-)

Att pumpa ut tävlingar som liknar varandra, t.ex. vissa smycken och kläder - särskiljer dig inte från mängden - utan det blir en kort fluga - och utan plan hjälper det inte att ´utnyttja´ bloggare - de lessnar och vill inte göra om det - många företag just nu - och framför allt i barnbranschen kör samma trender - liknande saker som gör att det lätt blir grötigt att särskilja ;-)

Bloggarna gör ett fantastiskt ´jobb´- lägger ner tid och energi - och många är engagerade! Att slänga ut tävlingar på många ställen samtidigt rimmar ju lite illa - och verkar mer som om de fått tag i ett konkurslager de vill bli av med!

2010-04-15 @ 18:38:53
URL: http://www.willvin.se/blog
Postat av: BeckaHBitcH.se - triss i gossar

Jag håller med dig Petra! Men det går ju att göra det snyggt på det andra sättet också. Apoteket gjorde det snyggt och smart tycker jag men så har de ju en ganska stor peng avsedd för marknadsföring så de klarar att gå ut hårt och synas överallt samtidigt i och med lanseringen av nya barnsortimentet. Reklambanners överallt. Tex på Tradera och Familjeliv.se och reklamfilm i TV och så den stora bloggsatsningen med alla tävlingarna.



Men när det gäller lite mindre företag är det ju som du säger. Speciellt när det gäller dyrare, kvalitetsprodukter. Jag kommer senare i vår att lotta ut en bärsele av ett stort, känt märke ;-) och de gör precis som Willvin och har EN seriös och bra tävling i taget. Men så är ju också priset seriöst och bra som sagt.

2010-04-15 @ 18:45:24
URL: http://beckahbitch.se
Postat av: Egomamma-en vanlig mamma med en ovanlig bakgrund

Jag blev lite förvånad över att få en förfrågan av ett företag som säljer barnkläder. Men jag tittade på hemsidan som verkade seriös, snygg, och hade ett bra utbud. Och jag nappade. Dels för att jag inte haft så många tävlingar och dels för att jag kände att det kunde vara en bra tidpunkt men inte hade en sponsor klar bara sådär.

Visst är det jobb, det förnekar jag på inga vis. Men å andra sidan har jag via detta lärt mig en del inför framtiden och även sett en del trevliga bloggar som jag annars inte skulle sett.

Att de gör en massiv sponsring på massor av bloggar samtidigt gör mig kanske lite fundersam, för så har det kanske inte gått till så ofta vad jag vet, men å andra sidan måste det ju inte vara något suspekt, utan bara den strategi som man bestämt sig för hos just det företaget..



Men jag kan säga att jag kommer nog att be om ersättning i kommande samarbeten. För du har rätt. Det är en del arbete.

2010-04-15 @ 18:46:20
URL: http://egomamma.se
Postat av: Carolina

Mycket bra skrivet Beckah, jag har själv fått erbjudandet som många andra fått och valde att avvakta lite vilket jag just nu är väldigt glad för.

2010-04-15 @ 19:17:58
URL: http://carolina1979.se
Postat av: Kidelin bloggen - Therese

Intressant inlägg och diskussion! Som Petra skriver låter det inte jätte genomtänkt, inte på sikt. Fult av företaget och även dumdristigt i mina ögon. Jag själv som håller på att arbeta inför en lansering av ny webbshop tycker det är otroligt viktigt hur man bl.a. profilerar sig och detta låter lite "b".

2010-04-15 @ 21:22:18
URL: http://kidelin.se/blogg
Postat av: Sandra

Haha. Ganska snart efter att jag läst detta inlägget fick jag ett mail om förfrågan om samarbete. De skrev att de hade "hittat" min blogg. Ja, jag misstänker att de hittade den eftersom jag deltar i en tävling om ett plagg från just deras webbshop.



Funderar på om jag ska lägga upp en tävling. Men jag vet inte.

2010-04-15 @ 22:24:25
URL: http://mousy.blogg.se/
Postat av: Madeleine

Bra skrivet - håller med dig!! Sjukt många som försöker utnyttja oss bloggare nu. Tur man varit med ett tag ;-)

2010-04-16 @ 13:19:58
URL: http://muppsan.com
Postat av: Madeleine

Som en liten företagare med webbshop så får jag dagligen mail om samarbete. Men jag svarar nej. Börjar bli trött på allt tiggeri. Ofta vill de ha en vara som de sen kan skriva om. Jag har ett par bloggar som jag hellre sponsrar och som är seriösa. Tävlingar gillar jag inte, de kostar mer än vad det smakar.

Önskar dig en skön helg.

2010-04-16 @ 15:21:23
URL: http://www.oapip.se
Postat av: Nikita

Jag tycker inlägget du skrivit är väldigt bra.

Dessutom tycker jag det är trist på något vis när var och varannan blogg har tävlingar, och ibland är det ju rena skiten, många som är oerfarna låter sig verkligen utnyttjas bara för att få ha tävlingar... och det tror jag företagen är väl medvetna om.



Jag skulle aldrig kunna ha en tävling där jag lottar ut något jag själv inte gillar eller något som ej passar för mig/min blogg.

Jag tycker jag lyckats bra med att hålla "bra kvalité" på mina tävlingar och samarbeten hittills.

Det finns ett fåtal andra bloggar som också lyckats med det.



Jag håller med muppsan det är tur man varit med ett tag!



Trevlig helg!

2010-04-16 @ 18:42:31
URL: http://nikital.blogg.se/


Missa inga nya blogginlägg - prenumerera med Bloglovin!


bloglovin

Varför prenumerera? Läs ->



Läs detta innan du skriver:

Eventuella svar skriver jag här, inte i din blogg.
Försök undvika elakheter, det är så tröttsamt och onödigt.
Rena reklaminlägg/spam undanbedes.

Vill du tipsa om en tävling? Det får du gärna göra men gör det helst genom en kommentar HÄR

Tack för din kommentar :-)




Kommentera inlägget här:

Namn:
Spara uppgifter?

E-postadress: (Visas bara för Beckah)


URL/Bloggadress:


Vad har du på hjärtat?:

Trackback