Föräldragrupp

Föräldragrupp på BVC idag :-) trevligt att träffa mammorna igen. Vi hade besök av dietisten och det är ju alltid kul att diskutera saker som har med barn att göra. idag blev jag dock irriterad för Dietisten nöjde sig inte med att rekommendera att vi ger våra barn industrigröt (alltså köpt, berikad pulvergröt) nej hon sa rakt ut att vi SKA göra det!

Att om vi inte ger våra barn pulvergröt så vill vi inte våra barns bästa...! "Vi vill inte att ni ger barnen hemlagad gröt. Ska de få i sig allt de behöver så måste de ha köpt gröt eller välling".

Jag--> :-o eeeh? Va? Vaddå MÅSTE? Klart man kan göra egen gröt! havregryn, smula ner blodpaltbröd och servera gröten med c-vitaminrikt fruktmos så järnet tas upp lättare. Dietisten: oo nej, det är verkligen inte alls lika bra.

Fan vad jag stör mig på sånt! Nu ger ju jag visserligen köpegröt men jag blir irriterad när vårdpersonal och liknande ska omyndigförklara en och säga att man MÅSTE ge dittan och dattan och gör man inte det så vill man inte sitt barns bästa. Jag känner många som verkligen inte vill ge sina barn köpt färdigmat, allra helst inte med en massa konstgjorda tillsatser.

Hon var väl inte helt bekväm med vegetariskt heller. "Det går ju med lakto-ovo, men man får verkligen tänka efter så man vet vad man gör, men Vegankost däremot är omöjligt i princip" var hennes budskap.

Men en sak hade hon iallafall koll på för en mamma som läst min blogg ang välling-ersättning frågade hur det är och jodå, dietisten kunde såklart bekräfta att rekommendationen är att fortsätta med ersättning hela första året om det behövs och att gröt och vällingmålen tillsammans ska vara max 3 :-)

Nästa vecka ska vi prata om relationer. När jag gick i den här gruppen då Alvin var bebis så minns jag att det blev en hel del diskussioner på just den träffen eftersom personen som håller i det ämnet är ganska så insnöad på gamla förlegade könsroller osv. Kan bli intressant att se om det är bättre nu 2 år senare.

Kommentarer
Postat av: Linda L2K

Jag har ett recept på järnrikegröt som kommer just från bvc! Nu är det iof några år sen det delades ut, men såååå stor skillnad kan det inte vara på näringsinnehållet nu och då!

Jag har testat köpegröten men får den bara att bli blask, så nej tack. Här är det järnrikegröt som gäller...



Det där måste jag fråga min bvc-sköterska om när jag ska dit nästa vecka. Undrar hur dom rekommenderar här.. ;o)



När det gäller ersättning/välling hade jag faktiskt ingen koll. Eller, jag visste ju att man inte ska ge mer än 2-3 flaskor per dygn, men inte att rekommendationen va ersättning upp till året... Nu har det iofs inte varit aktuellt då mina barn snabbt valt att äta hela måltider och inte behövt en massa välling på dagen men iaf... Lustigt att jag inte ens hade hört talas om det och har tre barn redan...



2010-02-24 @ 23:28:52
URL: http://l2kw.blogspot.com/
Postat av: Elin

Jag blir såååå less på alla olika budskap och rekommendationer BVC och föräldragrupper ger ut, det är alltid olika åsikter. En BVC-sköterska sa till mig att vi ska variera köpt gröt med hemmagjord havregrynsgröt för att inte vänja barnet vid att bara äta industrigröt, en annan sa att vi skulle ge bara industrigröt för att det är nyttigare och behändigare och en tredje sa att vi bara skulle ge hemmalagad gröt för den var gjord av naturliga råvaror. Vi varierade dock, inte på grund av det dom sagt utan för att vi kände att vi ville ge vårt barn lite variation och för att testa lite vad som var mer mättande osv.

Jag förstår inte varför inte alla ger samma rekomendationer, om det är någon man vill lita på så är det ju just distriktsköterskor, helst gällande första barnet och jag kan ju inte påstå att man gör det när man bara blir mer och mer förvirrad.



Sen angående ersättningen, vi blev rekommenderade att sluta med ersättning när sonen var 6 månader, men vi fortsatte ändå eftersom han inte bytt ut måltiderna än med vanlig mat, och när vi introducerade välling som kvällsmål så sa BVC att vi kunde skippa ersättningen helt. Vi fortsatte dock att ge på nätter och ibland på dagarna om han ätit dåligt. När sonen var runt 9 månader nästan tvingade de oss att sluta med ersättning för att de ansåg att han var "för stor för det" (då menade de för gammal, inte för rund eller tjock) och även en väninna till mig blev "tvingad" till samma sak, för de ansåg, som de sa till henne, att den inte innehåller nog mycket näring för ett barn runt 10 månader. Helt olika argument vill säga.



Har jag bara oturen att ha dåliga BVC-sköterskor eller har de rätt?



Vill tillägga att vi inte lyssnar på BVC längre, vi går hellre på vår egen magkänsla och det vi kan läsa oss till och andras erfarenheter.

2010-02-25 @ 00:34:00
Postat av: BeckaHBitcH.se - triss i gossar

Elin; jag skulle vilja säga att du haft OTUR men tyvärr är det värre än så. Det är snarare så att de som lyckas få vettiga BVC-sköterskor som håller sig till gällande rekommendationer och som håller sig uppdaterade, de föräldrarna som får sådana, DE har TUR :-/

2010-02-25 @ 00:39:12
URL: http://beckahbitch.se
Postat av: Sara

Vad intressant att det kan vara så olika. På vårt BVC så tipsar dom om den hemlagade gröten med blodpaltbröd i. Men propsar inte på vare sig det ena eller det andra.

2010-02-25 @ 07:47:04
URL: http://fokuserad.net
Postat av: Kristin

Det dummaste jag hört, självklart behöver inte barnen den färdiga gröten. Inget fel att ge den, men det går precis lika barn med hemlagad gröt.

Mina ungar mår då bra fortfarande, och de har mestadels ätit hemlagad gröt och hemlagad barnmat. Kanske vällingen varit deras räddning ;-)

2010-02-25 @ 08:11:20
Postat av: Annica

Man kan ju undra hur barnen klarade sej förr i tiden när ingen industrigröt fanns! Och min lilla 9-månaders har överlevt hela sitt liv utan gröt och välling, eller lite gröt har hon ätit men inte mycket. För hon gillar varken hemgjord eller köpt gröt å inte välling heller för den delen. Hur ska det gå??

2010-02-25 @ 09:30:36
Postat av: BeckaHBitcH.se - triss i gossar

Annica; jag frågade henne just det, hur man gjorde förr i så fall men då menade hon bara att vill man sitt barns bästa så ger man köpegröt :-/

2010-02-25 @ 09:44:47
URL: http://beckahbitch.se
Postat av: Annica

"Sitt barns bästa", jodå... Då skulle det i mitt fall vara att tvinga min dotter att äta välling eller gröt då...Hur nu det skulle gå till! Fråga det om du ser henne igen! ;-)

2010-02-25 @ 10:33:04
Postat av: Elin

hon är väl sponsrad av semper kanske :-D

2010-02-25 @ 11:16:29
URL: http://paraflaxdrinken.blogg.se/
Postat av: Anna-I kampen mot min 6årings cancer

Fan vad lustigt, här i Finland så får man ge vanlig havregrynsgröt med smör i osv redan från halvåret typ om barnen vill ha det.

Alltså, våra barns magar måste vara annorlunda konstruerade mellan länderna :-D

2010-02-25 @ 15:04:07
URL: http://bambinidolce.blogg.se/
Postat av: Bodil

Vad trött jag blir... Varför skulle det vara omöjligt att laga egen, likvärdig gröt? Ska vi bara ge våra barn industrilagad burkmat också? Eller är det okej med hemlagad mat, men inte hemlagad gröt? Var finns skillnaden?

2010-02-25 @ 15:45:49
URL: http://enmynta.se
Postat av: Jennie edinge

Jag har läst ditt inlägg ang ersättning/välling, och bestämt mig för att dante, som idag e 12 veckor, att han med största sannolikhet inte kommer att få välling, utan vi kör ersättning som välling, nu har jag inte kollat på wrsättningsförp men kan man ge ersättning mer eller mindre hur gammla dem är??

Men min stora undran e on man Jan byta ut vällingen mot ersättningen till en idag 2 år väldigt liten kille( om vi jämför med andra 2 åringar runt oss).. Han har precis börjat med stl 86 ikläder. Igår tex åt han en halv macka, ett päron och 250ml välling på hela dagen, som sagt superdålig på att äta bl.a. Bl.a. Bl.a.. Så vår tanke var att ersättningen e kanske mer mättande och nyttigare än välling, så då kanske han sover lite bättre på natten, rätt dålig just med nattsömmnen, vaknade kl 4 imorse, och somnade vid 19 kvällen innan.. Så jag behöver dina experttips på just dessa frågor:-)

2010-02-25 @ 19:00:04
Postat av: BeckaHBitcH.se - triss i gossar

Jennie Edinge; det känns som att du skulle behöva ha lite mer riktig experthjälp än mina amatörmässiga råd dock :-/



Vällingen skänker oftast bättre mättnad men ersättningen är näringstätare och innehåller allt barnet behöver.



Du kan ju mycket väl försöka ge tvååringen ersättning också. Behåll vällingflaskan men ge en flaska ersättning under dagen eller kanske som måltidsdryck. Men han skulle inte bli mer mätt och sova bättre av att idag byta ut vällingen helt mot ersättning. Det är dessutom mycket troligt att han inte ens skulle acceptera ersättningen. Men värt att testa. Ersättning istället för mjölk som dryck till maten är ju inte dumt tex.



Men som sagt, om du är orolig över hans storlek och att han går upp dåligt i vikt, sover dåligt med mera så behöver du kanske prata med någon utbildad personal (men ja, som jag skrivit så får man försöka lyssna in deras råd och se om de är rimliga eftersom många ger felaktiga råd tyvärr).



Att du tänker fortsätta med ersättning istället för att börja med välling till minstingen låter som en utmärkt idé. Då kommer han att plocka in annat i kosten istället för att fylla ut det ökade energibehovet så det går ju jättebra. Sen finns ju dessutom gröten som man kan ge som är samma sak som välling. Ger man ersättning, mat och gröt behövs absolut ingen välling :-)

2010-02-25 @ 22:04:06
URL: http://beckahbitch.se
Postat av: Kristin

"Vill man sitt barns bästa ger man köpegröt"

Herregud, vad jag hade gått igång där. Inte en chans att jag hade kunnat hålla tyst om vad jag tyckte och tänkte...

2010-02-27 @ 22:07:19


Missa inga nya blogginlägg - prenumerera med Bloglovin!


bloglovin

Varför prenumerera? Läs ->



Läs detta innan du skriver:

Eventuella svar skriver jag här, inte i din blogg.
Försök undvika elakheter, det är så tröttsamt och onödigt.
Rena reklaminlägg/spam undanbedes.

Vill du tipsa om en tävling? Det får du gärna göra men gör det helst genom en kommentar HÄR

Tack för din kommentar :-)




Kommentera inlägget här:

Namn:
Spara uppgifter?

E-postadress: (Visas bara för Beckah)


URL/Bloggadress:


Vad har du på hjärtat?:

Trackback