Passiv rökning - bebisar

Är i byn på julskyltning och träffar på en halvbekant mammahennes man och deras två barn. Ena barnet är 11 månader gammal och andra är 2 veckor gammal (wow! förresten). Pappan står och håller den stora bebisen i famnen och mamman står och håller den lilla bebisen i ett babyskydd.

Vi står bredvid varandra och jag har ryggen vänd mot dem. Plötsligt börjar det lukta rök. Eftersom jag står där med Alvin och Elmer stör jag mig på det och börjar titta mig omkring bland alla människor för att se vem IDIOTEN är som tycker att det är okej att röka mitt bland en massa folk.

...det är PAPPAN! Den stora bebisen håller han fortfarande i famnen och bredvid honom står hans fru och nyfödda bebis. Efter en stund är han klar och kastar fimpen på marken.

Plötsligt börjar det åter igen lukta rök. Jag ser mig irriterat omkring och tappar hakan: det är MAMMAN! Hon står och blossar för fulla muggar medan hon håller sitt nyfödda barn och bredvid henne står hennes man och hennes 11 månader gamla bebis.


VAD ÄR DET MED FOLK?!!! Vakna, hallå?! Det är nästan 2010, har vissa bott under en sten och är helt ovetandes, eller väljer man att göra sådana här idiotiska grejer ändå?! Kom inte och snacka om beroende för inget beroende hindrar föräldrar i den här situationen att GÅ IVÄG och INTE röka bredvid sin bebis, särskilt inte när man är två föräldrar som kan gå iväg en varsin gång. OM man nu finner det lämpligt att röka alls när man har bebisar.

Det sista är ingen anklagelse, verkligen inte. Jag höll uppe medan jag var gravid med Victor och började röka igen när han var 6 veckor gammal - idiotiskt men längre än så tänkte inte jag. Jag tänkte att det inte drabbade honom eftersom jag rökte utomhus och sen tvättade händerna. men så var ju detta också 11 år sedan och jag var 16 år och kanske inte helt mogen i tänket.



Bild från nätet...


Kommentarer
Postat av: Anonym

Men usch!Och att röka med ungarna alldeles intill sig! :-O

Det där har jag ingen som helst förståelse för.

2009-12-10 @ 09:46:03
URL: http://frokenglastankar.blogg.se/
Postat av: klara

"Det sista är ingen anklagelse, verkligen inte. Jag höll uppe medan jag var gravid med Victor och började röka igen när han var 6 veckor gammal - idiotiskt men längre än så tänkte inte jag. Jag tänkte att det inte drabbade honom eftersom jag rökte utomhus och sen tvättade händerna. men så var ju detta också 11 år sedan och jag var 16 år och kanske inte helt mogen i tänket."



vadå ingen anklagelse??? du anklagar ju visst rökande föräldrar här. idiotiska och omogna

menar du ju på att dom är... och säg nu inte att jag ska läsa om läsa rätt...

2009-12-10 @ 10:06:53
Postat av: Malin - brandteknologen

Jag hade gått därifrån (och visat ganska tydligt att det var på grund av rökningen), i alla fall ställt mig en bit bort tills de hade rökt klart. Framför allt för mina egna barns skull (jag har inga barn, men tänker mig in i att hamna i samma situation som du), men så är jag ganska obstinat vad gäller rökning också.

2009-12-10 @ 10:19:33
URL: http://detbrinner.blogg.se/
Postat av: BeckaHBitcH.se

Malin; jag gav en menande blick och flyttade mig så pass att mina barn slapp andas in direkt rök men det blev ändå en konstig situation eftersom jag träffat den här mamman på öppna förskolan flera gånger, suttit och pratat och dessutom pratade med henne där och då när vi möttses, innan hon började röka. Jag hade inbgen aning om att hon rökte så det blev en överraskning (chockartad).

2009-12-10 @ 10:21:57
URL: http://beckahbitch.se
Postat av: Tes

Håller helt med dej. Visst, man kan inte "bestämma" vilka som ska å inte ska röka. MEN kan man inte ÅTMINSTONE gå ifrån.. Man behöver väl för fan inte stå med ciggen i ena handen å en nyfödd bebis i andra armen... IDIOTER till fräldrar som gör så!!!!!!!!!!!!! Kan inte finns mycket innanför pannbenet där...



(INNAN PÅHOPP SÅ ÄR JAG SJÄLV EN RÖKANDE FÖRÄLDER)

Meeeen, inte står jag å blåser rök PÅ/I mina barn...



vet att passiv rökning int heller är bra osv... så jag har ingen ursäkt.. Men jag GÅR iaf IFRÅN! tvättar händer, borstar tänder osv innan jag går tillbaka till mina barn, efter VARJE cigg!!!!!

Långt ifrån bra, men ändå bättre...

2009-12-10 @ 10:33:10
Postat av: Anonym

Haha.."mogen i tänket" det kom verkligen från rätt person..

2009-12-10 @ 11:06:43
Postat av: sonja abrahamsson

jag har varit smygrökare i många år. sista månaden jag rökte gick beroendet så långt att jag rökte när barnen var vakna och kunde se mig.



the botten var nådd!

2009-12-10 @ 11:19:57
URL: http://mama.nu/blogg/sonjas-blogg
Postat av: LENA

Men vad tjatig och störande du är, vem var idioten jo MAMMAN - PAPPAN snälla gör ngt annat än klaga visst inte bra men du är ganska larvig med du är ju helt klart överdriven!!!

2009-12-10 @ 11:21:40
Postat av: Lina

Klara- Beckah skriver ju idiotisk och omogen om sig själv! Inte om någon annan vad jag kan se?



Sen tycker jag att man visst kan anklaga rökande föräldrar som rökar så nära sina barn, helt okej.

Sen jag som har lite äldre barn vet hur rädda de är för att man ska dö av rökning osv. Jag rökte förut och då grät min mitten dotter för att jag skulle dö för att jag rökte och det ville hon inte... Hemskt ju! Inte så svårt att sluta röka då!!

2009-12-10 @ 11:22:07
URL: http://pupplina.blogg.se/
Postat av: LENA

Nej tänk att denna bekanta på öppna förskolan kan vara trevlig oxå men oxå röka! men snälla allt vet man inte om alla. Men varför börjar du röka igen tycker det nästan är mer korkat! Du rökte väll när Alvin hade kommit med? och innan och det efter att du var 16år....Jag kommer aldrig börjar röka IGEN så dum är inte jag! Men jag kommer ALLTID ha förståelse för folk som röker och ja tom dem som röker i en folkmassa, inte så konstigt, sånt jag överlever och tycker synd om att dem har denna enorma last som rökning är, det är jobbigt för dem men det angår inte mig!!! Rökning, rökning och rökning du har fått denna självklara grej tråkig att diskutera om!

2009-12-10 @ 11:27:24
Postat av: En tjock katt i en smal värld

Usch, vilken stil. :/

2009-12-10 @ 11:35:12
URL: http://tjockkatt.webblogg.se/
Postat av: BeckaHBitcH.se

LENA; ja, jag trodde jag kunde feströka förra hösten, det kunde jag inte och höll på trilla dit på riktigt.



Jag önskar fortfarande att jag skulle kunna feströka, men nu VET jag att jag absolut inte kommer klara det - någonsin! precis som en alkoholist inte kan ta ett glas vin till maten ibland.

2009-12-10 @ 11:39:15
URL: http://beckahbitch.se
Postat av: rebecca

Fan va folk gnäller här i din blogg! Vilka trista människor! :(



Förövrigt så håller jag med om att folk som röker kan väl tänka lite på omgivningen? och gå bort en bit? inte blir man osmartare av att röka så att man inte ens kan tänka på andra runt omkring?

2009-12-10 @ 12:20:25
URL: http://geshiia.blogg.se/
Postat av: Sofia

AMEN! Ingen har haft fräckheten att röka på min dotter än så länge, och då är hon ändå 14 månader nu, och det ska dom vara glada över!

SÅ jävla äckligt och motbjudande!

Men man får tydligen inte ens kritiser uppebara saker, det har jag lärt mig i min blogg.

2009-12-10 @ 12:42:15
URL: http://tobiq.blogg.se/nyblogg/
Postat av: klara

Lina: Ja men man kan tolka det så och om man sedan innan vet Beckhas syn på rökare så tolkar man det absolut så... Det finns väll ingen här som har missat hennes rök-trådar på familjeliv?

2009-12-10 @ 14:06:43
Postat av: A

DU ÄR själv rökare (nej det är inget man avgår från att vara!) och DU klagar på andra som röker! Lite dubbelmoral!

2009-12-10 @ 14:42:24
Postat av: jannike

Ursh jag skämms när jag ser folk som röker med bebisar och än värre gravida. Kan man inte ta steget att sluta röka ska man inte ta steget att skaffa barn. För de är just de barn handlar om, uppoffringar! Och de är handlingen rökning jag tycker är idiotisk inte personen.

2009-12-10 @ 15:22:15
URL: http://jannikejarlbrink.blogg.se/
Postat av: klara

men du jannike, om man inte kan ta steget att sluta döma människor tycker jag inte att man ska ta steget att skaffa barn...

2009-12-10 @ 16:13:32
Postat av: Lisa

Jag har skrivit lite om det här ämnet i mitt senaste inlägg om "Offentlig amning".

Kika gärna in :)

2009-12-10 @ 16:52:33
URL: http://lisapetri.blogg.se/
Postat av: jannike

Klara, fast jag har ju faktiskt inte dömt någon! jag skrev ju att de va handlingen som är idtiotisk. sen om nån tar åt sej är de den personens eget problem.

2009-12-10 @ 17:44:10
URL: http://jannikejarlbrink.blogg.se/
Postat av: Lady Dahmer

jag är en rökfascist jag tycker det är helt jävla vansinnigt och idiotiskt att röka när man har en bebis. Eller när man har barn ens. För sluta när man är gravid SKA man annars är man fan dumihuvet, och hur klok är man då om man BÖRJAR igen?



och alla de som gnäller på att du dömer? shutthefuckup liksom. ALLA dömer.

2009-12-10 @ 17:59:18
URL: http://ladydahmer.blogg.se/
Postat av: klara

Lady Dahmer: Det var ju moget skrivet.

2009-12-10 @ 19:03:06
Postat av: Erika

Håller med dig...tycker att det är det värsta...rökande gravida och rökande föräldrar. Har en dotter på snart 4 år och en 2 månaders pojke. Både jag och min sambo rökte innan dottern men jag slutade när jag vart gravid och sambon slutade några månader innan hon föddes. Har aldrig varit snack om saken. Sambon har rökt några gånger men aldrig när vår dotter har sett det. Nu när vår son föddes så har han inte rökt någon gång. Skulle aldrig tolerera detta...

2009-12-10 @ 21:12:22
Postat av: Malin - brandteknologen

Klara, vad i Lady Dahmer's kommentar är omoget?



Först uttrycker hon en åsikt. Mogen eller ej, det är hennes rätt att ha och uttrycka den. Eller menar du att det är klokt att röka när man väntar/har barn?



Sedan säger hon att alla dömer. Kan du ärligt säga att du aldrig dömer någon eller har några som helst fördomar? Jag tror att hon har rätt.

2009-12-11 @ 17:43:02
URL: http://detbrinner.blogg.se/
Postat av: klara

ja vad tror du jag syftar på? sättet hon uttrycker sig på givetvis! varför skulle jag mena att det var klokt att röka när man är gravid? javisst dömer alla men det finns väll gränser?? att säga att rökare inte ska skaffa barn tycker jag är fruktansvärt.

2009-12-11 @ 21:01:30
Postat av: Malin - brandteknologen

Klara, jag kan inte riktigt se vad i hennes sätt att uttrycka sig som är omoget. Hon har starka åsikter och uttrycker dem.



Att irritera sig på att någon tycker att det är fel att röka när man är gravid ser i alla fall inte jag som att man håller med och därmed kanske är av motsatt åsikt - nu menar jag inte att du faktiskt tycker att det skulle vara okej att röka som gravid.



Som jag tolkar det menar hon inte att rökare inte ska skaffa barn, utan att man bör sluta röka innan man skaffar barn. Det är skillnad.



LD, hoppas det är ok att vi diskuterar över huvudet på dig =)

2009-12-11 @ 23:17:12
URL: http://detbrinner.blogg.se/
Postat av: klara

jaa det har hon verkligen men att skriva shutthefuckup och fan dumihuvet tycker jag är lite omoget, jag brukar inte uttrycka mig så själv nämligen. jag har väll aldrig påstått att ld har dömt rökare till ett evigt barnlöst liv, det var ju jannikes kommentar jag syftade på. varsågod att förklara skillnaden på att sluta röka innan man skaffar barn och att rökare inte ska skaffa barn.

2009-12-12 @ 10:26:21
Postat av: Malin - brandteknologen

Nu har jag fått mitt svar, uttrycker man sig inte som du är det omoget.



En alkoholist är en nykter alkoholist när den slutat dricka, applicera samma tänk på rökare så förstår du skillnaden mellan att sluta röka innan man skaffar barn och huruvida rökare inte ska skaffa barn.

2009-12-12 @ 20:45:46
URL: http://detbrinner.blogg.se/
Postat av: klara

nää malin det där stämmer inte alls, jag tycker te.x att du uttrycker dig moget fast du inte uttrycker dig exakt som jag gör... förstår inte att du kan tolka det som om att jag tycker man måste uttrycka sig precis som jag, annars är det omoget? hur tänker du då?

2009-12-15 @ 09:55:59
Postat av: Malin - brandteknologen

Klara: "att skriva shutthefuckup och fan dumihuvet tycker jag är lite omoget, jag brukar inte uttrycka mig så själv nämligen."



Därför. Jag läste och tolkade det du skrev.

2009-12-15 @ 19:50:58
URL: http://detbrinner.blogg.se/
Postat av: Cecilia L.

Fick jag välja så skulle vi ha en lag om tvångsbehandling av vissa rökargrupper som t.ex. blivande föräldrar.



Det är inte så konstigt egentligen.

Passiv rökning har visat sig vara kopplad till infektioner i luftvägarna hos barn, astma, öronproblem men också plötslig spädbarnsdöd. Passiv rökning kan hos vissa barn vara en bidragande faktor i inlärnings- och språksvårigheter. Barnen som utsätts för passiv rökning har större risk för att drabbas av hjärtsjukdomar och cancer i vuxenåldern.

2010-12-15 @ 09:01:55
URL: http://medicinhalsa.blogspot.com/


Missa inga nya blogginlägg - prenumerera med Bloglovin!


bloglovin

Varför prenumerera? Läs ->



Läs detta innan du skriver:

Eventuella svar skriver jag här, inte i din blogg.
Försök undvika elakheter, det är så tröttsamt och onödigt.
Rena reklaminlägg/spam undanbedes.

Vill du tipsa om en tävling? Det får du gärna göra men gör det helst genom en kommentar HÄR

Tack för din kommentar :-)




Kommentera inlägget här:

Namn:
Spara uppgifter?

E-postadress: (Visas bara för Beckah)


URL/Bloggadress:


Vad har du på hjärtat?:

Trackback