Trafiksäkerhet - fakta om barn i bil

Började dagen med att gå ner till BVC på informationsträff med NTF, trafiksäkerhet var ämnet med andra ord :-) Jag mindes det mesta från samma träff för 2 år sedan plus att jag ju tog körkortet för 1,5 år sen och då får man ju lära sig en del. Vi pratade om barn i bil, reflexer, cykelhjälmar och så men här nedan tar jag bara upp "Barn i bil".




Jag vill dela med mig av den här informationen från NTF idag:

* Nyfödda sitter bäst i ett såkallat babyskydd. Babyskyddet går att använda upp till 13 kilo ungefär eller tills barnets huvud når kanten (får inte sticka upp ovanför). Babyskyddet är det bästa skyddet för mycket små barn men så fort barnet kan sitta någorlunda bra med stöd (behöver inte kunna sitta själv alltså) så är en bakåtvänd bilbarnstol bättre eftersom det är ett säkrare skydd.

* Babyskyddet skall ha ett säkerhetsavstånd på 20 cm fram till sätet framför/instrumentbrädan. Bilbarnstolen däremot ska ligga mot sätet/instrumentbrädan. Observera att bilbarnstolen ska sitta stadigt och fast utan hjälp från framförvarande säte, man ska kunna flytta sätet fram och bak utan att det påverkar stolen.

* Alla godkända bilbarnstolar som säljs i svensk fackhandel är bra. Det finns ingen som är bättre eller sämre, man ska gå efter vad som passar sin bil och sitt barn och en själv bäst. En stol för 6000 är inte bättre än en stol för 2000. Det är inte heller någon större skillnad i rygghöjd. Det handlar om någon cm mellan lägsta och högsta stol.

* Livslängden på babyskyddet är ungefär 5 år, bilbarnstolen 10 år. Så ska du köpa en begagnad bilbarnstol ska den vara max 5-6 år när du köper den, eftersom ditt barn ska hinna sitta i den i flera år. Tänk på att kontrollera noga när du köper begagnat så att det inte finns skador på stolen. Köp helst av folk du känner. Vid en krock får man ut en ny stol av försäkringsbolaget, utan att behöva lämna in det gamla skyddet. Gissa vad egoistiska, korkade människor gör med den gamla stolen om det inte finns synliga skador?

* Barn ska sitta bakåtvänt minst 4 år. Sätter man barnet i framsätet finns det bättre utrymme till benen men det gör absolut inget att barnet sitter med böjda ben. Det viktigaste är att skydda huvud och nacke. I undantagsfall måste man vända barnet före 4 års ålder och det är när man har ett väldigt stort barn för åldern. Det gör inget om barnets huvud sticker upp lite i bilbarnstolen, men är det mer än ca en tredjedel av huvudet så är stolen urvuxen. Men är barnet normallångt eller till och med kort får det gärna sitta bakåtvänd sålänge det bara går.

* När barnet växt ur bilbarnstolen och ska åka framåtvänd tycker NTF inte att man ska vända på bilbarnstolen även om man har en stol som är godkänd för framåtvänt åkande. Man ska istället köpa en bälteskudde, med eller utan ryggstöd. Det viktiga på kudden är hornen på sidorna som ska hålla midjedelen av bältet på plats. Barnets höfter klarar inte att ta bältet vid en krock så bältet kan då åka rakt in i magen och trasa sönder de inre organen. Därför är bälteskudden viktig.

* När barnet är 135 cm långt så kan hen sitta utan kudde och när hen är 140 cm lång kan hen sitta i framsäte med airbag.

* Den säkraste platsen i bilen är i mitten bak, så om man utan bekymmer kan montera sin bilbarnstol där så är det den bästa platsen. Det är dock inte så vanligt att det går så smidigt att montera den där.

* 60% (eller var det 40?) av alla bilbarnstolar är felmonterade! Var noggran med monteringen, annars skyddar inte stolen rätt! återförsäljare för bilbarnstolar ska vara utbildade och kunna hjälpa dig att montera din nya stol rätt. Be om hjälp när du köper. Prova gärna ut den stol som passar er bäst.

* Förrut har NTF varit lite negativt inställda mot urkopplade airbags men idag anser de att tekniken gått så långt framåt att de säger att det är säkert att montera en stol i framsätet om airbagen är ordentligt urkopplad och man själv känner att man litar på det.


Läs mer om barn i bil på hemsidan med samma namn: http://www.barnibilen.se/


Jag har ju även tidigare skrivit lite om bakåtvänt åkande här i bloggen i det här inlägget. Ta gärna del av det. Där finns ett bra klipp från Youtube där man ser skillnaden på framåtvänt och bakåtvänt åkande. Ser man på det klippet förstår man varför barnet SKA sitta bakåtvänt i minst 4 år!



Elmer i en Akta Graco Duoflex XTP. Denna tillhör hans farmor men både han och Alvin har en varsin av samma märke och modell i pappas bil också. Jag tycker det är en bra stol för att den är hyfsat smal på bredden, lätt att bära och flytta om man åker i olika bilar och barnen sitter bra i den.



______


Läs gärna övriga inlägg i kategorin "Råd, hjälp & information" också.

Kommentarer
Postat av: Mikaela

Braaaaaa att du tar upp detta viktiga ämne! :) Angående punkten du skrev att återförsäljare ska kunna montera stolen rätt vill jag bara berätta om hur det gick för oss. Vi bor i Finland och här är man inte alls lika medveten om bilsäkerheten som i Sverige. Vi valde en Britax Secura åt sonen när han var runt 6 månader, jag hade läst om den en del innan jag for till butiken och var säker på att den hade stödben, men när försäljaren hade monterat stolen fanns där inget stödben. Jag frågade varför där inte var något och han sa att Securan inte har något stödben, den ska bara luta mot sätet framför. Jag blev förvånad men tänkte att jag måste ha missförstått, försäljaren måste ändå veta en sådan sak. Kanske jag hade blandat ihop Securan och en annan stol, tänkte jag. Jag körde hem till mina föräldrar (max 10 km) och tillsammans med min pappa kollade vi noga igenom monteringen och jämförde med instruktionsboken. Där fick jag bekräftat att Seucran visst har stödben, hur försäljaren kunde ha missat det är oförståeligt, han hade monterat fast stolen med stödbenet invikt under stolen. När vi skulle montera om stolen på rätt sätt märkte vi dessutom att bältet inte var draget rätt. Så nej, alla återförsäljare kan inte sin sak, åtminstone inte i Finland! Jag blir riktigt arg när jag tänker på vad som kunde ha hänt om vi krockat när det enda som var rätt var underförankningsbanden! Jag blir arg på mig själv som litade på försäljaren mera än på mig själv trots att jag hade läst på så mycket, men jag kunde aldrig tänka mig att en försäljare skulle få vara så okunnig. Jag ringde försäljaren senare och han skyllde ifrån sig och sa att de ändå inte säljer särskilt många av den stolen, vilket är en extremt dålig ursäkt. Vad jag har förstått så kan ni i Sverige klaga till NTF om någon försäljare gjort ett sådant fel? I Finland är det inte mycket mer man kan göra. Förutom att varna andra.



Här blir försäljare förvånade när man säger att man vill ha en bilstol som är godkänd bakåtvänd till 25 kg "varför då, barn sitter ju inte bakåtvända så länge". Kombistolar är det som säljs mest, Acta Graco Cosmic Comfort och Britax Multi Tech är de stolar som enligt försäljarna vid de två affärer som säljer bilstolar i stan är de bästa och säkraste stolarna. Helt bra stolar, men föräldrar köper dem utan att veta om riskerna med att låta sina barn åka framåtvända i dem. Försäljarna lyckas övertyga dem om att kombistolar är bäst eftersom man får 2 stolar i 1. Att säga att en stol är den absolut säkraste är helt fel, det viktigaste är att stolen sitter bra i bilen.



Vi har köpt en Multi Tech som reservstol åt sonen nu, från samma affär som förra gången men av en annan försäljare. Försäljaren var toppen, han kunde sin sak och jag berättade åt honom vad som hänt sist vi handlat hos dem och han blev riktigt förvånad och sa att det inte alls hade fått gå till på så sätt. Det kändes skönt att veta att det finns bra försäljare här också, han som vi köpte Securan av brukar vanligtvis inte sälja stolar så det förklarar varför han inte visste, men det är ändå oacceptabelt att han monterar en stol utan att ha på klart hur den ska monteras, han hade istället kunnat låta någon annan där göra det!

2010-03-13 @ 00:50:41
URL: http://mikaela86.blogspot.com
Postat av: BeckaHBitcH.se - triss i gossar

Tack för att du delade med dig hur det kan vara i Finland. Läskigt egentligen.

2010-03-13 @ 01:03:51
URL: http://beckahbitch.se
Postat av: Maria

Hej.

Du fick möjligen inte veta hur länge en bebis kan sitta i sin bilstol? Dvs antal minuter? om det är 45 som rekomenderas innan man ska "ta ut" bebisen, även om denna sover?

mvh Maria

2010-03-13 @ 01:10:15
URL: http://krian.bloggplatsen.se/
Postat av: BeckaHBitcH.se - triss i gossar

Jasså har det funnits tidsgräns? :-/ visste jag inte. Bebisen säger väl ifrån om det är obekvämt i skyddet och åker man länge gör man ju ändå pauser naturligt.



Men hon sa iaf inget om det idag tyvärr.

2010-03-13 @ 01:16:51
URL: http://beckahbitch.se
Postat av: Linda

mkt bra och vettig info! Ska lusläsa detta när jag orkar här nån dag, eller om några timmar =)

2010-03-13 @ 07:07:46
URL: http://www.lindisen81.blogspot.com
Postat av: Elin

I helgen ska vi testa att sätta in cosmicstolen som Hilma ska sitta i. Håll tummarna för att vi får plats med tre stolar i baksätet. Det är jävligt trångt nu vill ja lova. Och babyskyddet är mindre än bilstolen. Funkar det inte Vette fan va vi gör... Kan inte ha i framsätet pga airbag som inte får kopplas ur. Ja ja,än Har hon ju inte växt ur babyskyddet, men det är satan så tungt:-(

2010-03-13 @ 07:34:45
URL: http://paraflaxdrinken.blogg.se/
Postat av: Angelica

Konstigt att NTF rekomenderar en bälteskunnde. Det ger ju inget som helst skydd. Skulle ALDRIG sätta mina barn på en sådan.

Tänker använda en bältestol så länge det bara går, när det är dax att byta till en sådan.

En bältestol ger barnet huvud, nack och oftast axel skydd. En bälteskudde ger lika bra skydd som en telefonkatalog.



Det finns skräck historier om airbags som varit ur kopplade (tex med den knapp som finns i bilen) men som ändå utlösts då barnet suttit tex fram.

Så länge "sprängladdningen" finns kvar i bilen så finns alltid en risk att den kan utlösas.



När jag jobbade med bilstolar fick vi höra från bilstols leverantörerna att barnen själv oftast säger ifrån om de inte vill sitta längre i babyskyddet, men att man borde pausa efter 45min-1 timme.

Men det är inte många som gör. Tänk de stackars barn som sitter hela dagarna i sina babyskydd fastmonterade på vagns chassit.



Vi sålde mycket bilstolar till Norge. Då de inte alls har samma regler som vi, men föräldrarna ville ändå ha det bästa skyddet till sina barn.

2010-03-13 @ 07:42:07
URL: http://angelicaheltenkelt.blogspot.com
Postat av: ida

Fast alla bilbarnstolar ska inte ligga an mot instrumentbrädan eller sätet framför, beror lite på vilken stol man har. Be Safe Izi kid tex, ska inte göra det. =)

2010-03-13 @ 09:05:10
URL: http://1vuxen2barn.wordpress.com
Postat av: Daniela

Ja det är stor skillnad på Finland... Jag har argumenterat om det här med att åka bakåtvänt med mina systrar som har barn mellan 2-4 i dagsläget. De tyckte bara jag var tjatig och dum och sa: Men de ryms ju inte bakåtvända!



Tja ja, orka tjata på dem liksom. Det är ju inte mina barn och är de inte intresserad av att ta reda på fakta så visst.

2010-03-13 @ 09:20:54
Postat av: BeckaHBitcH.se - triss i gossar

Angelica skrev "Konstigt att NTF rekomenderar en bälteskunnde. Det ger ju inget som helst skydd. Skulle ALDRIG sätta mina barn på en sådan.

Tänker använda en bältestol så länge det bara går, när det är dax att byta till en sådan.

En bältestol ger barnet huvud, nack och oftast axel skydd. En bälteskudde ger lika bra skydd som en telefonkatalog"



svar Hur menar du nu? På bilkudden finns det "horn" på sidorna som håller bältet på plats och stoppar upp så att bältet inte skär in i magen i en krock. Jämför du detta med en telefonkatalog? For real?



Nej nu måste du skämta :-)

2010-03-13 @ 09:34:14
URL: http://beckahbitch.se
Postat av: Elin

bälteskudde med ryggstöd ska väl användas tills dess barnet är så pass stort att bältet hamnar på rätt ställe över kroppen, efter det är det bara kudden som gäller. ryggstödet ska även gå att regleras efter barnets längd (eftersom bältet ofta löper igenom en anordning för att få det på rätt plats)



så att jämföra bara kudden med en telefonkatalog är väl inte så realistiskt tänkt.

2010-03-13 @ 10:22:29
URL: http://paraflaxdrinken.blogg.se/
Postat av: malin i trelleborg

Jag tycker det var ett mycket bra inlägg. Oerhört viktigt!



Måste bara berätta om vårt problem med vår 3,5 åring. Hon är lång för sin ålder men inte så lång att hon inte kan sitta säkert i en bakåtvänd bilstol. Dock har hon en järnvilja som inte ryms i en bakåtvänd stol!



Sedan en månad innan hon fyllde tre har hon TOTALVÄGRAT att sätta sig i sin bakåtvända stol. Var morgon höll vi på att locka, trixa, "tvinga", prata, muta... You name it!(Olika metoder olika gånger, vi har prova ALLT!)Det tog ändå runt en timme innan hon var säkert på plats i stolen! I fyra månader kom jag en halvtimme försent till mitt arbete. När vi sedan till sist fått henne fastspännd i stolen, så hann man köra ett par km, sedan hade hon knäppt upp bältet! Vi lånade andra stolar och testade, inget gick bättre.

Så när dottern var 3 år och 3 månader, fick vi ge upp! Jag körde och köpte en framåtvänt bältesstol istället, sedan dess har lugnet infunnit sig igen. Jag gillar det verkligen inte, men för oss fanns ingen annan lösning! Med sorg i hjärtat fick jag acceptera att hon åker framåtvänd.

2010-03-13 @ 16:06:43
Postat av: Anonym

men med en bälteskudde missar du ju allt stöd från ryggen och upp till nacken och sidoskydden, en sån har min dotter 5 år och kommer så åka lääänge!

2010-03-13 @ 23:33:09
Postat av: Anonym

att åka bakåtvänd tills man är minst 4år har INGENTING med vikt och längd och längd och göra! det har med barnets nackmuskelatur att göra!

2010-03-13 @ 23:37:05
Postat av: Angelica

Alltså om barnet växt ur en bältestol så behövs knappast en bilkudde. Vissa barn kan sitta i en bältestol upp till 11 år.

Att använda bälteskudde som skydd är samma sak som en telefonkatalog, kudden ger ju inget som helst skydd. Ok att den håller undan bältet lite, men finns andra hjälpmedel för det med.

Som sagt en bältestol kan barnet sitta i länge, och oftast så är ju 10-12 åringar så pass stora sen att de får tillräckligt skydd av bältet.

Klart man kan använda en bilkudde, om barnet inte ser ut ordentligt. Men jag hade ju aldrig använt det som ett skydd i bilen.

2010-03-14 @ 14:34:15
URL: http://angelicaheltenkelt.blogspot.com
Postat av: BeckaHBitcH.se - triss i gossar

Angelica, lägg ner, Bälteskudden är INTE att jämföra med en telefonkatalog! herregud! "håller undan bältet lite" eh? Nej! Den håller midjedelen på plats och stoppar så bältewt inte skär in i magen vid en krock. Om barnet sitter på en telefonkatalog så finns inget som stoppar bältet från att skära rakt in och riva upp alla inre organ = döda barnet.



Barnet kommer även på en bra höjd för att axelremmen på bältet ska hamna i rätt höjd.



En bältesstol ger ett ännu bättre skydd eftersom det garanterar att även axelremmen sitter rätt, vilket kan vara svårt på en kudde om barnet tex somnar och glider åt sidan.



men kudden är INTE dålig alls!



man kan välja kudde eller stol, vilket man vill, båda ger ett fullgott skydd! Men nej, kudden är inget man har EFTER stolen, nej. Man har antingen eller från det att barnet vänder sig framåt till dess att hen är 135 cm lång, det stämmer bra.



Sluta skriva så jäkla dumt om bälteskudde, den är inte dålig på något sätt! Fråga NTF eller ta och klicka på lä'nken jag lagt i inlägget till barnibil.se

2010-03-14 @ 15:53:46
URL: http://beckahbitch.se
Postat av: Angelica

Nä jag har fel.

Jag har bara jobbat med bla bilstolar i ca 9 månader.

De leverantörer och övriga jag pratat med vet inte vad de talar om.



Men som sagt, JAG skulle aldrig rekomendera en bälteskudde som skydd.

JAG tycker en bältesstol ger bättre skydd.



Att jämföra med en telefonkatalog var kanske fel alternativ/ordval, men min poäng var att kudden i sig inte ger något skydd, förutom då JA att hålla bältet på plats.



Och jag hade ALDRIG NÅGONSIN satt eller rekomenderat tex en 4 åring på en bälteskudde.

"Men nej, kudden är inget man har EFTER stolen, nej. Man har antingen eller från det att barnet vänder sig framåt till dess att hen är 135 cm lång, det stämmer bra."



=)

2010-03-14 @ 17:07:11
URL: http://angelicaheltenkelt.blogspot.com
Postat av: Ullis

En fråga...sitter ditt äldsta barn fortfarande på kudde för han väger väl inte så mkt har jag för mig att jag har läst...

min 10 åring sitter kvar på den hon väger 35 och är 140 cm lång men fick rekommendationen att fortsätta att använda den då bältet inte sitter bra utan...

2010-03-15 @ 00:15:48
Postat av: S

Vi var i alla fall tvungna att lämna in den krockade bilbarnstolen för att få ut pengar på försäkringen till att köpa en ny. Folksam, för typ fyra år sedan.

2010-03-15 @ 10:46:46
Postat av: Thea

En liten övrig kommentar bara. De rekomenderar barn upp till 12 år att sitta på bilkudde. Det p g a att deras skelett inte är tillräckligt starkt att klara en krock. Längden är ju bara en rekomendation, precis som vikten på en bakåtvänd/framåtvänd stol. Här åker barnen ofta iväg med skolan i bil, dock KRÄVS bilkudde (inte från 135 cm utan 140) för alla barn. Bilkuddens byglar är inte det enda som får bältet på plats, för då skulle inte inbyggda bilkuddar (som finns i vissa bilar) utan det är även den extra höjden. Så i princip är det lika bra att sitta på en telefonkatalog, om den är tillräckigt hög bara ;).



Kan ju passa på att fråga hur lång din äldsta är? Och sitter han på en bilkudde?

2010-03-21 @ 12:04:33
Postat av: BeckaHBitcH.se - triss i gossar

Äldsta är 141 cm lång och nej, han sitter inte på kudde.

2010-03-21 @ 12:08:29
URL: http://beckahbitch.se
Postat av: Anna

Jag trillade in här via Google och läste den trista diskussionen ang. bälteskudde eller bältesstol. Rätt kass attityd där, Beckah..



Jag skulle nog säga att Angelica har ganska rätt. En bälteskudde ger inget vidare skydd, visst den drar bältet rätt och ser till att bältet inte tränger in på höfterna. Men inte mer. En bälteskudde är nästan aldrig att föredra. En bältesstol är det bästa man kan använda tills det att barnet inte behöver nåt alls.



Se skillnaden här http://www.which.co.uk/baby-and-child/baby-transport/guides/how-we-test-child-car-seats

2011-01-08 @ 01:47:31
Postat av: anna

satt precis o funderar på bilstolar när ja kom in på din blogg.

de där me hur länge en baby får sitta i skyddet beror lite på bebisen. ja kollade med bvc då ja oxå hört att dem inte ska åka länge iden i början. bland dem första veckorna.

ska du tex åka i 2 timmar kanske du ska göra 1-2 stopp på vägen o ta ur bebisen en stund ur stolen. det för deras ryggar inte orkar. oftast brukar bebisen säga till.

något ja irriterar mig på är hur folk har sin babyskydd i bilen.

när vi köpte våran till sonen för 2 år sedan sa dem att bågen du bär i ska va som den är när du ställer den i bilen.många fäller ner bågen. bågen skyddar om de skulle va så att du krockar o tex. stolen åker ur basen som de inte ska men de kan hända. så skyddar bågen mot smällen lite när stolen tar emot vid ryggstödet.

2011-05-02 @ 12:19:53
URL: http://tjallmoanna.blogg.se/
Postat av: Smsa Låna

Jag tycker att det är lite svårt att hitta en bra design till sin blogg - hur har du burit dig åt? Du har ju en jättefin blogg!

2011-07-19 @ 00:42:38
URL: http://smsalåna.nu


Missa inga nya blogginlägg - prenumerera med Bloglovin!


bloglovin

Varför prenumerera? Läs ->



Läs detta innan du skriver:

Eventuella svar skriver jag här, inte i din blogg.
Försök undvika elakheter, det är så tröttsamt och onödigt.
Rena reklaminlägg/spam undanbedes.

Vill du tipsa om en tävling? Det får du gärna göra men gör det helst genom en kommentar HÄR

Tack för din kommentar :-)




Kommentera inlägget här:

Namn:
Spara uppgifter?

E-postadress: (Visas bara för Beckah)


URL/Bloggadress:


Vad har du på hjärtat?:

Trackback