DÄRFÖR går det inte jämföra Elmers hud och utslag med vanliga barn....

Igår kväll fick jag något att jämföra med! Alvin fick en av sina röda torrfläckar. Jätteful är den och ser väldigt lik ut Elmers fläck och även den röda fläcken Elmer hade i ansiktet för ca 3 veckor sen eller något sådant. Det var bra för nu kan jag ju säga att det inte är samma sak iallafall. På bild skulle det nog vara väldigt likt men det är inte likt när man tar på den.

Ja, precis, Elmer hade ju en fläck i ansiktet, kommer ni i håg? Han åt några godisar, fick en röd fläck som var mjuk och slät som sedan förvandlades till en typisk röd torrfläck. Nu tror jag inte alls det längre. Jag tror den var samma som det röda strecket i rumpan han har nu. Dvs LCH.

Nu kommer vi till en del av LCH som jag INTE är bra på men jag ska försöka mig på det iallafall, med reservation för ev. knasigheter ;-)

De Langerhanska cellerna är en sorts vita blodkroppar, dendritiska celler, finns i huden och tillhör immunsystemet som först träffar på allt konstigt som bakterier, virus och allergener. Alla dessa saker som hotar kroppen ska ju immunförsvaret ta hand om och attackera men när man har LCH så beter sig de Langerhanska cellerna helt fel. De aktiveras och en överproduktion sätts igång och så bildas massor av Langerhanska celler som är omogna och korkade och vet inte vad de ska göra så de klumpar ihop sig och attackerar kroppen istället. Det här är anledningen till att så många som har LCH har det i huden.

Alla de här grejerna som bakterier, virus och allergener bör ju alltså rimligtvis kunna trigga igång ett återfall hos en person som bär på den felaktiga kodningen som gör att de Langerhanska cellerna kan reagera så här. Den felaktiga kodningen skriver jag men här la jag bara in något. Det är ju inte fastställt vad som orsakar LCH men individen bär ju på något slags fel, något som talar om för kroppen att överproducera korkade Langerhanska celler.

Jahapp... sen har vi hans andra sjukdom, Mastocytos. Orsakad av Mastceller som också sitter i huden, som också tillhör immunsystemet och som också är de som först träffar på konstigheter som hotar kroppen, tex allergener. Mastcellerna hos någon med Mastocytos är också korkade och gör ungefär samma sak, reagerar överdrivet så att det bildas en massa histamin i kroppen. Så funkar allergi men har man Mastocytos blir det känsligt och överdrivet. Istället för en vanlig allergisk reaktion så kan det bli en allergichock. Barn med Masto får fläckar i huden med ansamlingar av Mastceller. Elmers knasfläck är en sån ansamling men sen är ju hela hans hud jättekänslig och han har ju också en liten fläck på axeln som är kopplat till hans Mastocytos.

Mastocytos hos barn sitter i de flesta fall bara i huden medan LCH kan finnas i nästan vilket organ som helst och skelettet är det allra vanligaste stället.

Nu kanske ni förstår bättre vilken extremkänslig hud Elmer har. En hudkostym man inte kan lita på för fem öre! Minsta lilla kan sätta fart på både Mastceller och Langerhanska celler och eftersom det inte finns något känt fall (jag har inte hittat någon och experterna jag frågat har aldrig hört talas om någon) som har båda dessa sjukdomar förrutom Elmer så går det inte säga hur sjukdomarna påverkar varandra eller om de ens gör det. Eftersom de jobbar på liknande sätt och tillhör det ospecifika immunförsvaret och sitter i huden så är det väl ganska rimligt att anta att de påverkar varandra på ett eller annat sätt.



Kommentarer
Postat av: Charlotte

Alltså det här var ett inlägg som tog tag i mig verkligen. Jag tror att det är för att man förstår hur du har det, hur mycket huden kan skrämma och hur mycket tecken det finns att tolka i huden...



Jag önskar att jag kunde göra mer än att skriva att jag håller på er. Men det är typ det jag kan komma på att göra: jag håller på er.

2010-11-28 @ 21:03:48
URL: http://ansgarssyskon.se


Missa inga nya blogginlägg - prenumerera med Bloglovin!


bloglovin

Varför prenumerera? Läs ->



Läs detta innan du skriver:

Eventuella svar skriver jag här, inte i din blogg.
Försök undvika elakheter, det är så tröttsamt och onödigt.
Rena reklaminlägg/spam undanbedes.

Vill du tipsa om en tävling? Det får du gärna göra men gör det helst genom en kommentar HÄR

Tack för din kommentar :-)




Kommentera inlägget här:

Namn:
Spara uppgifter?

E-postadress: (Visas bara för Beckah)


URL/Bloggadress:


Vad har du på hjärtat?:

Trackback