Elmers öronoperation - insättning av rör i öronen

Jahapp, får väl ta och berätta om den här långa dagen då :-)

M kom hit strax före 7 i morse efter att ha lämnat Alleballe hos sina föräldrar. Ellebelle var rätt nöjd på morgonen och frågade inte efter mat eller dryck som tur var. Han fick välling vid 19-tiden igår och jag försökte ge honom vatten några timmar senare när jag skulle lägga mig men han blev bara sur.

Jag satte på Emlaplåstren i armvecken och sen stack vi iväg, fast vi kom iväg lite sent :-P men det visste jag ju att det inte gjorde något. Brukar ändå bli en del väntan.

Kvart över 8 kom vi till Barndagvården och träffade en av Elmers sköterskor, fick ett rum som var vårat under dagen. Eftersom han redan fått Emla så fanns det inte så mycket att göra. Någon (en läkare?) kom och presenterade sig med namn men ingen titel och tog en titt på Elmers hud. Han är inte tillräckligt torr och utslagen kommer och går lite för snabbt och för fritt för att man ska säga att det är eksem. Tex så var de röda eksemen han hade igårkväll inte där idag. Bara de vanliga ljusröda fläckarna på armarna. SKUMT! Vi vet inte vad det beror på, om det är allergi, om det har att göra med hans Mastocytos eller vad det nu kan vara. In i undersökningsrummet sen också och kolla vikt och längd: nästan 83 cm och 11,9 kg (12,3 kg den 9/12 och 11,9 kg den 27/12).



Vi fick sen gå till dagrummet så Elmer fick leka av sig en ganska bra stund i väntan på att narkosläkaren skulle komma och prata med oss och titta på Elmer. Tillslut tyckte Elmers sköterska att klockan blev så mycket så vi fick ge Elmer lugnande för att sätta "nål" i armen (PVK). Han blev packad av medlet såklart men inte lika sprallig och rolig som sist han fick lugnande. 



In i undersökningsrummet och sen så var vi 5 personer som "jobbade" på honom när han skulle stickas :-/ han ville inte alls bli stucken trots lugnande och så är han ju som sagt väldigt svårstucken! De lyckades iallafall sätta "nålen" och ta proverna som skulle tas men det tog en del tid eftersom Elmer inte var så samarbetsvillig och PVK'n inte satt speciellt bra. Massa prover - alla mängder vanliga och så några utöver det - tex allergitest för mjölk, ägg och fisk och glutenprov och lite sånt. Sen äntligen klart.


Gick jättebra ...tills det var dags för själva sticket :-/

Efter mycket om och men skulle vi iväg! HÄR upptäckte jag att min mobiltelefon var borta! Skit också - letade "överallt" men nä ...helt borta och vi var tvugna att gå.

Först ut var CT'n så vi fick gå dit med Elmer och hans säng fast sängen vägrade han ligga i. Vi fick bära honom hela vägen och han ålade sig och gallskrek och var helt vansinnig. Väl där satt han hyfsat lugn i pappas knä medan vi pratade med sköterskan, han fick leka lite med en mask med syrgas och sen när alla pratat ihop sig om undersökning och operation och allt var redo så kom narkosläkaren och var med och övervakade när sköterskan sprutade in sovmedel i armen på Elmer. Fick öka på lite till och lite till flera gånger men tillslut var han borta och kunde läggas ner. Då var klockan 10:42 och vi fick lämna honom. Jag frågade hur lång tid det skulle ta och de sa 30 minuter för undersökning först, sen över till operation och operationen skulle väl ta ca en kvart kanske. Sen skulle han till uppvaket.



Vi föräldrar som inte ätit frukost skyndade iväg och tog en macka innan vi gick tillbaka till barndagvården för att vänta på samtal om att vi skulle gå till uppvaket. Väntade och väntade... när det gått 1,5 timme började jag bli lite nojig men M var nog nojig långt innan dess. Jag var lixom avstängd på något vis och kände ingen direkt oro förrän tiden börjat springa iväg.

Jag frågade sköterskan om det verkligen ska ta så lång tid så de ringde bort och frågade och läget var lugnt men det hade tagit längre tid än väntat. Efter ytterligare en stund kom läkaren som opererat Elmer. Kanonbra! Riktigt professionell. Tydlig, bra information, rabblade upp precis i detalj hur hela operationen varit, vad han sett, hittat, gjort. Toppen!

Först hade han kollat hals och näsa, halsmandlarna såg inte konstiga ut men bakom näsan sa läkaren att han hittat något som kan vara en del av orsaken till besvären i öronen. Här var väl det enda som var lite svårt att förstå för han pratade om adenoidER och polyper. Jag är inte så insatt så nu vet jag inte vilket av dem han menade om det var adenoiden som var väldigt stor eller om han hittat stora polyper. Han sa att det var flera så det borde vara polyper? Men jag är osäker. Adenoiden aka "körteln bakom näsan" ska väl bara vara en? Dock brukar ju vi vanliga dödliga förväxla dessa två namn som egentligen är olika saker så nu vet jag inte. Elmers läkare får förklara det här sen för mig. I vilket fall hade läkaren låtit fyndet vara kvar men sa att det kan behövas tas bort senare.

Sen in i öronen. Höger först. Snitt i trumhinnan och bakom den fanns massvis av tjockt segt slem som fick sugas ut. Ett ganska klassiskt "glue ear". Sen satte han ett rör. På vänstersidan samma sak - tjockt segt slem - bort med det - in med rör. I hörselgången sa han att han tagit vävnadsprov på ett ställe som var lite rött och sårigt där cystan suttit.

Det var det hela, allt hade gått bra men tagit mycket längre tid än beräknat. Förhoppningsvis sitter rören i några år för han gissade att det blir att operera in nya om de trillar ut.

Efter en stund ringde de från uppvaket att vi skulle komma dit så vi traskade äntligen iväg, ca 2 timmar efter vi hade lämnat lillepalt. På vägen mötte vi narkosläkaren av en slump, men det var lika bra. Han visade oss vägen och berättade att Elmer inte haft några reaktioner osv på narkosmedlet och allt sådant hade funkat fint. Dock hade PVK'n gått sönder! Han sa att Elmer var väldigt svårstucken och att vi skulle vara beredda på att han hade en PVK på halsen...

Väl där hittade vi en jättearg Elmer som låg och blundade och skrek och morrade. Jag försökte lugna honom i famnen för hans syresättning var inte så bra och vi ville få honom att lugnt andas syrgas men han var helt utom sig så sköterskan fick spruta in lite medicin genom PVK'n och då somnade han lugnt och sen låg han snällt och fint i sängen och sov. Såg vad de menade med svårstucken :-o oh my god! flera stick i armvecken, flera i händerna, i handlederna, i fötterna - dryga tiotalet misslyckade stick! -På en sovande patient som legat helt och hållet stilla... Förstår varför de fick sätta den i halsen tillslut!

Vi fick vara kvar där på uppvaket i nära 2 timmar medan Elmer sov. Då och då försökte han klia sig i högerörat för det irriterade honom. Inte så konstigt för det rann en massa blod och en del slem från örat. Andra sidan hade inte alls mycket rinn. Sen vaknade han och var lite sur men det får man ju förstå efter allt som hänt plus att han var ENORMT törstig. Klockan var närmre 15 och han hade inte druckit något sen vällingen vid 19 igårkväll :-/ han fick en hel plastmugg saft som han typ slukade i en klunk ;-) sen ett glas till. Kort därefter fick vi ta med honom tillbaka till vårt rum på Barndagvården.



Elmer var "lite" hungrig när vi kom till BDV och hällde i sig 2 stycken av de större Ella's kitchen puréerna och en tetra välling, hade med mig en massa flytande mat :-) Han blev genast mycket gladare och lite piggare. Efter lite väntan kom sköterskan och tog bort PVK'n och Elmer fick vara uppe och röra sig lite och sen vid 16-tiden fick vi äntligen klä på oss för att åka hem.



Min mobil? nope, vi letade och letade, till och med personalen var väldigt hjälpsamma och engagerade i letandet men icke. Bara att åka hem utan telefon :-(

Vi var rätt hungriga och tog en sväng förbi driven på Burger King och precis då ringde de från BDV - Mobilen hittad!!! Den låg i soptunnan i en blöja! Herregud vilken tur man kan ha och vilken gullig personal! Vi åkte tillbaka och hämtade telefonen och SEN var det raka vägen hem och hemma var vi väl vid 17:30 ungefär :-)

Hemma har Elmer gått omkring och babblat en MASSA, pratat pratat pratat. Med egenpåhittade ord iofs men det märks att det hänt något i öronen :-) Glad och nöjd har han varit och nu sover prinsen för natten.

Kommentarer
Postat av: Anonym

Jag kan inte riktigt förstå hur du mitt i allt verkar lägga störst energi på att fota..?!?

2011-01-18 @ 23:14:39
Postat av: Linda W

men så skönt att det gick bra! och så roligt att han börjat prata igen :D härligt när man märker skillnaden så direkt.

men stackars stackars liten att bli stucken så många ggr. tur att han inte kände något av sticken då, men han kommer ha ont ett tag nu efteråt ju..plutten

2011-01-18 @ 23:19:17
URL: http://blogg.volatile.se
Postat av: BeckaHBitcH.se - triss i gossar

Om du läst texten så vet du att han var väldigt upprörd och ledsen flera gånger under dagen. Med den vetskapen kanske du kan fundera över varför det bara finns bilder på när han är nöjd och lugn eller sover? Gissa varför det inte finns några bilder från de tillfällena då han var missnöjd? kanske för att jag hade lite annat för mig än att fota när min son behövde mig...?



Bilderna som faktiskt ÄR tagna visar bara små fragment av hela dagen. Tiden däremellan var jag med Elmer och dessutom hade han sin pappa hela tiden.



Skulle du skriva samma sak om det var en massa foton från julafton eller någon utflykt? påstå att man var mest upptagen med att fota bara hela dagen?

2011-01-18 @ 23:23:36
URL: http://beckahbitch.se
Postat av: Johanna

Skönt att operationen gick så bra!

Jag opererades för 3 månader sen och var med om samma sak som lille Elmer. Det fick nätt och jämt hål för att söva mig, men dom sa hela tiden att det blir lättare att sätta den andra när du sover sen för då är du avslappnad och narkosmedlet kommer vidga kärlen. Så efter många om men blev jag sövd! Jag vaknade några timmar senare med en sån där grej i halsen (gick med den i 3 dagar... snacka om nackspärr!) och mina händer, armar och fötter totalt sönderstuckna!!

Så jag vet hur det är att vara svårtstucken och lider med stackars E som dessutom är ett litet barn och inte förstår på samma sätt att det finns ju inte mycket att göra än att försöka och försöka och försöka igen!



Återigen: Skönt att operationen gick så bra :-)

2011-01-18 @ 23:30:34
Postat av: BeckaHBitcH.se - triss i gossar

Usch ja :-/ det dummaste var att det gjorde så fruktansvärt ont att ta bort PVK'n sen eftersom de hade tejpat fast den som om det var meningen att den skulle sitta fast resten av året :-/ det var INTE roligt för liten plutt :-( gick ju inte ens använda sånt medel som löser upp eftersom det var plasttejp.

2011-01-18 @ 23:34:53
URL: http://beckahbitch.se
Postat av: Sara

Shit vilken puckad kommentar av anonym här ovanför!



Alla som varit på sjukhus med sjuka små barn vet att man väntar, väntar och väntar. Och är orolig. Alla distraktioner man kan komma på är sköna. Är man en person som gillar att fota, SJÄLVKLART ska man göra det också i en sån jobbig situation.



Skit i såna där kommentarer.



Tack för att du delar med dig av er vardag, och hoppas att det blir fint med Elmers öron nu!

2011-01-18 @ 23:36:09
Postat av: Charlotte

Vad skönt att det gick så bra! Men vad jobbigt med alla sticken, stackaren! =(



Jag förstår precis varför man fotar en sådan dag och tycker att det är hänsynsfullt och fint fotat.

2011-01-18 @ 23:37:15
URL: http://ansgarssyskon.se
Postat av: Peka

Stackars lilla Elmer :(

Hoppas nu att öronen blir bra och att han hör bättre :)



2011-01-18 @ 23:53:24
URL: http://pekasrosa.blogg.se/
Postat av: Lotta Rhodin

Aaaawwww! Lille palten då! <3 Vilken tuff dag ni alla har haft! SKÖNT dock att det äntligen är gjort&att han redan verkar höra bättre&e nöjd med tillvaron! Hoppas han inte har alltför ont i sina öron efter op<3

Kan säga att jag oxå hade fotat om d ar mitt barn&jag personligen uppskattar att du delar med dig så generöst i både text&bild <3 BRY DIG INTE OM SURPUPPOR! <3 Kärlek <3

2011-01-19 @ 00:06:09
Postat av: BeckaHBitcH.se - triss i gossar

<3 <3 <3

2011-01-19 @ 00:09:09
URL: http://beckahbitch.se
Postat av: Carola m 8

Vad skönt att det gick bra idag!!Hoppas att rören hjälper honom nu, men med beskrivningen av vad som fanns i öronen borde det ju det :)

Han är så söt! Vilket ställe att lägga mobilen på då;)? Haha,.

Ha det bra nu!

2011-01-19 @ 00:52:30
URL: http://blogg.mama.nu/familjenannorlunda/
Postat av: ak

Verkligen ett fint "reportage"! Om mitt barn skulle operera in rör skulle jag vilja läsa och se dina bilder först för att få en uppfattning. Skriv "operera in rör i öron" eller liknande nånstans så det kommer upp vid googling!

2011-01-19 @ 05:29:16
Postat av: Maria

Jättefint skrivet och fotat. Jag var med om operationer när jag var liten och jag hade gärna sett att mina föräldrar fotade. Det blir mer verkligt när man blir äldre om man ser bilder från händelsen. Håller med om att det var ett märkligt ställe att hitta mobilen på, men skönt att den dök upp!

Postat av: Linda S

Åh Beckah, vilken j*a dag. Jag hoppas att allt går bra nu och att Elmer får utdelning för att han var så tapper hela dagen och kommer höra bra nu.

Stor kram!

2011-01-19 @ 10:35:16
Postat av: Jenny

förstår att det var jobbigt att ta bort den där nålen men som personal när man sticker en svårstucken patienten och man äntligen lyckas få in den då kan jag lova dig att man tejpar mer än väl ;-)



Skönt att allt gick bra för honom! hoppas språket kommer nu då!

2011-01-19 @ 12:14:03
Postat av: thile

Lille, flotte mamma'n til Elmer, du er så full av empati og kjærlighet. Du må ikke bry deg om, hvorfor tar du så mange bilder???!!!!!! Men hva.... De er vel bra å ha som dokumentasjon, senere i livet.

Hvilken tuff dag dere hadde!

Vakre duktige Elmer, han er min lille favo-elskling.

Ha det bra alle sammen.



Klem fra meg

2011-01-19 @ 16:31:47
Postat av: Madde-Mamma till svårt sjuka Mathilda

Lille plutt :(

2011-01-19 @ 20:12:45
URL: http://beppii.blogg.se/
Postat av: NoScarlett

Lille Elmer... Det gör ont i mig att se dessa bilder (sitter med tårar i ögonen), lille toppenkillen!



Stor kram

2011-01-19 @ 21:31:18
URL: http://noscarlett.devote.se
Postat av: Johanna

Åh va underbart att det har gått bra! Men, fy vad det ser hemskt ut med sjukhusgrejer, nålar och slangar runtomkring honom :(. Han är så himla fin Elmer! <3

2011-01-19 @ 21:45:05
URL: http://www,johannasalex.blogg.se/
Postat av: Sophie

Starka bilder! De berörde mig och fick mig att minnas neonatalen för 2,5 år sedan, det tar i mammahjärtat att se när barn ligger så och får kanyler o grejer:) Din son är väldigt söt och han verkar varit såå duktig!



Ha det gott!

2011-01-19 @ 22:19:27
URL: http://sophiekall.blogg.se/
Postat av: Maria

ÄNTLIGEN hittade jag dessa inlägg! Jag letade vad det kallas med tjockt klet i örat.. glue ear. Jag visste att det skulle finnas här nånstans. Finns det nån term på svenska? Min son opererades för knappt två veckor sen och det konstaterades att han hade mängder av förtjocknat segt var bakom trumhinnan.

Efter att ha läst dina inlägg så behöver jag inte känna att jag lurar mig själv när jag tycker mig se att lillkillen här hemma redan är mycket mer med o hör bättre!

Tack!

2012-02-20 @ 11:29:54
URL: http://judeandesert.wordpress.com


Missa inga nya blogginlägg - prenumerera med Bloglovin!


bloglovin

Varför prenumerera? Läs ->



Läs detta innan du skriver:

Eventuella svar skriver jag här, inte i din blogg.
Försök undvika elakheter, det är så tröttsamt och onödigt.
Rena reklaminlägg/spam undanbedes.

Vill du tipsa om en tävling? Det får du gärna göra men gör det helst genom en kommentar HÄR

Tack för din kommentar :-)




Kommentera inlägget här:

Namn:
Spara uppgifter?

E-postadress: (Visas bara för Beckah)


URL/Bloggadress:


Vad har du på hjärtat?:

Trackback