Spara in på barnen

Nu ska kommunen spara och barnen får betala. I lilla Assbergsskolans fönster sitter en skylt sedan länge: "låt inte barnen betala krisen". Tyvärr har man nu valt att göra det ändå. Man låter barnen betala krisen.

Besparingarna man valt att göra på barnens bekostnad kommer att drabba såväl skolbarn som förskolebarn i kommunen. Förskolebarnen kommer trängas ihop på färre förskolor och med färre personal. Personalstyrkan ska minskas med 5%.

Förskolor med få barn kommer få kortare öppettider eller kanske rent av stängas. Barn som behöver längre tider kommer att flyttas från sin trygga förskola till en ny, större med bättre öppettider.

15-timmarsbarnen blir av med de "flexibla" tiderna som man för inte så länge sen införde. Man kommer inte längre att kunna välja hur man vill ha sina timmar utan samtliga barn kommer att gå 3 timmar varje vardag istället. Dessa 3 timmar kommer fortsättningsvis inte att inkludera någon måltid.

Antagligen kommer tiderna bli 8-11 månd-fred. De får komma efter frukost och sedan gå när korridorerna börjar dofta av god mat och de andra barnen gör sig redo att äta med små kurrande magar.

Skolbarnen kommer att drabbas av liknande besparingar. Färre personal, fritids med sämre öppettider och mindre personalstyrka. Eventuellt stängs de små skolorna.

En skola som står inför hotet är just Assbergsskolan. Låt inte barnen betala krisen sa man, men kommunen körde över alla barn och hävde ur sig domen lagom till sommarlovet. Vissa barn vet alltså inte ens var de ska gå i skola till hösten.

Hoppas beslutsfattarna sover gott om natten och går en solig sommar till mötes att matcha sina varma hjärtan.

Kommentarer
Postat av: Linda L2K

Det är helt sjukt hur dom gör sina besparingar!!!! Hoppas det inte klubbas igenom!

2009-06-16 @ 10:26:59
Postat av: Beckah

beslutet är redan fattat gällande tider, luncher, personal osv. Det är bara att vi inte fått veta exakt hur det blir i praktiken.

2009-06-16 @ 10:29:15
Postat av: matilda

det är sjukt att barn inte ska få äta på förskolan. De missar en stor del an gemenskapen. och jag kan tänka mig hur det är att hämta hungriga barn från förskolan. sen hem o laga mat. nä då får man nog ha nått klart som bara kan värmas.

2009-06-16 @ 10:53:02
Postat av: Kristin

Ja, det är fruktansvärt! Jag hade helt klart valt att ha mina barn hemma om det var 3 timmar/dag som gällde här, kan inte se hur det kan bli en meningsfull verksamhet med 3-timmarsdagar!

2009-06-16 @ 10:56:34
URL: http://winnertaco.blogg,se
Postat av: Beckah

Jag ska ju plugga en del till hösten tillsammans med Hoppsan hemma och tänkte mig att Alvin skulle vara på dagis men nu vette sjutton om det är värt det.



3 timmar... släpa med sig en bebis som kanske ligger och sover, passa tider, använda den lediga tiden till att laga mat till en tvååring som kommer hem vrålhungrig och trött och bara väntar på att få mat och sova? Nä, dwet låter inte lockande.



Inte kan man hitta på något på 3 timmer heller, för man hinner inte. Då hinner man bättre om man helt enkelt tar med sig båda barnen.



Får se hur jag gör.

2009-06-16 @ 11:02:40
Postat av: Kristin

Fast om du är inskriven på en utbildning har du ju rätt till barnomsorg i samma utstäckning som du pluggar (eller, i vår kommun är det i alla fall så). Då kan du ju välja tiderna själva, men då kanske man får betala en högre taxa, det vet jag inte hur det funkar i just er kommun.

2009-06-16 @ 11:34:43
URL: http://winnertaco.blogg,se
Postat av: Mia

Ja precis du har rätt till heltid om du läser heltid!

2009-06-16 @ 15:52:11
Postat av: Lindisen

visst är det hemskt med besparingarna! här i täby kommun ska 75 mkr sparas på TRE ÅR! det betyder at t15-tim barnen får betala full taxa men bara få gå sina 15 timmar ändå och många resurser försvinner för barn som hade behövt extra stöd!!

2009-06-16 @ 16:31:13
URL: http://www.lindisen81.blogspot.com
Postat av: Karin

Samtidigt är ju 15 hs barnen inte i behov av mat då de har en förälder hemma som kan laga mat. Är väl bättre att resurserna läggs på dem som verkligen behöver dem. Har man inte lust eller tid till att laga mat åt sina barn mitt på dagen så kanske man inte ska skaffa några barn.. För några år sedan gick alla 15hs. barn på assberg mellan 8.30-11.30 eller nåt sånt. På dig låter det som att barnen kommer få svälta bara för att de inte får äta på förskolan... vilket jag tycker låter lite väl dramatiskt :-)

2009-06-16 @ 17:44:28
Postat av: Beckah

Handlar inte om det. Klart man lagar mat hemma. Förmodligen både bättre och godare mat och jag som ändå är hemma äter själv lunch så det har verkligen inte med det att göra. Det har att göra med hur det känns för barnen att inte få vara med. Delta i gemenskapen, inkluderas.

2009-06-16 @ 18:43:56
Postat av: Lina

Det som de gör är att de fattar beslutet antingen i semestertider eller precis innan. Så att de hoppas att folk inte ska hinna eller ha tid att överklaga och/eller göra sin röst hörd. Så jäkla fegt! De mindre skolorna är de allra bästa för barnen. Men kommunen ser bara att satsa på "viktiga" projekt som de tycker att i längden ger mer pengar tillbaka... =/

2009-06-16 @ 19:47:33
Postat av: Åsa

Har 3 barn och är mammaledig med minstingen. 4 åringen går på dagis 8:30-11:30. Det är helt värdelöst! Du har helt rätt, man hinner INGENTING! Vintern är ju värst, när man ska på med alla kläder, en bebis som ska ammas, bytas på innan och som givetvis skiter/kräks ner sig och så får man börja om igen. En svettig 4 åring väntar i hallen, själv har man pyjamasen på sig och gud, så många morgnar jag inte hunnit borsta tänderna och sen iväg och lämna. Skynda hem igen och amma mer (om inte bebben sover!) Sedan hinna med allt inkl. laga lunchen som delvis måste var färdig då 4 åringen kommer hem. DÖHUNGRIG!

2009-06-16 @ 21:04:21
Postat av: Emmis

Karin som skrev inlägget här ovan; vilken konstig inställning DU har, vaddå "inte skaffa barn", vaddå "svälta för att dem inte får äta på förskolan?" Det handlar ju om att få vettig dagistid, att känna att man är en i gruppen och kan delta i vissa aktiviteter och att äta är väl en jätteviktig del i det sociala samspelet med andra människor. Vårt dagis är helt insnöade på dessa 3 tim/dag. Det går inte för sig att lämna en minut före 8:30, för då mellan 8:00-8:30 äter dem andra barnen frukost. Skittider!

2009-06-16 @ 21:11:20
Postat av: Marie

Är helförbannad på vårt dagis (som är en privat förskola) och som tjänar pengar på att bara ha 15 tim-barnen 3 timmar/dag. Dem får komma precis efter frukost 8:30 och hämtas precis före lunch 11:30. Dem får alltså inte en matbit på dagis. En halv banan eller en äppelklyfta på fruktstunden... Jag tycker att det är VIKTIGT att barn äter tillsammans för att träna både bordskick och det sociala samspelet som en måltid med andra i samma ålder innerbär. Jag är inte det minsta lat och lagar både bättre och nyttigare mat än på dagis, men jag tycker det är fult av dem att sätta dessa tider som är så genomtänkta, att 15 tim.barnen inte ska äta en måltid på dagis. Undrar om dem spara 2.50:-/ barn!??? Skulle vara intressant att veta!

2009-06-16 @ 21:19:11
Postat av: Frida - 3 barnsmamma

I vår kommun läggs pengarna hellre på fula statyer samt en jävla massa rondeller i hela stan. Det är alltid dem svaga (vård, skola och omsorg) som drabbas av besparingar. Sjukt att dem räknar dagisbarn i pengar. Vad kostar en 1 åring i matavgift t.ex???

2009-06-16 @ 21:22:10
Postat av: ღDesignByMillyღ

Kikar in och önskar dig godnatt och hoppas att du haft en bra dag..

2009-06-16 @ 23:30:45
URL: http://designbymilly.blogg.se/
Postat av: sussan

Här i filipstad har vi haft så i 5 års tid, som jag varit med om, hur det varit tidigare vet jag ej.



först gick de 9-14 3 dar i veckan, sen skulle det sparas pengar då blev det 9-12 5 dar i veckan, då fick bara de barn som skulle va kvar o äta gå in, de andra barnen fick stanna kvar ute på gården tills föräldrarna kom.



Vi föräldrar tog tag i saken o kallade till ett möte med högsta chefen på barnomsorgen o fick igenom att de skulle få lunch, tiderna ändrades då till 9-12.45 4 dar i veckan.



När man tog upp saken att det blev stressigt för mig som mamma med ett litet barn hemma blev svaret att tiden va till för barnet, att det skulle få leka osv inte som avlastning för mig, jag hade själv valt att skaffa 3 barn sa de till mig.



Så tyvärr kommer det nog bli så här på fler o fler ställen,

2009-06-17 @ 15:53:28
URL: http://sissi3.bilddagboken.se
Postat av: mitha

Ja fy fan man blir så arg! Minns när jag hade TinTin på dagis 15 timmar mellan 8.30.11.30 så han inte fick äta....det va ju jättejobbigt för han..han hann dessutom knappt dit för att leka innan han fick gå, o var jag minsta sen fick han stå i hallen och vänta medans de andra satt där inne o skulle äta..nä fy fan va värdelöst!



AAAArrrrrrrrghhhhhhhh blir så jävla arg!



kram

2009-06-18 @ 10:54:40
URL: http://www.himmelohelvete.se
Postat av: Kristin

Timmarna ÄR till för barnen. Och därför tycker jag att tre timmar är helt värdelöst eftersom de knappt hinner komma in i verksamheten innan det är dags att gå hem igen.



Vill man ha avlastning får man fixa barnvakt, men för den sakens skull tycker jag inte att tre timmer/dag är en bra lösning för barnen.

2009-06-18 @ 14:03:57
URL: http://winnertaco.blogg,se


Missa inga nya blogginlägg - prenumerera med Bloglovin!


bloglovin

Varför prenumerera? Läs ->



Läs detta innan du skriver:

Eventuella svar skriver jag här, inte i din blogg.
Försök undvika elakheter, det är så tröttsamt och onödigt.
Rena reklaminlägg/spam undanbedes.

Vill du tipsa om en tävling? Det får du gärna göra men gör det helst genom en kommentar HÄR

Tack för din kommentar :-)




Kommentera inlägget här:

Namn:
Spara uppgifter?

E-postadress: (Visas bara för Beckah)


URL/Bloggadress:


Vad har du på hjärtat?:

Trackback