Jag ska göra en Tummy Tuck (full bukplastik) *uppdaterad*

Nu har jag skrivit i flera månader att jag ska göra en operation. Det är dags att börja skriva om den känner jag, för om ni ska följa bloggen kommer ni få följa med på den resan också. Jag är skitnervös!

Som jag berättat tidigare så har jag ett rejält mellanrum mellan magmusklerna - Diastasis Recti. Vi har mätt mellanrummet med CT och det är rätt ordentligt brett ovanför naveln och upp till revbenen.

Jag har dragit mig för att skriva om det eftersom jag VET att det finns surfittor där ute som inte fattar att det är av medicinska skäl man gör en sådan operation, full bukplastik (a.k.a. Tummy Tuck) genom Landstinget.

Jag har tagit ett par bilder (se längre ner) där jag lutar mig lite lätt bakåt så mellanrummet syns bättre. Det här är inget jag lyckats åtgärda på egen hand med rekommenderade övningar.

Jag träffade kirurgen första gången i våras, gjorde CT strax efter och nu i början av hösten gjorde jag en Gastroskopi för att se så det inte är några fel på insidan så-att-säga. Samma dag fick jag beviljat av min kirurg att göra operationen och fick en tid. Operationsdatumet närmar sig nu med stormsteg.

Det här är absolut inget litet rutiningrepp utan ganska avancerat. Tänk på att bara ett kejsarsnitt räknas som en stor bukoperation.

Det är alltså inte en plastikkirurg som ska göra operationen, utan en "vanlig" kirurg och operationen kommer ske här på lilla SÄS i Skene om ca 3 veckor. Nästa vecka ska jag till SÄS i Borås och prova ut en gördel som jag ska ha efter operationen för att läkningen ska bli bra.

Hur går det till?

Man lägger ett snitt från höft till höft (detta KAN, med lite tur döljas bakom troskanten, men det är ingen garanti för det). Efter det snittet skär man loss runt naveln och viker upp hela huden upp till revbenen och blottar hela insidan. Sedan bokstavligen SYR man ihop magmusklerna så mellanrummet försvinner. Kirurgen kommer antagligen använda ett nät också för att förstärka.

Därefter draaar man ner all hud så långt ner man kan. Eftersom det gamla hålet för naveln då hamnar längre ner än naveln så gör man ett nytt hål i huden vid naveln och syr till en så snygg navel som möjligt.

Resten av huden drar man ner under höft-till-höft-snittet och skär loss överskottet av hud och syr ihop det långa snittet. Slutresultatet är alltså att man får ihopsydda magmuskler och blir av med överskottshuden.

Eftersom jag inte har så väldigt mycket överskottshud så kommer det gamla hålet för naveln mest troligt inte hamna under det långa snittet vilket betyder att jag kommer få ett ärr rakt upp också. Lite som ett upp-och-ner-vänt T.






Markeringarna visar var mina ärr kommer att sitta.



Vill du se före-och-efter-bilder kan du kolla in det här youtube-klippet (finns många filmer på youtube om Tummy Tuck.






Här är en kort film som förklarar själva ingreppet:






Jag har fått en del frågor och det är bra att ni frågor om ni undrar något. Tänkte svara här i samma inlägg:
Jag har inte "gått till väga" alls för att få en operation. Jag har vetat att jag haft väldigt delade magmuskler, men inte funderat över en operation. I våras fick jag akut jätteont i magen och hamnade på vårdcentralen och det var läkaren jag träffade där som först uppmärksammade detta typ "oj, du har väldigt delade magmuskler, har det aldrig varit tal om att sy ihop dem?". Jag visste inte ens att man kunde det. Hon skickade en remiss till kirurgen för en bedömning.
Ett par månader senare var jag till kirurgen som klämde, kände och skickade mig på en CT buk (Datortomografi) veckan efter. Det här egentligen det enda sättet att få en riktig mätning på mellanrummet, dvs när man ligger platt på rygg och avslappnat. Tipset man brukar få att ligga på rygg och böja sig uppåt och känna hur många fingrar man får in mellan musklerna är inte tillförlitligt och det är absolut inte så som jag gör på bilderna ovan heller.
Jag tog dessa bilder för att det i MITT fall stämmer överens med mellanrummet vi mätte upp med CT. Mitt värsta ställe är mellan naveln och revbenen. Är det farligt? Mja, alltså farligt och farligt, det ökar risken att få bråck eftersom bukväggen inte får något stöd av magmusklerna.
Gör det ont? Vanligtvis inte men när jag äter mycket (och jag lovar - jag kan äta MYCKET eftersom inget håller emot) så får jag gravidmage på riktigt, ingen sån liten söt bula. Med min "diet" att äta vad jag vill när jag vill så blir det att jag äter feta och söta saker och då är det inga problem eftersom feta saker gör mig mätt snabbare så att mängden jag äter blir mindre. När magen blir väldigt utspänd (när jag äter bara nyttigt) så gör det ont, ja. Ibland helt tokont.
Detta onda plus risken för bråck i området ovanför naveln var det avgörande för att kirurgen ville göra operationen. Det har inget med utseende att göra. Jo, när jag äter mycket och ser ut som höggravid (eftersom jag är så smal i övrigt så ser jag GRAVID ut, inte överviktig) och det är pinsamt i vissa situationer.
Att jag har en liten påse på magen är INTE något som stör mig. Hade det stört mig hade jag inte varit med i VeckoRevyn i våras med en bild på mig i enbart trosor och BH, för att visa upp magen, eller hur? Men ja, jag ser fram emot att kunna äta utan att se höggravid ut och jag ser fram emot att kanske få en riktig navel för första gången på 14 år (innan jag blev gravid med Victor). Jag har inte haft en normal navel sen jag var 15 år gammal. Naveln man får efter en sån sån här operation syns att den är "konstgjord", men det är iallafall en navel.
Hur gör du får att få en operation? Först och främt måste du ha ett normalt BMI. Du kommer inte att få en operation om du är överviktig. När du har en normalvikt och hållt den i ca ett år iallafall så finns det egentligen två anledningar till att få en operation och det ena är som sagt att ha mycket kraftigt delade magmuskler och det andra är att man trots normalvikt har en så väldigt stor skinnpåse, som är så hängig att det medför att det påverkar hygienen i övrigt finns det mått för hur stort "hänget" ska vara när man står upp rakryggad. Du kan vända dig till vårdcentralen som första steg men annars finns också såkallade "egenremisser", vet inte om det finns i alla Landsting.
De flesta som beviljas dessa operationer är personer som varit gravit överviktiga, gjort en Gastric Bypass-operation, gått ner till normalvikt och sedan hållt den vikten i minst 12 månader. Då är det nästan alltid så att man har en väldigt väldigt stor påse på magen. Kraftig övervikt och graviditeter är de största anledningarna till delade magmuskler också.
Om du inte blir beviljad en operation går de att köpa och en full bukplastik kostar, vad jag vet, mellan 40.000-60.000 kr på en plastikklinik.
Min operation kommer som sagt att utföras av en helt vanlig kirurg och inte en plastikkirurg. Har har gjort en sådan operation EN gång tidigare, så det här är verkligen ingen skönhetsoperation och jag förväntar mig inga underverk utseendemässigt. Det jag förväntar mig är att de fysiska besvären och riskerna ska försvinna.
Slutligen: Svar på frågan ang rökning; ja, jag är fullt medveten om att man inte ska röka före och efter en operation överhuvudtaget och att det än viktigare vid en större operation. Rökning förstör/försvårar läkningsprocessen eftersom det bland annat drar ihop blodkärlen.
Jag har fått en del frågor och det är bra att ni frågor om ni undrar något. Tänkte svara här i samma inlägg:

Jag har inte "gått till väga" alls för att få en operation. Jag har vetat att jag haft väldigt delade magmuskler, men inte funderat över en operation. I våras fick jag akut jätteont i magen och hamnade på vårdcentralen och det var läkaren jag träffade där som först uppmärksammade detta typ "oj, du har väldigt delade magmuskler, har det aldrig varit tal om att sy ihop dem?". Jag visste inte ens att man kunde det. Hon skickade en remiss till kirurgen för en bedömning.

Ett par månader senare var jag till kirurgen som klämde, kände och skickade mig på en CT buk (Datortomografi) veckan efter. Det här egentligen det enda sättet att få en riktig mätning på mellanrummet, dvs när man ligger platt på rygg och avslappnat. Tipset man brukar få att ligga på rygg och böja sig uppåt och känna hur många fingrar man får in mellan musklerna är inte tillförlitligt och det är absolut inte så som jag gör på bilderna ovan heller. Jag tog dessa bilder för att det i MITT fall stämmer överens med mellanrummet vi mätte upp med CT. Om du böjer dig på samma sätt och får en utbuktning behöver det inte betyda att du har ett sådant mellanrum. Mitt värsta ställe är mellan naveln och revbenen.

Är det farligt med ett stort mellanrum? Mja, alltså farligt och farligt, det ökar risken att få bråck eftersom bukväggen inte får något stöd av magmusklerna.

Gör det ont att ha mellanrummet? Vanligtvis inte men när jag äter mycket (och jag lovar - jag kan äta MYCKET eftersom inget håller emot) så får jag gravidmage på riktigt, ingen sån liten söt bula. Med min "diet" att äta vad jag vill när jag vill, så blir det att jag äter feta och söta saker och då är det inga problem, eftersom feta saker gör mig mätt snabbare, så att mängden jag äter blir mindre. När magen blir väldigt utspänd (när jag äter bara nyttigt) så gör det ont, ja. Ibland helt tokont, men inte alltid.

Detta onda plus risken för bråck i området ovanför naveln var det avgörande för att kirurgen ville göra operationen. Det har inget med utseende att göra. Jo, när jag äter mycket och ser ut som höggravid (eftersom jag är så smal i övrigt så ser jag GRAVID ut, inte överviktig) så är pinsamt i vissa situationer.

Att jag har en liten påse på magen är INTE något som stör mig. Hade det stört mig hade jag inte varit med i VeckoRevyn i våras med en bild på mig i enbart trosor och BH, för att visa upp magen, eller hur? Men ja, jag ser fram emot att kunna äta utan att se höggravid ut och jag ser fram emot att kanske få en riktig navel för första gången på 14 år (innan jag blev gravid med Victor). Jag har inte haft en normal navel sen jag var 15 år gammal. Naveln man får efter en sån sån här operation syns att den är "konstgjord", men det är iallafall en navel.

Hur gör man för att få en operation? Först och främst måste du ha ett normalt BMI. Du kommer inte att få en operation om du är överviktig. När du har en normalvikt och hållt den i ca ett år iallafall (vad jag vet), så finns det egentligen två anledningar till att få en operation och det ena är som sagt att ha mycket kraftigt delade magmuskler och det andra är att man trots normalvikt, har en väldigt stor skinnpåse, som är så hängig att det medför påverkan på hygienen. I övrigt finns det mått i centimeter för hur stort "hänget" ska vara när man står upp rakryggad. Du kan vända dig till vårdcentralen som första steg men annars finns också såkallade "egenremisser", vet inte om det finns i alla Landsting.

De flesta som beviljas dessa operationer är personer som varit gravt överviktiga, gjort en Gastric bypass-operation, gått ner till normalvikt och sedan hållt den vikten i minst 12 månader. Då är det nästan alltid så att man har en väldigt väldigt stor påse på magen (och andra ställen). Kraftig övervikt och graviditeter är de största anledningarna till delade magmuskler också.

Om du inte blir beviljad en operation går de att köpa och en full bukplastik kostar, vad jag vet, mellan 40.000-60.000 kr på en plastikklinik.

Min operation kommer som sagt att utföras av en helt vanlig kirurg och inte en plastikkirurg. Han har gjort en sådan operation EN gång tidigare, så det här är verkligen ingen skönhetsoperation och jag förväntar mig inga underverk utseendemässigt. Det jag förväntar mig är att de fysiska besvären och riskerna ska försvinna.

Slutligen: Svar på frågan ang rökning; ja, jag är fullt medveten om att man inte ska röka före och efter en operation överhuvudtaget och att det än viktigare vid en större operation. Rökning förstör/försvårar läkningsprocessen eftersom det bland annat drar ihop blodkärlen.




Om du sett ut så här:



v. 29+





8/8 -09 exakt en månad till BF



v. 38+2 (Elmer föddes i 39+2)


v. 38+2 (Elmer föddes i 39+2)


v. 38+2 (Elmer föddes i 39+2)



...och sedan gått ner till det här (jag väger 35,5 kg mindre nu än precis innan Elmer föddes):











...Ja, då är risken rätt stor att du också har delade magmuskler ;-)


***

Tillägg

När jag äter så jag blir väldigt mätt och får ordentligt ONT så ser jag ut så här:




Det jättetjusigt ihop med fågelben och spaghettiarmar, jag lovar...





Kommentarer
Postat av: Kaiza

Ingen direkt överaskning, har ju sett hur delade muskler du har. Lycka till och berätta allt!!

2011-10-15 @ 10:51:04
Postat av: Sara, mamma till tre små troll

Lycka till :)

2011-10-15 @ 11:54:57
URL: http://neccin.blogg.se/
Postat av: Linda W

Lycka till! med dina jättemagar så är jag inte förvånad. skönt att få det fixat även om det är jobbigt med en så pass stor op.

Jag hoppas att jag ska få ihop mina med rätt träning sen. Jag fick ner fyra fingrar innan denna graviditeten men hoppas att det ska gå att få ihop. Ganska stort mellanrum men inte enormt. Önskar att jag kunde få en navel igen och slippa känna/se hur tjocktarmen rör sig :/

2011-10-15 @ 13:12:20
URL: http://blog.volatile.se
Postat av: Rosalie

Hej!

Jag har gjort en bukplastik. Hade inte speciellt mycket mellanrum mellan magmusklerna men däremot enormt mycket överskottshud.

Jag fick också mitt gjort via landstinget.

Jag har opererats ganska många gånger men tycker faktiskt inte att det var speciellt besvärligt efter operationen. Visst, det gjorde ont såklart men mycket mindre än vad jag hade väntat att det skulle göra.

En sak som är jätteviktig och som du kanske redan vet om, det är att rökning absolut måste undvikas före och efter operationen. Detta för läkningen och blodcirkulationens skull.

Lycka till med operationen.

2011-10-15 @ 13:39:38
Postat av: Miss Greeneye

Härlig blogg du har och härligt sätt att skriva. Gillas skarpt. Tuta och kör med bukop om det känns bra. Har en kompis som gjorde det och blev fantastiskt resultat. /Sofia

2011-10-15 @ 14:37:19
Postat av: Pinglan

Ååh grattis! Det skulle jag också behöva. Min mage hänger och många tror att jag väntar barn :S Hur går man tillväga för att kunna få en? Lycka till!!

2011-10-15 @ 19:31:29
Postat av: Rebecca

Opererar delade magmuskler.. gör du det bara för att du tycker det är fult? Eller gör det ont att ha delade magmuskler eller är det farligt? Nyfiken på varför du gör det.

2011-10-15 @ 20:06:32
URL: http://geshiia.blogg.se/
Postat av: malin

Men gud vad härligt för dig! Det är du verkligen värd! Hoppas allt kommer att gå bra!

2011-10-15 @ 21:13:03
Postat av: linda

får man fråga var du vände dig från början med att få hjälp med detta? jag vill nämligen oxå operera mig men vet inte var jag vänder mig.

2011-10-15 @ 22:50:09
Postat av: viccan

hej, måste börja med att säga grattis! det krävs en hel del för att man ska få hjälp med en betald operation och jag är glad för din skull. är även imponerad över att du skriver om de här med tanke på just alla bitterfittor som alltid ska hävda att skönhetsoperationer är fel .... dem verkar inte klara av att tänka så långt att det kanske är en nödvändig operation för ens hälsa och att det inte handlar om att man vill va snygg för nån annan.... som sagt grattis!

2011-10-15 @ 23:25:47
URL: http://mammaviccan.blogg.se/
Postat av: Åsa

Min mage ser nästan exakt likadan ut som din när jag böjer mig lite lätt bakåt! Har blivit så efter graviditeten. Menar du att man kan få en operation för detta? Hade ju varit toppen! Har du några fysiska problem?

2011-10-15 @ 23:38:31
Postat av: Åsa

förresten, hur länge hade du tränat innan du fick operationen godkänd? Har dom det som krav?



Lycka till iaf, det kommer gå superbra ska du se!

2011-10-15 @ 23:44:52
Postat av: Martina

Misstänkte att det var op av dina delade muskler det hela rörde sig om men ville inte skriva och fråga eftersom du "hemlighöll" det här.

Hoppas att de lyckas bra och att återhämtningstiden inte blir alltför jobbig.



Och du, inget ont som inte har något gott med sig. Nu slipper du ha kvar den "lilla påsen på magen" efter dina jättemagar :-)

2011-10-16 @ 00:08:53
URL: http://ytterligare.blogspot.com
Postat av: Anna

jag gjorde en full bukplastik för 6 veckor sedan , mina bukmuskler var med jätteseparerade.. plus en massa hud efter graviditeterna.. kan säg att är det bästa jag gjort ! jag fick det inte beviljat av landstinget utan gjorde det hos en privatklinik.. kirurgen fixade så mitt ärr kom under troskanten , hade på min favoritmodell på trosor så la han snittet så det gick att dölja.. fast jag tycker ärret redan nu ser jättefint ut och det kommer blekna och bli ännu finare ! lycka till , och var beredd med hjälp första tiden , för man är liiiiite mör =)

2011-10-16 @ 08:15:07
Postat av: thinki.se

Du har mitt fulla stöd. Himla skönt att kunna få det via landstinget. All lycka med på vägen.

2011-10-16 @ 08:39:52
URL: http://www.thinki.se/wp
Postat av: thile

Så tøff du er!

Du fortjener denne operasjonen.

Tommelen opp ♥



Klem ♥

2011-10-16 @ 10:03:53
Postat av: Marielle

Hejsan

Har du gjort den eller är de på G? Jag har gjort de och jag är jätte nöjd med resultatet men de var tufft. Lycka till!

2011-10-16 @ 10:51:03
Postat av: BeckaHBitcH.se - triss i gossar

Det framgår av texten ;-)

2011-10-16 @ 10:53:12
URL: http://beckahbitch.se
Postat av: Carro

Jag gjorde cirkumferent bukplastik för 4½ år sedan pga viktminskning. Privat kostade det då 80,000.

Har ärr från bröstbenet och ner till troskanten och så hela vägen bak till ryggen.

Ska bli kul att följa dig inför och efter op.

2011-10-16 @ 19:48:14
Postat av: MansonDust

Jag har också så där ju.. dock lite mer fett på min mage så det blir inte lika tydligt. ;)

2011-10-16 @ 21:50:28
URL: http://mansondusts.blogg.se/
Postat av: Tessa- Mathilda & Melvins mamma

Hej!!

Kan man få en sån operation beviljad om man "bara" har delade magmuskler?

Jag ser precis ut som du om jag lutar mig bakåt å spänner magen, får en "limpa" som sticker ut... Men jag har inge överflödig hud eller bristningar..

Även jag ser gravid ut frammåt kvällen när man ätit under dagen.. :/



Har sett en sådan operation på tv förut och när de bara gällde att sy ihop magmusklerna gick dom då in i ett litet hål dom gjorde via naveln.....

2011-10-23 @ 09:11:08
URL: http://tessa84.blogg.se/
Postat av: Johanna - Tvåbarnsmamman mitt i kaoset

Nu blir jag lite orolig.. :(

Jag har varit väldigt stor båda mina graviditeter och sen gått ner 30 kg efter båda graviditeerna (då jag gått upp nästan 30 kilo båda gångerna).

Min mage blir katastoralt stor när jag äter, speciellt kolhydrater, mycket större än innan jag fick barn.

Dessutom blir min mage lite som din när jag lutar mej bakåt då blir det liksom för dej på denna bild: http://beckahbitch.blogg.se/images/2011/img_9545_170561353.jpg

Men visst behöver det inte vara samma för mej som för dej? Men blev lite orolig nu.

2011-10-26 @ 13:16:35
URL: http://salkert.se
Postat av: BeckaHBitcH.se - triss i gossar

Det måste inte vara samma, så oroa dig inte i onödan <3



Du kan ju, om du ändå är orolig, be om en läkartid för att få en bedöming. Lycka till, hoppas det inte är ngt fel.

2011-10-26 @ 13:33:19
URL: http://beckahbitch.se
Postat av: m

Detta är ju helintressant. Jag anser mig ju vara normalviktig- 173 lång, och stått still på 66 lääänge.. Min mage blir oxå HELT gravidstor ibland när jag äter =/ Mindre skoj.. Däremot har jag aldrig funderat över detta med delade magmuskler och vet heller inte exakt HUR jag ska kolla upp detta- aldrig ens funderat över detta förrän NU.. Och min mage har ju likande påse som din-och även på mig SER man magmusklerna där INNANFÖR påsen så att säga.. Men detta känns ju som "onödigt" att uppsöka hälsocentralen för.. men kanske är det värt det?? Skulle mer än gärna göra nåt åt min mage..

2011-10-31 @ 11:57:31
URL: http://minavalmittliv.blogg.se/
Postat av: BeckaHBitcH.se - triss i gossar

Om du är orolig över delade magmuskler tycker jag du ska be om en läkartid för en bedömning :-)



Mitt mellanrum är 6 cm ovanför naveln. Hur det är längre upp eller nedanför naveln vet jag inte.

2011-10-31 @ 12:05:08
URL: http://beckahbitch.se
Postat av: m

Men exakt vad är det jag ska "vara orolig" för? (vad ska jag ha för argument, om läkaren inte ser problemet så att säga..?) Och en fråga till- när de gör din operation, tas då ÄVEN all hud bort "av bara farten"? Hör det liksom ihop med magmuskelsoperationen, eller har du bett om det? Halvmuppiga frågor, men va fan.. frågar jag inte, förblir jag ju muppig ;)

2011-10-31 @ 17:46:22
URL: http://minavalmittliv.blogg.se/
Postat av: m- igen!

Åh vad jag inte kan släppa detta nu! haha.. Exakt VAD krävs, för att få en sån här operation betald? Jag ser framför mig att jag går iväg till hälsocentralen och blir "hånad", för att jag ens kommer med frågan om jag kan få en op.. =/

2011-10-31 @ 17:58:22
URL: http://minavalmittliv.blogg.se/
Postat av: Sara, året 2012 smäller det!

Det är precis sådär jag också ser ut då mina muskler är så delade.. Jättekul när folk tittat på ens mage och frågar om man är gravid..

2011-11-03 @ 21:20:12
URL: http://zasata.blogspot.com
Postat av: Emma-Lou

Har nu läst igenom dina inlägg i denna kategori och jag ska fan ta mig igenom en sådan operation. Jag STÖR mig på magen. Äter som en häst - och ser sedan ut som en gravid sådan också. Ingen tror på mig att jag har så mycket överskottshud, men jag har garanterat 3 gånger mer än dig, utifrån dina "före-bilder". Grejen är det att jag vet hur jag ska klä mig för att dölja det. Kolla bara denna bild:



http://finest.se/userBlog/entry.php?uid=41025&beid=1922657



INGEN tror att jag har ens pyttelite överskottshud. Men jag vet som sagt hur jag ska klä mig för att dölja det. Gördel bland annat ;-) Däremot är det aningen svårare att dölja det när jag är i simhallen. Folk glor och stirrar på mig som om jag vore en utomjording. Det är så fruktansvärt jävla irriterande.

2011-11-20 @ 21:40:12
URL: http://www.finest.se/emma-lou
Postat av: Marie

Hur har det gått för dig? Min mage ser precis ut som på filmen. Vet inte vart man ska vända sig. Har du ngt förslag?

2013-06-27 @ 23:12:39


Missa inga nya blogginlägg - prenumerera med Bloglovin!


bloglovin

Varför prenumerera? Läs ->



Läs detta innan du skriver:

Eventuella svar skriver jag här, inte i din blogg.
Försök undvika elakheter, det är så tröttsamt och onödigt.
Rena reklaminlägg/spam undanbedes.

Vill du tipsa om en tävling? Det får du gärna göra men gör det helst genom en kommentar HÄR

Tack för din kommentar :-)




Kommentera inlägget här:

Namn:
Spara uppgifter?

E-postadress: (Visas bara för Beckah)


URL/Bloggadress:


Vad har du på hjärtat?:

Trackback