5 MÅNADER

Älskade lillhjärtat blir 5 månader idag. Bara en månad till halvårsdagen nu. Ett halvt år. Otroligt hur fort tiden flyger fram. Snart är han ingen bebis längre. 6-månaderdagen kommer ju dessutom med något väldigt speciellt: en lättnadskänsla. Förutsatt att Elmer från fortsätta vara fri från LCH nu närmsta månaden så kan vi slappna av sen. Sannolikheten att sjukdomen skulle blossa upp efter 6-månadersdagen är högst otrolig.

5 månader. Så länge och så kort tid på samma gång. Känns som vi hunnit uppleva hur mycket som helst. Psykiskt sätt så har vi ju det också och det har varit mycket kring Elmer och mycket kring att bygga ett nytt liv med ytterligare ett barn som ska pusslas in i familjen och alla ska hitta sin plats igen osv.

Jag är såå himla kär! Störtförälskad i den här lille killen. Så mjuk och go och mysig. Glad och gullig (men väldigt bestämd ändå, med humör när han vill det!)

Senaste dagarna har han blivit riktigt bra på att sitta (utan att hålla i sig i golvet) nu kan jag faktiskt sätta ner honom på golvet men han måste ha kuddar runt om för han tippar då och då. Däremot är han bra på så vis att han håller upp huvudet så han inte slår sig, både när han ramlar bakåt och åt sidorna så det gör inget att han tippar.

Om en vecka kan han nog sitta helt säkert utan stöd, dvs så jag kan sätta honom mitt på golvet utan kuddar och lämna honom där. Alvin var också precis 5 månader och en vecka när han kunde det. Victor var ca 5 månader också +/- en vecka sådär.

Tanden har kommit upp en bit och är jätterolig att använda till att bita folk i fingrarna :-D igår testade han att bita mig i bröstet några gånger också men inget idag så förhoppningsvis var det bara ett litet test. Vi får väl se.

Nappen ja :-) hur har det gått med den...

JO i går kväll när han skulle lägga sig för natten så fick han ingen napp utan bara bröstet. Gick hur bra som helst. Ingen napp på hela natten men han vaknade till ett par tre gånger och fick bröstet.

Idag har vi varit iväg till GeKås och i bilen var det lite jobbigt då jag inte kunde amma men på ditvägen grymtade han bara till lite och somnade. På hemvägen var han arg och skrek efter nappen men nöjde sig med att suga på ett finger och somnade snabbt. Utöver det har det inte varit några som helst problem att vara utan napp. Det har blivit fler amningar bara men det är lugnt. Han åt en aning mindre lunch och kvällsgröt istället och han är ju bara 5 månader så han får ju gärna leva på enbart amning också så det gör inget.

Nattningen nu ikväll gick också bra och hittills (3,5 timme) har han inte vaknat och "frågat" efter nappen iallafall.

Jag tycker runt 5 månader är en fantastiskt bra ålder att sluta med napp. Nu har jag gjort detta enkelt och smidigt 3 gånger i denna ålder. Victor var drygt 5 mån, Alvin knappt 5 mån och Elmer exakt 5 mån. Victor var lite knepigare att få till det med eftersom han var ett par veckor äldre och så ammade jag inte men han hade snuttefilt och det har Elmer också. Alvin hade ingenting utöver brösten.

Jag skulle INTE vilja vänta till barnet är flera år. Typ en unge i Alvins ålder med napp! Jobbigt också för ett så stort barn att släppa ifrån sig nappen, en sorg. Napp är ju inte heller som en snuttefilt eller nalle och sånt för nappen kan försöra tänderna, försena talet och är opraktisk om man måste hjälpa barnet stoppa in nappen i munnen på nätterna eller napp utomhus när det är kallt osv. Opraktisk och ful. Men det är ju min åsikt ;-)

När jag visade Alvins överbett för en tandläkare så sa hon DIREKT "har han napp?!" fatta vad skönt att han inte har det ...så man slipper tänka på att man gett honom överbett genom att låta honom ha napp :-/


Hur som helst :-) här kommer lite dagsfärska foton från min femmånadersprins <3 Ni får ha överseende med den lortiga bebisen och grisiga bodyn ;-) det var på kvällen strax före badet ;-)




Man får plats både en 2,5-åring och en stor bebis i en Flexi Bath :-)


<3 <3 <3

Kommentarer
Postat av: Anna

Du vet att napp kan orsaka att han får tandställning senare i livet...

2010-02-04 @ 23:59:28
Postat av: BeckaHBitcH.se - triss i gossar

Fattar inte riktigt vad du menade med detta men som jag skrev så JA, jag vet att napp kan förstöra tänderna, ja. Antingen missförstod jag ditt syfte med din kommentar (ber om ursäkt) eller så har du läst inlägget rejält slarvigt ;-)

2010-02-05 @ 00:15:53
URL: http://beckahbitch.se
Postat av: stranger-than-fiction

Men så typiskt dig att ha en massa åsikter om allt, även när du inte är så påläst som du tycks tro.



Det bett som du syftar på och som ofta är orsakat av nappsugning heter ÖPPET bett, ingenting annat.

(Men även tumsugning kan vara orsaken till sådant bett!)

Om man kan få barnet att sluta med napp-/tumsugandet i tid (4-årsåldern brukar man säga) så rättar bettet oftast till sig av sig själv.

Finns dock ärftliga varianter som är mkt mer svårbehandlade.



Överbett har inget med sugande på napp att göra.

Har man ett sånt brukar det oftast vara svårt att sluta läpparna normalt.



Så överbett el inte på din minsting, när det gäller det så saknas betydelse om du tagit ifrån honom nappen nu eller väntat 3 år till.



2010-02-05 @ 00:28:03
Postat av: BeckaHBitcH.se - triss i gossar

En till som inte läst :-) min MINSTING har inget överbett det har min mellanson och han blev av med nappen för drygt 2 år sen. Det var inte JAG utan en tandläkare som gissade på NAPP när hon såg han ÖVERBETT och då pratar jag inte om vilken tandläkare som helst utan tandläkaren vi träffade hos BARNSPECIALISTTANDVÅRDEN :-) Vi var där nyligen pga minstingens LCH och då passade jag på att fråga om Alvins överbett och visade upp det. tandläkarens spontana fråga var om han hade napp!

2010-02-05 @ 00:58:07
URL: http://beckahbitch.se
Postat av: Linda S

Å vilken tjock och go bebis han är Elmer! Så himla söt!

2010-02-05 @ 06:48:21
Postat av: Emma

Såg att du vart till gekås, funderar själv på att åka dit i helgen med sonen men har tvekat pga väglaget på småvägarna sista biten. Var det ok eller isigt/massa snö? Känner lite sådär att köra på dålig väg med den lille i bilen men är vägen okej så finns det ju inget som hindrar =)

// Emma!

2010-02-05 @ 07:17:46
Postat av: Anonym

Napp förstör inte tänderna om man inte har den längre än 4årsålder :) man kan oxå regelbundet kolla tänderna hos en tandläkare för att vara säker för det ser ju tandläkaren om det är dags att sluta....tror att det för din del handlar om att det är fult. och om lata föräldrar och en sån vill du ju inte vara ;) samma med blöja hu så hemskt med dem som har blöja längre än 2års dagen. ha en bra dag!

2010-02-05 @ 08:01:52
Postat av: hanna

så otroligt söta pojkar du har...

har funderat på det här med nappen.. vincent vägrade ta napp efter han va 4-5månader så d va inga problem.. men alvin han använder den mest i sömnen om ens det så det tåls att fundera på.. den e ganska bökig

2010-02-05 @ 08:07:24
URL: http://www.knasgravid.blogspot.com
Postat av: Sara

Grattis Elmer! Han är så lik dig :-) <3

2010-02-05 @ 08:13:39
Postat av: Tania

Gud va Elmer är lik dig!



Charlie har fortfarande napp fastän han "slutat" flera ggr. Det är nog mitt fel eftersom jag sparat en napp (mest för min egen skull). Han har fått den när jag inte haft "tid" att trösta honom när jag suttit med Melle.

Jag hatar också nappen så den lämnar aldrig huset. Det är så fult med äldre barn med napp. Äckligt!



(min åsikt) ;-)

2010-02-05 @ 08:19:28
Postat av: Anonym

Hej

Måste bara fråga varför man har halsband på småbarn.En fem månader gammal bebis med halsband.Varför?

Du som alltid tänker på alla risker osv.

Han skulle ju kunna fastna eller någon annan i hans halsband.

Nä halsband klär inte på små barn tycker jag.

2010-02-05 @ 08:27:59
Postat av: Bodil

Vilka fantastiskt blåa ögon han har, lillgrabben!!

2010-02-05 @ 08:35:04
URL: http://enmynta.se
Postat av: Anonym

Såååå SÖT är han Elmer :o).

Skönt att det gick så bra att sluta med nappen i alla fall. Men än ska inte jag sluta med nappen. Jag ammar inte så jag har ju inte den trösten tyvärr.

Ha en mysig helg

2010-02-05 @ 08:55:44
Postat av: Anna

Du verkar ha rätt mkt åsikter om hur andra behandlar sina barn, vad andra gör för fel osv..

Men hur tänker du själv när du drar me dig dina ungar till ett bakteriehus som gekås?

Spec me tanke på att din yngsta bara är 5 mån!!

2010-02-05 @ 09:12:56
Postat av: Jenny

Vilka underbara blåa ögon din lille kille har. En riktig liten sötnos!



Angående överbett till följd av nappanvändning: Jag tror också att överbett kan ha att göra med nappanvändning och tumsugning till viss del. Jag sög på tummen enda upp i sexårsåldern och jag har ett tydligt överbett. Mina bröder använde napp, dock inte speciellt länge. Båda slutade relativt tidigt och ingen av dem har idag något överbett. Sedan hurvida det finns studier på detta vet jag inte, det låter jag vara osagt. Detta är enbart egna spekulationer.



Ha en bra dag i vinterkylan! :-)

2010-02-05 @ 09:18:28
URL: http://jennyfunderar.blogg.se/
Postat av: thile

Grattis til vår kjæreste søtnos, Elmer <3 5 måneder <3

Har du sett hans vakre øyne, mamma! Ja, klart du har, hihi, og leende, så go....Jeg vil kramas han!

Oh, hva sure innlegg du får på en god dag hos deg, usch....



Så fint collage av gullungen, så duktig han er til å sitte!

Min datter (som du kjenner) brukte heller ikke napp.



Ha en herlig dag, vennen <3.

2010-02-05 @ 09:40:24
Postat av: En tjock katt i en smal värld

Oj redan fem månader. :) Fort det går!

2010-02-05 @ 09:44:49
URL: http://tjockkatt.webblogg.se/
Postat av: Annie

Grattis på 5 månaders dagen, han är verkligen bedårande! Då har han mindre än 20 kilo till sin brorsa nu då som är såpass mycket äldre.

Hoppas iaf att Victor kryar på sig (för jag antar att han har någon sjukdom oxå iom att han är så tunn) & att LCHF INTE bryter ut på Elmer.

//Annie

2010-02-05 @ 10:15:54
Postat av: Anonym

Byt header!! Lite Handen som gungar vaggan känsla över den.

2010-02-05 @ 11:47:55
Postat av: Elli Caramelli

Vi slutade med napp på min son då han var liter mer än 2 år, och det gick galant, han frågade om den 3 gånger vi förklarade för han att han hade ju gett den till påskharen som tack för godiset så nu skulle han ge dom till bebisarna som behöver napp och han godtog det utan bråk och tjaffs..



Nu är det lillsysters tur att säga hej då till nappen, och hoppas det ska gå lika bra.. :)



men jag förstår dina tankar och åsikter helt klart..

Sen så har ju alla olika åsikter och tur är väl det, annars skulle världen bli braaa tråkig.. ;)

2010-02-05 @ 11:56:09
URL: http://bellan85.blogg.se/
Postat av: Kristin

WOW vilka ögon gofisen har :-) Underbara :-)



Det här med napp kan debateras i evigheter fram och tillbaka. Alla tycker och känner vi olika om det. Min grabb hade napp tills han var 4 år gammal faktiskt. Och när vi en gång glömde nappen när vi reste bort så var det inga problem alls. Efter det slutade han med det. Och han har även superfina tänder, inga sneda alls. Så det där är som sagt väldigt olika. :-)

2010-02-05 @ 12:05:24
URL: http://ekens.blogg.se/
Postat av: Anneli

Hej!



Grattis Elmer!



Oj vad fort tiden går!



Jag har en fråga till Beckah. Och nej det är inte någon av de sarkastiska som jag ser att du får ibland, bäst att skriva det.



Jo jag undrar angående detta med napp, skulle också vilja sluta med napp till min sexmånaders bebis. Nu är det så att han börjat vakna på nätterna och sover oroligt i sin säng, är det läge att sluta med napp nu eller skall man vänta tills det lugnat ner sig lite och inte är så oroligt som det är just nu nattetid?

Jag ammar inte sedan 4 månader tillbaks utan det är tillägg som ges + mat osv.



Får för mig att det skulle bli värre just nu om jag tog bort nappen? Har du några tips eller ideer jag kan använda mig utav?

Tillägg: under dagtid så används ingen napp.



Mvh!

Anneli



2010-02-05 @ 12:12:51
Postat av: Sarah

Kan bara berätta om dottern som slutade med sin napp fem dagar innan fyra års dagen. (hade napp endast natte tid sen ett års ålder) och nu fick hon vara med o bestämma själv, så det var inga som helst problem. Lite lite gnällig första natten och sen var det som om hon aldrig haft napp. Så nej, det blev inte svårare för hon hade haft den längre.

2010-02-05 @ 12:13:18
URL: http://minatankar-minaord.blogspot.com/
Postat av: Tes

Även jag retar mig på ditt inlägg om napp.

Jag FATTAR att dina barn inte har problem pga av nappen.

Men som föregående skrev så får man inte ÖVERbett av nappsugning, utan ÖPPETbett. vid överbett är käkarna fel. (ev att framtänderna står utåt)



Talförseningar behöver heller inte vara något dom får pga av att dom har napp..



Även jag har specialistkällor :-)

2010-02-05 @ 12:31:24
Postat av: BeckaHBitcH.se - triss i gossar

Anneli; jag skulle nog inte rekommendera att sluta med napp om det finns andra trassel för tillfället. har inge bra råd.



jag har ju ammat Alvin och Elmer och Victor sövde jag i famnen + att han sov i min säng, jag hade nog haft svårt att fixa nappavvänjningen om han sovit i egen säng, iaf utan att han behövdse vara ledsen och det känns ju inte bra, det är inte meningen att de ska gråta och vara ledsna och plågas, okej lite gnäll som man kan trösta med att amma, bära omkring, kramas osv men inte jätteledsen.



Så jag vet inte. Om barnet bara har nappen på natten vid 6 månaders ålder så är väl det jättebra ändå. Fortsätt med napp tills det kommer ett bra läge där sömnen och allt annat känns tryggt och bra.

2010-02-05 @ 12:50:08
URL: http://beckahbitch.se
Postat av: BeckaHBitcH.se - triss i gossar

Emma; det gick bra att ta sig till GeKås men det var rätt halt på sina ställen.

2010-02-05 @ 12:54:26
URL: http://beckahbitch.se
Postat av: BeckaHBitcH.se - triss i gossar

Annie; Victor är frisk som en nötkärna. Alla kan ju inte vara lika stora, eller hur? Jag var minst lika spinkig när jag var i hans ålder. Tights satt som pösiga mjukisbyxor på mina ben tex men kolla på mig nu, nu är jag tjock!



LCHF lär nog knappast bryta ut på Elmer eftersom det är en bantningsmetod med lite kolhydrater och mycket fett. Hans sjukdom heter LCH.

2010-02-05 @ 12:57:10
URL: http://beckahbitch.se
Postat av: Anneli

Tack Beckah för svaret angående nappen!



Ja då tror jag att jag avvaktar lite med att plocka nappen. Kanske oroligheterna kring nattetid har att göra med att jag flyttat över honom till sin egen säng för ett par veckor sedan.



Tidigare så har min pojke sovit hos mig på natten i min säng(sammsovning) sedan han föddes. Under den tiden vaknade han aldrig och var ledsen på nätterna. Det kanske är en omställning.



Men iallfall tycker att detta med att få barn sluta med nappen tidigt verkar bra (jag kommer själv att försöka). Men moralmänniskorna här inne går ju i taket. Jag gissar att om du hade skrivit att du ville att Elmer skulle få ha nappen tills han var två tre år så hade samma moralpolis gått i taket för det.

2010-02-05 @ 14:00:42
Postat av: BeckaHBitcH.se - triss i gossar

ja precis, vad man än skriver så finns det alltid någon som klagar ;-)

2010-02-05 @ 14:04:42
URL: http://beckahbitch.se
Postat av: Linda

Jag undrar varför du gett nappen överhuvetaget om du bara vill att han ska få ha den så kort tid? Hade du inte kunna stoppa in bröstet när han hade det extra sugbehovet istället för att börja med nappen?? precis som du gör nu liksom???

Allt annat tänker ja inte debatera om, överbett ka ju komma ändå osv... Min dotter har napp å är nu snart 8 månader, hon har den när hon somnar, när ja amma somnade hon med bröstet i munnen iställe... hon spottar oftast ut den själv när hon sovit en stud, men när vi åker bil å när hon blir lite kinkig å ledsen får hon ha nappen... men för det mästa är hon utan...



Å ve å fasa Ja tycker hon äär SKITSÖT i sin napp ;)

2010-02-05 @ 17:42:43
Postat av: diana

Mina har slutat med napp och gett den till tomten när dom blev 3..och dom har mycket fina tänder..så d är helt olika..också beroende på hur MYCKET barnet använder napp.

Gillar inte föräldrar som direkt trycker in nappen när barnet gnäller lite!Och barn som springer med napp hela dagarna.På dagis får barnen inte ha. mina har mest haft den som trygghet när dom ska sova för dom har inte somnat utan den.....albin har fortfarandeo och han är 2...och en riktig nappunge..men hans ska oxå tas innan 3.

2010-02-05 @ 22:07:14
URL: http://dianaws.blogg.se/
Postat av: Lillis

voivoi .. varför ens börja med napp, när man tänk att sluta vid kanpt 5 månader?

och du, LÄS på INNAN du bloggar om överbett...

2010-02-05 @ 22:29:14
Postat av: Emmelie

Så söta dom é:)Goingar

2010-02-06 @ 13:21:50
Postat av: stranger-than-fiction

Oavsett om det var en specialist som sa det eller inte..

Du bör veta att ett överbett INTE kan orsakas av nappsugning utan det är genetiskt/ärftligt.



Av nappsugning kan barnet få öppet bett och ingenting annat.



Jag läste rätt och ordentligt, nämligen att du hade fel i det du skrev - du triumferade över att kunna "knäppa specialisten på näsan" för att din son inte använde napp. H*n kanske frågade av helt andra anledningar som inte framkom.

2010-02-08 @ 23:58:08


Missa inga nya blogginlägg - prenumerera med Bloglovin!


bloglovin

Varför prenumerera? Läs ->



Läs detta innan du skriver:

Eventuella svar skriver jag här, inte i din blogg.
Försök undvika elakheter, det är så tröttsamt och onödigt.
Rena reklaminlägg/spam undanbedes.

Vill du tipsa om en tävling? Det får du gärna göra men gör det helst genom en kommentar HÄR

Tack för din kommentar :-)




Kommentera inlägget här:

Namn:
Spara uppgifter?

E-postadress: (Visas bara för Beckah)


URL/Bloggadress:


Vad har du på hjärtat?:

Trackback