Era regler kring TV-spel?

Vi har satt upp regler idag kring TV-spel och filmtittande (hans TV funkar inte till annat) för Victor.

1 timme TV-spel per dag, alla dagar. På helgerna får han även titta på 1 film per dag. Sen får han titta på TV och film med oss också såklart.

Han är vansinnig över reglerna och anser att det är fruktansvärt lite och så har inte alla andra det och bla bla bla hela den långa ramsan som alla ungar kör med.

Hur har ni det med regler kring spelandet, ni andra med stora barn? Måste få höra andras regler känner jag. Jag trodde det här var generösa regler...

Victor är 11 år gammal och går i sexan.



Kommentarer
Postat av: Andrea

svårt det där. Har inte så stora barn än ju. men jag tycker det låter lite. men så är jag själv sån som gärna ser på tv, sitter vid datorn och tv-spel när jag har egentid. När jag var i 11års åldern spelade jag säkert ca1-2 timmar per dag. plus tittade mycket på tv. ofta tillsammans med kompisar eller familjen.

2009-10-11 @ 18:16:22
Postat av: Sandra

Molly är ju yngre (fyller 7), men de regler vi har är att hon får välja mellan att spela tv-spel eller titta på en film på lördagar när lillbrorsan sover, sen är det bolibompa verje dag. Ibland om det är nåt speciellt (typ sjukdom) så blir det mer, men annars är det detta som gäller.

2009-10-11 @ 18:25:45
URL: http://zandrisens.blogg.se/
Postat av: Ewe

Min Jonathan (8 år) har 2 speldagar/vecka. Onsdagar & lördagar. Men det är sällan han spelar TV-spel faktiskt. Å blir det så blir det ca 2-3 timmar sammanlagt på speldagen. Men nu var det några veckor sen som han spelade, så. Kram!

2009-10-11 @ 18:26:22
URL: http://www.frokendalarna.se/
Postat av: thessan

Vi hade en timmes datorspel om dagen (hade inte tvspel och inte heller tv på rummen). Och på vardagarna kollade vi inte på film om det inte var att vi var sjuka eller något. Sen berodde det helt på om hur det gick i skolan, för skötte vi oss inte där så fanns det ju inte tid till dator. Så jag tycker det låter bra som du satt upp

2009-10-11 @ 18:41:23
URL: http://morriis.blogspot.com
Postat av: BitchigaBea

Jag tycker det e jätte bra regler. Så har vi det med dottern här på 12 år med. Fast hon spelar inte gärna utan sitter hellre vid internet den tiden. Men man måste ha regler för det för annars tror jag det lätt kan bli för mycket. De kan inte rikitgt ha den kontrollen. Sonen på 7 e lite små falsk för gå han hem til ngn så utnyttjar han gärna spelandet utöver de han får hemma då de ofta gör det tillsammans men just därför brukar jag få de att skifta så att de också e här. Tyvärr framstår jag ofta som den elaka mamman för hos "oss" får vi spela hur mycket vi vill...



Kram

2009-10-11 @ 19:17:24
URL: http://bitchigabea.blogg.se/
Postat av: Marie

Här får man inte spela tv-spel på vardagarna dock får man spela 3 timmar på helgerna.

Kolla film får man göra på fredag kväll, lördag och söndag.

Man får se tv en timme på vardagarna, ibland lite mer om läxorna är gjorda.



Min son är 7 år gammal, har ADHD och när han har sina "dåliga perioder" har han väldigt svårt för att göra annat än se tv och spela datorspel.



Jag kan hålla med din son om att det är lite snålt med tv spelande en timme per dag, man hinner inte mycket under den tiden. Dessutom är han nästan en tonåring.



Men tycker du det är bra regler så ska du stå för dem! / M

2009-10-11 @ 19:17:36
Postat av: kattis

Nu har jag inte så stort barn så jag kanske inte ska uttala mig men jag tycker det låter lite.

Nån dag i veckan borde han väl ändå kunna få spela lite mer?

Jag kommer inte ihåg vart jag hörde det nu men det var någon som bytte en timme ute mot en timme spela. Alltså ´för att få sitta vid datorn i en timme var man tvungen att vara ute och göra nåt vettigt innan. Låter inte helt fel i mina öron.

Min son är bara 5 än men älskar att spela tvspel, har inga exakta regler åt honom, det beror på dagsformen.

2009-10-11 @ 19:26:43
Postat av: Jessica

Här har vi inga regler för dom sköter det bra ändå,10 och 12 år,kommer hem från skolan gör läxor om dom har några,sen leker dom oftast ute med kompisar,in 19.30 och får då titta film,till sovdax klockan 21

Tvspel har dom men det går i perioder spelandet,så då blir det antingen spel el film på kvällen.

2009-10-11 @ 19:39:57
Postat av: Tina

Det låter vääääldigt lite i mina öron. Får han bara se film på helgerna då alltså? Själv skulle jag aldrig sätta så fasta regler, men alla är ju olika.



Går det inte ut över läxor och dylikt (beteendet) så skadar det väl inte att utöka spelandet/tittandet lite, det är inte enbart skadligt utan också lärorikt och utvecklande att spela. :)

2009-10-11 @ 19:51:26
URL: http://www.fejdan.com
Postat av: Tanya

På veckodagarna har mina stora pojkar 30 minuter var som de får spela. Tv tittar de på med oss ca en timme på kvällen.

På helgen får de spela mer och även titta mer på tv.

Anledningen till enbart 30 minuter är det faktum att de har långa dagar, ska hinna göra annat på eftermiddagarna och att de dessutom måste dela på datorn. Pojkarna är snart 11 och 9 år.

2009-10-11 @ 20:05:49
URL: http://livetochuniversum.blogspot.com
Postat av: Madde

Min son är 5 så jag anser inte att han gäller med här. Han spelar runt 1-1½ timme dagen eller ser på film efter förskolan tills hans pappa kommer. MEN som sagt han är 5 så tycker inte de är samma sak. Har en syster 12 år (går i sexan) hon får spel/sitta på nätet runt 3 h per dag, sen får hon inte de mer pga att hon då blir på så dåligt humör. MEN jag tycker så här, som förälder känner man sitt barn bäst och man ska göra upp regler som känns bra för en själv. Känns 1 h dagen som bra för din son tror jag att det är det bästa. Jag tror dom flesta föräldrar ha runt 1-2 h per dag åt sina barn, tycks då vara så i min systers klass i alla fall. Så mellan 1-2 h låter lagom :-) .

2009-10-11 @ 20:08:16
URL: http://www.studerandemamman.wordpress.com
Postat av: Anna

Jag har inte barn i den åldern men jag tycker du har satt upp generösa regler, mina föräldrar var mcyket hårdare mot mig och mina syskon. datorn och tvspel fick användas max 30 minuter per dag om det inte var skolarbete (datorn) helgerna vad det max en timme som gälde som skulle vi ut och göra något. var vi ute hela dagen så fick vi spela så mycket vi ville på kvällen.

Tyckte idéen om att byta 1 timme ute mot en timmes spel lät bra men jag skulle nog inte släppa det till mer än 1 timme per vardag utan styra in det till belöning på helgen ist :-)



kramar

2009-10-11 @ 20:32:18
URL: http://www.familjenbrolin.se
Postat av: Carro

Låt honom spela tv-spel hur mycket han vill säger jag, så länge det är på en sund nivå.

2009-10-11 @ 20:46:32
Postat av: Karro

Tycker att det är rimliga tider. här har vi så gott som samma, 1 timme data, tv-spel eller tv på vardagarna. Läxa först. Inte lika stramt på helgern, tv tittande fram till frukost och sedan på kvällen. Försöker hålla till 1 timme data även på helgen men ingen uttalad regel som på vardagarna. Sonen på 10 fixar inte mer än detta...

2009-10-11 @ 21:09:00
Postat av: Jimena

jag har ju en speltokig sjuåring :)

men han får spela en stund varje dag, blir ca en timmes speltid efter skolan, antingen i vardagsrummet elr i hans rum (oftast när jag lagar middagen då) efter kl 18.00 råder d spelförbud i hemmet under vardagar (helg oxå för den delen). ibland väljer han bort den timmen speltid för att leka hemma/leka utomhus/leka med syskon/pyssla. så i snitt spelar han den timmen varannan dag.



på helgen e d en liten stund på förmiddan (kan röra sig om ca 30min) efter att han klätt på sig/städat rummet/borstat tänderna etc etc. sedan en lite längre stund på eftermiddan om han vill d (kan röra sig om 1½timme då) däremot e d fritt fram med filmer!!



ibland kan han o hans bror på 6 år välja bort vårat klassiska fredags/lördagsmys med film/tv för att sitta i deras rum o titta på film. men vi har vardagsrummet anknytet till deras rum så vi har ju överblick hos dom o dom smiter gärna in till oss till o från :)



denna speltokiga sju åring kan ibland sucka o tycka d e jätte tråkigt att inte få spela mera. men just denna lösning har vi för d e relativt anpassat för hans ålder o mognad plus att han sköter allt annat ansvar mycke bra. vet ju att andra kamrater till honom spelar betydligt mera....

2009-10-11 @ 21:14:38
URL: http://jimenas.blogg.se/
Postat av: Erhard

Vår äldste son, 13 år, får i princip spela "fritt" förutsatt att det inte påverkar "läxor och andra måsten" (innebörden av andra måsten är relativt fritt för tolkning). Vi ser det som ett intresse, en social aktivitet och som avkoppling från vardagen och skolan. Precis som alla andra människor behöver barn sin privata sfär och vad man fyller den med är högst individuellt. Det är i mina ögon ganska vanskligt att begränsa ett barns intresse även om det sker i all välvilja. Att just data/tv-spel betraktas med misstänksamhet tror jag beror på att det är ett (relativt) nytt fenomen och alla ur vår generation inte vuxit upp med aktiviteten. Inte sällan betraktas den som en sämre aktivitet än något annat, vilket inte alls behöver vara sant. Många egenskaper som utvecklas i samband med spelande är i allra högsta grad önskvärda (t.ex. koncentrationsförmåga, logiskt tänkande, kreativitet och språkliga färdigheter) och man hör mycket sällan någon som klagar på att deras barn läser för mycket trots att det också är en stillasittande aktivitet. Självklart kan man behöva sätta gränser, men i mina ögon är det inget man behöver göra i förebyggande syfte utan något man får ta om problem uppstår.

2009-10-11 @ 22:01:38
Postat av: Heidi

Våra barn som är 8 (fyller nio jan.) och 10 (fyller 11 i nov.) Och 11 (fyller 12 jan.) Har sådana regler att de måste vara ute för att få speltid. Nu när vintern är på intåg och det blir kallare och sämre väder så får de spela hälften av den tid de är ute. Alltså är de ute en timme så får de spela en halvtimme. I början var det stora protester men nu fungerar det jättebra. de tjatar inte och vet vad som gäller om de vill spela. Vi tycker det fungerar utmärkt. Då får de friskt luft och röra på sig först, sen får de spela och slappa om de vill det. Sen har vi även regeln att de ska ha gjort sina läxor, förberett allt inför morgondagen, som kläder, gympa osv. Sängar ska vara bäddade och så har de även städområden som ska se hyfsade ut. INNAN de får sätta sig och spela.

Vi är väldigt strikta med de. Och det behävs när man e så många. De har ganska stort ansvar men de klarar det bra! De är superduktiga!

Inga av deras vänner har några regler alls vad det gäller spel och sånt vad vi vet. Så våra ungar är rätt "strikt hållna" vad det gäller sånt.

Sen får de använda datorn fritt bara om det gäller skolarbeten.



kram

2009-10-11 @ 22:03:23
URL: http://vittsomsocker.blogspot.com
Postat av: hanna

när min äldtsa son på 8½år e här 1dag i veckan så e d ändahan gör att spela tv spel å jag har vart väldigt dålig på å sätta nån gräns..innan fick han spela 2timmar å resten gjorde vi annat på.. å nu när lille alvin kommit till världen e det ännu svårare att få gjort annat men känner attjag borde begränsa det mer...

2009-10-11 @ 22:06:43
URL: http://knasgravid.blogspot.com
Postat av: Filura

Albin som är 15 får lov att sitta två timmar om dagen vid datorn ELLER titta på film. Han får välja vilket han vill lägga sina två timmar per dag på. På helgerna har han tre timmar.



Kristin som är 12 har en timme per dag, två på helgen, precis som din Victor. Så jag tycker dina regler är bra!

2009-10-11 @ 23:32:52
URL: http://www.mysfias.se
Postat av: Madeléne

Jag tycker inte det finns något rätt eller fel. Jag tror att regler bör anpassas efter vad som passar familjen bäst och var du som Mamma anser är bäst för ditt barn. Så dina regler är kanon bra om det passar er bra=)

2009-10-12 @ 00:21:08
URL: http://whoismadelene.blogg.se/blogg
Postat av: Lupin84

min bror är 13...och mamma har haft som regel sedan han var 9 att spelar du data en timme...så får man sedan också vara ute och göra nåt en timme eller träning som alternativ (han spelar fotboll)

även begränsning vad de gäller TV. inte bara sitta still framför de där utan oxå röra på sig...

2009-10-12 @ 08:47:44
Postat av: Anonym

Håller med madeléne, ingen familj är den andra lik så självklart blir regeler olika.



Jag har barn i spridda åldrar =) och har aldrig behövt ha regler för detta.

Vissa dagar kan de sitt hela dagen och spela eller se på film men nästa är de ute hela dagen och rör inte tv så det jänar ut sig.



så länge läxor och skola sköts får de sitta vid tv så mkt de vill, jag vet ju att de sitter max 1-2 timmar ändå ;-)



men som sagt vi är alla olika!

2009-10-12 @ 09:10:21
Postat av: jannike

Jätte bra med regler angående de tycker jag. Spenderas på tok för mycket tid framför TV/data tycker jag, barn ska vara ute! Så en timme om dagen räcker gott och väll!

2009-10-12 @ 11:03:26
URL: http://jannikejarlbrink.blogg.se/
Postat av: bettan

Vi har begränsningar på tiden i den mån det går , men det är ju faktiskt så att sätter man ett förbud som är för hårt så går dem till kompisar o spelar istället... är dem hemma och spelar så har man ju iaf koll på vilka sidor dem är på etc. nu har ju vi som du vet 4 barn som delar på en dator... dock finns det ju tv och några tvspel också. men det är mest datorn som hägrar... där blir det ju inte mer än nån timme för är man några stycken så måste man ju även fördela tiden på anv så alla får samma chans och vi gör ingen skillnad pga ålder... lika för alla oavsett ålder. Vissa dagar får dem inte sitta alls. Har man inte skött sina sysslor hemma, som plocka ur diskmaskin gå ut med sopor läxor och städat i sina rum så har man ingen rätt att sitta vid någon dator förrän det är klart.

2009-10-16 @ 00:56:23


Missa inga nya blogginlägg - prenumerera med Bloglovin!


bloglovin

Varför prenumerera? Läs ->



Läs detta innan du skriver:

Eventuella svar skriver jag här, inte i din blogg.
Försök undvika elakheter, det är så tröttsamt och onödigt.
Rena reklaminlägg/spam undanbedes.

Vill du tipsa om en tävling? Det får du gärna göra men gör det helst genom en kommentar HÄR

Tack för din kommentar :-)




Kommentera inlägget här:

Namn:
Spara uppgifter?

E-postadress: (Visas bara för Beckah)


URL/Bloggadress:


Vad har du på hjärtat?:

Trackback