Alvins hjärnskakning - hela historien

Det hela började med att dagis ringde igår medan jag satt och matade Elmer. Klockan var väl runt 13 ca och han åt alltså lunch.

De sa att Alvin spytt och alltså hade magsjuka eftersom det gått magsjuka. Han hade bara spytt en gång och var precis på gång att byta kläder.

Jag skyndade så gott jag kunde med tanke på Elmer. Han var väl inte jätteintresserad av maten ändå så jag avbröt lunchen, tvättade av honom och klädde oss för att gå till dagis.

När vi kom till dagis stod Alvin och kräktes inne på toaletten med sällskap av en av sina fröknar. Hon berättade att det var andra gången han spydde och la till att efter vårt samtal hade hon kommit på att Alvin ju trillat utomhus ett par timmar tidigare. Hon hade inte själv sett fallet och ingen annan heller men en annan dagisfröken hade fått fatt i honom störtgråtandes, jätteledsen och så hade han ett märke på huvudet. Ett rött märke över örat och området precis bakom.

Ja sa då att det var lite väl stort sammanträffande för att det inte skulle höra ihop så jag sa till Alvin att vi skulle gå hem och hämta vagnen och gå ner till dokton. Jag tänkte att jag kunde gå till vårdcentralen/jourcentralen alltså och tänkte att jag skulle ringa sjukvårdsrådgivningen först och främst när vi kom hem.

Alvin orkade knappt gå och fick hålla min ena hand med båda sina händer för att han var så yr men hem kom vi iallafall och direkt vi kom innanför dörren så kastade han sig på toaletten och spydde. Jag satte ner Elmer på golvet och hjälpte Alvin av med overallen halvvägs och sen ringde jag sjukvårdsrådgivningen.

Sköterskan i telefon tyckte det var en god idé att gå ner till jourcentralen men under samtalets gång la sig Alvin på golvet och bara "försvann", svarade inte när jag pratade med honom, fast han reagerade iallafall lite smått. Sköterskan beordrade mig såklart att lägga på och ringa 112 istället för säkerhets skull "så är det på deras ansvar". Jag blev helt kall, livrädd och skakis, ringde 112 och berättade vad som hänt lite halvhysteriskt gråtande.

Men så vaknade Alvin till lite, satte sig upp för att spy i toaletten igen så jag kunde samla mig och slappnade av lite. Jag blev kopplad vidare till en sjukvårdare som pratade med mig en stund och tog alla uppgifter igen och sa att jag skulle ringa upp om läget förändrades annars var en ambulans på väg "när det blir en ledig" dvs lite lägre prio.

Alvin la sig ner på golvet och jag försökte trösta Elmer som inte alls trivdes att bli lämnad på hallgolvet och så rafsade jag ihop lite packning och berättade för Alvin att en ambulans var på väg. Han svarade då för första gången och sa att han ville åka ambulans och strax därefter kom ambulansen - väldigt snabbt ändå.

Sjukvårdarna gick in i badrummet och försökte få kontakt med Alvin som inte var så samarbetsvillig utan ville bara lägga sig ner på golvet igen. Efter en stund fick vi förflytta oss ut till ambulansen och det var spännande tyckte Alvin även om han fortfarande var väldigt slö och trött.

På väg mot Borås fick jag ringa runt och försöka få tag på Mathias och syrran som skulle vara barnvakt för vi skulle ha varit iväg på ett möte och ringa den vi skulle till på möte. Mathias mobil var avstängd, han jobbar med sin pappa men jag har inte hans nummer utan fick ringa hans mamma så hon kunde ringa hans pappa som kunde meddela honom.

Men nej, det var upptaget och upptaget. Fick inte tag i någon! Ringde syrran iallafall och berättade och sedan tog jag kort med mobilen på Alvin. Det kändes lite udda i det läget men jag visste att han skulle vilja ha de bilderna sen så jag tog även en bild på Ambulansen när vi var på väg in i den och sedan en hel massa bilder inne på sjukhuset. Idag när vi kom hem så visade jag Alvin bilderna i mobilen och det var ju succé förstås! "Meera mamma" sa prinsen och ville se mer av sitt äventyr men jag hade ju inga fler bilder :-) då kom tårarna :-( men jag är väldigt glad över de mobilbilder som finns iallafall.

Grejen var att när jag var på väg till dagis för att hämta Alvin så tog jag kort på mig och Elmer för att skicka som mms till bloggen och skriva typ Jaha, nu kom straffet för att jag var så glad i måndags - vi ska hämta en magsjuk Alvin på dagis". Men av någon anledning tog jag bara bilden men orkade aldrig mms:a.

Men det gjorde jag där i ambulansen istället efter att jag tagit bilden på Alvin och låg och väntade på samtal så skickade jag mms. Jag fick en del otrevliga kommentarer på detta som inte är godkända och inget jag egentligen bryr mig om men det lät på några som något helt annat än det var så därför tycker jag ändå att en förklaring känns rätt.

Sen ringde telefonen ÄNTLIGEN! Barnens farmor var klar i telefon och ringde upp så jag kunde få förklara vad som hänt och att hon skulle ringa vidare så att informationen kom fram till Mathias. Typ 2 minuter senare ringde Mathias upp på lånad mobil, SKÖNT att få kontakt och få berätta!

Alvin började då bli väldigt trött och ville somna så jag och ambulanssjukvårdaren satt och försökte prata med honom resten av vägen. Läget var dock lugnt hela tiden, han reagerade, svarade ibland, hade normala pupiller, syresättning på 98% och puls på 115. Däremot var han väldigt blek och kall. Han kräktes även ett par gånger under färden.

När vi kom fram bars Alvin in i ett akutrum och undersöktes och läkaren bedömde att läget var lugnt men att han skulle läggas in på observation istället för att skiktröntga huvudet för att undvika strålning i onödan. Vi hamnade i ett rum i väntan på inskrivningen och i rummet så ville Alvin spy igen och var in på toaletten två gånger.

Vi fick ganska snabbt åka upp på Barn- och Ungdomsavdelningen - BUA. Väl där så slocknade Alvin och sov ett bra tag men blev kollad då och då. Resten av dagen så fick han bara ett par munnar vatten men han spydde desto mer. Väldigt trött och slö. Elmer var desto piggare och tyckte det var urtrist. Ja, jag var väl inte jätteroad heller och ingen TV eftersom Alvin måste hållas fri från en massa ljud och bildintryck för att vila hjärnan.

Mathias kom förbi en stund på kvällen och lyckades pricka in när kirurgen kom och kikade på Alvin och kollade igenom kroppen och så där så det inte var några konstigheter. Han sa att det fortfarande kan vara så att han har magsjuka också eftersom han inte vill sluta spy. Han berättade att han träffat på en del sådana patienter som kommit in med hjärnskakning och bara fortsatt vara dåliga så det visat sig vara magsjuka. 

Sen skulle Mathias åka hem och la sig barnen för natten vid 19-tiden. Eller ja... meningen var det men Elmer vaknade igen en timme senare och var klarpigg. KUL! Fick sitta med en sprallig Elmer i knät i ett mörkt rum men då satt jag på TVn eftersom Alvin ändå sov. Så jag och Elmer tittade på TV tills han somnade vid ca 22-tiden. Jag kunde däremot inte sova. Jag ville ju ha kom på Alvin och dessutom så vågade jag inte riktigt sova för att jag var rätt att Elmer skulle vakna tyst, resa sig upp och trilla ur sängen! Hemma har ju våran säng inga sängben just av den här anledningen men nu låg han med mig i en sjukhussäng och han reser sig mot ALLT numera.

Jag fortsatte att kolla TV men vid 01-tiden var jag så trött att jag bara måste sova. Men jaha? Då vaknar först Elmer och är lika pigg igen! Sen vaknar Alvin och ska spy. Alvin somnade om igen direkt men Elmer fick jag ligga med i mörkret och försöka få honom att förstå att det var natt med amning, vyssjning och sång. Tillslut somnade han strax efter 02 och jag med.

4 timmar senare vaknar Elmer och rummet är helt ljust :-/ bara att kliva upp och så vaknade Alvin. Äntligen lite piggare! Han var uppe på benen och tjatade om frukost trots att han kräktes det lilla vatten han testade.

07:30 kom frukosten och han vräkte i sig! En stund efter vi ätit la vi oss alla tre och sov en sväng till, jag var dödstrött och att vara instängd i ett rum med en gnällig och uttråkad bebis och en gnällig kräkig 2,5-åring är ingen höjdare. Elmer hade dagen till ära dessutom vaknat med en snorig förkylning.

Vi hann bara sova en stund innan Alvin vaklnade och ville spy upp frukosten. In på toa alltså och sen sova vidare tills  vi blev väckta av ronden som kom och förklarade att stora studier gjorts och man kan antingen göra en röntgen eller ha en natts observation och detta är ungefär likvärdigt men i något enstaka fall har det hänt att barnet då någon dag senare blir dåligt igen, man märker personlighetsförändringar och kanske kräkningarna kommer tillbaka så man ska ha koll hemma och ha en lugn miljö med mycket vila.

I övrigt fanns inte så mycket mer att göra så vi kunde få åka hem.

Efter lunch kom barnens farmor och hämtade oss och så åkte vi hem. DÅ blev jag plötsligt totalt slut bara! Så förbannat obeskrivligt trött både fysiskt och psykiskt. Har inte orkat lyfta ett finger mer än nödvändigt utan har mestadels legat i sängen med Elmer och Alvin eftersom Alvin fortfarande är mycket slö och trött och mest bara sover och vill ligga i famnen och kramas.

Nu är jag vaken med Elmer som är gnällig och täppt och jobbigt förkyld så han är irriterad. Ska försöka lägga mig igen nu strax och se om han vill sova.

Direkt vi kom hem idag så gick jag bort till dagis och ville ha en kopia på "skaderapporten" som de är skyldiga att skriva när något händer. De hade inte skrivit någon. De lovade att fixa på måndag. Jag vet inte men jag har för mig att den måste skrivas direkt, samma dag.

Många har skrivit kommentarer om dagis och jag bara säga min syn på saken. Först och främst vill jag påpeka att jag inte ser något fel i att själva olyckan inträffade. Det är sånt som  händer. Att ingen såg detta tycker jag är märkligt, men mest oturligt, just den här dagisgården har många kullar och backar och går halvt om halvt runt huset så det krävs många personer för att täcka upp hela gården och inte kunna missa något. Så visst, det kan väl vara oturligt bara som sagt.

Men! När ett barn blir slött och lägger sig under bordet och halvsover och sen springer och vill spy bara ett par timmar efter ett fall ska första tanken vara - STOPP! Här är något galet, hjärnskakning! INTE magsjuka. Spelar ingen roll om så hela avdelningen ligger i magsjuka så MÅSTE säkerhetstänket ligga högst! Den tanken slog dem inte på hela tiden från han började bli slö, när han spydde, när de letade mitt nummer och när de ringde upp mig och berättade om hur han varit och att han kräkts. Inte på hela den här tiden kom man att tänka på hjärnskakning trots att han hade ett stort fult rött märke som vittnade om olyckan.

Efter vi lagt på och innan jag kom dit lyckades de äntligen komma att tänka på olyckan och kunde koppla ihop det hela. Anmärkningsvärt. Anmärkningsvärt att de inte skrev ner händelsen på eftermiddagen efter att vi gått trots att de visste att det antagligen varit ett allvarligt fall med hjärnskakning som följd.

Hur jag går vidare vet jag inte än. Jag vill prata med den person som hittade Alvin först. Jag vill höra vad som hände och hur. Även om personalen inte ser allt så finns det barn överallt. Många 4-5-åringar som utan problem registrerar händelser och kan berätta.

Om det hände för att personalen stod och tjôtade med varandra istället för att passa barnen så kommer jag aldrig få veta det men berörd personal får leva med det på sitt samvete istället och kanske ändra sitt beteende i så fall. OM det var så. Jag vet som sagt inte.

Kommentarer
Postat av: Linda

sitter här och grinar, gravidkänslig som man är. Vad skönt att allt ändå får en bra vändning... Men förstår dig i tankarna om förskolan och säkerheten... Självklart borde väl personalen alla fall reagerat på såret i huvudet och att han var så ledsen, bara det är väl en anledning att höra av sig till föräldern... suck för oansvarlig personal säger jag bara! självklart kan man inte se allt, men alla kan väl för fan se något!!!! kramar till er.

2010-03-27 @ 07:41:44
URL: http://www.lindisen81.blogspot.com
Postat av: Lena

Hej! Vad skönt att det verkar ha gått åt rätt håll! Jag som ensamstående till två småbarn får en fundering som du får svara på om du vill eller hoppa över. jag har inte läst hela din blogg och du har kanske berättat om det tidigare. Men: är Mathias pappa till båda dina småttingar? Bor ni inte ihop? Hur kom det sig att du var ensam på sjukhuset med båda de små och han åkte hem? Det lät urjobbigt att vara kvar med bebis och inte kunna sova ordentligt, det borde väl även personalen tänkt på och hjälpt dig med barnsäng eller annat? Du ska förstås bara svara om du vill, jag är mest nyfiken och har ju inte med detta att göra egentligen...ha en bra helg nu!

2010-03-27 @ 08:36:36
Postat av: jannike

Ursh så hemskt! Blir lite skakad när jag läser de och tänker på hur de kunde ha gått om du inte vart så uppmärksam!

Skönt att de verkar som om allt gått bra!

Styrkekramar till er allihopa!

2010-03-27 @ 08:46:16
URL: http://jannikejarlbrink.blogg.se/
Postat av: Sofie

TIllbuds och skaderapporter behöver inte skrivas samma dag med ska rapporteras skyndsamt. Dvs inom några få dagar. Detta är vad som gäller för skolan i alla fall och reglerna borde ju vara samma för förskolan.



Hoppas du får lite rätsida på vad som hände och att de är mer uppmärksamma i fortsättningen.

2010-03-27 @ 08:56:23
URL: http://sofiesundqvist.blogg.se/
Postat av: BeckaHBitcH.se - triss i gossar

Lena;



Ja Mathias är pappa till båda barnen, Vi hade väl förvisso kunnat bytas av så jag åkt hem med Elmer och Mathias stannat och sovit med Alvin men då hade han fått avstå jobbet dagen efter till skillnad från mig som ändå är hemma och sen framförallt så hade jag inte velat åka hem eftersom jag vägrar köra bil ;-)

2010-03-27 @ 08:57:39
URL: http://beckahbitch.se
Postat av: Anonym

Nemen gud stackars liten.. :( obehagligt.. Skönt att det inte blev nått allvarligare! Du verkar vara en hängiven mamma, men vart tog deras pappa vägen? När man har två barn tillsammans, (för det är hans båda två va?) varför kunde inte han hjälpa till? tagit hand om varsitt barn? det hade ju varit betydligt skönare! Inte minst för dig!? Och den stora killen kunde få Hela den ena förälderns uppmärksamhet,(kan man ju behöva när man mår så dåligt!)

2010-03-27 @ 09:07:22
Postat av: Maria Iturra

Usch fy vad hemsk stackars liten! Hoppas han kryar på sig snart från detta!



Massor av kramar!

2010-03-27 @ 09:40:48
URL: http://loveliveandlaugh.blogg.se/
Postat av: Anonym

Styrkeklemmer og kramar om dere <3<3<3 Håper Alvin er bedre idag.

Hvilken pers for deg, fine mamma. Jeg forstår du er trett, fysisk og psykisk. Håper du og dine får en lugn helg.

2010-03-27 @ 10:31:13
Postat av: Lena

tack för svar, tur att du inte tog illa upp:)...jag har funderat på det flera gånger att han verkar vara nån annanstans för det mesta och "gå hem" osv, men som sagt, det har ju inte jag med att göra utan du svarar och skriver det du tycker att du vill såklart.



Du som har barnen på dagarna har ju också mycket att göra, min upplevelse är att det absolut inte är lättare att ta hadn om två småbarn efter en sömnlös natt än att gå till ett jobb (beroende på jobb förstås)...ett alternativ hade ju varit att ni varit kvar båda två och att personalen givit er en barnsäng så du kunde sova utan rädslan för att lillen skulle trilla i golvet....hoppas du inte har det så ensamt som det låter ibland (man berättar ju självkalrt inte alla detaljer om sitt privatliv så ni har det kanske annorlunda än det verkar). Sköt om er!

2010-03-27 @ 12:38:58
Postat av: Marica ☆ Mizca ☆ Rödebäck

Jag är glad över att det är bättre med Alvin, att han är på bättringsvägen och faktiskt bad om frukost själv!! =)



Nu när du berättat om hela händelsen ser jag lite annorlunda på det. När jag läste ditt första inlägg förstod jag som så att han börjat kräka långt efter och sen inget mer, förutom att fröknarna då ringde dig o meddelande. Men om han lade sig under bordet och är slö borde ju man faktiskt tänka annorlunda om man vet att han ramlat tidigare.

Jag vet ju hur sprallig och glad Alvin är annars så det borde dom reagerat på. Bra att du orkade berätta händelseförloppet så blir det inga missuppfattningar :)



Ber om ursäkt för mina inlägg ;)

2010-03-27 @ 13:02:19
URL: http://rodeback.blogg.se/
Postat av: Liah

Vilken pärs. Känner du dig lugn angående hjärnskakningen - trots att skiktröntgen inte gjordes?



Det verkar som en stor och svåröverskådlig dagisgård. Kanske behöve det flera vuxna ute där?



2010-03-27 @ 13:36:16
Postat av: BeckaHBitcH.se - triss i gossar

Lena; Ja han har ett eget boende men är hos oss mycket. Nej jag tycker inte heller att det är lättare att vara hemma med barn än jobba, tvärt om skulle jag påstå :-P



Marica; Inget att be om ursäkt för, det du skrev var ju också rätt, alltså att det är svårt att se ALLT osv och som sagt så går det ju magsjuka. Jag funderar på om han inte har haft det också iallafall, för jag mår inte helt hundra nu och Elmer är halvdålig också med lös mage.



Liah; Hade du frågat igår så nej, då var jag inte lugn men idag är jag lugn för nu är han så gott som den vanliga Alvin igen men jag och Elmer mår inte så bra så om Alvin haft magsjuka också uppå sin hjärnskakning så är det därför han blev så jättedålig och spydde så länge. Han mår illa idag med men har inte spytt.

2010-03-27 @ 14:51:55
URL: http://beckahbitch.se
Postat av: Cilla91

Varför tog inte Mattias med sig elmer hem på kvällen? kunde ju gett han gröt och så och kommit tillbaka med han på morgonen så du kunde ammat? så hade du ju kunnat ägna dig åt alvin när han va så dålig. å fått sova lite själv..



skönt att han mår bättre iallafall!

2010-03-27 @ 16:03:51
Postat av: Tant Ulrika

"Tur i oturen" att allt gick bra till slut!!



Kram



Ps! Om du vill, får tid över..jag har precis startat en ny tävling, tipsar dig som brukar tävla hos mig :) Ds

2010-03-27 @ 18:16:51
URL: http://uj76.blogspot.com
Postat av: Ewa

Vad skönt att han mår bättre, krama om honom från oss

2010-03-27 @ 19:05:14
URL: http://mammatill8.bloggplatsen.se
Postat av: Amaranth

Vad skönt att Alvin mår bättre idag, men det måste ju ha varit en sjujäkla smäll han fick, eftersom han blev yr, slö och "försvann" för dig ett tag. Så otäckt, stackarn! Hoppas ni slipper bli magsjuka där hemma, efter en så här pärs behöver ni lite lugn och ro.

2010-03-27 @ 19:21:51
Postat av: Geshiia - mamma till två pojkar

Skriver här med ifal att du missade det inne hos mig. Jo du kommenterade angånde gästbloggningen inne hos mig och jag ville bara tala om att du får jättegärna gästblogga hos mig om du vill. :)



2010-03-27 @ 19:50:41
URL: http://geshiia.blogg.se/
Postat av: Liah

Olyckor händer. Jag blev lite bekymrad när man inte gjorde skiktrötgen - men du som mamma brukar ha koll. Så att om man avstod, fanns det skäl. - Hur eländigt det än var på sjukhuset, var det bra att han togs in för observation.

Du har säkert koll även nu.



Man skall alltid ta det säkra före det osäkra, vilket du ju gjorde. En eloge till dig för det!

2010-03-27 @ 20:55:30
Postat av: Elinor-nossposs

När min son fick hjärnskakning då han var ca två år, så spydde han i flera dagar efter... fast på dagen va de lugnt och sen spydde han massa på natten.. men de sa att de kunde vara alla intryck från dagen m.m. som sedan visade sig på natten.... inte de lättaste att hålla en tvååring stilla och lugn...

2010-03-28 @ 08:33:55


Missa inga nya blogginlägg - prenumerera med Bloglovin!


bloglovin

Varför prenumerera? Läs ->



Läs detta innan du skriver:

Eventuella svar skriver jag här, inte i din blogg.
Försök undvika elakheter, det är så tröttsamt och onödigt.
Rena reklaminlägg/spam undanbedes.

Vill du tipsa om en tävling? Det får du gärna göra men gör det helst genom en kommentar HÄR

Tack för din kommentar :-)




Kommentera inlägget här:

Namn:
Spara uppgifter?

E-postadress: (Visas bara för Beckah)


URL/Bloggadress:


Vad har du på hjärtat?:

Trackback