Ett litet KRYP

Som en del kanske minns så var ju Elmer väldigt het på ålandet redan när han var typ 11 veckor gammal. Såg ut som att han skulle sticka iväg vilken sekund som helst hehe.

Elmer som Victor stack iväg veckan före 4 månader och Alvin veckan före 5 månader så tänkte jag att jag skulle försena det hela med Elmer. Han fick sluta ligga på mage direkt på golvet under en lång tid. Funkade finfint, han stannade upp i kryputvecklingen ;-)

Men för några veckor sedan bestämde jag mig för att han får börja när han vill så nu får han ligga en liten stund på golvet flera gånger i veckan. Men icke att gossen ålar inte! Nope, han kan inte! För mig känns det ju supersent eftersom de andra två var tidiga men ja, jag vet att det inte är sent egentligen.

Nu börjar det se ut som att Elmer tänker hoppa över ålandet och börja krypa direkt och detta relativt snart. Visst, han kan åla sig ett par decimeter med lite kämparglöd men det är ju inte så som de andra som svischade omkring i ilfart helt fritt :-)

Nu drar han upp rumpan och ställer sig på händer, dock inte samtidigt. Han gör kryprörelser med knäna samtidigt som han försöker dra sig fram med händerna (ålposition på armarna). Han ser ganska kul ut :-P

Men snart lossnar det nog. De andra två ålade ett par månader innan de drog sig upp på knä och kröp på knäna. Det gick lixom snabbare att åla :-)  (Edit 18/2: Okej då, nu ålar han plötsligt metervis men försöker även krypa :-P)


********


Du som har flera barn; har de varit ungefär lika gamla eller väldigt olika i utveckling motoriskt? När har dina barn börjat åla/krypa/hoppa fram på rumpan?  Nu menar jag alltså inte när de råkar putta sig framåt lite ;-) utan när de målmetvetet drar sig framåt med vilja :-)

Så här:



(detta är Victor några dagar före han fyllde 4 månader)

och så här:



(detta är Alvin när han är någon dag äldre än Elmer är NU)


Här kommer en liten bonusfilm jag hittade när jag gick igenom filmerna på youtube:



Detta är Alvin när han är drygt en månad äldre än Elmer är nu. Han ålar fram till gåvagnen, drar sig upp till stående med hjälp av handtaget, ställer sig och går iväg :-o där och då kändes det inte konstigt alls men nu när jag jämför med Elmer känns det helt sjukt! Elmer kommer INTE kunna göra så om en månad! :-D


Om du vill se fler Alvinfilmer från han var bebis så heter jag Beckah82 på Youtube. Finns rätt många.

Kommentarer
Postat av: Filura

Tja, nu har ju mina tre barn inte samma pappa men de var lite olika i åldern när dom lärde sig krypa. Albin var sen, han var 10 månader gammal. Kristin var 9 månader och Elvira var 8,5 månad. Det är väl rätt lika ändå, speciellt tjejerna där. När det gäller att lära sig gå så verkar iaf Elvira mkt snabbare än alla de övriga barnen här. Albin var 15 månader gammal när han gick, Kristin var 17 månader (supersen) Elvira har nu börjat gå 2-3 steg, det kallar jag inte för att gå men det är en början, får se när hon går på riktigt, men jag tror hon blir tidigast av alla som sagt. Oliver och Isabelle var oxå 17 månader när dom gick.



Krypandet på Oliver och Isabelle var ungefär vid 10 månaders ålder, så Elvira håller annan standard än dom iaf, hehehe.

2010-02-17 @ 20:35:21
URL: http://www.mysfias.se
Postat av: Josefin

Du har haft tidiga barn! Duktiga :)

Min son var 5 mån o 3 veckor när han började åla, sen kröp han vid 7,5 mån och gick vid 9,5 mån. Min flicka som nu blir 6 mån om några dagar började åla när hon var 5 mån och har precis börjat krypa, men ålar mest än. Kul att jämföra syskonen tycker jag :)

2010-02-17 @ 20:35:50
URL: http://josefinz.blogg.se/
Postat av: Camilla E Lindström, En mammas dagbok ♥

Tror att det är väldigt olika av förklarliga själ. Jag har en son och en dotter och min flicka är mycket före med allt. Krypa, tänder, ja precis allt. Linnea började krypa vid 7 månaders ålder och Ludwig var nästan 9 månader när han ålade omkring.



Trevlig kväll på dig

Kramelikram Camilla ♥ ♥

2010-02-17 @ 20:47:53
URL: http://emring.blogspot.com
Postat av: Katja

Louise var 7.5 månader när hon började åla, och 8.5 när hon började krypa, 12 månader började gå.



Tilda var 5 månader när hon började krypa, ålade typ i några dagar innan hon började krypa, 10 månader börjar gå.



Ellen ålade lite vid nästan 5 mån. ålder, krypa 5 månader, gå 10 månader, nån vecka tidigare än Tilda med allt.

2010-02-17 @ 20:59:21
URL: http://ytterbymorsa.blogg.se/
Postat av: Emma

Dottern var 5 månader när hon började åla. Vid sex månader kröp hon och vid åtta månader gick hon.

Sonen är lite senare än syrran ;) Han är 7 månader men vägrar att ligga på golvet. Han kan dock åla baklänges men samtidigt skriker han argt ;)

2010-02-17 @ 21:29:16
URL: http://mammastruts.blogg.se/
Postat av: Anna

Max var 11 mån när han började krypa, ålade aldrig. Gick själv vid 14 mån.



Leo är snart 7 mån och försöker krypa så som din Elmer gör. Ålar lite baklänges men inte "medvetet" så att säga. Tror han kryper inom 1 månad i alla fall.

2010-02-17 @ 21:42:55
Postat av: Wilma

Stora sonen börja åla vid 8 månader, kröp ordentligt vid 9 månader och börja gå när han var 13 månader.

Sen den lille är en liten Alvin ser jag, åla fram 4½ månad, gick med gåvagn när han var 6 månader och börja gå dagen innan han blev 8 månader. Så 2 helt olika killar har jag! :o)

2010-02-17 @ 21:47:42
Postat av: caroline

mina tre barn har varit olika första joel satt å kröp när han var 4 mån, gick med stöd vid sex mån och gick själv åtta månader, nr 2 amanda satt å kröp inte förrän hon var 7 mån och gick runt 10 mån, nr 3 alvin är snart 5 mån å han har böjat åla lite men gillar inte att ligga på golvet så får se när han börjar.

2010-02-17 @ 22:00:33
Postat av: Mia

Första barnet ålade fram när han var 3,5 månader. Kröp vid 5 månader (liten kille med strl. 56/62 på kläderna då) och var sedan snart uppe på benen. Klättrade ofta in under hyllan på vardagsrumsbordet och fastnade när han var 6 mån. Verkar ha ungefär samma förlopp som din Alvin. Satt stadigt tidigt oxå.



Andra barnet ålade vid 4 månader (modell större, då med strl. 68 i kläder). Var uppe på knä och gungade i samma veva. Föll sen pladask när på magen och bestämde sig för att inte lära sig krypa då. Han satt inte stadigt förrän vid 7,5 mån och kröp sedan inte förrän vid 9 månader.



Tredje barnet (5 mån nu) puttar sig bakåt, är uppe på knäna och puttar sig lite framåt i "larvstil". Men han kan inte dra sig framåt jämt, utan är lite småfrustrerad över tillvaron. Märks att han vill mer än han kan. Sitter inte stadigt ännu.

2010-02-17 @ 22:23:33
Postat av: Johanna

Kanske kan bero på att Elmer är rundare? Inbillar mej att det är svårare att röra sig då. =p Men jag kan ju ha fel. Har bara ett barn så kan inte jämföra. =)

2010-02-17 @ 22:40:25
URL: http://theomylove.blogg.se/
Postat av: Elin (sjuksköterska)

Min dotter var ungefär som Alvin i sin motoriska utveckling: ålade vid 5 mån och var 6,5 när hon reste sig mot sin gåvagn och gick iväg. Gick själv gjorde hon sen vid 9 mån. Väntar nu en pojk (BF+8) och tycker det ska bli intressant att se om han utvecklas i samma takt...hoppas inte det för jag tycker min dotter blev "stor" så snabbt ,-)

2010-02-17 @ 23:53:13
Postat av: kikar in då och då

Jag har två barn. Den äldtsa (pojke om det nu spelar kvitta) kröp när han var 6½ månader och gick när han vra 8½.

Min yngsta (flicka) kröp när hon var 7 månader och gick när hon var 10.



Ingen av dem ålade över huvud taget.



Även om de börjat krypa och gå ungefär samtidigt, så har det varit på helt olika vis. Sonen har varit "fullt ös medvetslös" medan dottern inte rörde en fena förrän hon hade "full koll på armar, ben och balans".

2010-02-18 @ 00:06:33
Postat av: Linda

Är det dax för en fråga BECKAH-dag snart? Har en massa kuliga frågor till dig...

2010-02-18 @ 09:02:56
Postat av: Elin

Kasper var 8 mån när han började krypa riktigt, sen gick han när han va nästan 14 månader.



Eddie ålade när han va runt 5 mån och vid 6 mån så kröp han, 8 mån reste han sig upp mot möbler och gick utmed dom, vid 10 mån tog han sina första steg utan stöd, sen har det inte gått att få stopp på honom s



Hilma är 5 månader och står i krypställning och gungar, hon har dragit sig fram, ålat, från det hon varit 4 mån 2 veckor.



det roliga i det hela är att Kasper låg på golvet nästan JÄMT iom att han va ensambarn. Eddie och Hilma har jag burit väldigt mycket på eftersom ingen av dem velat ligga på golvet, samt att Hilma inte kunnat ligga ner pga Eddie och hans klumpiga ben s

2010-02-18 @ 09:48:50
URL: http://paraflaxdrinken.blogg.se/
Postat av: Sandra

Stora tjejen, nu snart 6 år, ålade och kröp aldrig. Hon kunde sitta själv vid 4½ månad och lärde sig sen att hoppa fram på rumpan när hon var ca 5 månader. Hon vägrade att stå i kryp-position. Bvc tyckte, vid 7 månaders ålder, att vi skulle "hjälpa" henne att "lära" sig att krypa då det tydligen var viktigt för motoriken att krypa för att senare lära sig att gå. Vi blev ju självklart nervösa för att det skulle vara/bli något "fel" på tösens gå-utveckling så vi satte igång med att försöka "lära" henne att krypa. Men som hon vägrade! Hon ville bara inte! När hon hoppat på rumpan i nästan 4 månader sammanlagt och av dem har vi kämpat i 2 månader med "kryp-skola" så gav vi upp. Vi trodde verkligen att det var något fel..eftersom de på bvc hade sagt så. En vecka senare reser hon sig och går =) Haha! Hon gick alltså precis innan 9 månader! Bvc kan vekligen skrämma upp föräldrar! Lilla tjejen som nu är 7½ månad började krypa, alltså krypa på riktigt, en vecka innan 5 månader. Nu vid 7½ månad reser hon sig mot möbler och går.. har även hänt att hon släpper möblerna och hon står kvar men ramlar direkt hon upptäcker att hon inte håller i sig ;) Så det är verkligen skillnad på ungarna!

2010-02-18 @ 11:23:52
Postat av: carin 6 barn

Tja du..



Collin var 5 mån när han kröp. Gick när han va 9.

Robin var samma och gick vid tio.

Leo var 6 mån när han kröp. Gick vid nio.

Sonny bara satt o kolla vill verkligen INTE göra ngt alls, bara kolla bröderna. Så han kröp när han va 8 mån o gick när han va ett år.

Loke fullt ös medvetslös ville krypa när han va 4 men fick löss det vid 5 och gick innan han var 8 mån.

Och julia.... ja.. hon springer nog snart med. =)

2010-02-18 @ 11:53:23
Postat av: ak

impad över folk som kommer ihåg såna här detaljer:) jag har tre barn som alla gått omkring nånstans kring ettårsdagen, som jag minns det. Men jag har aldrig lagt på minnet när de ålat, krupit eller stått etc. har inte känts som något jag direkt lägger nån vikt vid när det gäller ålder. Kul att se att de lärt sig något nytt såklart, eftersom de blir så glada, men jag ahr aldrig jämfört eller funderat över tidig/sen direkt....men hoppas du får många bra svar!

2010-02-18 @ 14:17:30
Postat av: Evelina

Dottern var väl ganska tidig. Ålade när hon var 5 månader och kröp när hon var 6. Hon gick när hon var 9.



Sonen satt där han satt tillshan var 8 månader MEN sedan ålade, kröp han och gick tills han var 10 månader så allt kom på engång....

2010-02-18 @ 19:31:25


Missa inga nya blogginlägg - prenumerera med Bloglovin!


bloglovin

Varför prenumerera? Läs ->



Läs detta innan du skriver:

Eventuella svar skriver jag här, inte i din blogg.
Försök undvika elakheter, det är så tröttsamt och onödigt.
Rena reklaminlägg/spam undanbedes.

Vill du tipsa om en tävling? Det får du gärna göra men gör det helst genom en kommentar HÄR

Tack för din kommentar :-)




Kommentera inlägget här:

Namn:
Spara uppgifter?

E-postadress: (Visas bara för Beckah)


URL/Bloggadress:


Vad har du på hjärtat?:

Trackback