Amning


Alvin, 5 månader.

Amning är ett spännande område tycker jag. Något så vardagligt enkelt och naturligt men som samtidigt kan väcka så starka känslor och så heta diskussioner. Jag har skrivit en liten text med enkel basic amningshjälp enligt min syn på saken.

Kunskapen kring amning är läskigt låg! Felaktiga råd och myter sprids hej vilt medan den riktiga informationen, sanningen, hamnar i skymundan.

Jag har själv varit där. När jag fick Victor hade jag väldigt lite kunskap om amning. Då hade jag ändå läst alla böcker om graviditet, förlossning och spädbarnsvård jag kom över. Amning är inte alls lätt och självklart för alla. Det är ett arbete och ett samspel mellan mor och barn. Dessutom behövs det stöd från omgivningen.

I början är det superviktigt att man får lugn och ro, INGEN STRESS, att man äter och dricker ordentligt. Är man ensamstående och kanske har fler barn är detta skitsvårt att få till. Finns där en pappa är det inte heller säkert att han är det där stödet som behövs. Allra första tiden är det nästan så att man måste få ägna sig helt åt bebis och amning och så får pappan göra resten - ta hand om storasyskon, matlagning, städning. Få kvinnor har den här lyxstarten dock. Tyvärr.

Men det går såklart att få till en amningsstart ändå med lite vilja. Vet man bara vad man vill och är beredd att jobba för det så övergår snart amningen till något lättsamt, smidigt och naturligt.

Du sinar inte. Det är extremt ovanligt. Jag har sinat en gång. Eller ja, jag trodde att jag gjorde det iallafall tills många år senare när jag fick nästa barn, skaffade mig mer kunskap om amning och förstod hur det hela funkar. Hade jag vetat då vad jag vet idag hade jag kunnat fortsätta amma Victor. Längre än bara de 6 veckorna som det blev. Det var en sorg för mig att inte "kunna" amma och jag var jätterädd för att det skulle hända igen när jag fick Alvin. Just därför tycker jag det är viktigt att dela med sig av fakta och erfarenheter om en fungerande amning.

Vi kvinnor måste bli bättre på att sprida sanningen istället för alla myter. Det gör ingen glad att myter och osanningar får härja fritt. Tvärt om går både kvinnor och barn miste om sin amning på grund av detta.


Alvin, 2 år.

***

Här kommer min standardtext:

Hur ökar man mjölkproduktionen?

1. Amma ofta! OM man har så lite mjölk att man MÅSTE ge ersättning, ge EFTER amningen och ge bara lite ...precis så bebisen inte är hungrig. Ge INTE så bebisen är mätt ...meningen är att hen ska vilja bli ammad så fort som möjligt igen. Mata INTE med flaska! Det kan göra att bebisen vägrar bröstet! Ge med sked eller kopp.

Helst ska man inte ge ersättning alls såklart eftersom varje slurk ersättning är en slurk mindre mjölk som brösten producerar.

Man måste amma tokofta för att öka produktionen. Mjölken är konstruerad så att de små känsliga magarna ska kunna smälta den på ca 20 minuter.

2. Amma så mycket det går på natten, för på natten ökar produktionen som bäst pga hormoner.

3. Ha bebisen nära! Massor av hudkontakt. Sov tillsammans, bada tillsammans, bär bebisen i sjal eller (ergonomisk) sele eller vad man nu gillar. På detta sätt kan man få annat gjort medan bebisen får sin närhet. Närhet stimulerar produktionen.

4. Vila massor! Strunta i alla måsten! Ta det lugnt och sov mycket.

5. Ät och drick! Det är viktigt att du får i dig tillräckligt med mat och regelbundet. Drick massor av vatten också.


Följer man detta tar man sig igenom amningssvackorna. Bebisar har det så här då och då för att öka produktionen. Det är alltså helt normalt och betyder inte att mjölken håller på att ta slut.


Ju oftare man ammar, desto mer mjölk producerar man. Ju mer ersättning man ger desto mindre suger bebisen på bröstet och desto mindre mjölk produceras. För de flesta innebär detta en ond spiral av mer och mer ersättning och mindre och mindre amning tills det inte går att amma alls längre. Det kan gå fort...på en dag tex, om man ger flaska riskerar man nämligen att barnet vägrar bröstet sen.

OBS! Tänk på, att om du pumpar och tycker att du får ut en väldigt liten mängd eller inget alls så säger det ingenting om den verkliga mängden mjölk i dina bröst. Vissa får inte ut en droppe och vissa får ut deciliter efter deciliter. Det betyder som sagt inget. En pump är ingen bebis, bara bebisen kan tömma ordentligt. Även om du bara får ut 20 milliliter så kanske bebisen lyckas suga i sig 200 ml.

Rekomenderar varmt boken "Amningsboken". Finns billigt på http://www.adlibris.se/

Här är lite text ur Amningsboken:

"Man brukar säga att mamman producerar den mjölk som hennes eget barn behöver. Man har sett att kvinnor med stor dygnsvolym har "tunnare" mjölk medan de med mindre mängder har fetare mjölk. Fetthalten varierar både mellan olika kvinnor och mellan amningstillfällena.

Man behöver inte oroa sig för mängder och sammansättning för sin egen del. Barnet reglerar det genom att suga mer ofta eller mer sällan.

Normalt behöver man inte bry sig om hur länge barnet suger, om man ammar när, och så länge som, barnet vill. I sällsynta fall kan dock mammans produktion vara så stor att barnet får svårt att hinna få i sig av den feta eftermjölken men det är ovanligt.

Precis som man trodde förr att vissa mammor inte hade tillräckligt med mjölk så trodde man också att vissa kvinnors mjölk hade för lågt näringsvärde. En del mammor fick sluta amma för att läkaren ansåg att hennes mjölk såg för tunn ut. Idag vet man att näringsvärdet är konstant i flera år, men fetthalten kan variera och barnet måste få suga efter sitt eget behov så att mamman producerar så mycket mjölk som barnet behöver. Det är aldrig fel på kvaliteten men kvantiteten kan alltså behöva ökas.

Förr fick mammor lära sig att väga barnen före och efter "måltiderna" för att se om barnet fått tillräckligt. Sådana vägningar är helt missvisande, dels för att barn äter olika mycket varje gång och dels för att mjölkens fetthalt varierar över dygnet och skiljer sig hos olika kvinnor. Hur stor mängd mjölk barnet behöver är högst individuellt. I en studie med 1000 helammande kvinnor visade det sig att redan vid 2 månaders ålder kunde det skilja sig med en halvliter mellan olika barn på ett dygn. Naturen anpassar mjölken efter barnet och barnet anpassar sig efter mammans mjölk och suger så ofta och så mycket det behöver baserat på fetthalten."


Alvin, knappt 1,5 år.

Rökning

Om man väljer att röka så är det bättre att amma än att låta bli. Det låter bakvänt men faktum är att amningens skyddande egenskaper mot mammans (eller pappans) rökning överväger den negativa biten att barnet får i sig gifter i mjölken. Så om du röker är det bra om du försöker amma. Att du röker ökar risken för en mängd saker. Bland annat plötslig spädbarnsdöd (även pappans rökning som sagt!) så försök amma om du/han/ni är rökare för att skydda barnet lite. Kom också ihåg att inte samsova om du röker. Rökare andas och svettas ut gifter så samsovning blir en potentiell dödsfälla om man är rökare.

Alkohol
Mjölken får samma alkoholhalt som mammas blod. Dvs om du är packad och har typ 2 promille i blodet så innehåller mjölken 2 promille alkohol, med andra ord så gott som ingenting. Jämför med en folköl som innehåller 3,5 PROCENT. Att ta ett glas vin är alltså ingen fara alls. Däremot är det olämpligt att ta hand om barn om man är berusad men det är en annan diskussion.

Om man inte vill amma då?
Ja vad ska man säga? För mig är det väldigt svårt att sätta mig in i hur man på något sätt kan VILJA välja bort det bästa för sitt barn om man nu KAN göra det bästa för sitt barn, men valet är ju fritt. I Sverige har vi världens bästa kranvatten och vi har jättebra ersättning. Bra flaskor, god hygien osv. Barn mår inte på något sätt dåligt av att få ersättning istället men ersättning är ju just ersättning och inget annat.

Ersättningen ger inte automatisk trygghet, närhet, kroppskontakt, stärkt anknytning och allt sånt som amningen ger automatiskt. Dessa saker kan man naturligtvis ge sitt barn ändå, men det är tyvärr inte alla som gör det. Det finns många som ger ersättning utan att ersätta amningens andra delar utöver själva maten och det är sorgligt.

Ska man välja bort amningen är det viktigt att man ser till att inte bara ersätta mjölken utan även hud-mot-hud-kontakten, närheten, värmen osv. Allt sånt som det ammade barnet får. Detta gäller naturligtvis även de som inte kan amma. Det mesta med amningen går ganska bra att ersätta om man vill det.

Men antikroppar, smidigheten med mera är svårt att ersätta. Samma sak de positiva fördelarna som det är för mamman att amma. Tex minskad risk för cancer. Jättetrist såklart men kan man inte så kan man inte.

VILL man inte så är det svårt för mig att förstå varför man inte kan kompromissa lite... amma första veckan åtminstone för att ge barnet råmjölken. Ingen ersättning i världen kan motsvara råmjölken. Så det är väl min vädjan till alla som väljer bort amningen - ge åtminstone barnet råmjölken!

Hur länge ska man amma?
Så länge mamman och barnet vill är väl det rätta svaret egentligen. Personligen har jag lite svårt för väldigt stora barn som ammas. Men min gräns flyttas hela tiden ju mer kunskap jag skaffar mig i ämnet och det är nog mest det som det handlar om. Vi är rädda för det okända. Det som vi inte vet något om eller kan något om.

Människans naturliga/biologiska amningsålder slutar någonstans mellan 2,5 och 5 år (7 år enligt vissa forskare). Någonstans däremellan kommer barnet i normalfallet själv välja bort amningen och dessutom tappa förmågan (tekniken) att amma.

Här i Sverige är det rätt vanligt att även små ettåringar väljer bort amningen själva. Men förutsättningen för att de ska hinna bli 2,5 år innan de funderar på att sluta är då såklart att man inte stör med napp eller nappflaska. Om amningen får konkurrens av dessa saker kan barnet mycket väl välja bort amningen redan som bebis.

I Sverige är rekommendationen idag att helamma i 6 månader och sedan delamma minst tills barnet är 1 år gammalt. WHO:s rekommendation är helamning i 6 månader och sedan delamma tills barnet är minst 2 år gammalt och nej, WHO:s rekommendationer gäller inte alls bara barn i U-länder utan alla barn i hela världen.

Folk som har väldigt svårt för storbarnsamning har ofta en lite sned bild. Det är ju inte alls så att man sitter dygnet runt och ammar så som med en bebis. Det kan vara allt från någon snutt i veckan till några snuttar om dagen. Alvin är 2 år gammal om några dagar och just nu ammar vi 1-2 gånger om dagen. Det handlar om 5 minuter per amningstillfälle kanske. Vi hade en månads uppehåll för ett halvår sedan och vi har varit nere på kanske 5 amningar i veckan, så det där varierar ju också.

Vad är helamning?
Helamning per definition är när man inte ger NÅGOT annat än bröstmjölk och eventuella mediciner. Jag helammade Alvin i 5 dagar bara, sen fick han lite ersättning eftersom jag fick medicin som drog ner mjölkproduktionen. Det var bara ett par tillfällen med ersättning men det räcker för att han inte ska räknas som helammad per definition längre.

Men däremot säger ju de flesta att de helammar ändå ända tills barnet börjar äta annat på riktigt. De flesta tycker nog att de helammar även när barnet får ett par teskedar puré om dagen.

Efter 6 månader måste barnet ha annan mat säger BVC. Det är inte alls sant. För många barn stämmer det men långt ifrån alla barn är redo och villiga. Många barn vill fortsätta med sin amning och är inte ett dugg intresserade av att smaka på något annat. Då behöver man inte få panik. Skulle barnet vara helt ointresserat går det utmärkt i de flesta fall att fortsätta "helamma" hela första året. Så länge barnet mår bra och växer, åtminstone bra på längden. BVC:s kurvor ska man ta med en nypa salt. Kolla på barnet istället, hur hen mår och utvecklas.

När barnet uppnår 6 månaders ålder
...blir mjölken plötsligt förvandlad till näringsfattigt blask, bara vatten. Nej självklart inte! Men det är en rätt så välspridd myt. Tvärt om så är det i verkligheten så att mjölken blir fetare och förändras för att passa den lite större bebisen.

Amning som preventivmedel
...är en ganska dålig idé om man inte vet vad man pysslar med. Om det över huvudtaget skall fungera krävs det att barnet är max 6 månader, är helammat (enligt definition ovan - INGET annat in i lilla munnen), ammas minst var fjärde timme dagtid och var 6:e timme nattetid (har hört en del källor som säger 4 timmar även på natten). Dessutom skall mamman såklart inte ha fått tillbaka sin mens.

Svårt att uppfylla och väldigt riskabelt. Använd kondom eller annat preventivmedel om ni vill slippa överraskningssyskon på tok för tidigt. En viktig sak som är värd att nämna när man skriver eller pratar om preventivmedel är att just kondomer faktiskt även skyddar mot sexuellt överförbara sjukdomar, till skillnad från tex tabletter och sprutor.

Att amma under graviditeten
...går alldeles utmärkt så länge man har en normal graviditet. Det är nog bra att ta upp det med sin barnmorska men var beredd på att det tyvärr inte är alla barnmorskor som har kunskap och/eller förståelse för amning under graviditeten. Men det går jättebra att amma! Din kropp kommer automatiskt att i första hand se till att bebisen i magen får allt den behöver så det behöver man inte oroa sig för. Vissa har en välfungerande mjölkproduktion hela graviditeten, andra (som jag tex) sinar eftersom kroppen prioriterar bort mjölkproduktionen. Amma kan man dock göra ändå om blivande storasyskonet vill.

Det går också jättebra att amma nya syskonet och storasyskonet efter förlossningen. Men bebisen kommer i första hand. Annars är det möjligtvis det lättaste sättet att underhålla ett svartsjukt storasyskon när man måste amma lilla bebisen - att amma båda. Då minskas svartsjukan ofta också.


Victor, nästan nyfödd.

Teknik

Tekniken är grunden i amningen. Fel teknik kan skapa all sorts besvär. Mjölkstockning, såriga bröstvårtor, ofullständig tömning är några exempel. Dessa besvär kan i sin tur leda till ytterligare trassel - bebis som krånglar vid bröstet, bröstinflammation, sämre mjölkproduktion osv.

Ta hjälp tidigt! Utnyttja personalen på förlossningen och BB, de finns där för att hjälpa dig. Be dem se på när du lägger till barnet för att se så att det blir rätt. Om du har besvär med taget när du kommit hem ska du inte tveka att ringa din amningsmottagning eller BB-avdelningen eller be distriktssköterskan på BVC om hjälp. Det går även bra att ringa en hjälpmamma hos amningshjälpen.

Rätt tag är svårt att visa i text men jag gör ett försök.
Barnet skall vara helt vänt mot dig, mage-mot-mage. Det är alltså inte bara huvudet som skall vara vridet mot dig. Bröstvårtan ska vara i höjd med barnets näsa. Det betyder att vårtan ska nudda näsan oavsett om barnet ligger vågrät i famnen eller hålls upprätt i en lodrät position.

När barnet får bröstvårtan i näshöjd kommer det automatiskt att luta huvudet bakåt och gapa så stort det kan och börja söka. När barnet får tag med munnen hamnar vårtan långt in, bak i gommen och mycket av vårtgården följer också med. Barnet ska alltså ha ett väldigt stort tag. Det är inte bara vårtan som ska in i munnen.

Barnet suger inte på bröstet så som på en napp eller nappflaska. Därför är det viktigt att det är "mycket bröst" i munnen så barnet kan arbeta fram mjölken med tungan ända långt bak vid tungroten nästan.

En viktig sak att tänka på är att se till att barnet inte suger in underläppen. Min andre son, Alvin, har alltid haft det problemet och har det fortfarande efter 2 års amning, så för mig har det blivit rutin att peta ut underläppen varje gång vi ammar. I början förstod jag inte vad som var fel och fick väldiga besvär med såriga bröstvårtor som blev varblåsor och slutade med en bröstinflammation när Alvin var 5 dagar gammal. Anledningen till att Alvin har problem med läppen är att han har så väldigt liten mun.

Då det var som värst, efter en knapp vecka, var jag nära att ge upp. Detta trots min otroligt starka vilja att amma. Som tur var så gav jag inte upp utan började läsa på istället. Ju mer jag läste desto mer förstod jag hur lite man som vanlig nybliven mamma vet och hur viktig amningskunskapen är.

På bilden här ovan ammar jag min förstfödde son, Victor. Ignorera saxgreppet jag gör med fingrarna. Saxgreppet är egentligen något man ska undvika eftersom man kan råka täppa till mjölkgångar som hamnar i kläm. Av samma anledning är det bra om man ser till att ha en vettig BH som inte klämmer åt och att man sitter på ett sätt som är bekvämt för bröstet. Ta inte bröstet och ge till barnet - lägg barnet till bröstet istället. Däremot kan man hjälpa barnet att få ett bra tag genom att klämma ihop bröstet lite så som man håller en hamburgare innan barnet sugit sig fast.

Jag la ändå upp bilden eftersom den tydligt visar hur stort Victor gapar. Han hade ett jättebra tag till skillnad från sin lillebror Alvin som fortfarande inte kan ta ett så där fint tag. Men att gapa stort är allra viktigast i början när brösten är svullna och överfulla med mjölk eftersom det är svårare för barnet att få tag då. Efter någon månad lägger det sig så brösten ofta ser ganska platta och tomma ut trots att de är knökfulla med mjölk.

Samspel och hormoner
Amning är ett samspel mellan mamma och barn. Det är mycket känslor och hormoner runt amningen och det är viktigt för att den ska kunna fungera. Mjölken "sitter fast" i brösten. Det är ju ganska självklart, annars hade den runnit fritt dygnet runt och så är det ju inte. Visst kan man läcka en hel del och mängden är individuell, men brösten är inte två öppna kranar.

Det som händer är att det skickas ut signaler i mammans kropp när barnet suger på bröstet så att spärren släpper och mjölken kan börja rinna. Därför tar det en liten stund från det att barnet börjar suga tills man märket att det klunkar i sig mjölk. Stress och oro kan skapa problem eftersom det kan göra så mamman spänner sig och då fungerar inte tömningen. Barnet blir lätt irriterat och släpper bröstet och skriker om mjölken inte kommer tillräckligt fort, mamman blir då ännu mer stressad och spärren låser sig. Här är anledningen till varför det är så viktigt att mamma och barn får lugn och ro.

Ibland fungerar tömningsreflexen alldeles för bra också. Då släpper spärren mitt i kassakön på Konsum bara för att barnet börjar gny. Det kan bli en hel del roliga situationer, speciellt första månaderna. Använd amningsinlägg i BH:n. Samtidigt kan man ju se det positiva i det hela, nämligen att man då faktiskt har ett fungerande samspel. Ditt barn gnyr och din kropp reagerar med att vilja ge barnet mjölk, även fast det kanske inte är jättelämpligt för sekunden.

Får man stora problem med tömningsreflexen, att det känns som om spärren aldrig vill släppa och barnet skriker och det blir jobbigt för mamma och barn så kan man få nässpray som hjälper till. Fråga sköterskan på BVC om du behöver hjälp.

Ammar barnet?
Det är ganska nytt för mig att använda bereppet "amma" åt båda håll. Jag tyckte det lät urfånigt från början. Det är ju mamman som ammar! Barnet suger, eller diar möjligtvis. Men under tiden jag ammat så har jag ändrat mig. Det är ju inte jag som utför en aktiv handling bara, det är ju jag och Alvin tillsammans som gör något. Samspelet återigen. Vi ammar, jag och Alvin.

Språket förändras hela tiden och det här är en förändring som nu landat även hos mig. Det kändes helt naturligt när Alvin blev lite större att säga att även han ammar - det hade jag aldrig kunnat tro att jag skulle tycka.




Lycka till alla med er amning :-)

Ställ gärna frågor om du har några. Som kommentar här i inlägget eller genom att maila mig privat. Mailen finns i bloggens kant. Jag kanske skriver om amning fler gånger.


Besök gärna amningshjälpens hemsida


______


Läs gärna övriga inlägg i kategorin "Råd, hjälp & information" också.

Kommentarer
Postat av: Helena

Bröstmjölken är naturligtvis det allra bästa för barnet. Men till vilket pris ska man amma egentligen? Är det okej att inte låta sitt barn bli mätt med hjälp av tillmatning efter amningen, för att barnet av hunger ska vilja amma igen och igen och igen?



Låt barnet amma så mkt han eller hon vill och ge där efter tillägget; men låt för guds skull inte barnet vra hungrigt? Det finns amningspumpar som stimulerar och främjar amningen också..



Amningen är till för barnet, inte mamman! Jag förespråkar amningen, men inte för att mamman ska tillfredsställa sitt ego, utan för att ge barnet den föda och näring han eller hon behöver för att växa och må bra.

2009-06-30 @ 11:39:14
URL: http://[email protected]
Postat av: Helena

Sen kanske det är bra om du förtydligar att detta är just din syn/teori på amningen, och inte fakta.

2009-06-30 @ 11:43:30
URL: http://lifeofhesa.blogg.se/
Postat av: Beckah

Det står ju precis det; att om man har alldeles för liten produktion ska man ge ersättning så att barnet inte är hungrigt. Däremot har ett barn inget som helst behov av att bli proppmätt av en flaska ersättning och sedan inte äta på 4 timmar. Noll behov v det. barnet är gjort så att det ska vilja amma ofta ofta och behöver amma ofta ofta. precis som brösten är skapta för att producera mjölk på det viset.



Det är så det funkar. Det är så naturen tänkt det. Sen ska man såklart inte överdriva så barnet är rent HUNGRIGT trots ständig amning. Då får ersättningen hjälpa till lite, trots riskerna med att ge ersättning (risken att minska produktionen ytterligare alltså).



Pump? javisst men som jag skrev så kan inte alla pumpa och en pump är långt ifrån lika effektiv som en bebis.

2009-06-30 @ 11:43:56
URL: http://beckahbitch.blogg.se/
Postat av: Beckah

jag har skrivit ordagrant "enligt min syn på saken" tydligare kan det inte bli. Sen vette fasen vad du menar riktigt för det är inget hitte-på detta. Alla faktadelar i texten är just FAKTA, ja. Inget annat.



Saker som att välja bort amningen, välja att amma länge osv är åsikter, men det är ju ganska självklart. resten är fakta, vare sig du vill det eller inte så är det FAKTA för precis så här funkar amning och mjölkproduktion.

2009-06-30 @ 11:46:31
URL: http://beckahbitch.blogg.se/
Postat av: Beckah





...plus det viktigaste av allt: enj jag behöver inte förtydliga något. jag kan skriva vad som helst. detta råkar nämligen vara MIN BLOGG ;-)

2009-06-30 @ 11:47:09
URL: http://beckahbitch.blogg.se/
Postat av: Sara

Jättebra inlägg!



Ska spara det.

2009-06-30 @ 12:12:29
Postat av: Josefin

Vilket bra inlägg! Jag hade jätteproblem när jag ammade min son, han ammades i 3 månader och det var 3 hemska månader måste jag säga tyvärr. Jag ville så gärna amma, men det funkade verkligen inte alls. Nu i efterhand inser man hur mycket "fel" man gjorde och hur lite stöd omgivningen gav (bvc och andra människor i min närhet). Jag är så orolig över att amningen kommer krångla denna gången med (väntar en liten till i slutet av augusti) och jag är rädd över själva oron kommer göra så att det krånglar även denna gång. För jag vill verkligen kunna amma. Det var precis ett sådant här inlägg man behövde läsa! :) Och tack för tipset med boken, den skall beställas.

Återigen, det här var ett riktigt bra inlägg.

2009-06-30 @ 12:47:23
URL: http://josefinz.blogg.se/
Postat av: Mia

Det var något heeeeelt nytt för mig att det var en DÖDSFÄLLA att sova med ngn som har rökt!

Nej där är du nog ute o cykla om det vore så farligt hade väll det varit allmänt känt.

Det är ngt överdrivet, jag har aldrig hört om något barn som dött pga att dem har samsovit med en rökare, snälla håll dig till fakta! Då är det en dödsfälla att bara vara ute för där finns mängder av giftiga gaser.....snälla du. Alla vet att rökning inte är bra men överdriv inte.

2009-06-30 @ 12:59:48
Postat av: Beckah

Mia; bara för att du inte vet om det så betyder det inte att det inte är fakta eller att det inte är allmänt känt.



Dödsfälla i det här sammanhanget syftar till att risken är extremt förhöjd. Detta tillsammans med att barn sover på mage är de två största bidragande orsakerna till plötslig spädbarnsdöd.



Om du vill läsa på lite kan du googla: http://www.google.se



Det ÄR allmänt känt att rökare INTE ska samsova med sina barn. Allmänt känt är inte samma sak som "alla vet".

2009-06-30 @ 13:08:15
URL: http://beckahbitch.blogg.se/
Postat av: rebecca

Jättebra inlägg :)



Jag blir mer och mer nyfiken på vem "Mia" är, tycker hon alltid kommenterar bara för att provocera eller ja alla hennes kommentarer verkar vara tvärtimot vad du tycker.

2009-06-30 @ 13:55:03
URL: http://geshiia.blogg.se/
Postat av: Beckah

Rebecca jag är också nyfiken :-) om det är en Mia eller flera för oftast är det ju bara sånt här; kommentarer som är precis tvärt emot och enbart gnäll men ibland kommer det ju trevliga inlägg, är det en annan Mia tro? Spänannde :-)

2009-06-30 @ 14:02:42
URL: http://beckahbitch.blogg.se/
Postat av: Milla

Reading and learning...

Bra inlägg!

2009-06-30 @ 14:28:42
URL: http://www.ganskahomemade.se
Postat av: Mikaela

Vilket toppenbra inlägg! Massor med viktig information som alla borde få ta del av! :) Är det okej om jag länkar till inlägget?

2009-06-30 @ 15:54:27
URL: http://mikaela-1986.blogspot.com
Postat av: carro

bra inlägg, längtar efter att få uppleva amning.

2009-06-30 @ 21:54:59
Postat av: miio

Du skriver mycket om födelarna med amningen osv men jag skulle vilja läsa mera om tekniken! Själv hade jag svårt att få till det med min dotter, fick ingen hjälp och gav upp! Hon hade knappt nån sugreflex då hon föddes för tidigt och flaskan gavs direkt på BB. Sörjer lite än idag...

2009-06-30 @ 22:38:58
Postat av: Beckah

Bra synpunkt. jag borde skriva ett inlägg om tekniken också en dag. i snabba drag handlar det om taget. bebisen skall vara helt vänd mot mamma (mage mot mage typ) bröstvårtan ska vara i höjd med barnets näsa när barnet ligger i famnen så att hen måste sträcka huvudet lite bakåt och öppna munnen STORT för att ta tag om bröstvårtan. Vårtan skall hamna långt bak i gommen och barnet ska ta in en bra bit till av vårtgården.



Man får se till att underläppen inte blir invikt (Min Alvins stora problem - fortfarande).



Ska skriva ett inlägg om det här en dag.

2009-06-30 @ 22:43:30
URL: http://beckahbitch.blogg.se/
Postat av: Mikaela

Tack, vad snällt av dig! :) Ha det bra!

2009-06-30 @ 23:06:40
URL: http://mikaela-1986.blogspot.com
Postat av: Lindisen

verkligen bra skrivet Beckah! tyvär sitter det mer psykiskt i min hjärna att inte amma, även om jag egentligen vill. jag kan aldrig se mig själv amma offentligt (tyvär) även om det är naturligt. jag hoppas min hjärna ändrar inställning till bebis kommer för jag vill ge det hela en chans alla fall... men tror tyvär jag kommer ge upp för lätt =(

2009-07-01 @ 09:05:39
URL: http://www.lindisen81.blogspot.com
Postat av: Pernilla

vad roligt och intressant med ett inlägg om amning. jag är så oerhört glad att det har fungerat problemfritt med bägge mina för jag tror absolut att det är det bästa för bebisarna att ammas och jag är rädd jag skulle givit upp annars. Jag ammade dock inte Ella längre än 7,5 mån för då ville hon inte amma längre pga introducering av välling, men jag var oerhört nöjd att sluta då för jag är en sån som tycker det är lite jobbigt att min kropp blir mer "deras" under så lång tid, man blir så låst liksom. Med Mira har amningen fungerat så klockrent så det är skrattretande, jag har inte ens fått tillstymmelsen till sår, inte ens att det svidit lite på vårtorna trots att hon mer eller mindre bott vid bröstet i fyra veckor nu :-) Hon måste ha världens bästa sugteknik eller nått..

2009-07-01 @ 14:31:39
Postat av: Madeléne

Åh kanon bra! Detta ska jag sätta mig o läsa igenom ikväll.. Att amma för mig är väldigt viktigt=)

Om du vill kunna svara på mina komentarer till min blogg så har jag lösen på den, men skicka ett mail på slaf isåfall så skickar jag lösen osv till dig. Heter Madelene på slaf..



Ha en kanon bra dag i värmen!

2009-07-01 @ 14:34:52
URL: http://whoismadelene.blogg.se/
Postat av: Sara

Det här Beckah är det bästa inlägget du någonsin har skrivit!! MYCKET bra inlägg.

/Sara

2009-07-01 @ 15:04:12
Postat av: Jenny Viklund

Hej! Jag tyckte det var ett super bra inlägg. Tyvärr så kunde jag inte amma Isabelle så himla mycket för jag hade verkligen knappt nån mjölk. Men Jag lät henne få amma iaf men till saken hör var att eftersom att det knappt kom nån mjölk så fick hon i sig tom luft eller vad man ska kalla det så jag försökte att använda amningspumpar både manuella och elektriska för att försöka stimulera till mer mjölk men det gick inge vidare. Men jag är glad att jag iallafall försökte och tänker definitivt försöka med kommande bebis oxå. Men jag går det inte så går det inte och då har jag inget annat val än att ge ersättning. Kram

2009-07-01 @ 19:34:37
URL: http://minbebis.com/blogg/jennfy
Postat av: ida

Instämmer med de flesta här att det var ett väldigt bra inlägg! :-)

Längtar tills jag får amma lilla 3:an som ligger på jäsning, har funkat superbra att amma mina andra två så jag tror inte det skulle bli nåra prbs nu heller som tur är!

2009-07-01 @ 21:16:46
URL: http://1vuxen2barn.wordpress.com
Postat av: Marie

Vad roligt med så mycket positiv respons! Håller med alla UTOM Mia, att inägget var bra. Uppmanar alla som flaskmatar sina bebisar att INTE bulla upp flaskan med kuddar och lämna barnet ensamt i sängen. Är vanligare än man tror men fy vad hemskt att låta den lill* få ligga där ensam och sutta. Trygghet och närhet är SÅ viktigt!

2009-07-01 @ 23:59:19
Postat av: annelie

tycker som de allra flesta att det är ett super-inlägg.

Du har väl funderat på att bli hjälpmamma? Det tycker jag annars :-)

2009-07-03 @ 14:45:58
Postat av: Beckah

Tack <3



o ja det har jag funderat på och kommer väl ta tag i det också :-p men man måste vara aktiv medlem i 6 månader (jag är inte ens medlem än) och sedan är det ju en del teori som ska läsas in, lite test osv så jag har inte orkat ta tag i det men det ska bli :-)

2009-07-03 @ 14:53:16
URL: http://beckahbitch.blogg.se/
Postat av: Carin

Tack! Gillade speciellt att du tog upp myterna kring amning. Jag håller med dig om allt du skrev. Bra att du skriver fakta om detta "känsliga" ämne.

2009-07-04 @ 09:11:47
Postat av: Jenzan

Toppeninlägg verkligen!!! Har så många omkring mig som gnällt över att deras mjölk tagit slut osv. När jag hela tiden VETAT att det inte tar slut om man följer råden.. endel är helt enkelt för lata för att amma och vill kunna lämna bort barnen och slippa ansvaret så fort som möjligt.



Jag har ammat mina båda barn ljusår längre än folk omkring. Min förste till han var ett år och min andra nästan lika länge.. Har fått så många reaktioner pga detta. Folk verkar otroligt lata nu för tiden och vill så tidigt som möjligt "bli av med" sina barn.. för att kunna festa och slippa ta hand om dom. Vilket jag aldrig gjort. Jag har inte lämnat dom en enda natt. Min störste är snart fem år.



Kul att du vågar skriva om detta ämne för jag vågar aldrig ta upp det med mina kompisar runt omkring, de är helt övertygade om att dom inte "KUNDE" amma längre än 2-3 månader....!!!!!!!

Att mjölken helt plötsligt "tog slut". vilket jag anser som bullshit!! då har dom ju själva orsakat detta... Av för lite ansträngning kring amningen tex.



2009-07-04 @ 21:46:28
Postat av: Beckah

Fast jag tror inte det är så enkelt Jenzan. Det stämmer nog att dina kompisar inte KUNDE amma. Men det hade förmodligen inte fysiska orsaker från början. Det stora problemet är kunskap, inte lathet eller ovilja (även om dessa saker också förekommer). Tjejer kan på tok för lite om amning och hur mjölkproduktion fungerar. När de kommer till en ökningsperiod tror de att de håller på att sina och ger ersättning för så gör ju "alla andra" därför måste det ut mer information och stöd. Lära alla tjejer hur man gör i en ökningsperiod för att få mer mjölk istället för att sina. kram

2009-07-04 @ 21:52:35
URL: http://beckahbitch.blogg.se/
Postat av: Bella

Väldigt bra inlägg! Tack för tipset om boken. Den borde jag läsa innan det är dags, i september :) Kram

2009-07-04 @ 22:05:40
URL: http://grymmabella.blogg.se/
Postat av: Sodapop

Hej! Jag jobbar som barnsköterska på bb/förlossningen och måste berömma dej för din kunskap! Detta överrenstämmer ganska exakt med vad vi försöker lära alla mammor och pappor. Efter att ha arbetat många år med amning kunde jag inte ha sagt de bättre själv!

Kramar o lycka till me både amning o förlossning =)

2009-07-05 @ 17:15:52
Postat av: Beckah

Så roligt att höra :-) tack så mycket <3

2009-07-06 @ 20:37:33
Postat av: Andrea

Jättebra inlägg, Beckah!



Själv skulle jag önska att flera mammor vågade amma sina barn lite var som helst. Jag tror att många känner sig låsta av att de "måste" sitta ner, helst avskilt, kanske ha sin speciella amningskudde... (ja, jag har också varit där!) Jag tror vi hade haft färre skrikande små bebisar i vår omgivning om fler mammor hade vågat och velat amma i famnen i kön på ICA!

2009-07-09 @ 22:54:57
URL: http://gryningstiger2.blogspot.com/
Postat av: malin

Något som jag verkligen ville läsa, har problem med att amma min son, men ska verkligen ta hjälp av dina tips angående ökning :)

2009-07-10 @ 13:23:41
URL: http://alicesmamma.blogg.se/
Postat av: Beckah

Lycka till malin och grattis till sonen :-)

2009-07-10 @ 16:41:04
Postat av: Fia

Ammade min son i 5 månader pga yttre påtryckningar, mådde skit av det! Väntar syskon i nov, och det flaska på direkten! Tror att mitt barn föredrar en glad psykiskt stabil mamma istället för mat ut tutte... Faktiskt.

2009-07-16 @ 09:08:31
URL: http://www.marvinsmamma.wordpress.com
Postat av: Sofi

Ammade min dotter i 3mån, och sedan "gav jag upp" lite för lätt. Tyckte det var jobbigt att amma inför folk, och alla undrade hur länge man skulle hålla på.

Väntar mitt andra barn och är så peppad att amma länge nu!! :) Tekniken och kunskapen har jag, nu skall bara modet finnas efter förlossningen också.

Tack för en väldigt bra sammanställning om den underbara amningen!

2009-07-20 @ 20:33:45
URL: http://hemmahossofi.blogspot.com/
Postat av: ämma

Superbra text! :D

2009-07-20 @ 21:45:24
URL: http://emmakjellsson.blogspot.com
Postat av: S

hej. Ställer gärna en fråga:

Min son är 4 mån. Sista 2 veckorna så skriker han mkt o är frustrerad vid bröstet.efter ngra minuter. Jag vet inte om det beror på att mjölken tar slut för snabbt i brösten eller att det går för sakta o han blir frustrerad därför. Vi ammar sen en mån tillbaka väldigt tätt. även nattetid.Därför börjar jag ge ersättning på kvällen i förhoppning han blir mättare då. kan den enda flaskan på kvällen verkligen förstört så han inte vill amma längre? Eller har jag kanske för lite mjölk som tar slut efter bara ngra minuters ammande varje gång? Vad tror du?

2009-07-20 @ 22:08:55
Postat av: Evelina

Tack för bra läsning! Kram!

2009-07-20 @ 22:16:18
Postat av: Beckah

Jag skulle nog sluta med den där enda flaskan, om det går. Eftersom han velat amma oftare sista tiden så betyder det att ni håller på att öka mängden och då är det ofta nätterna som "drabbas" vilket iofs är bra eftersom man effektivas ökar på nattetid :-). Jag tror inte att du har för lite mjölk egentligen så att det ska behövas tillägg, men det skulle ju kunna vara så att det går för sakta nu när han är van vid flaska där maten kommer snabbt, lätt och direkt. Vid bröstet får barnet jobba mer och många bebisar blir ju frustrerade då det inte kommer direkt. Speciellt om de är lite trötta och griniga.



Att det skulle vara tomt efter några få minuter tror jag inte, snarare tvärt om i så fall att han inte hunnit få något.



Många bebisar går också igenom utvecklingsperioder då de har jättesvårt att komma till ro och störs av allt runt omkring. Jag tror Alvin var lite så runt 5 månaders ålder. Det är ju ungefär i den åldern.



Testa dig fram om det går att ta bort flaskan eller kanske mata på annat vis så han inte luras att tro att maten ska komma så lättsamt.



Lycka till <3

2009-07-20 @ 22:18:16
URL: http://beckahbitch.blogg.se/
Postat av: rebecka.

Jätte bra inlägg, jag helammar fortfarande min minsta dotter som är fem månader, man får verkligen försvara sej varför man inte började med smakportioner när lill tösen blev fyra månader,



Jag älskar verkligen att amma är så otroligt mysigt, och kommer fortsätta så länge vi båda mår bra av det,



2009-07-20 @ 23:58:47
Postat av: Catrin

Jättebra inlägg! Fler borde verkligen läsa på om myterna med amning. Jag blir oftare och oftare ifrågasatt för att jag ammar dottern på 13 månader "fortfarande" och nästan var som helst. Som tur är känner jag mig säker på min sak och kan lätt argumentera tillbaka, men det känns som att många tyvärr lägger ner amningen på av vad omgivningen tycker.

2009-07-21 @ 09:23:29
Postat av: S

Tack för din synpunkt! Ja jag funderar på att prova lite gröt på kvällen istället då? Att sluta helt ge ngt på kvällen känns svårt då vi annars ammar med 1-2 timmars mellanrum. Känner att jg måste få sova 3 timmar i sträck ngn gång för att orka vara människa!

2009-07-21 @ 12:34:58
Postat av: Suss

Jättebra inlägg! Önskar att man fick MER fakta om amning under graviditeten!!! Inte ett knyst har man hört minsann... Alla borde veta detta!

Min dotter är 3½ månad och amningen funkar inte. Vi har gett henne tillägg från dag 5 pga viktnedgång. Har kämpat i 2½ månad för att få fullamma, tom slutat tvärt med tillägg under en helg, för att få igång allt, med en slö bebis som resultat... Jag är ganska säker på att vårt problem är att hon har för kort tungband! (Sådana problem kanske du borde ta upp också!?) När hon var ca 4 veckor fick vi det klippt några millimeter (läkarna på bb missade det helt), men det räckte inte. Det är fortfarande väldigt kort, och jag är ganska säker på att det är det som gör att amningen inte funkar för oss.

Nu mysammar vi innan hon får flaskan för hon får faktiskt i sig lite, och vi får allt det där som amningen annars ger (närhet etc...).

Kommer sörja att jag inte kunde amma henne hela livet tror jag. Hoppas verkligen på nästa barn! =) Kommer kolla tungbandet innan jag kollar vilket kön barnet har! ;)

2009-07-21 @ 13:55:47
Postat av: Satu

Så bra skrivet! Har två barn som jag långtidsammat och är överlycklig att det fungerat så bra. En sak som jag skulle vilja förespråka är att kvinnor förstår att det är mycket lättare för mamman när amningen fungerar, så det lönar sig att kämpa lite i början när det kan vara krångligt. Det underlättar livet enormt när man kan amma i så många situationer. Har alltid maten med dig, lättare att natta barn, att få de sova om, du själv går snabbare ner i vikt...jag fördelarna är oändliga.

2009-07-22 @ 09:37:48
Postat av: Annika

Underbart att läsa om den positiva sidan av amning. :)

Själv kunde jag inte alls amma min dotter som snart är 18 månader pga mediciner och var inställd på att även nästa barn skulle flaskmatas, men efter att ha läst detta så känner jag mig sugen på att amma. :)



2009-07-22 @ 11:42:19
Postat av: Sofie

2009-07-22 @ 18:15:10
URL: http://lillgarden.blogg.se/
Postat av: Sofie

Så underbart att läsa allt!

Amningen tycker jag är så mysig ibland men ibland enormt jobbigt..

Ammar med amningsnapp och blir nästan lite avundsjuk när mans er bilderna på amning som den ska vara men jag har accepterat mitt sätt att amma men ser mycket mysigare ut utan napp..

2009-07-22 @ 18:16:09
URL: http://lillgarden.blogg.se/
Postat av: Anna

Har lite indragna bröstvårtor och fick använda amningsnapp med första barnet. Gick inte att vänja av den, provade med alla medel, men det gick inte. Använder nu niplette på nätterna för att få ut bröstvårtorna lite, har fungerat ok. Hoppas att jag slipper amningsnappen nu när nästa barn kommer eftersom dom inte kan tömma bröstet helt och mjölkproduktionen blir lidande för den saken.



Några tips?

2009-07-22 @ 20:53:17
Postat av: Beckah

Läste några på FL som hade samma besvär med bröstvårtorna och de hade fått det att funka med amningsnapp. Den sorten som finns i olika storlekar ska det vara då så man får en som passar.



Tyvärr är detta det enda tips jag har att vidarebefodra. Är lite okunnig på den punkten. Hoppas du får till det.

2009-07-22 @ 21:13:02
URL: http://beckahbitch.blogg.se/
Postat av: tanja

Bra skrivet, jag var faktiskt inställt på att jag inte kunde amma mitt barn eftersom både min mamma och min mormor hade "dåligt" med mjölk men hos mig fungerar det perfekt vist det var tufft i början med många timmar i streck men nu är hon 15 veckor och det går bra hon äter klart på några få minuter visserligen äter hon inget på hela natten men det fungerar ändå jag har mjölk fast framåt morgonen brukar jag lirka in bröstet i munnen på henne eftersom dom är hårda som sten då, nu när jag läste ditt inlägg tänker jag amma länge för jag hade egentligen börjat fundera på om jag ska ge smakisar vid 4 månader men nu är jag säker på at jag vill vänta

2009-07-23 @ 16:06:09
Postat av: Anna

Superbra! Jag önskar att alla läser. Det finns alldeles för många som struntar i att ta reda på fakta om hur man ger sitt barn den bästa starten i livet. (Alltså Amma)

Detta hade jag behövt läsa när jag ammade mitt första barn. Nu visste jag bättre andra så jag helammade detta barn till 9 mån, tack vare helt fri amning på hans signaler.

2009-07-23 @ 17:11:46
Postat av: Petra

hallå!

kanon inlägg tycker jag.

har en son på 1 år.

slet som en gnu för att få amingen att funka.

jag satt upp hela nätterna för att jag inte kunde ligga ner och amma, han tog bröstet konstigt då så det gjorde ont.

jag ammade nästan helatiden på dagarna åxå.

men till sisst krävde bvc sköterskan av mig att jag skulle ge honom ersättning för att han gick upp för lite.

jag grät när jag gav honom ersättningen men äntligen blev han ju mätt och gick upp i vikt.

väntade verkligen in i det sista med ersättningen men det gick inte och det sörjer jag än i dag.

han sög väldigt dåligt precis när han va nyfödd och ville inte äta utan mest sova.

nu i efterhand när jag pratat med folk om ammning så säger alla att barnen suger så hårt och att dom får sugmärken osv. fick aldrig det och jag upplevde aldrig att han sög så speciellt hårt.

nu är jag väldigt väldigt tidigt gravid igen och hoppas verkligen att det ska funka denna gången.

ska beställa boken som du tippsade om:)

mvh/Petra

2009-07-23 @ 19:13:41
URL: http://douglasmamma.blogg.se/
Postat av: Sara

Är mitt uppe i ammandet och det har varit nyttigt att bli påmind om alla fördelarna! Jag antar att vi är fler som mitt i känslan av att det ör underbart att föda sin bebis på bästa tänkbara vita guld, ibland misströstat efter månader av sömnlösa amningsnätter. Tuttande en gång i timmen nätterna igenom gör iallafall mig matt ibland, men som sagt- egentligen är jag lyckligt lottad som fått ynnesten att kunna amma min lilla unge!

2009-07-23 @ 21:11:29
Postat av: Maria B

Tack för bra inlägg!

Jag tyckte jag var bra påläst till första barnet; det var mycket inslag på tv om amning då (-06), vi såg filmen "bröst är bäst" på mvc och diskuterade teknik mm. Visste väl allt det du skriver ovan och lite till. Ändå slutade amningen fungera vid 3 mån. Jag trodde mjölken sinade eftersom hon aldrig blev nöjd vid bröstet och ville amma jämt och efter 2 v intensivamning dag som natt gav jag upp och misstrodde all info jag fått. Då hade hon börjat gå ner i vikt också.

I hopp om en längre amning denna gången lånade jag boken "Amningsboken" på biblioteket (den går inte längre att köpa, den trycks inte längre o verkar slut överallt) och där hittade jag svar:

-Om man går ner i vikt sinar inte mjölken, men utdrivningsreflexen kan störas så barnet inte får ut mjölken. Jag gick ner i vikt trots jag åt mycket, men det är klart att hade jag haft ett barn med så mycket magont hade jag hunnit klämma in några fler mål.

-Om man har för mycket mjölk kommer barnet inte åt den feta mättande utan bara den tunna laktosrika. Barnet blir inte nöjt vid bröstet, får magont och vill äta ofta. Vilket leder till ökad produktion och en dålig spiral. Då barnet får för lite fet mjölk går barnet ofta ner i vikt o mamman tolkar detta som att mjölken sinat.



Punkt 2 upprepade sig, men eftersom jag nu visste vad felet var så ammade jag bara från samma bröst några ggr på raken i 1-2 dagar i någr omgångar så rättade det till sig.

Utdrivningsreflexen har också fungerat bättre - mycket pga det självförtroende kring amning jag fick av boken!

2009-07-25 @ 21:09:37
Postat av: Fia

När jag läser om amning här blir jag ännu mer säker på att INTE amma alls, eftersom ingen verkar haft det problemfritt. Har faktiskt aldrig hört om nån där det gått smärtfritt heller. Det verkar bara vara massa förberedelse och "kämpa", i dagar, veckor, månader. BVC får nog allt försöka övertala mig om jag ska amma...

Men texterna verkar ju göra nytta för andra, det är ju bra för dom!

2009-07-27 @ 13:07:30
Postat av: Susanne

Hej.

Mycket bra inlägg. Har en son på 8 veckor som jag helammar. Allt har gått jättebra. Bara ett miniproblem i början. Han fick inte tag! Fick prova amningsnapp och sen har det funkat hur bra som helst.

Har försökt lära honom äta utan nappen, men han gapar inte tillräckligt. Sen blir han tokarg om han ligger vid bröstet, är hungrig men får ingenting i sig. Lägger honom med näsan vid vårtan, men han gapar inte upp alls, gapar lite grann bara. Dock får vi till det ibland på ena bröstet. Har du några tips på hur jag ska få honom att gapa ordentligt?

I övrigt går amningen som en dans och det är egentligen inte hela världen om vi måste ha nappen.

2009-08-02 @ 18:39:44
URL: http://motljuset.blogg.se/
Postat av: Beckah

Det känns svårt att tipsa i ord, lättare att visa hur man får bättre tag, men alla barn kan inte heller få ett bra tag. Om det funkar med nappen är det ju som sagt inte hela världen. Amning som amning :-)

2009-08-02 @ 18:58:12
URL: http://beckahbitch.blogg.se/
Postat av: ellen (blivande mamma)

"Dödsfälla i det här sammanhanget syftar till att risken är extremt förhöjd. Detta tillsammans med att barn sover på mage är de två största bidragande orsakerna till plötslig spädbarnsdöd."



Bra och lärorikt inlägg:) men jag personligen har lite svårt för det där med om dom ska sova på rygg eller mage, jag har själv sex syskon och min mamma har berättat att det där ändras rätt ofta först skulle dom ligga på rygg sen sidan och vi alla syskon har enligt min mamma legat på mage eller sida när vi sovit och vi mår jättebra:) och jag tror inte dom har slutat ändra sig ännu alla doktorer och vetenskapsmän som forskar runt det:)

2009-08-04 @ 23:01:09
URL: http://elliieoberg.blogg.se/
Postat av: J

Är det bara jag som reagerat på att hon skriver att 2 promille i blodet inte är NÅGOT när minst 0.2 räknas som rattfylla?

2009-08-12 @ 00:27:41
Postat av: Beckah

Anledningen till att ingen reagerar är väl för att de förstår vad som menas.



BLODET innehåller 2 promille ja, när man är packad. Lika så bröstmjölken. Om bebisen dricker mjölken (eller blodet) på mamman så får ju inte bebisen 2 promille i sitt blod för det.



Om du dricker en folköl på 3,5 procent så får du ju inte 3,5% i ditt BLOD, eller hur ;-) tur det. De flesta dör nog redan vid 5 promille i blodet!



Fruktjuice och filmjölk innehåller mer alkohol än mjölken/blodet hos en full människa.



2 promille ÄR INGENTING om man menar att dricka det alltså. Att ha det i sitt blod är däremot väldigt mycket, ja. Men för att bebisen ska få 2 promille i SITT blod krävs att den dricker bröstmjölk som åtminstone innehåller några PROCENT alkohol, inte promille. Mamman kan inte ha mjölk med en alkoholhalt som ligger i procent för då är hon väldigt väldigt död.



Förstår du nu?



Jag tror min 7-årige systerson skulle fatta nu iaf ;-)

2009-08-12 @ 07:45:33
URL: http://beckahbitch.blogg.se/
Postat av: tanja

Vist kan man amma fast man har mens jag har hört att man har mindre mjölk ska man ge någon ersättning då eller, jag fick mens idag och tösen är 4 månader och jag vill så gärna fortsätta helamma

2009-08-12 @ 11:05:26
Postat av: Beckah

Det går utmärkt att amma under mensen. En del mammor har lite sämre mjölkproduktion under mensdagarna och då får man helt enkelt amma oftare, precis som under ökningsperioderna. Ersättning ska inte vara nödvändigt och som alltid så förstör ju ersättningen mer än den hjälper till OM det inte är så att barnet är väldigt hungrigt så att det blir slött och kissar för lite och liknande tecken. Då får man ta till lite ersättning kanske.



Själv fick jag tillbaka mensen redan när Alvin var knappt 2 månader gammal.



Lyckla till :-)

2009-08-12 @ 11:13:45
URL: http://beckahbitch.blogg.se/
Postat av: tanja

Tack beckah

2009-08-12 @ 14:03:24
Postat av: Rebecka,

Hej hej.

Jag har en fråga, jag funderar på att gå ut och ta några glasvin men är rädd för att amningne ska störas.Min lilla tjej är ju snart 6 månader så det är ju snart dags med anan mat ialla fall,



Tror du det blir några problem att ge ersättning under en natt, eller finns chansen att hon ratar bröstet totalt dagen efter, självklart vet jag juj att alla barn är olika, Men intresant å se hur någon som kan lite mer om amning ser på det,



vet att du dragit upp de är fört, men jag är en av dom som inte fattar, Men kan jag amma på morgonen direkt efter jag drukit på kvällen,?



Du har ju ammat väldigt länge, hur har du gjort när du viljat ha egen tid?



2009-08-15 @ 00:42:54
Postat av: Beckah

Ska du dricvka några glas vin hemma? Då är det bara att amma vidare som vanligt. Även om du dricker vin, ja.



Ska du gå iväg och ha barnvakt eller om pappan ska vara hemma med barnet så kan du låta pappan eller barnvakten ge ersättning.



Första gången jag hade barnvakt över natten var Alvin nästan 1 år gammal och då ammade jag och gav välling och lät honom somna först. Senare när han sovit borta har han helt enkelt fått välling istället, det har inte varit några problem men han har som sagt varit större då.



Till en halvåring kan man ju ge ersättning istället så som du skrev. Jag tror inte att en gång spelar någon roll. Har hon fått flaska innan? Annars kanske det är bättre att ge i kopp eller liknande. Personligen hade jag testat flaska men det kan ju förstöra lite även om en halvåring är en annan femma än en nyfödd.



Ja du kan amma direkt på morgonen. Citerar mig själv. Läs detta igen: "Mjölken får samma alkoholhalt som mammas blod. Dvs om du är packad och har typ 2 promille i blodet så innehåller mjölken 2 promille alkohol, med andra ord så gott som ingenting. Jämför med en folköl som innehåller 3,5 PROCENT. Att ta ett glas vin är alltså ingen fara alls. Däremot är det olämpligt att ta hand om barn om man är berusad men det är en annan diskussion."



Lycka till och ha så skoj när du går ut eller vad du tänkte göra :-)

2009-08-15 @ 08:32:59
URL: http://beckahbitch.blogg.se/
Postat av: rebecka

Okej tack för svaren,

har läst på familjeliv om att man kan dricka och amma, men på något sätt blir man inte lugn förens man får mer personligt svar,



2009-08-16 @ 23:38:01
Postat av: Strumpan & Co

Hej! En JÄTTEbra text, som vågar uttrycka mycket av det som inte längre får pratas om. Tycker att det rent allmänt blivit en sån negativ attityd mot amning, nästan så man ses som underlig bohemmamma om man ammar och vill amma länge.



Men jag måste säga en sak jag gärna skulle se att du tog med i texten, eller lade upp en till text om, och det är dels ökningsperioderna och sen är det en period vid 4 månader då jag märkt många mammor blir konfunderade och funderar på att eller helt lägger ner amningen. Barnet blir nämligen väldigt medvetet om omvärlden och blir svårammad under några veckor upp till en månad. Barnet kan bli argt på bröstet när man erbjuder det trots att mamman tycker att barnet "borde" vara hungrigt, barnet äter mycket okoncentrerat och släpper bröstet gång på gång. Tror att du fick en fråga om det från "S" högre upp. Många, inklusive jag då, tror att mjölken sinar då, jag var nära att börja med mjölkersättning, men väntade ut det och efter att den perioden gått över så ammade min dotter fin fint.

2009-08-21 @ 17:25:34
URL: http://sandlada.blogg.se/
Postat av: Strumpan & Co

Och sedan vill jag svara FIA bland kommentarerna som blev övertygad om att amningen är jobbigt och svårt och därför ej vill amma sitt barn.



Det var inte jobbigt för mig. Har inte haft såriga bröstvårtor, mjölken rann till inom en vecka, bebisen gick ner lite i vikt första dagarna men gick raskt upp det sen, vi fick till amningen redan första dagarna. En mjölkstockning har jag haft på 9 månaders amning. Om något så saknar jag amningen nu, gud vad enkelt allt var. Så fort hon var gnällig, rastlös, hade ont i magen, var ledsen, skulle sova... Så var tutten framme och vips var allt bra!

2009-08-21 @ 17:28:26
URL: http://sandlada.blogg.se/
Postat av: J

Hej, Bra text!



Jag jobbar på en neonatavdelning, här säger vi att barnen ammaS och mamman ammaR. Med tanke på ditt inlägg i slutet av texten :-)



MVH

2009-08-21 @ 19:47:36
URL: http://janeinsane.wordpress.com
Postat av: Carina

Helt underbar information då jag känner att jag misslyckades med min amning till vår son men tills nästa gång blir det nog ordning =)

2009-08-22 @ 14:28:17
URL: http://carinaandersson.blogg.se/
Postat av: karin

En erfarenhet jag fått av att amma mina 2 barn är att om jag inte äter o dricker löjligt mycket, eller om jag råkar röra mig lite för mycket en dag minskar mjölkproduktionen drastiskt o barnen blir missnöjda. Kanske är min kropp extrem på att satsa på sitt eget fett i första hand, men kanske kan det vara så för flera? Jag kan ju glömma att tappa i vikt så länge jag ammar iaf! Men det är värt att amma ändå tycker jag trots att min yngsta dotter, nu 4mån, har en taskig sugteknik som gör att hon oftast "tuggar" i sig mjölken. Tyvärr för när tänderna kommer är det garanterat slut på det roliga. Har försökt få hjälp av bm o bvc men dom säger bara "det var ju tråkigt". Jaja, kan ju hoppas tänderna låter vänta på sig!

Lycka till alla mammor,

Kram

2009-08-22 @ 20:07:09
Postat av: AnnaBia

mycket bra skrivit.

tack så jätte mkt



ska kämpa o kämpa så fort det kommit igång !

2009-09-09 @ 22:04:11
Postat av: Linda

Mycket mycket bra skrivet, kunde inte ha gjort det bättre själv! Har en ett-åring som ammar ca en gång per dag och helammade fram till 6 månader "enligt boken". Vi älskar amningen och har inga planer på att sluta på länge.



Jag måste poängtera det du skrev om att verkligen relaxa- innnan min son föddes var jag till hundra procent inställd på att jag skulle amma, det var självklart, vi köpte inte ens hem flaskor eller ersättning som rekommenderades. När han var född fattade vi direkt hur vi skulle göra och vi har inte haft några problem förutom mjölkstockning (pga otäcka behåar...) vid ett par tillfällen.

Så- en avslappnad miljö för båda definitivt viktig(ast).

2009-10-01 @ 20:19:06
Postat av: myah

Vilket fint inlagg om ammning! Och sa naturligt och fint sa man blir rord... jattefina bilder, tack! ska rosta pa dig pa fl om jag kommer ihag mitt id. PLUS att jag ska saga till folk att jag kommer amma min babis i minst 2 ar utan att skammas, he loves it! kram

2009-10-31 @ 20:19:57
Postat av: Maria

Vilket superbra inlägg om amning! Jag har precis samma problem som karin skrivit om några inlägg ovanför mig. Direkt om jag slarvar med maten nån dag och inte äter på bestämda tider och stora mängder sinar jag direkt! (Måste dricka väldigt mycket och regelbundet också). Då tar det en vecka med gnällig bebis innan vi har jobbat upp produktionen igen. Jag kan inte heller träna något för då sinar mjölken också. Långpromenader går bra men inte styrketräning och spinning. Min son helammas och är 6 månader om en vecka, så när han börjar äta lite annat här framöver så får jag ta tag i vikten. Fettet sitter totalt fast på min kropp, trots att han ammar så mycket. 5 kilo över min normalvikt har vågen fastnat på:)



Jag har också hört jättemånga av mina väninnor som säger att deras mjölk tog slut och då tog dom till flaskan och ersättning direkt! Barnen har ju många tillväxtperioder då det är normalt att dom vill ammas ofta. Detta är ju normalt och nåt bvc borde upplysa bättre om.

Kvinnor borde bli bättre på slappna av och lita på sin kropp.



Tur det finns såna som dig iaf som tar sig tid att sprida kunskap.

2009-11-01 @ 16:33:43
Postat av: Lina

Jag tycker att det här inlägget är jättebra. Jag har tre barn, det yngsta är nu 5½ månad, jag helammar henne. Innan jag fick henne var jag helt säker på att jag aldrig skulle amma igen. Min äldre dotter helammade jag i 6 månader och avskydde det. Hon hade fel tag och slet i bröstvårtorna och jag grät varje gång hon skulle ammas för det var så hemskt, jag fick till och med en depression av att jag mådde så dåligt av att amma.

Nu med trean(som kom oplanerat)så läste jag på lite mer om amning och bestämde mig för att försöka men sluta om jag mår dåligt. De första två månaderna var en pina men sen började det släppa, och tur är väl det då hon totalt vägrar flaska och napp. Jag kan inte säga att jag gillar att amma eller tycker det är mysigt men jag har insett att det positiva överväger det negativa, så jag kommer att fortsätta amma tills hon vill sluta.

2009-11-10 @ 12:34:06
Postat av: Maria

Underbara bilder och tänkvärd text. HEL-ammar nu min 4 månaders och har sedan jag fick min 1,5 åring velat amma längre än jag gjort med de stora barnen. Har väl slutat som alla andra vid ca 6-8 månader och blivit väldigt påverkad av BVC. Men nu har jag bestämt mig för att amma längre, det svåra är inte ammningen utan att behöva förklara för både BVC-tanter och släkt varför (ska så klart inte behöva förklara, men det blir ju så när de frågar...) VAD skall jag säga? har du några bra tips så jag får TYST på sur-tanterna?

MVH Maria

2009-11-11 @ 12:48:03
Postat av: Beckah

Har inga bra tips för jag fick höra gnällandet hela tiden. Man får stänga öronen och söka stöd och förståelse hos andra istället. Jag hittade mitt stöd på nätet. Finns typ inga långtidsammare i min närhet IRL

2009-11-11 @ 12:51:07
Postat av: Sofia

Vilken jättebra text om amning!!

2009-11-11 @ 17:24:32
Postat av: Katrin

Jättebra text om amning! Verkligen!



Själv har jag ammat två barn och det har gått så himla bra, både jag och barnen har haft lätt för att amma. Jag ser verkligen fram emot att amma mitt tredje som kommer nu när som helst.



Jag har ett bra tips om man tenderar att få ont i bröstvårtorna när de börjar suga som jag gärna vill dela med mig av. Mina barn sög så fruktansvärt hårt just när de fått tag, och de högg som makrillar ska jag säga, att de första sugtagen innan utdrivningsreflexen startade kunde göra jätteont då bröstet var "torrt". Med andra barnet lärde jag mig ett knep, jag väntade ett par sekunder extra med att lägga till honom, lät honom ligga precis bredvid bröstet och hungerknorra några sekunder extra till jag kände pirret i bröstet som förekommer utdrivningsreflexen, då lade jag honom till bröstet precis lagom till mjölken börjar flöda. Men lite timing krävs, annars fick han mjölkfontän i hela ansiktet...



Mycket bra text om amning vill jag säga igen!

2009-11-29 @ 12:54:33
Postat av: maria

När jag läser detta inlägg blir jag bara än mer förbannad på ärkepuckot på BB som tillmatade min nyfödde son med ersättning. Jag gavs inte ens en chans att pumpa ur för att ge honom - han hade gulsot och var för trött och slö för att suga i sig något. Hon matade honom proppmätt så att han var slocknad i flera timmar. Sedan han ätit färdigt fick jag pumpa ur - samma mängd som hon tillmatade med ersättning fick jag fram efter tio minuters pumpande på vardera bröstet. Så jävla uselt. I övrigt fick jag jättefin information om amning och bra hjälp med amningen där, men jag tycker att det är så trist när det inte finns utarbetade rutiner för sådana situationer som jag befann mig i.



Nu är han två veckor och amningen verkar fungera bra. Han går i varje fall upp i vikt och äter med god aptit, och tar ett fint tag.

2009-12-10 @ 19:04:44
Postat av: Anna T

Åh va bra skrivet och vilka underbart mysiga bilder!

Jag heltidsammar min son som är 8 v. Amningen fungerar bra, han har gått upp jättebra i vikt redan från födseln.

Har en fundering kring ett beteende som jag inte riktigt kan klura ut vad det betyder. Kanske du eller någon av dina läsare kan hjälpa mig tolka detta.

Senaste tiden under amningen så får min son vansinnes utbrott. Ofta börjar det med att han släpper taget, slänger sig över bröstvårtan igen, släpper och gråter. Så kan det hålla på några gånger tills jag lyfter bort honom och sätter honom i sittande ställning mot mina knän och pratar lite med honom. Oftast så blir det så här en bit in i amningen, men kan även hända efter bara några minuter. Jag upplever det som att han alltid har ammat ganska kort stund. Tiden har ju ingen betydelse, då han alltid blivit mätt och uppenbarligen ökat i vikt och verkar allmänt nöjd med serveringen av maten.

När jag vid dessa tillfällen tar bort honom från bröstet så blir han genast nöjd och verkar inte behöva mer mat. Ibland har jag bytt bröst och han har då varit lika nöjd.

När han får dessa utbrott så ser det ut som att han tänker: - Jag vill inte ha mer! Okey, lite till då. Åh, det va gott! Nä, nu räcker det. Okey, lite till då. Ta bort den innan jag föräter mig!!".

Funderar så på vad det betyder. Vad vill han?

Mina tankar har kretsat runt att det sinar, att han inte behöver mer, att han inte har ro längre än så ibland....

Har lyckats fundera ut allt annat i hans kommunikation med mig, men detta fattar jag inte. Han verkar ju dock må bra, men skulle gärna vilja göra så att han slipper dessa utbrott.

2010-01-13 @ 01:12:09
Postat av: BeckaHBitcH.se - triss i gossar

svårt att veta säkert vad det beror på men eftersom han går upp bra och är nöjd (inte skriker och verkar hungrig) när du tar bort honom från bröstet så har det säkert mest med humöret att göra. Han kanske bara vill suga men inte ha någon mer mat. När du byter bröst är han kanske nöjd för att han kan suga en liten stund utan att det kommer mjölk (innan tömningsreflexen).



Det kan också vara så att han tycker att det kommer för lite och vill ha andra bröstet (men då skulle han nog inte vara nöjd) eller att det kommer för mycket (högtryck så han sväljer luft och får ont i magen).



Som sagt, finns många ideer men i vilket fall verkar du ha mat så det räcker. Fortsätt göra som du gör nu och ta bort honom så han slipper vara arg.

2010-01-13 @ 01:39:59
URL: http://beckahbitch.se
Postat av: josefine

Intressant läsning! Har två barn 6 månader och 3 år. Min äldsta ammade jag länge och allt funkade hur BRA som helst, amningen var en avstressande stund och den var harmonisk,jag kunde DÅ inte förstå hur någon bara kunde sluta amma för att det inte "fungerade" jag sa amma amma amma så löser det sig och kom med mina goda råd. MEN sen fick jag son nr 2 och jag trodde väl att jag visste allt om amning och att det bara skulle gå av farten,men med en bortrest sambo och en krävande storebror (stress) Resluterade detta i 5 mjölkstockningar , sjukhusvistelse (bb) antibiotikan och den hela tiden återkommande febern drog ner produktionen fick amningshjälp. Har pumpat efter barnet sugit om det så vart på natten för att få igång produktionen som från början var JÄTTE BRA! HAR TESTAT ALLT! Tillslut ammade jag det lilla som fanns med en otålig bebis som jag aldrig lyckades skaffa mig ett speciellt bra samspel med pga smärta och minskad produktion, sammanfattningsvis vart amning med barn nr 2 rent ut sagt ett helvete varje gång han skulle till bröstet vart jag stressad och spänd allså ingen harmonisk underbar stund som med barn nr 1. Pratade med en barnorska som sa att man blir inte proffs på att amma för att man lyckats med ett eller två, hennes nr 3 krånglade och hon kunde inte förstå, alltså är det barnet som ammar och utifrån det ger det resultatet till om det blir en god eller dålig amning sjävklart spelar livssituationen in med, allt runtomkring. Jag är jätteledsen och jAG ÖNSKAR att det hade funkat med barn nr 2 jag har kämpat tills hans 6 månaders dag och det har vart jättetufft med alla dessa stockningar men det viktigaste av allt jag gav inte upp och han växer riktigt bra,men nu har födan mer gått över i ersättning och det känns jätte sorgligt, men han vill inte längre. Hade det inte vart för att jag gett honom urpumpad mjölk i flaska(vilket jag var tvungen att göra för han hade inte förmågan att suga ur den ur det hela tiden stockade bröstet) så hade han inte blivt van vid det och kanske inte krånglat med bröstet. ville bara få fram att bara för att man slutar tidigare betyder det inte att man inte har försökt, för mig har det blvit ett dubbeljobb amma och pumpa dygnet runt och jag har gett mitt yttersta och all min ork för att få det att bli som med barn nr 1, tyvärr slutade det inte så och jag är ledsen att jag inte väntade några år till med att skaffa skaffa nr 2 så vi hade fått till amningen bättre under lugnare omständigheter men hvuvudsaken är att jag kan ge honom lite än ingeting och detär på hans villkor.... amningen kan vara underbar när den fungerar och ett helvete när det inte fungerar och tro mig jag har gjort ALLT som står i min makt och de runt omkring mig (bvc bb familj vänner) men stockningarna slutade aldrig att återkomma och dess problem de hade med sig. Det hade vart kul OM det fanns någon mer hjälp för mjölkstockningar än det som finns idag.Har precis ammat min son till sömns nu och det har inte hänt alltför ofta som med barn nr 1 Underbart och mysigt! MVH!

2010-01-17 @ 12:05:02
Postat av: Nettan

Jätte bra inlägg. Jag tror nästan det finns lika många olika erfarenheter av amning som det finns mammor. =) Jag tänkte bara berätta lite kort om min erfarenhet.

Jag hade nog inte så höga förväntningar om anmning men jag hade tänkt att jag skulle amma. Det skulle jag. Och jag är envis av mig. Det började bra. Hon tog bröstet och allt funkade tills vi kom hem från BB. Då vägrade hon bröstet helt plötsligt. Hon skrek och blev aldrig mätt. Vissa dagar satt jag och ammade konstant. Fick feber och mjöklstockning. Fick hjälp av amningsmottagningen. Funkade vissa dagar och vissa inte. Fick sår på vårtorna så att blodet sprutade och lika så tårarna. Herregud vad ont det gjorde. Jag började använda amningsnapp vilket lindrade lite. Hon började skrika vid bröstet om det inte kom tillräcklgt fort. Då började jag bära med mig pumpen varje gång. Så pumpade 5-6 gånger tills det började komma och sen dit med dottern. 5 mjölkstockningar senare och många dagar med tårar och en medicinkur så kom vändningen. Vårtorna började läka.. Det var ungefär samtidigt som BVC sa åt mig att börja stötta med ersättning. Hon gick inte upp i vikt. Hm. Men då släppte äntligen pressen från mig. Jag kunde slappna av på ett annat sätt.

Sen skulle vi försöka få bort amningsnappen. Hon fattade inte att det var bröstet. Men vid 3 månaders ålder kunde vi äntligen amma som vanligt. När jag tänker tillbaka på den här tiden är jag självklart glad att jag kämpade i 3 månader men det känns inte som om det var såå länge. Nu funkar amning helt felfritt. Underbart. =)Känns lite vemodigt att börja ge mat puré nu. =)

2010-01-22 @ 23:47:48
URL: http://www.metrobloggen.se/vi2blir3
Postat av: Malin

mycket bra inlägg!!! håller själv på att amma nu hade mycket problem med att han inte fick tag så har tagit till amningsnapp och det funkar bra. mycket trevlig blogg

2010-03-30 @ 18:48:36
Postat av: Kid

Ditt inlägg var precis vad jag behövde! :)

2010-05-04 @ 16:28:07
URL: http://motander.blogg.se/
Postat av: Anonym

Hur länge ammade du Alvin? Korten på er påminner så mkt om när ja ser på dottern när hon får "TITTI" som hon säger :D Har heller ingen som långammat i min närhet, och kan lova att jag får en del kritik ang detta! Kul att se att det finns fler iaf.

2010-05-05 @ 00:00:43
URL: http://www.livetiluckan.blogspot.com


Missa inga nya blogginlägg - prenumerera med Bloglovin!


bloglovin

Varför prenumerera? Läs ->



Läs detta innan du skriver:

Eventuella svar skriver jag här, inte i din blogg.
Försök undvika elakheter, det är så tröttsamt och onödigt.
Rena reklaminlägg/spam undanbedes.

Vill du tipsa om en tävling? Det får du gärna göra men gör det helst genom en kommentar HÄR

Tack för din kommentar :-)




Kommentera inlägget här:

Namn:
Spara uppgifter?

E-postadress: (Visas bara för Beckah)


URL/Bloggadress:


Vad har du på hjärtat?:

Trackback