Masslakt och hetsjakt




Första jaktdagen är över och vad kan man säga?

Pinsamt Sverige! Jag ryser av obehag och får kalla kårar när jag tänker på vad detta kan ha ställt till med där ute i flockarna. Jag tror det finns en risk för att detta får väldigt allvarliga konsekvenser.

Vargflockar är vad jag förstår rätt avancerat sammansatta. Varje individ har sin roll och sin plats. Skjuter man av fel individer är det ju självklart att detta får konsekvenser. ETT djur i en flock må väl vara hänt, det kan flockan reparera, men när man skjuter flera i samma flock? Vad händer med de andra nu i natt? Det är ju inte så att ett djur i taget försvann så resten av flocken kunde omgruppera sig osv, nej, allt på en dag!

Jag blir väldigt orolig. Faktiskt. Utan att vara det minsta insatt.

I Dalarna sköt man, helt väntat, alldeles för många vargar. Äh 13 istället för 9 är ju inte så stor skillnad. Jasså? räkna ut ökningen i procent då så kanske du tänker om. dessutom medför detta INTE en sänkning av kvoten hos övriga områden.

Ett argument till avskjutningen av vargar är inaveln. Men det argumentet håller ju knappast. Även om man tror sig ha koll på de invandrade, viktiga vargarna som helstr inte ska skjutas så finns det absolut inga garantier. Man kan lika gärna ha skjutit genetiskt viktiga vargar idag. Ska man "rensa" så får man ju följa flockarna och välja ut vilka djur som ska tas bort. Inte skjuta på måfå!

Det hela känns verkligen som ett pinsamt experiment, ett fruktansvärt och hemskt dåligt skämt. Makabert! Ungefär lika upphetsande som jakt på tigrar och gorillor, för att nämna några exempel.

27 djur skulle skjutas under ett antal veckor. 25 djur sköt man enligt nyhetskanalen.se - på EN dag och man får fortfarande skjuta en handfull vargar till.

Något som borde varit en lugn och sansad liten rensning blev en masslakt och en hetsjakt. SAMTLIGA av de 12.000 jägarna vill vara en av de ynka 27 personerna som går hem med ett vargskinn och bli en skrythistoria rikare. Tacka fan för det! Upplägget på den här jakten känns hämtad ur en skämtserie. Är det på riktigt?!


Länkar till artiklar om vargjakten:
http://www.dn.se/nyheter/sverige/jakten-over-snabbare-an-vantat-1.1021533
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6371473.ab
http://www.dn.se/nyheter/sverige/naturskyddsforeningen-anmaler-vargjakt-till-eu-1.1021520
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6372499.ab

Kommentarer
Postat av: Sara

Ja, det är verkligen märkligt alltsammans. Vad händer med inaveln när det blir färre vargar, tror de? Minskar inaveln då? Knappast.

2010-01-03 @ 00:05:48
Postat av: Milla

Jag håller med. Det är verkligen helt sjukt och riktigt pinsamt! Och överallt i tidningarna ska det visas upp skjutna vargar..

2010-01-03 @ 00:34:40
URL: http://sagabus.blogg.se/
Postat av: Carin

Ingen som fattar att vargarna är på väg att återhämta sig från att ha varit på gränsen till utrotningshotade. En intressant grej är ju också att ingen verkar komma ihåg att vi faktiskt bor i djurens värld, inte tvärtom.

2010-01-03 @ 00:42:50
URL: http://kickingassesthroughlife.webblogg.se/
Postat av: absolutjohan

De som jagar varg borde stoppa gevärspipan i sin egen mun och trycka av direkt. Då har jag ändå jägarexamen, men det här är fan helt uppåt väggarna fel!

2010-01-03 @ 00:56:59
URL: http://absolutjohan.se
Postat av: En tjock katt i en smal värld

Det är riktigt vidrigt alltihop. Jag mår verkligen illa! D:

2010-01-03 @ 01:20:09
URL: http://tjockkatt.webblogg.se/
Postat av: Carro

Tycker det låter konstigt att de ska döda vargar för att minska inaveln, vad har de med vargarnas liv att göra med till att börja med? Hur tror de att vargarna hade det innan vi påverkade populationen med våra vapen? Inte var de inavlade då iaf. Och som några tidigare nämnt, tror de isf på allvar att inaveln kommer minska när det blir färre vargar?? Snarare tvärtom. Usch, nej, fy, jag håller med dig Beckah...

2010-01-03 @ 01:28:12
URL: http://carolinehofer.blogg.se/
Postat av: Amaranth

Jag har också väldigt liten förståelse för att man tillåter jakt på vargar. Har väldigt lite till övers för de flesta jägare, flera av dem jag har pratat med har en nästan osund inställning till naturen. Man pratar högt om att det är naturvård man sysslar med, men jag är övertygad om att de flesta helt enkelt gillar kicken man får av att döda. Läste en insändare i vår lokaltidning som fick mig att bli helt mållös - där var det en som menade på att rovdjur (främst vargar) innebar sämre livskvalitet för jägarna (ååååh, stackars...), och eftersom man en gång i Sverige hade beslutat att vargarna ska utrotas så borde de fortsätta att vara utrotade!!! Och skälen de har för att vilja ha bort vargarna håller ju inte, ofta lyfts det fram att man är rädd för att släppa ut hunden numera för det finns risk att vargen tar den, men HALLÅ, långt fler jakthundar dödas av jägare... Det tycks som om man faktiskt slänger iväg ett skott så fort man ser att det rör sig i buskarna innan man ha identifierat vad det är man skjuter på.

2010-01-03 @ 01:41:20
Postat av: Angelica

Håller med totalt. Stackarna... Man får skämmas över att leva i Sverige när vi inte visar naturen respekt.

2010-01-03 @ 04:21:23
URL: http://sweamne.blogg.se/
Postat av: Landsbygdsbo.

Tanken med att skjuta av vargarna som går i Sverige idag är att kunna plantera in nytt blod för att förhindra inavel... det har aldrig varit påtal att skjuta av inavlade vargar direkt. Och jag misstänker att ni som är emot "masslakt" och allt vad ni nu vill kalla det kommer ifrån storstaden? Ni löper ingen risk att bli av med barn eller djur när vargflocken ökat så dramatiskt att maten i skogen sinat... Jag skulle vilja höra eran röst efter att ha sett er dotter komma springandes med en varg i hälarna. Det hände i Dalarna rätt så nyligen, och ett antal hundägare har kommit ut på gården och hittat ett tomt koppel... Vi är djur och lever bland djur, vi skyddar de våra. Går du in i en flock med vargar och ger dig på en varg så får du med hög sannolikhet 3-4st i ryggen...

2010-01-03 @ 08:52:51
Postat av: syster A

tycker det hela är sjukt och vidrigt.. har ont i magen av det hela... skulle inte ha nått emot att skjuta av några av dom 12.000 jägarna det verkar ju som det e risk för inavel på dom.... el nått annat allvarligt fel på deras hjärnor...

2010-01-03 @ 09:16:24
Postat av: Himmelohelvete

Eftersom jag INTE är emot vargjakt ska jag inte ge mig in i nån diskussion, dock så kan man ju fundera lite på om det förekommit något fel när ex Dalarna nu sköt för många. Jaktledaren ska inom varje timme ringa in och meddela vad många vargar som skjutits. Detta tror jag dom gör en gång per timme. Det kan alltså ha gått VÄLDIGT fort då de översköt vargarna i det länet. Alltså behöver inte nåt fel ha begåtts. Sen kommer ju Dalarna troligtvis få mindre kvot nästa år eftersom de översteg sin iår.



Bara en liten parantes=)



Jag är inte emot och inte för vargjakt..jag är mittimellan. Men det som tröttar ut mig är att det ska tjatas om att det är macho...visst finns ju skitmänniskor till allt och säkert inom vargjakt också. Men det ska ju inte betyda att man ska dra alla över en kam för det. Ex min man är nog fan den minst macho människa som finns,(haha) och han var ute och jagade varg igår...hade han skjutit nån så tror jag eller jag VET att han han inte skrytit om det för nån och gått runt och vart macho. Jakt är hans hobby och inget han blir mer macho för!



Kramkram



2010-01-03 @ 09:35:06
URL: http://www.himmelohelvete.se/wp
Postat av: Ann

Jag är inte heller så insatt i denna grejen, menhört att dom ska plantera in 39 nya vargar för att få bort inaveln. Så hoppas dom gör det.

Men flockarna är tragiskt nog splittrade o mer splittrade kommer dom bli när de nya vargarna kommer.. många vargar kommer komma springade tror jag ensamma, för o leta nya flockar, men tror inte regeringen tänker på det. =/

2010-01-03 @ 10:34:19
URL: http://missanmy.bloggagratis.se/
Postat av: Himmelohelvete

Ann: ja de ska plantera in mer vargar sen för att få bukt med inaveln vilket jag ser som BRA, om jag nu inte tänker helt fel. Men då får man ju bort inavel och för mig klingar iaf det bra=)

2010-01-03 @ 11:22:12
URL: http://www.himmelohelvete.se/wp
Postat av: zandrama

DESSUTOM är vargen AKUT hotad i Sverige. Och trots det får man jaga den! En stam på 210 djur är inte hållbar. Jävla skitjägarförbundet. Jag hatar dem just nu, jägarförbundet alltså, inte enskilda jägare. Det är Svenska Jägarförbundet som har drivit igenom jakten och kravet på en knappt levnadsduglig stam.



(Förlåt att jag skäller av mig i din blogg, men jag är så sjukt arg.)

2010-01-03 @ 11:36:16
URL: http://zandrama.wordpress.com
Postat av: zandrama

Förresten är 2010 året för biologisk mångfald. Det vill säga året då människan ska sluta utrota djur och värna den biologiska mångfalden. Samtidigt som man börjar tillåta jakt på en akut hotad art. Motsägelsefullt nån?!

2010-01-03 @ 11:39:01
URL: http://zandrama.wordpress.com
Postat av: En tjock katt i en smal värld

Landsbygdsbo; visa mig en enda källa till att en frisk varg attackerat en människa de senaste... låt oss säga 150 åren i Sverige.

Det är vanligare att barn blir attackerade av hundar, än av vargar. Ska vi inte skjuta av lite vovvar också?

2010-01-03 @ 11:55:45
URL: http://tjockkatt.webblogg.se/
Postat av: Filura

HUff, ja, jag VISSTE att det inte skulle gå att hålla kvoten, jag blir så arg och så ledsen. Kanske ska man inte jämföra människor och djur, men det finns faktiskt vissa byar där inavel är EXTREMT vanligt (inte i Sverige visserligen), ska man inte ta och avliva lite människor i den byn oxå då? Det är väl lika bra, och så kan man ju ta och "plantera" in nya människor i byn, som inte har nån aning om hur just denna byn funkar!

2010-01-03 @ 12:25:13
URL: http://www.mysfias.se
Postat av: Himmelohelvete

Filura!



Att ens jämföra människor och djur är bara skrattretande!



2010-01-03 @ 12:55:53
URL: http://www.himmelohelvete.se/wp
Postat av: Marie [Mamma till William]

är det ok att jag lånar ditt inlägg om vargarna till min blobb??

2010-01-03 @ 16:09:13
URL: http://mzetterblad.blogg.se/
Postat av: Filura

Fast om man tycker det är fel med inavel så borde det vara samma regler, alltså, jag tycker faktiskt inte det är sååå skrattretande att jämföra människor och djur! För jag anser faktiskt att djur har samma värde som människor har! Så skratta du himmelohelvete.

2010-01-03 @ 17:59:06
URL: http://www.mysfias.se
Postat av: Bodil

Jag är helt med dig Beckah. Hela det här påhittet känns otroligt ogenomtänkt! Och då bor jag ändå mitt i Värmland, en av vargarna skjöts bara ett par hundra meter från min mors hus.



En petitess dock, 10 vargar sköts i Dalarna (de hade tillåtelse att skjuta 9). Men de sköt mycket riktigt mot 13, dock var det tre av dem som slank undan.

2010-01-03 @ 18:55:53
URL: http://enmynta.se
Postat av: Himmelohelvete

Fast Filura...man kan ju inte jämföra ett djurliv och ett människoliv...jag föredrar då att rädda mina barn före en varg...om man ska jämföra!



Men du vet..no hard feeling, gillar dig ändå men här tycker vi VÄLDIGT olika;-) <3

2010-01-03 @ 19:25:03
URL: http://www.himmelohelvete.se/wp
Postat av: msister

Människan avlade sönder vargen för att få fram knähundar och andra väsentligheter och nu ska dom skjuta ner förlagan. Som tack då eller? Varför inte bara utrota arten så dom slipper slåss om vem som ska döda det stackars fåret!

2010-01-03 @ 22:27:46
URL: http://msister.blogspot.com
Postat av: Malin

En frisk varg har aldrig någonsin attackerat en människa. På slutet av 90-talet sköt man 15 vargar per år i Sverige. Strax därefter blev vargen utrotningshotad och WWF fridlyste den.

Jag blir så förbannad på jägarförbundets okunskap om vargen. Och nu kokar jag av ilska då jag läser en del av kommentarerna till ditt inlägg Beckah. Det handlar inte om att de skjuter galet och för många vargar. Det handlar om att de överhuvudtaget får jaga vargen. Vargen var ju utrotningshotad för knappt 10 år sedan. Hur ska detta sluta? Eländes elände!

2010-01-03 @ 22:50:54
URL: http://pumlans.blogg.se/
Postat av: Jenny

Vargjakten borde verkligen förbjudas igen!

2010-01-03 @ 23:17:35
Postat av: Litemerpåläst

Till alla er som kommenterat detta med alla upptänkliga argument och allmänt tyckande. Varför tar ni inte reda på lite fakta innan ni uttrycker er mening? Jag har själv ännu inte tagit ställning i frågan, men fem minuters googlande gav mig rapporten som ligger som underlag för beslutet. Hur många av er som kommenterat har läst den?

Länk till rapporten N-skandulv-091222:



http://jagareforbundet.se/Global/Svensk%20Jakt%20Nyheter/N-skandulv-091222.pdf



Länk om vad hetsjakt är - föga troligt något helt annat än vad den ärade bloggaren påstår:



http://sv.wikipedia.org/wiki/Hetsjakt

2010-01-04 @ 12:48:37
Postat av: Björn

Länken ovan funkar inte men det går att googla på:

N-skandulv-091222



2010-01-05 @ 11:32:46
Postat av: Nanna

http://lyckanollsexnollatta.blogg.se/2010/january/entry-63866717.html



Kolla det här inlägget Beckah, statistik från Agria på antalet vådaskjutna hundar jämfört med antalet hundar dödade av rovdjur mellan 2000-2005. Väldigt intressant ;)

2010-01-05 @ 20:53:32
URL: http://lyckanollsexnollatta.blogg.se/


Missa inga nya blogginlägg - prenumerera med Bloglovin!


bloglovin

Varför prenumerera? Läs ->



Läs detta innan du skriver:

Eventuella svar skriver jag här, inte i din blogg.
Försök undvika elakheter, det är så tröttsamt och onödigt.
Rena reklaminlägg/spam undanbedes.

Vill du tipsa om en tävling? Det får du gärna göra men gör det helst genom en kommentar HÄR

Tack för din kommentar :-)




Kommentera inlägget här:

Namn:
Spara uppgifter?

E-postadress: (Visas bara för Beckah)


URL/Bloggadress:


Vad har du på hjärtat?:

Trackback