Nu vill jag ha provsvaret...

Idag har det gått 4 veckor sen Elmers biopsi. Nu är jag otålig. Any day now! Hudläkaren sa att jag skulle räkna med minst fyra veckor. Men nu bör det ju vara väldigt nära!

Vad det är för svar?

Ja alltså han föddes ju med Langerhans cellhistiocytos (LCH). En månad senare fick han ett Mastocytom på benet som alltså hör till sjukdomen Mastocytos. Nu under våren har det kommit fler och fler grejer som är kopplat till Mastocytos varför man alltså måste kolla om det verkligen ÄR det så att det inte är hans medfödda Langerhans cellhistiocytos som är aktiv och bara ser ut som Mastocytos.

Båda sjukdomarna är väldigt ovanliga. Att ett och samma barn skulle ha båda är så osannolikt att det egentligen inte kan hända typ men det är typiskt Elmer, han gillar att vara udda med sånt här hehe. Det ser verkligen ut som att det är just vad som inträffat - att han fått båda dessa ovanliga sjukdomar.

Alternativet är som sagt att hans LCH är aktiv och imiterar Mastocytos vilket iofs skulle kunna hända men nja... Mastocytomet på benet är verkligen ett klockrent Mastocytom. Ett annat alternativ är att han aldrig haft LCH utan haft Mastocytos hela tiden men det är ju en minimal chans att så skulle vara fallet eftersom man tog vävnadsprover när Elmer föddes och har noga gått igenom dessa innan man satte diagnosen LCH så den diagnosen "kan" inte vara fel.

Vad hoppas vi på?

Att det är vad det ser ut att vara, alltså att hans LCH inte är aktiv utan att han är så unik att han faktiskt har BÅDA sjukdomarna. Mastocytos (i huden) är snällare än LCH och den enda egentliga risken med Mastocytos är att dessa barn har en högre risk att få allvarliga allergiska reaktioner OM det finns något de reagerar på. Dvs OM barnet har en allergi så kan reaktionerna på detta bli allvarliga och sluta med allergichock. Har man koll på den biten så är det inte så mycket mer med sjukdomen egentligen.

Om det skulle visa sig att det inte är Mastocytos utan LCH (högst otroligt) så vet jag inte vad man gör med det men LCH går ju att behandla iallafall.

Men i vilket fall så får provsvaret GÄRNA komma väldigt snart!


Bellenbus idag <3

Kommentarer
Postat av: Malla

Yepp, jag tror alla har olika fotograferingstider så man inte ska behöva vänta så länge, men vi lär säkert mötas i Kista om inte annat :) Kul!

2010-06-04 @ 10:07:18
URL: http://www.monstermalla.se
Postat av: Familjen Korb ♡ Blivande tvåbarnsmamma

Tack och lov. Fick svar från metrobloggen, skrev att jag vill att de varnar henne då jag tror hon är kapabel att skriva samma sak igen.

2010-06-04 @ 10:20:00
URL: http://salkert.se
Postat av: sofia

GulleBulle:)



Jag håller tummarna för.. öh.. Ja vad som är bäst för Elmer förstås. Ett svar om inte annat.

2010-06-04 @ 10:25:44
URL: http://kaffebomben.wordpress.com
Postat av: Christer Romson Lande

Stämmer det verkligen "att det egentligen inte kan hända typ"? Det föds ju många barn i världen, så ovanliga saker händer ibland. Hur vanligt är LCH och Mastocytos? Om man räknar med det globala barnafödandet 135 miljoner under en livstid på 80 år så blir det 11 miljarder barn. (Om livstiden är placerad i tiden så att snittfödelsetalet är detsamma som dagens födelsetal). Ungefär hur många av de barnen kommer att utveckla LCH? Ungefär hur många av LCH-barnen kommer att utveckla Mastocytos? (Om det är oberoende sannolikeheter)?



Och viktigast av allt, förvärrar eller lindrar såna här räkneuppgifter otåligheten?

2010-06-04 @ 11:14:25


Missa inga nya blogginlägg - prenumerera med Bloglovin!


bloglovin

Varför prenumerera? Läs ->



Läs detta innan du skriver:

Eventuella svar skriver jag här, inte i din blogg.
Försök undvika elakheter, det är så tröttsamt och onödigt.
Rena reklaminlägg/spam undanbedes.

Vill du tipsa om en tävling? Det får du gärna göra men gör det helst genom en kommentar HÄR

Tack för din kommentar :-)




Kommentera inlägget här:

Namn:
Spara uppgifter?

E-postadress: (Visas bara för Beckah)


URL/Bloggadress:


Vad har du på hjärtat?:

Trackback