Språkutveckling

Både Alvin och Elmer tog ett litet steg i språkutvecklingen i förrgår. Elmer lärde sig göra brumljud med munnen :-D och Alvin lärde sig "din". Han har länge sagt min, mammas, Alvins, Elmers osv men just ordet "din" var nytt:

"Nej pappa, det är inte din, det är min" sa han :-) förrut skulle han sagt "pappas" istället.

Jag fick förresten en kommentar om att Alvin är så himla sen med talet (?!) uppenbarligen av en person som inte har någon koll (eller som vill jävlas). Alvin är inte sen med talet.

Victor var väldigt tidig så visst, jämför man med honom, eller andra tvååringar som är extremt tidiga i språkutvecklingen så kanske Alvin verkar sen men jämför men med helt vanliga medelungar i hans ålder är han fullkomligt normal!

Om man menar rent grammatiskt och och ser till storleken på ordförrådet skulle jag till och med påstå att han är långt fram i utvecklingen. Däremot har han som jag skrivit många gånger förr, lite problem med uttalet. Men inte ens i uttalet är han sen.

Eller vaddå? Hur ska man prata när man är knappt 2,5 år om nu Alvin är sen? Det är ju en bra fråga.

Men nu ska ju Alvin på 2,5-årskontroll på BVC den 5 januari (samma dag han fyller 2,5 år) så jag lär väl få veta då om det är något fel på pojkens språkutveckling ;-)



Kommentarer
Postat av: Madeléne

Hejsann hejsan!=)

Tack för en kanon bra blogg. Tycker väldigt mycket om att läsa din blogg.



Jag har faktiskt en fråga till dig. Jag har förstått att du använder bärsjal väldigt mycket. Själv har jag precis inhandlat min första.



Hur gör du när du går ut på vintern? Räcker det med baby overål under sjalen när man går ut? eller hur gör du när du promenarar ut?

Min lilla flicka är lite över 2 månader så vill ej att hon ska frysa och bli sjuk.

2009-12-27 @ 12:25:14
URL: http://whoismadelene.blogg.se/blogg
Postat av: MansonDust

När Ninja var 2½ år pratade hon inte lika bra som Alvin. Hon sa kanske "min docka", två ord i taget. Det lossnade mer vid 3 år. Det var faktiskt vid 2½ år som folk sa "Men oj vad hon pratar nu" för innan pratade hon nästan inget, kanske ett ord i taget. Hon förstod massa, men pratade inte bra bara. Nu är hon 3½ & pratar massa, mening efter mening. R kan hon inte säga än dock. :)

2009-12-27 @ 12:27:57
URL: http://mansondusts.blogg.se/tavlar
Postat av: Josefin

Herregud, att folk ALLTID ska påpeka om det här när det gäller utvecklingen hos barn. Har folk fortfarande inte förstått att barn ÄR OLIKA!

Min son blir 2 år nu i januari och har ganska nyligen börjat prata med tvåordsmeningar, isf måste han ju vara jättesen...hm... Din Alvin är ju jätteduktig!

2009-12-27 @ 12:48:00
URL: http://josefinz.blogg.se/
Postat av: thile

Vet du, min datter's yngste sønn, er 2 1/2 år. Han var her i julen :)Nå prater han ivei, klart og tydelig. Men ikke i september da vi såes sist. Ikke bry deg om det, det er da så individuelt. Jeg ser fremimot og få info fra Alvins 2 1/2 års-kontroll på BVC. Lykke til, vennen! Alvin er duktig, han :o)

2009-12-27 @ 12:58:34
Postat av: Sara

Det är ju intressant hur folk alltid ska jämföra och kommentera barns utveckling. Barn är individuella och utvecklas alla i sin egen takt. Det är väl inget att hetsa upp sig över!

2009-12-27 @ 13:02:57
URL: http://fokuserad.net
Postat av: sofie

helt ärligt så tror jag inte att personen menade något illa med sin kommentar..

2009-12-27 @ 14:42:29
URL: http://www.mittsvenssonliv.blogspot.com
Postat av: Anonym

Hej!

Som du beskriver Alvins tal är han faktiskt sen i talutvecklingen.

Att ni i familjen kan tolka hans tal är en sak - men ni kanske skulle kunna stimulera honom mera?

Tala mycket och rent med honom; läsa böcker, sjunga - allt för stt stimulera honom.

2009-12-27 @ 15:27:15
Postat av: BeckaHBitcH.se - triss i gossar

Ta och läs på! Som jag beskriver så är han absolut inte sen :-) du verkar ha noll koll. Googla lite vettja.



Dina "tips" är urlöjliga.Sånt där gör vi självklart, oavsett barnen är tidiga eller sena i talet, det där är lixom basgrejer i ett bra föräldraskap och inget man ska ta till extra om något är fel.

2009-12-27 @ 15:31:55
URL: http://beckahbitch.se
Postat av: Tessen

Alvin är INTE sen i sin talutveckling. Inte på något sätt alls ! Helt normal pojke som har ett brett ordförråd för att vara 2½ år.

2009-12-27 @ 16:11:03
Postat av: Anonym

Jag är en erfaren mamma och farmor. Som Beckah beskriver Alvins tal, är det sen talutveckling.

Nej, jag har inte noll koll.



Men ibland vill man som förälder blunda.



Alvin har ordförråd men han kan inte uttala orden.

Där kan ni som föräldrar hjälpa honom mycket. Googla, vet ja! Så får ni lite tips.

2009-12-27 @ 17:55:16
Postat av: BeckaHBitcH.se - triss i gossar

Mamma och farmor? Men hahaha vad har det med saken att göra? :-D



Det kanske är DU som är sen i din utveckling som inte kan läsa det jag skriver snarare? ;-)

2009-12-27 @ 19:31:39
URL: http://beckahbitch.se
Postat av: Monika

Jag har en tjej som blev två i oktober och hon pratar ungefär som du beskriver Alvin, men med kortare meningar. Så jag kan tänka mig att hon är på ungefär den nivå som Alvin var för ett halvår sen. Från förskolan har vi fått höra att vår dotter är åt det tidigare hållet, absolut inte sen. Men självklart finns det tvååringar som pratar mycket bättre, det vet ju jag också. Men samtidigt finns det tvååringar som säger i princip bara mamma och pappa också, vilket är normalt, men som är lite sena med talet, visst.

2009-12-27 @ 19:42:35
Postat av: Emma

Äh, Alvin är en normal unge - kanske mer motoriskt utvecklad än verbalt? Normalspannet är brett - och har han bara ordförrådet och förståelsen är det ju ingen som helst fara på taket. Tidig är han inte, men det är som bekant ingen tävling. När det lossnar, kan det gå blixtsnabbt! Min som talar treordsmeningar, och han är tjugo månader. Hans kusin är snart 2,5 och han har precis börjat sätta ihop till tvåords-. Båda ungarna normala. Den ena är dock jäkligt motorisk, och det är INTE mitt barn... ;)



Problemet här - vissa retar sig på att du har taggarna utåt, och vill därför provocera. Och du är ju, som bekant, provocerande när du skriver om något som du verkligen brinner för. Men vem vill ha sitt barn kritiserat!? Vilken förälder som helst hade gått i försvar. Sen finns det som bekant olika sätt att angripa på. Men släpp det, du vet ju att Alvin är som han ska, skit då i alla viktigpettrar.

2009-12-27 @ 20:13:08
Postat av: Jessica

Min unge sa inte ett ord innan han var 2 år,sen började han prata non stop,spelar det någon roll om nu Alvin skulle vara sen?? Är det nånting som ni läsare har något med att göra överhuvudtaget,det är väl upp till hans föräldrar som faktiskt är med honom 24/7 och vet hur han pratar..Hur kan ni avgöra att han är sen genom en mening Beckah skriver här i bloggen..??

Va faan skärpning

2009-12-27 @ 20:21:08
Postat av: fyrabarnsmamma

Men snälla Beckha, nu får du ge dig. Du slänger ur dig hur korkade föräldrar är som är lata och inte vänjer av sina barn från blöjor och allt vad det är. Du lyckas med det med din son när han är strax över 2 år, fine! Men så fort någon säger något om sen språkutveckling eller så så spottar du som en giftorm. Min 2 år och 4 mån gamla dotter använder blöja dag och natt (går på toa så fort tillfälle ges) men är en hejjare på att prata. Tvåordsmeningar använde hon vid strax efter att hon fyllt 1 år och nu pratar hon som vem som helst. Inget jag skryter över och jag gräver heller inte ner mig i en grop för jag enligt dig är en lat förälder som fortfarande använder blöjor. Varje barn tar allt i sin egen takt och ska inte jämföras. Men du är absolut inte särskilt smidig i dina uttalanden som både kan såra och reta gallfeber på folk. Nu kunde jag inte hålla mig längre...

2009-12-27 @ 20:37:05
Postat av: Lindisen

Alvin är väl inte sen heller, alla barn är olika och så måste det ju få vara!

Inez pratar "flytande" och säger allt, men en del saker kan vara svåra att förstå. Hon har svårt för R och bokstaven S kan hon inte om den kommer som första bokstav som på stolen, då blir det tolen. men säger hon inez, ja då blir det inez =)

2009-12-27 @ 20:53:34
URL: http://www.lindisen81.blogspot.com
Postat av: BeckaHBitcH.se - triss i gossar

4barnsmamma: Om Alvin hade varit sen i talet så hade jag inte haft några problem med det, inte heller att folk kommenterade det. han är som han är. MEN nu är han inte sen och då är det rätt irriterande.

2009-12-27 @ 21:01:46
URL: http://beckahbitch.se
Postat av: Anonym

Alvin pratar ungefär lika mycket som min äldsta, & han blir 3år i februari. Och han är inte sen i talet enligt BVC, utan han har svårt att uttala vissa saker bara. Så nej, sen är Alvin då inte, snarare tidigt isåfall!

2009-12-27 @ 23:22:38
Postat av: Kapten Kebab

Men för bövelen det är väl bara slänga upp ett audiogram som vi kan lyssna på från WHO precis som du gör med viktkurvorna för att bevisa på vilken nivå pojken ligger på..

2009-12-28 @ 00:33:43
Postat av: fyrabarnsmamma

Nej han kanske inte är sen men absolut inte tidig. "Normal" då?

Men det du inte bemötte är det jag skrev om inlägget ang blöjor. Du ger dig själv rätten att attackera alla men gud nåde dig om någon "attackerar" dig. Jisses, det som låter så klokt håller inte länge....

2009-12-28 @ 09:10:13
Postat av: Geshiia - mamma till två pojkar

Jävla larv av folk att hålla på!



Min grabb på 2 år pratar massor men har svårt för R och S, ord som har de bokstäver säger han men hoppar över just de bokstäverna i ordet. Han pratar 3-ords meningar sen länge tillbaka och han är smart och duktig, han behöver bara se saker en gång för att sen fatta och göra exakt likadant. Sin napp slutade han med i augusti helt själv, inget gnäll eller något han bara sluta. Blöjan därimot är fortfarande på, den åker av ibland när han vill men nej den har han/vi inte slutat med och ja det är nog för att jag är lat tyvärr.. jag erkänner jag är lat på den biten, jag orkar inte hålla på att byta kläder osv speciellt inte om vi är på stan.



Jag tänkte bara tala om deta eftersom vissa andra gärna ville tala om hur duktiga/oduktiga deras barn är, vad de klarar av och inte klarar av. =)

2009-12-28 @ 09:30:58
URL: http://geshiia.blogg.se/
Postat av: Kristin

Vi var på treårskoll med vår dotter alldeles innan jul. De sa till oss då att det man förväntar sig av en treåring är att de kan säga treordsmeningar, men att uttalet inte behöver vara rent. Så nej, jag tvivlar på att Alvin är speciellt sen med talet.

2009-12-28 @ 11:42:19
URL: http://winnertaco.blogg.se/
Postat av: Ulrika

Men inte är han sen! Alvin pratar ju för guds skull, jag har en dotter som är en månad yngre än Alvin och som mest säger titta och kan väl kanske tre, fyra ord till. Och det har inte varit något konstigt med det hittills, men nu ska vi till logopeden och även göra en koll på hörcentralen.

2009-12-28 @ 12:25:04
Postat av: Lillis

Jag har en enda enkel fråga, om du nu kan svara på den... VARFÖR ska livet med dina barn vara en tävling heeela tiden. Måste samtliga dina 3 vara extraordinära med allt? man måste vända sig tidigt, sitta tidigt, stå och gå tidigt...varför?? det är som om att du tävlar med någon, ocg nåde den som vågar kritisera. varför kan du inte ta andras åsikter??

2009-12-28 @ 14:21:15
Postat av: BeckaHBitcH.se - triss i gossar

Vaddå "ta andras åsikter"? om ett barn är sent eller tidigt är INTE en åsiktsfråga ;-)



Jag tävlar inte :-) jag kan ju inte hjälpa att mina barn ÄR extremt tidiga på en massa saker ;-) sen finns det saker de inte är speciellt tidiga på och även sånt de är sena på. Jag skriver om alla dessa saker utan problem, för mig spelar det ingen roll om de är sena eller tidiga bara de får vara som de är och nu ÄR de ju tidiga på en hel massa saker.



Det sticker i ögonen på folk tyvärr och därför läser de bara där jag skrivit om de tidiga bitarna bara för att ha en anledning att störa sig. När jag skriver om de saker de är sena eller medelmåttiga på så bryr sig inte folk och lägger inte märke till det eftersom det inte sticker i ögonen. de "glömmer" bort dessa bitar och ser bara det tidiga för att kunna få lov att störa sig.



TRIST men så är det i Sverige med rådande jantelag...



Folk läser att Victor är extremt framåt i skolan och har en IQ på 140 men de blundar för att jag samtidigt skriver att han är väldigt efter i de sociala bitarna tex.



Folk läser att Alvin gick när han var 7 månader men de missar när jag skriver att han har dåligt uttal (han har ju HAFT ruskigt dåligt uttal).



Folk läser att Elmer rullade runt tidigt och ville åla tidigt men de missar när jag skriver att han började jollra sent, att han knappt skrattar ännu med mera.



Det är ingen tävling, men man måste ju tillåtas skriva om sina barn oavsett de är snabba eller sena.

2009-12-28 @ 14:58:50
URL: http://beckahbitch.se
Postat av: Lillis

Att ta andras åsikter ... DU har en blogg, öser ur dig allt DU tror eller vet är riktigt och rätt, helt ok för mig ... MEN om någon frågar, undrar, tycker till i bloggen, så snäser du till som värsta 13 åringen ...

varför jag överhuvudtaget är här inne o läser din blogg undrar du säkert ...därför att jag precis som du, tycker om att skapa debatt, men jag undrar ibland om det du håller på med verkligen är äkta??

Jag har själv har 3 underbara mirakel. har INTE ammat (eget val) alla har haft napp till 3 års ålder. samtliga har haft blöja till ca 2-3 års ålder. aldrig burit i sjal, inte övat rulla runt, stå eller gå ... enligt DIG är jag värdelös och lat ....?? mmhhhh jag tar DIN åsikt varför ser du ner på mig??

2009-12-28 @ 19:28:10
Postat av: verron

vad var dina barn "extremt tidiga" på? Jag blev så nyfiken bara :-)



F.ö. så kollar jag din blogg flera gånger varje dag.

Det är intressant att läsa även om jag inte alltid håller med dig.

2009-12-28 @ 21:09:54
Postat av: Kaiza

Ja sånt där är ju högst individuellt och sen talutveckling är väl när en 4 åring inte kan göra sig förstådd. Innan dess är det ingen anledning till att anmärka på sånt.



Allt för tidig språkutveckling får mina ögonbryn att höjas en aning. Har ju själv en två-åring som pratar väldigt rent och använder avancerade meningar Utöver detta artikulerar han bokstäver, bokstaverar ord och räknar långt.Hmmmm... sånt oroar mig mer än något "sen" talutveckling.

2009-12-28 @ 21:11:49
Postat av: BeckaHBitcH.se - triss i gossar

Verron; well extremt och extremt, jag kanske överdrev men tidiga har de varit på en massa.



Victor ålade snabbt över golven strax före 4 mån och jagade leksaker, han satt i matstol och lekte med leksaker när han var 2 månader, han sa första ordet vid 3 månader, han reste sig mot saker vid 5-6 månader och kröp på knä vid 5 mån, första stegen vid 8 mån och gick omkring lätt och fritt strax före 9 mån. han pratade tvåordsmeningar runt 1-årsdagen och när han var två år pratade han "rent" förrutom att han inte kunde säga R och sje-ljud.



Sådan har han fortsatt att vara senare också, väldigt verbal och framåt på kunskapsbitar.



Alvin rullade runt vid 2 månader, ålade fram till, drog sig upp med hjälp av, och gick iväg med micki gåvagn när han var 6 månader, reste sig mot möbler i samma ålder och kunde gå själv om han fick hålla en hand.



När han var 7,5 månad tog han första stegen och en månad senare gick han fritt.



Han kunde många ord väldigt tidigt men var sen med uttalet i jämförelse.



Alla tre pojkarna har varit stabila från början och kunnat stå raklånga och hålla sin vikt uppe kring en månads ålder i famnen, alla har kunnat stå själv och hålla en hand när de varit 2 månader.



osv. Sen finns som sagt saker de varit mindre tidiga på och även sena på men nu frågade du ju om de tidiga grejerna och här är några exempel. Finns en del filmer på Youtube --> Beckah82

2009-12-28 @ 21:36:44
URL: http://beckahbitch.se
Postat av: verron

Tack för ditt svar!

Vad intressant att alla dina pojkar har varit tidig på samma saker även om de inte varit lika tidiga.. (om du förstod hur jag menade)



Jag tycker det är kul att jämföra olika barn. Jag jämför ofta mina med andras bara för skojs skull.



Vad har dina barn varit mer sena på då?

Var barnen isf "sena" på samma saker också?

2009-12-29 @ 00:02:05
Postat av: Moa

Hmmm... första ordet vid 3 månader? Där tror jag nog att du tolkar lite för mycket... Bara för att det låter som ett ord behöver det inte vara det. ;-) Hoppas att du inte tar illa upp!

2009-12-29 @ 02:51:35
Postat av: BeckaHBitcH.se - triss i gossar

Inte så tidiga och direkt sena grejer kommer det exempel på här.



Alvin och Elmer skrattade inte förrän de var runt 2 månader gamla.



Elmer är snart 4 månader och kan fortfarande inte styra sina händer helt fritt. han kan greppa och stoppa i munnen men Victor i samma ålder kunde sträcka sig efter nappen, ta den och sätta i munnen åt rätt håll tex.



Victor kunde inte styra sina händer bra senare däremot så första åren i skolan kunde han knappt forma bokstäver. Han är nämligen dubbelhänt och fick gå en utredning på sjukhuset i Borås för att kolla upp händerna. När vi visste "felet" tvingade jag honom att välja en hand att skriva med och då lärde han sig äntligen skriva mer än bara på tangentbord.



Han var (av samma anledning?) sen med att rita också. huvudfoting kunde han inte göra förrän han var typ 6 år.



Han är sen med de sociala bitarna, kan inte sitta stilla och lyssna och bete sig på ett åldersadekvsätt.



Alvin var typ ett halvår innan han ens sa första ordet och sen har han haft ett ganska dåligt uttal.



Ja det här var några grejer :-)

2009-12-29 @ 08:46:17
URL: http://beckahbitch.se
Postat av: BeckaHBitcH.se - triss i gossar

Moa;



Du tror väl inte på allvar att du är den första som säger så? :-) jag hade antagligen sagt samma sak om det gällt någon annans barn och jag inte "såg" det med egna ögon ;-) så den saken är ganska väldiskuterad redan och inget jag tänker ge mig in på. Jag förstår mycket väl att det låter konstigt men nu var det så.



Jämför jag med Elmer låter det helt SJUKT för Elmer kan inte ens ljuda konsonanter det minsta lilla medan Victor i samma ålder jollrade nyanserat (bababa, mamama, dadada osv) första jollren/ljuden kom när han var nyfödd medan Elmer var typ 6 veckor gammal, första skrattet vid 2 veckor jämfört med Elmer som var 2 månader.



Men som sagt. Första ordet vid 3 månader, andra vid 5 månader och sen vid 7 månader hade han en handfull ord. Mellan 9-12 månader ramlade det in mängder av ord och sen började han plocka ihop 2-ordsmeningar.

2009-12-29 @ 08:57:30
URL: http://beckahbitch.se
Postat av: Kristin

Shit vilken perfekt mamma du är. Kompletterar du det efter ditt miserabla liv du har utanför dina barn?

Du måste starta en klubb helt ärligt eller det kanske inte skulle gå om man är en sådan perfektionist så skulle det kanske bli tjejbråk i klubben. Eller dom kanske skulle göra myteri mot dig :-D

2009-12-29 @ 11:03:58


Missa inga nya blogginlägg - prenumerera med Bloglovin!


bloglovin

Varför prenumerera? Läs ->



Läs detta innan du skriver:

Eventuella svar skriver jag här, inte i din blogg.
Försök undvika elakheter, det är så tröttsamt och onödigt.
Rena reklaminlägg/spam undanbedes.

Vill du tipsa om en tävling? Det får du gärna göra men gör det helst genom en kommentar HÄR

Tack för din kommentar :-)




Kommentera inlägget här:

Namn:
Spara uppgifter?

E-postadress: (Visas bara för Beckah)


URL/Bloggadress:


Vad har du på hjärtat?:

Trackback