Inte ens luften är fri


Aftonbladets bild som tillhör artikeln. Foto: Johan Wessel

http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/kronikorer/fredrikvirtanen/article5287156.ab

Nej Virtanen. Du har rätt! Inte ens luften är fri! Man kan idag inte ens få välja om man vill röka eller inte. Bordsgrannen kan bestämma åt mig att jag ska sitta och dra ner gift i MINA lungor och till MITT barn i magen. Min bordsgranne får göra det valet åt mig. Jag är inte fri att välja.

Empati? Jag blir så förbannad att jag får svårt att skriva ihop det här blogginlägget. Virtanen har uppenbarligen rökt bort allt för många hjärnceller i sina dar.

Han tycks tro att det handlar om ett störande moment, något man inte vill titta på och något som kanske luktar lite illa. Hur blåst får man bli? Det handlar om att bli tvingad att dra ner livsfarlig rök i sina lungor och den enda anledningen är att bordsgrannen gjort ett val åt sig att förstöra sin kropp. Hur fan kan man tycka att det är okej att hen gör det valet åt MIG också?! Eller mitt barn i magen?

I går var jag med min syster och åt lunch. Vi valde att sitta inne av flera anledningar. detta var en av dem. Vi satt och grillades inomhus för att jag inte vill dra ner rök till min bebis och min syster är astmatiker och har extra ont av den anledningen.

Att jämföra med alkoholkonsumtion, fula kläder och skrikande barn är bortom all intelligens. Inget av dessa saker förstör mina lungor eller påverkar mitt barn om mina bordsgrannar gör dessa val. Fula kläder är totalt ofarligt och något högst individuellt. Vad som är fult för den ene är vackert för den andre.

Cigarettrök är dödligt farlig - för alla.

Avgaser nämndes. Javisst - här börjar vi komma någon vart. Avgaser är farligt, ja. Varför finns avgaser? Är det för att folk gör ett val att förstöra sin kropp och kunna njuta för egen del? Nej. Avgaser finns för att vi använder bilar, bussar osv. Till största delen nyttoprylar med andra ord - transport. Men visst skulle det gå att draner på REJÄLT och framförallt byta mot miljövänligare alternativ.

Men det är fortfarande helt befängt att jämföra med röken från en cigarett som inte har EN ENDA nyttig sida. Den är bara av ondo och den tillhör en enskild människas val om att förstöra sin kropp.

Idag är det ännu lagligt att dessutom göra valet att förstöra och kanske till och med döda andra med sin cigarettrök. Det är lagligt att döda sitt barn i magen med cigarettrök och det är lagligt att framkalla ett astmaanfall hos en okänd människa på stan med sin cigarettrök.

Var är empatin hos rökarna? När ska rökarna börja tänka på andra? Sin omgivning? Sina barn, andras barn? Sina medmänniskor? Sina lägenhetsgrannar som inte kan vistas på sina balkonger eller ha fönstren öppna pga cigarettrök?

Ja du Virtanen. Jag undrar också var empatin är...

Inte ens luften är fri - den ägs av rökarna.

Virtanen och alla likasinnade kan ju ta och läsa lite forskningsresultat om passiv rökning:  http://tobaksfakta.org/Default.aspx?id=7707

Kommentarer
Postat av: Linda L2K

Superbra skrivet!!!!

2009-06-02 @ 20:07:22
Postat av: JinxLinda

helt rätt!

2009-06-02 @ 20:50:04
Postat av: nikon

Helt rätt!

2009-06-02 @ 21:16:11
Postat av: Anonym

Hur kan du tycka så illa om rökare när du själv har varit än ? Rökte du aldrig i närheten av andra?? Du har säkerligen suttit brevid massor icke-rökare o rökt själv. Och så frågar du när rökare ska börja tänka på sin omgivning tex sina barn. Vad tänkte då du på när du rökte och hade ett litet barn?? Jag tycker inte du ska sitta och nedvärdera rökare när du själv har varit likadan.. Du är inte bättre..

2009-06-02 @ 21:22:05
Postat av: lin

så jäkla bra skrivet!!

Jag blir också så fruktansvärt upprörd över rökarna och många andras synsätt. Varför är det så svårt??

2009-06-02 @ 21:23:30
URL: http://ohrnnastet.blogg.se/
Postat av: ida

Du har helt rätt, jag skulle aldrig få för mej och sätta mej och röka på en uteservering om någon jämte mej skulle ha ont av röken eller inte röker själva. Men sitter jag på ex skorpionens uteservering o ätit pizza och tar en cigg så tycker jag de är okej,Men där röker alla, personalen sitter bara någon meter ifrån dej när du äter och röker för fullt.



En liten undran, hur kan du störa dej mycket på rökare när du själv varit en nyss?

2009-06-02 @ 22:47:47
URL: http://iidaallansson.blogg.se/
Postat av: Beckah

Jag stör mig inte på rökare. jag har inga problem med att sitta bredvid folk som röker (när jag inte är gravid). jag har rökt själv och absolut hade jag kunnat vara mer hänsynsfull när jag rökt.



Man blir jättedålig på att tänka på hur andra drabbas. jag skulle aldrig röka i en entré till en affär, bredvid folk på bullhållsplatsen osv. jkag tänkte på sådana saker men helt klart inte tillräckligt.



Det är svårt att förstå alla sådana saker medan man själv röker. Jag kommer ifrån en uppväxt med föräldrar som rökte vid köksbordet, i bilen, överallt. Att ta hänsyn med rökandet är inget jag fått med mig utan något jag lärt mig med åren. Mer och mer, och framförallt förstår man mer och mer om man slutar röka.



Förrutom att jag förstår av den anledningen och mognar som person så skaffar jag mig också mer och mer kunskap i ämnet. Rökning är ett ämne som intresserar mig massor och jag väljer att ta in mer och mer information.



jag förstår därför bättre idag än för 2 år sedan eller 5 år sedan hur illa andra drabbas av att en person röker.



det betyder INTE att jag tycker illa om rökare eller att jag personligen har speciellt ont av att folk bredvid mig röker. jag vill inte sitta i rök när jag är gravid men annars är det inga problem. Lite passiv rökning för mig gör absolut varken från eller till i jämförelse med all rök jag frivilligt dragit i mig under många år + alla år med inomhusrökande föräldrar.



Men det är JAG det. Många andra har ont av det på riktigt. Jag tycker det är fel att rökarna ska få välja att röka men ickerökarna inte ska få välja att inte röka.



Jag har många i min närhet som röker, det är fritt fram, jag bryr mig inte. JO när de röker under graviditeten så bryr jag mig eller om de sitter och blåser rök på mig som är gravid.



SÅ ligger det till.

2009-06-02 @ 23:48:20
Postat av: ida

stör det dig att jag sitter på min balkong och röker?

2009-06-03 @ 00:40:12
URL: http://iidaallansson.blogg.se/
Postat av: Andrea

Jag håller helt med dig Beckah! Den som utgör faran har väjningsplikt, så att säga, tycker jag.

2009-06-03 @ 00:43:11
URL: http://gryningstiger2.blogspot.com/
Postat av: Beckah

Ida; nej det kan jag inte påstå att det stör mig nämnvärt. Däremot stör det mig att vissa tänder sina cigg redan i trappuppgången så man tvingas gå igenom ett rökmoln för att komma ut.



Men jag kan ha balkongdörr och fönster öppna och jag kan vara ute på min uteplats.



Men det finns andra som inte kan göra dessa saker pga sina grannars rökning.

2009-06-03 @ 08:15:36
Postat av: Lella

Jag är rökare , men står jag vid en busskur eller sitter på en uteservering brukar jag fråga dom som står/sitter nära om det är okey om jag röker. Säger dom i från ja då röker jag inte där.



För ca 2 år sen stog jag vid en busskur och rökte ingen mer än jag var där Men efter en liten stund kommer det en mamma med 2 småbarn varav ett av dom sitter i vagn. Jag vänder mig om för en av mina kompisar kommer , och jag råkar blåsa ut min cigarettrök mitt i ansiktet på den lilla flickan i vagnen. Så jag ber sjävklart mamman om ursäkt och säger att det absolut inte var min mening. Jag hade förväntat mig väldens utskällning men inte. HOn sa " Ähh lite rök skadas hon inte av" Flickan kan inte ha varit mer än typ 2 år.

2009-06-03 @ 09:33:10
Postat av: Beckah

Förutsatt att den lilla flickan var fullt frisk och inte hade astma så har mamman rätt. Flickan skadas inte av att EN gång, vid ETT tillfälle hamna i ett rökmoln. Däremot kan det varit jobbigt för henne att andas, det kan svida i ögon osv men nej, hon får inga men av det.



Det kan också vara så att mamman själv röker så hon vet med sig att flickan får rök på sig på det viset hela tiden ändå. Rökare tror gärna att deras barn inte skadas av att de röker bredvid dem.



Alla föräldrar har inte den kunskapen. jag har själv varit där. jag har rökt och kört barnvagn samtidigt tex. Helt jävla blåst, okunnig och dum. Tur man kan ändra sig, lära sig och till slut förstå vad det är man pysslar med.

2009-06-03 @ 09:44:14
Postat av: Anonym

Du är verkligen duktig på att skriva, det blir klockrent.

2009-06-03 @ 11:53:57
Postat av: ida

Det stör även mej när folk röker i trapphuset, jag har varit med om att dom gått rakt igenom trapphuset med ciggen. En gång har folk varit uppe på vinden med ciggen i handen.

MEn gott du inte stör dej på att jag röker iaf :)

2009-06-03 @ 12:46:49
URL: http://iidaallansson.blogg.se/
Postat av: Emma

Du har så rätt!



Våran granne (Vi har balkongerna intill varandra)



Jag kan störa mig på att när han är ute och blossar så blåser det in till våran data rum och då har vi ändå våran balkong köksfönster emellan ändå blåser det in i våran data rum, jag tycker det är vidrigt!



Hatar när det luktar rök inne hos oss, johan är allergisk och sitter med rethosta i sitt egna hem!



Sen att få för sig att säga till honom skulle aldrig falla mig in, han betalar lån och hyra för SIN EGNA lägenhet. Står inget i något kontrakt att vi inte får röka på balkongerna. Stör jag mig så mycket på det så får väl vi flytta!

2009-06-03 @ 13:34:48
URL: http://www.metrobloggen.se/emma198
Postat av: lisa

gud vad jag håller med dig! jag blir tokig på vår jävla granne som står och röker på balkongen hela dagarna. det är ca en meter mellan våra balkonger så all rök kommer rätt in i vår lägenhet om vi har balkongdörren öppen vilket man vill kunna ha nu när det är så varmt. men själv är hon jävligt noga med att stänga sin, för inte vill man ju ha in rök i lägenheten...

2009-06-03 @ 18:59:14
Postat av: Anonym

Altså. Jag blir så jävla trött på ickerökare som bara ska ha hela tiden. Om det nu stör er så mycket så kan NI gå därifrån.

Ni småbarnsföräldrar verkar tro att hela världen kretsar kring er.

Håll era ungar borta från uteserveringar, där är ni ändå bara ivägen.

Och angående er med astma. Ni gör själva valet att sätta er där ni vet att folk kan tänkas röka. Ni får anpassa er efter majoriteten.

Jag önskar innerligt att det inte kommer bli rökförbud på uteserveringar.

Däremot skulle jag gärna se småbarnsförbud. Gråtande jävla snorungar med deras föräldrar som tror att alla är intresserade av hur lite han kissar i byxan, trots att han är 6år.



2009-06-03 @ 19:35:00
Postat av: Caroline

En sak som inte hör hit...har du/ni sett att man på FL annonserar att man kan chatta med Anna Whalgren på fredag kl 11??



Passiv rökning är alltid tråkigt anser jag.

Ogillar när grannarna röker på balkongen eftersom allt i vår lägenhet luktar rök sedan och hänga ut kläder finns ingen.

Fast förstår att det inte finns något man kan göra.

2009-06-03 @ 20:54:30
Postat av: Beckah

Tack anonym för att du demonstrerar hur illa hjärnan skadas av rökning.



Stackars dig som förmodligen inte inser hur jävla pinsamt blåst du låter. Skönt att du är anonym så man slipper garva dig i ansiktet.



Eller var det ironi?

2009-06-03 @ 21:49:52
Postat av: Mia

Helt rätt!

2009-06-04 @ 15:43:35
URL: http://wenne.blogg.se/
Postat av: Madelene

Super bra skrivet !!



varför säger folk att beckah inte är bättre själv för att hon har rökt.. Hon har ju slutat? Borde inte det faktum att hon har rökt göra att hon faktiskt har en djupare insikt åt båda hållen men ändå kommer fram till den slutsats som hon gör..



Rökning är farligt, men folk vill inte riktigt inse detta tyvärr... Att man väljer att inte sitta i rökmoln när man är gravid är ansvarsfullt..

PUNKT SLUT

2009-06-05 @ 00:05:51
URL: http://whoismadelene.blogg.se/
Postat av: Anonym

finns faktiskt folk som sitter precis vid ingången till trappuppgången och röker flera cigg med sina vänner? inte konstigt att det luktar rök inne då....

2009-06-15 @ 17:46:17


Missa inga nya blogginlägg - prenumerera med Bloglovin!


bloglovin

Varför prenumerera? Läs ->



Läs detta innan du skriver:

Eventuella svar skriver jag här, inte i din blogg.
Försök undvika elakheter, det är så tröttsamt och onödigt.
Rena reklaminlägg/spam undanbedes.

Vill du tipsa om en tävling? Det får du gärna göra men gör det helst genom en kommentar HÄR

Tack för din kommentar :-)




Kommentera inlägget här:

Namn:
Spara uppgifter?

E-postadress: (Visas bara för Beckah)


URL/Bloggadress:


Vad har du på hjärtat?:

Trackback