Bröstmjölk gör pojkar smartare!


Bebisar som ammas presterar bättre i skolan, visar ny forskning

http://www.aftonbladet.se/wendela/article8308512.ab

Pojkar som får bröstet blir smartare. De presterar bättre i skolan än klasskamrater som blivit flaskmatade. Och effekterna sitter i till 10 års ålder – minst.

Barn som livnärs främst på bröstmjölk under sina sex första levnadsmånader klarar sig bättre i skolan. De presterar bättre i såväl matte som i läsning och stavning. Den slutsatsen drar forskare i Australien efter att ha följt 1000 barn från när deras mödrar var gravida i 18:e veckan tills de små liven hunnit fylla tio.

– Amning i sex månader var tydligt kopplat till bättre resultat för pojkar. Men hos flickor fanns ingen uppenbar effekt av amningen, skriver forskarna från University of Western Australia, Perth, i tidskriften Pediatrics.

Precis som i Sverige klarade sig de australiska flickorna i studien generellt sätt bättre än pojkarna i skolan. Men de bröstmjölksuppfödda pojkarna utgjorde undantaget från den regeln. Även när forskarna tagit hänsyn till faktorer som mammans utbildning och hushållets inkomst, gav amningen effekt. En teori är att bandet mellan mor och barn stärks vid amning vilket underlättar inlärning. En annan att hormoner i bröstmjölken hjälper till att utveckla hjärnan.

– Vår studie är ytterligare ett bevis på att amning i minst sex månader har gynnsamma effekter för barns utveckling, skriver doktor Wendy Odd i Pediatrics.

 
Alleballe ca 1,5 år gammal.


Kommentarer
Postat av: Amanda & Oscar

Det låter ju bra!! Min Oscar (23 mån) älskar sin amning och kommer inte att sluta än på länge!

2011-01-02 @ 12:48:04
URL: http://glantan.blogg.se/
Postat av: Emma

Men för alla funkar tyvärr inte amning. Eddie ammades 1-2 månader och är väldigt smart och duktig för sin ålder så tror inte det påverkar helt mycket....

2011-01-02 @ 12:50:17
URL: http://eddiesmammaemma.blogg.se/index.html
Postat av: Malin

Undra vart min son har fått sina gener i från ;)



Oammad, mamma och pappa som inte har någon högskoleutbildning och vi bor i ett getto ;)Sonen är i topp i klassen :)

2011-01-02 @ 13:32:23
URL: http://purpelangel.blogspot.com
Postat av: Martina

Kanske det inte har någon speciell effekt på oss tjejer eftersom vi redan från födseln är så ofantligt smarta?!

;-)

2011-01-02 @ 13:50:59
URL: http://ytterligare.blogspot.com
Postat av: BeckaHBitcH.se - triss i gossar

Fast Martina....ser man till vissa kommentarer så kan ju inte det heller stämma :-)

2011-01-02 @ 13:53:29
URL: http://beckahbitch.se
Postat av: Mikaela

Varken jag eller min sambo är ammad och båda har vi akademiska utbildningar (känner dessutom flera), så det där är bara BS.

2011-01-02 @ 15:24:18
Postat av: BeckaHBitcH.se - triss i gossar

mikaela; vet du? Min mamma rökte när jag låg i magen och jag lever alltså är det bullshit att rökning under graviditeten skulle öka risken för plötslig spädbarnsdöd! Jag känner flera stycken som lever fast deras mamma rökte! såååå BS!



Min pappa hade inte bälte på oss när vi åkte bil, vi fick klättra omkring bäst vi ville i bilen och det hände aldrig något! Så att det skulle vara farligt att åka bil utan bälte är BULLSHIT, så det så.

2011-01-02 @ 15:28:53
URL: http://beckahbitch.se
Postat av: Maria

Haha Beckah din sista kommentar var ju huvudet på spiken, eller nått. Gillar den.



Gud vad alla ska vara negativa och oroliga att bara för att dom inte ammade sina söner särskillt länge så skulle deras barn bli osmarta.. skit det bara lyser osäkerhet i deras kommentarer -jag ammade bara si å så många månader och mitt barn är jätte smart!!!



Jag hoppas min amning till mina barn räcker för att dom ska hänga med och trivas i skolan och få bra betyg. Vill amma länge för tuttmjölk är det bästa som finns!



=)

2011-01-02 @ 20:18:46
URL: http://malabuz.blogg.se/
Postat av: Jennie edinge

Hehe..då behöver jag inte oroa mig över att dante alls e sugen på att sluta ammas, riktig tuttegris, och jag som skulle sluta vid 13månadet.. Plus att mina nerver varit på hemslöjd över att Theodor fick syskon tätt( 20 månade) för enl någon forskning blev de helt fuckt up av det..pustar ut över att jag får smarta barn.. Theodor var också riktig tuttegris:-)).. Tycker mer att vi föräldrar( mammor) är smarta som ger barnen tutte länge:-)).. Så hurra för mig!!!

2011-01-03 @ 12:11:37
Postat av: My

Vad tror du själv?? Bra forskning, men för vissa gör det ont att läsa. Om jag hade fortsatt amma min minsta dotter nu snart fem månader, så hade hon dött, jag höll på att svälta henne, BARA för man prompt ska amma. Fick sluta när hon var nio dagar hade då nästan gått ner ett kg i vikt sedan födseln. Och hon hade fortf inte kommit upp i sin födelsevikt när hon var tre veckor. Så för mig är ersättning det absolut bästa jag kan tänka mig! Kommer inte ens försöka amma mitt fjärde barn, om jag får ett. Trevlig blogg btw! Mvh My mamma till tre små knoddar.

2011-01-06 @ 14:29:27
URL: http://myboman.blogg.se/


Missa inga nya blogginlägg - prenumerera med Bloglovin!


bloglovin

Varför prenumerera? Läs ->



Läs detta innan du skriver:

Eventuella svar skriver jag här, inte i din blogg.
Försök undvika elakheter, det är så tröttsamt och onödigt.
Rena reklaminlägg/spam undanbedes.

Vill du tipsa om en tävling? Det får du gärna göra men gör det helst genom en kommentar HÄR

Tack för din kommentar :-)




Kommentera inlägget här:

Namn:
Spara uppgifter?

E-postadress: (Visas bara för Beckah)


URL/Bloggadress:


Vad har du på hjärtat?:

Trackback