Bebissugen...

Tänk så himla lätt man glömmer ändå. Antagligen finns det en mening med det, just för att man ska våga göra om samma sak senare. Men lite märkligt är det ändå för inte glömmer man på samma sätt när det gäller andra saker inte.

Jag pratar såklart om graviditet, förlossning och första tiden med en nyfödd.

Jag hade en helvetisk graviditet med Alvin, ni som hängde här i bloggen nu i augusti, i slutet av hoppsangraviditeten, till er kan jag berätta att jag kände mig sån - fast hela graviditeten i princip. när jag väntade Alleballen. Allra sista tiden var jag  redo att dö typ och blev till slut igångsatt dagen före beräknat.

Efteråt kunde jag inte alls komma ihåg varför jag gnällde så himla mycket? Varför jag tvingade till mig en igångsättning? Jag ångrade mig djupt och sörjde att jag gått miste om kanske 2 veckor med mysig gravidmage. Jag ångrade att jag gick miste om en riktig förlossning (när det satte igång på riktigt tog det 2 timmar) och det tog väldigt väldigt lång tid för mig att bearbeta den här sorgen.

Jag hade i efterhand ingen som helst förståelse för mitt beslut, mina känslor och mitt agerande där i slutet av graviditeten. Jag hade glömt. Jag mindes ATT det var jobbigt, men inte hur det kändes.

Samma sak är det med förlossningar. När man ligger/sitter/står där mitt i sitt förlossningsarbete och det gör som allra ondast, då gör det så fruktansvärt sjukt jävla ont att man inte kan föreställa sig det. Det VET jag som fött barn, det är fakta, men ändå kan jag absolut inte få fram en ordentlig bild av det. Det är enbart när jag ligger där igen och föder barn som minnena poppar upp "just det - så HÄR ont gör det att föda barn, nu minns jag".

Man glömmer - för att våga skaffa fler barn. Annars hade det inte blivit många människor på jorden kan jag tro.

Graviditeten med Elmer var plättlätt i jämförelse med graviditeten med Alvin. Tiden FLÖG fram, jag hann absolut inte med. Va? REDAN i vecka 30? och sådant kunde jag tänka och skriva. Tills plötsligt en dag då det vände, blev skitjobbigt direkt - bara så där! Det blev jobbigare och jobbigare för varje dag, i rask takt. Som att trilla ut över ett stup.

Jag påmindes då äntligen om hur jag mått när jag väntade Alvin och det var nyttigt för då kunde jag äntligen acceptera och förstå varför jag valde att tjata mig till igångsättningen. Det blev till slut så att jag till och med krävde en igångsättning igen! Det hade jag verkligen inte kunnat tro med tanke på hur jag sörjt gången innan.

Men jag mådde så in i helvete dåligt. Men nu ...kan jag inte alls minnas? Jag kommer på mig själv med att tänka hur löjligt det var att jag inte bara kunde ta EN dag i taget och låta dagarna gå - herregud, sååå farligt var det väl inte. Nog hade jag väl kunnat stå ut minst en vecka till.

Men nu vet jag, fakta att JO SÅ FARLIGT VAR DET, även om jag inte kan förmå mig att minnas exakt hur det kändes.

Sen kom jag hem med en bebis och var plötsligt trebarnsmamma, vilken chock det blev! Herregud vilken pärs! Första veckorna känns som ett stort svart hål ungefär. Jag måste gå bak i bloggen och läsa för att över huvudtaget minnas. Jag hade JÄTTESTORA problem med att "landa", jag mådde extremt dåligt psykiskt och var nära att knäckas flera gånger. Jag orkade inte med något alls och flera gånger fick vi lämna bort Alvin bara för att jag skulle kunna andas över huvudtaget och bearbeta förlossningen, att ha fått ett till barn och att barnet dessutom var sjukt.

Jag ryser när jag tänker tillbaka på den tiden och ändå handlade det om en mycket, mycket kort period, och jag minns i efterhand inte ens vad som var så jobbigt eller varför.

Idag kan jag absolut sakna gravidmagen, alla mysiga delar av en graviditet. Jag skulle mer än gärna föda barn igen, det absolut häftigaste och mest underbara man kan uppleva. Fler barn låter också både mysigt och lockande. Fast fler ska vi inte ha, inte på många år iallafall. Jag ska gå skolan och dessutom tycker Mathias att vi är klara helt, att det räcker nu - för alltid  ;-) jaja vi får väl se inom 10 år om vi var klara efter Elmer eller inte.

Men visst är det väl ganska häftigt ändå, att man kan fungera så här? Nog måste det väl ändå vara meningen? För att garantera att människan fortsätter yngla av sig.

Om man är en sån som lider av bebissug, går det någonsin över? Jag har varit bebissugen sen jag var ...12! Visst går det upp och ner i perioder men ändå, det hjälper inte ens att få en bebis. Tvärt om, skulle jag påstå. Nej, jag behöver ingen amatörpsykolog som kommenterar att bebissuget i så fall måste vara något annat, att det finns något annat bakomliggande problem blablabla. Jag har fantiserat om min framtida familj med mängder av ungar typ sålänge jag kan minnas.

Jag brukade sitta och rita mina framtida barn och ge dem namn. Jag har nog gjort hundratals teckningar och namnlistor. Det var alltid många barn. Oftast fem, ibland fler.  Än idag fortsätter jag att fantisera om namn till framtida barn. VILKA BARN? vi ska ju inte ha fler? ...men i mitt huvud bor Hjalmar ...och Svante ...och Kerstin ...och Ada ...och Valter ...och Björn ...och och och

Att jag fick barn redan när jag var 15 år bör inte ha kommit som någon speciellt stor chock för omvärlden, då hade jag ju redan varit bebissugen i flera år. SJÄLVKLART ville jag inte göra abort. Barn ska inte ha barn säger många. Varför? Jag kan tänka mig två skäl till varför det är en dålig idé. Ett skäl är att man går miste om en massa och får bli vuxen direkt och det andra skälet är att det finns en risk att bebisen får en omogen och dålig mamma som kanske inte fullt ut klarar att sätta barnets behov främst osv.

Men, om man är en kanonbra mamma då? Om man inte alls är omogen och kass? Om man är minst lika bra som man hade varit 10 år senare? Då försvinner den ena anledningen.

Och om man därtill inte alls är intresserad av att göra en massa barnfria grejer utan bara drömmer om att ha en massa barn, då kan man ju omöjligen gå miste om något. Eller?

Ja, nu svamlar jag, det blir lite långt och luddigt :-P man kunde nästan tro att jag supit till så här mitt i natten. Det har jag inte hahaha men jag saknar att vara gravid och jag längtar efter en hög med bebisar. Blir rädd för mig själv (fast inte lika rädd som Mathias skulle bli om jag pratade med honom om saken ist för att skriva av mig hahaha) :-)

Nej nu ska jag sova. Här blir inga barn gjorda, det finns varken tid, plats, ork, möjlighet eller ekonomi. Men ÄNDÅ!

Kommentarer
Postat av: donna

det här inlägget måste varit superskönt och skriva!! Luddigt eller flummigt - love it anyway!

2009-12-12 @ 06:31:15
Postat av: Fröken glas

Det där känner jag igen mig i!

Jag hade en jättejobbig graviditet och i slutet önskade jag bara att den skulle vara över..

Förlossningen gick bra, men precis som du hade jag liksom glömt bort hur ont det gjorde.

Ett tag efteråt tänkte jag att jag aldrig mer skulle föda barn, aldrig någonsin!

Nu minns jag knappt det och tänker jaja, det var nog inte så farligt?

Jag har iofs bara två barn men det blev kaotiskt ändå, hann ingenting! Dottern ville amma heeela tiden och jag lät henne göra det förstås, men jag hann inget annat. Inte laga mat, inte duscha..inte sova..ingenting..

Var sååå slut, tänkte att jag orkar nästan inte med detta och det kändes som att sonen hela tiden blev försummad. Men det vände efter en månad och nu minns jag knappt det heller..

Såg en nyfödd bebis igår och jag tänkte bara Åhh så söööt!

Min dotter är bara 6 månader och jag tänker redan på en till..

Visst är det lustigt hur man glömmer? :)

2009-12-12 @ 10:04:06
URL: http://frokenglastankar.blogg.se/
Postat av: Anonym

Superfint innlegg. Ååh, du skriver så herlig, me like ;)

2009-12-12 @ 11:11:42
Postat av: ida

Det är ju mitt i natten som de "djupa funderingarna" kommer.... de man oftast inte bloggar om eftersom man oftast ligger i sängen just då!

2009-12-12 @ 11:32:47
URL: http://1vuxen2barn.wordpress.com
Postat av: Jphanna

Jag vet ett tredje skäl till varför det kan vara vettigt att vänta med barn - ekonomin. Visst, kommer jag att få höra nu, visst man kan klara sig på soc osv, men det kan ju inte kännas tipptopp att inte kunna försörja sig själv. Sååååå otroligt mycket pengar får man väl inte i socbidrag? SEn är det ju såhär ockås, om ALLA skulle skaffa barn vid 15 och leva på försörjningsbidrag, vem ska då stå för bidragspengarna? Vilka ska jobba?

2009-12-12 @ 12:26:28
Postat av: Åsa

nosade på en liten 2 veckors igår ojojojojo

men minstingen får vara vår sista (och fjärde).

Men det känns ledsamt läste i Vi föräldrar

om Last baby blues ,Skulle gärna skaffa minst två till men jag är 42 har fyra friska barn och ska börja plugga till sjuksköterska och sen till barnmorska, visst är jag nöjd ,men suget finns efter att genomgå en graviditet till,en förlossning till bara för att det är så häftigt!

(min första förlossning tog 36 timmar, då lovade jag att ALDRIG mer bli gravid eller föda barn)

Det blev tre till

TUR ATT MAN GLÖMMER..... Äsch det va inte så farligt ;-)

http://www.alltombarn.se/bebis/last-baby-blues-1.23274/psykologen-om-last-baby-blues-1.23242

2009-12-12 @ 12:54:35
Postat av: Trollis

Jag tror inte bebis suget och längtan efter graviditet och sen bebis någon gång går över. Iaf inte för mig. Och jag får värsta ångesten och paniken när jag tänker på att jag aldrig mer får uppleva det. Kan börja stört gråta bara vid blotta tanken.

Och inte tror jag på att födas på ny heller, så det är helt enkelt kört. Vrååål.

2009-12-12 @ 14:53:13
URL: http://www.thinki.se
Postat av: madde

Känner så väl igen mig, har också 3 (fått alla inom loppet av 2,5 år) och känner mig stundtals bebissugen igen:D Vågar jag verkligen inte säga till min manhaha. Nog för att han också vill ha en till men han vill nog vänta mycket längre än mig.

2009-12-12 @ 20:07:47
Postat av: Anonym

Känner igen mig så bra i det du skriver. Har 3 barn och skulle gärna föda flera... Men orkar inte med att vara gravid fler gånger! Jag hade graviditetsklåda med 3:an, jävlar vad jobbigt det var. Halsbränna, illamående kan man ju stå ut med men inte klådan och inte karpaltunnelsyndrom osså ett ganska rejält dåligt järnvärde som gjorde mig makalöst trött.

2009-12-13 @ 00:01:09


Missa inga nya blogginlägg - prenumerera med Bloglovin!


bloglovin

Varför prenumerera? Läs ->



Läs detta innan du skriver:

Eventuella svar skriver jag här, inte i din blogg.
Försök undvika elakheter, det är så tröttsamt och onödigt.
Rena reklaminlägg/spam undanbedes.

Vill du tipsa om en tävling? Det får du gärna göra men gör det helst genom en kommentar HÄR

Tack för din kommentar :-)




Kommentera inlägget här:

Namn:
Spara uppgifter?

E-postadress: (Visas bara för Beckah)


URL/Bloggadress:


Vad har du på hjärtat?:

Trackback