Jämställdhet och begränsat liv



LENA skrev:

"Men oj vad du begränsar dig själv! Får Matthias ens vara med Elmer utan dig? Får ingen dra honom i vagnen? Nu börjar det kännas skumt! Klart att man kan lämna ifrån sig sitt barn kortare stunder, tror du är mer beroende än han av att amma. Klart man kan ha ett eget liv som inte inkludera amning, shit vad begränsat du lever. Ovanligt i ett land där jämställdhet prioriteras. Varför kan bara du som mamma har hand om eran 3månaders? förstår om du inte vill att vem som helst har honom men hans pappa, motsätter du dig att dem ska få umgås? ganska gammeldags att tycka att bara mamman ska vara med barnet. Antagligen så är du en tvättäkta hönsmamma ;)"


Svar:

Jämställdhet innebär inte att båda gör samma saker, pinsamt att du tror det. Vi har alla olika förutsättningar att klara av olika saker. I vår familj kommer barnens behov först och Elmer har ett behov av att bli helammad och eftersom den stackarn har fått en mamma som har mjölk som är så lättsmält och han är så himla stor för sin ålder så betyder det att han måste ha ständig tillgång till brösten, vissa mammor kan amma var fjärde timme - det kan inte jag, det är inget jag mår dåligt över eller har problem med, jag accepterar att det är så och känner mig verkligen inte BEGRÄNSAD för att jag "måste" vara med Elmer. Det är ju knappast för all framtid! Det handlar om 6 månader som jag tänkt helamma. Vad är 6 månader? I 6 månader är jag den viktigaste vårdaren ja och den som Elmer MÅSTE ha tillgång till hela tiden. Det kommer DEFINITIVT komma perioder som är minst lika långa i framtiden, där Mathias är den viktigaste för Elmer för stunden. Just nu är det jag.

Ibland vill Elmer ha bröstet flera gånger i timmen och då får han det. Det är nummer 1 just nu. Han klarar av att ha en relation med sin pappa utan att vi delar umgänget och skötseln av honom 50/50.

Mathias finns med och de har en fin kontakt men jag är Elmers primära vårdare - JUST NU medan han är liten. Om några månader kommer amningen inte vara fullt lika viktig, när annan mat kommer in i bilden och till hösten ska Mathias vara pappaledig med Elmer när jag börjar skolan.

Om tre år kanske Mathias är den som är mest med Elmer eftersom jag är rätt kass på att leka och busa, vara ute, klättra, bygga osv - sånt som Mathias är bättre än mig på.

Som sagt - jämställdhet är inte att dela allt på millimetern, det är att hitta lösningar där båda är lika viktiga, men på SINA grejer!

Jag kan amma - alltså är jag bättre lämpad att ta hand om våra nyfödda barn. Mathias är bra på att baka och laga mat - alltså är det bättre att han gör det (utom på veckorna när han jobbar och inte hinner). Jag hatar att köra bil, Mathias kör bra - alltså är det bättre för familjen att han sköter den biten.

Jag kan räkna upp hundra grejer till men jag tror jag fick fram poängen. Jämställdhet är INTE att vi kör bil varannan gång eller lagar mat varannan gång eller att vi förstör amningen genom att Mathias ska ha hand om Elmer själv "bara-för-att".

Jag vet att många mammor idag VILL dela allt kring bebisen 50/50. De VILL inte ägna ett halvår åt ständig amning, de VILL ha egentid utan bebisen. VARSÅGODA! Jag vill INTE det. Jag känner mig INTE begränsad av att ha Elmer nära, tvärt om. Vi har en mycket stark anknytning där varken jag eller Elmer VILL skiljas åt ens för några timmar PLUS att det inte funkar för amningen. Detta är inget PROBLEM, detta är naturligt rent biologiskt. Inga som helst konstigheter (förrutom att det möjligtvis strider mot alla moderna ideer om att man ska dela allt "bara-för-att").

Detta är lixom mitt tredje barn, Jag VET vad jag gör. Jag har gjort exakt samma med de andra två och känt samma med de andra två - att jag INTE vill ha egentid första tiden, att jag VILL vara bebisen. LUGN vänner - det går över ;-) det kallas symbios och är naturligt!

När de börjar närma sig året har det släppt för mig och jag har börja känna ett behov av egentid och då har jag tagit mig egentid. Varför ska jag göra det innan jag har ett behov av det? Att jag och Elmer har en så nära relation är inte på bekostnad av hans relation med sin pappa - de HINNER bli tighta SEN. Mathias och Alvin är supertighta och tänka sig - jag var ju likadan med Alvin för 2 år sen.


Men det var ju ROLIGT att ANDRA tycker att jag lever begränsat :-D herregud, jag som trodde att det var jag och bara jag som kunde avgöra det ;-) sen tycker jag inte man kan tala om att "leva begränsat" när man pratar om något som handlar om 6 månader! SEX MÅNADER! Det är 17,5 ÅR kvar sen tills Elmer blir myndig!

Kommentarer
Postat av: Trollis

Och jag ammade vår yngsta till han var 2 år. Väldigt många som rynkar på näsan för det oxå, men friskare unge har vi inte haft faktiskt! Det är väl snart bara han på hela förskolan som inte varit borta! Peppar, peppar!



Kraaam på dig vännen!

2009-12-08 @ 20:49:13
URL: http://www.thinki.se
Postat av: Åsa

jag har aldrig tänkt att mitt liv är begränsat ;-)

Men oj va jag har begränsat mig då jag har helammat fyra barn (ammar nr 4 nu och han blir 1år snart)

kram Åsa

2009-12-08 @ 20:51:16
Postat av: carin

Men jösses.. e folk så äckliga mot dig.. tycker du tacklar kommentarerna jätte fint!



JAg har ammat mina killar länge, typ nääästan året. Och jag har inte als kännt mig begränsad. herrejsses, det e så det e med bebisar. Sen finns de puckon som trycker i de välling till dom fast de kan amma, skit löjligt tycker jag. Det behövs inte, pappan eller vem det är kan hjälpa till på så många andra sätt att få kontakt.

Har ett par ytliga bekanta som valde bort ammning pga kunna röka o drick alkohol.. jep.. bra prioriterat där!

Så nej, du klarar dig fint.. hur fan gjorde man när det inte fanns välling?? Jo, man ammade tills bebis kunde äta käk.

Kan inte folk låta dig va.. eller sluta skriva så fåniga saker. Tänk om de hade kunnat lägga ned energin på ngt vettigt ist för o hacka på dig.

Herregud, gå o lägg er!

2009-12-08 @ 21:24:38
URL: http://ocultica.bloggsida.se/
Postat av: Anonym

Men det var väl inte riktigt det som alla kommentarer handlat om ,det var ju om smittorisken att ta med sitt barn in på Gekås.

Beckah svar var att hon var tvungen att ta med honom för att hon måste shoppa och att han inte kunde klara sig utan henne en eller två timmar medans hon handlar för att hon helammar.

Om du tycker man ska gå och lägga sig tror jag nog att du missuppfattat det hela.

Det är allmänt känt att det ÄR en stor smittorisk att vistas på sådana ställen med små barn.Det är inte detsamma som att handla på lokala ica affären eller att hämta sitt barn på dagis.Flera tusen fler männsikor besöker Ullared,vilket utgör en större smittorisk.Mycket enkel logik.

Jag kan lova att det inte finns en enda läkare eller för övrigt annan sjukvårdspersonal som skulle säga emot den ekvationen,det finns inte.Det finns för övrigt en hel bunt med andra sjukdomar som man kan bli smittad av och som är luftburna.

Jag tycker att man är en stor egoist om man tar med sig ett så litet barn till Ullared för att man måste shoppa.Det är helt i sin ordning att amn vill vara med sitt barn jämt,att ha fri amning osv men det höt inte ihop med ett besök på Gekås.Punkt Slut

2009-12-08 @ 22:19:09
Postat av: Anonym

Klart att man kan ANDAS in svininfluensa!!! Har du helt missat hur det smittar???? Om någon influensa sjuk person nyser/hostar precis där du går (du går i ett moln av miljontals osynliga baciller)och du andas in detta så blir du med stor sannolikhet sjuk.

Varför tror du annars en del använder munskydd?

2009-12-08 @ 22:40:26
Postat av: Fröken höger sträcker åt vänster

Dina svar på kommentarer är så skämmiga att man dimper ner i backen. Du bemöter folk som om du är hälften så gammal än vad du är. Vad tycker du själv att du är för slags förbild mot dig själv och din omgivning, har du inget ansvarskänsla. Om du vet att din son läser din blogg sporadisk och hans 11-12åriga vänner med anser du då att visst fine jag hänger ut min son berättar att vi badade nakna för vi är bekväma här hemma av oss tills han var si och så gammal. Jag låter brösten fläka dygnet runt för jag ammar ju. Bjuder han hem kompisar till er? Visst du gör exakt hur du vill i DIN blogg javisst du säger exakt vad DU vill i DIN blogg självklart. Men du är vuxen nu och borde ta lite mera ansvarskänsla än vad du gör. Just nu tror jag folk sitter och driver med dig otroligt hårt och skrattar åt dig ist. Detta tjaffs du roar dig med nu i din blogg får mig ist att minnans din dryga dispyt med Fröken K eller som en Viss K som du kanske säger att verka sjuhelsicke mer mogne än du just nu.



Häng ut min kommentar med om du vill. Det är ju din blogg. Trevlig kväll

2009-12-08 @ 22:43:05
Postat av: Pia

Hittade du något kul på Ge-Kås? Jag tycker personligen att det är vansinnigt onödigt och ansvarslöst att ta med sina barn (läs bebisar) in på Ge-Kås (och såklart i andra folksamlingar). Svininfluensa och andra baciller kan man visst andas in likaväl som det smittar via kontakt.

2009-12-08 @ 22:45:28
Postat av: Ellas mamma

Kanon att helamma sina barn!!! Det har jag oxå gjort med mina tre... Skillnanden är att jag kanske är en "hönsmamma" tillika sjuksköterska och vet alldeles för mycket om baciller och smittor. Nej, jag hade inte tagit med min bebis till stora varuhus, inte åkt kommunalt, inte gått till simhallar m.m. Känner många som har gått på babysim men ungarna är ju sjuka jämt. Det slutar med att dem missar så många gånger att det blir ett stort hål i plånboken istället.

2009-12-08 @ 22:52:55
Postat av: Marie

Tycker den där "frågedagen" du hade för ett tag sedan var väldigt bra! Den verkade ju poppis oxå... Även om du fick mycket att göra! Du funderar inte på att ha typ en gästbok på bloggen där folk kan skriva (vänligt) och du svarar? Det skulle iallafall jag tycka vore TOPPEN!

Kram & gonatt!

2009-12-08 @ 23:03:34
Postat av: LENA

Tack för den utförliga förklaringen :) Låter bra att ni har en lösning!

2009-12-08 @ 23:36:39
Postat av: LENA

Carin eh vaddå äckliga? Jag undrar varför inte pappan kan ha sin tre månaders baby medans hon handlar är det äckligt? Hur? Det är konstigt att du uttrycker det så.

2009-12-08 @ 23:38:11
Postat av: Sara

Jag var knappt ifrån min dotter under första halvåret/året heller (det tog lång tid innan hon klarade sig utan amningen). Jag ammade ofta flera gånger i timmen, men vad är det som säger att pappan inte kan få ta hand om barnet mellan amningspauserna? Man måste ju inte som pappa vara SJÄLV med barnet i flera timmar för att få en bra relation. Pappan kan ju göra så mycket annat med bebisen: byta blöja, gosa, leka osv. Bara för att man vill att barnet ska ha nära till bröstet så behöver man inte sitta som en hök över pappans axlar. Det räcker ju med att vara inom samma hus eller så. Sen handlar det ju om en såpass kort tid som du säger. Jag skulle inte heller våga gå in på GeKås utan min lilla bebis. I så fall skulle pappan få vandra runt på parkeringen och ha nära in om det skulle behövas. Men det känns ju lite jobbigt... :-/

2009-12-09 @ 08:28:44
URL: http://www.hippiemamman.wordpress.com
Postat av: thile

Enig med Carin, fy for elaka mot deg, kjempa på, vennen, du takler de sure oppstøtene perfekt!! Heia, heia! Kramar<3

2009-12-09 @ 08:29:54
Postat av: Anonym

Smittorisken på Gekås vet jag ingenting om, men



tummen upp för amning (den tid på dagen man har friheten att koncentrera sig på barnet och på sig själv, och då man inte får stressa.)



tummen upp för naturlig nakenhet (och erotisk, när det passar).



tummen upp för din mage. Den har varit hem åt tre fina barn.



Och tummen upp för resten, som jag har glömt...

2009-12-09 @ 09:18:13
Postat av: Yosefin

Bra svar Beckah! Jag var väldigt noga med att helamma min dotter tills hon var 6 månader och fortsatte även att amma mycket efter det, utöver maten som hon då kunde börja äta. Jag kände mig inte begränsad och min dotter och hennes pappa har jättebra kontakt och har alltid haft det även om hon medans jag helammade spenderade mer tid med mig. Man måste inte, som du skrev, dela upp allting 50/50.

2009-12-09 @ 09:49:40
Postat av: Jonna

Hade du bara lagt fram dina åsikter utan att dumförklara alla som inte tycker som du så hade jag nog kunnat tycka bra om dig för vi delar ganska många åsikter. Tyvärr verkar du ha något slags behov av att trycka ner alla som ifrågasätter dig och då försvinner liksom dina argument för man stör sig på att är så himla otrevlig när du för dina resonemang. Det räcker med att du får en fråga så fäller du direkt ut klorna och ställer dig i försvarsställning. Du KAN ju svara för dig, varför gör du inte det utan att trycka ner andra? Jag kan lova dig att det du säger hade kommit fram på ett bättre sätt om du slutade tro att alla bara vill dig illa för att de ifrågasätter dig.

2009-12-09 @ 10:33:35
Postat av: M

Det är ju så normala mammor beter sig, att vilja vara nära och lyssna till sitt barn. De loosers som käftar hör väl till de som gör allt för att ta mindre ansvar och som har en dålig anknytning men de skulle de aldrig erkänna.



2009-12-09 @ 10:50:38
URL: http://www.cloudberry1st.devote.se
Postat av: Cloudberry

Tillägg.



Jag skulle inte heller har tagit med en sådan liten till en stor folkmassa inomhus i dessa svininfluensatider.



Jag dumförklarar de som springer ut med ungen bland folksamlingar innan ungstackarn ens hunnit bli 2-3 månader.

2009-12-09 @ 14:54:55
URL: http://www.cloudberry1st.devote.se
Postat av: Pelikan

Jag kom på det: tummen upp för barncancerfonden!



Dessutom vill jag tillägga att du inte alls dumfärklarar eller trycker ner någon. Tvärtom säger du att alla måste hitta sin uppdelning liksom du har hittat din.

2009-12-09 @ 18:14:26
Postat av: carin

LENA



Jag tycker att det är äckliga dryga kommentarer folk ägnar sig åt att knåpa ned till beckah.

Inget äckligt med att M tar hand om E.. det gör han ju redan 50/50 med beckah.

Jag tycker att alla i sverige har rätt till en åsikt, detborde gälla beckah med utan att folk slår henne på fingrarna.

Har man ingen barnvakt så har man inte, och ammar man så ammar man.Sen skriver hon själv att hon tycker att hon inte är en bra förare, då ÄR det bättre att M kör i så fall.

Folk gör som de vill med sina barn (på gott o ont ibland). Men det ÄR INGEN barnmisshandel att ta med sitt barn till Gekås..nu gick allt bra? eller?! Dog elmer??!! punkt slut.

2009-12-09 @ 19:57:57
Postat av: Åsa i Kinnahult

Jämställdhet my ass!!! Jämställt blir det först när männen börjar föda barn, och fram till dess tror jag faktiskt att vi är fullt kapabla att själva bestämma över "arbetsfördelningen" hemma. Vissa saker kan inte männen göra bara att acceptera. Vaddå oansvarigt att ta med barnen och handla? Det som är oansvarit är dom som ev. sticker ner handen/huvudet i vagnen för att titta på en liten bebis. Men vem hinner med det på Ge-Kås. Kör på Rebeckah, Det är du som är mamma åt dina barn och du fixar alldeles utmärkt att fatta era beslut!!!

2009-12-09 @ 23:49:57
Postat av: Madeléne

Håller med dig till 1000% om vad jämnställdighet innebär.

Även när det gäller fri ammningen. Det är för övrigt det sättet som rekomenderas före begränsad amning från bb.



Jag kör även fri amning, vill hon ha tutte, då får min lilla dotter det oxå, inte mer med det. Tro fasen man blir ngt begränsad men det är ett val man tar för barnets bästa.

Kan man amma så är ju det kanon bra.

Tutte+amning är så mke mer n bara mat. Det är en trygghet..



Ska det vara att man är höns mamma med egoistisk separations ångest nu då?? när man väljer att friamma..

löjligt

2009-12-10 @ 01:37:01
URL: http://whoismadelene.blogg.se/blogg
Postat av: Madeléne

Men jösses! Beckah är väll för fasen en vuxen människa som är mogen nog att ta sina egna beslut gällande sina barn.

Visst jag skulle ej ta min dotter ut till ullared. Och anser hon att hon vill ta med sin son till Ullared s är det hennes beslut. Hon är en vuxen människa och hon förtjänar möjligtvis att få den respekten en vuxen människa ska ha!

moral kärringar, sköt era egna barn istället för att försöka ta hand om andras.

2009-12-10 @ 01:43:50
URL: http://whoismadelene.blogg.se/blogg
Postat av: Petra

Kikade in från himmelohelvete. Du har så rätt i detta du skriver. Jag är likadan!

Lycka till med allt!

2009-12-10 @ 11:01:08
URL: http://pepa77.wordpress.com
Postat av: sonja abrahamsson

det där var inte en så hatisk kommentar, men shit vad jag älskar arga och upprörda kommentarer!!



jag har aldrig fått det innan, men nu när jag börjat blogga på mama har jag lyckats få två som retar sig på mig. Jag hoppas det blir fler! hoppashoppashoppas!

2009-12-10 @ 11:22:45
URL: http://mama.nu/blogg/sonjas-blogg
Postat av: BeckaHBitcH.se

Sonja - du kan få några av mina :-D jag har en hel bunt. Undrar om man kan sälja dem på tradera eller något så man har någon nytta av dem? :-P

2009-12-10 @ 11:34:55
URL: http://beckahbitch.se
Postat av: Malin Rydberg

Jag håller med den som tidigare skrev att det är svårt att gilla dig när du många gånger är så fruktansvärt otrevlig när du svarar på frågor eller kommentarer. Även om man skulle hålla med dig i sakfrågan blir man avogt inställd just för att du är extremt snabb på att idiotförklara precis alla som kanske inte tycker som du, eller kanske råkat läsa fel i ett inlägg, eller missförstått något, eller helt enkelt beter sig precis som du själv gör.



En annan sak jag också stör mig på är att du är väldigt duktig på att inte svara alls när det t ex visat sig att du har fel (som t ex i frågan om hur svininfluensa smittar). Istället försöker du, oftast mindre framgångsrikt, fokusera på någon annan detalj i diksussionen eller helt enkelt bara upprepa tidigare åsikter för att undvika den egentliga frågan.



Jag upplever också att du väljer bort att svara på allt som känns det minsta obekvämt att diskutera eller svara på, men är samtidigt sjukligt snabb på att göra en diskussion om vilken oskyldig sak som helst väldigt obekväm för alla andra. Genom att vara så fruktansvärt otrevlig som du faktiskt oftast är.



Det är därför jag inte tycker det minsta synd om dig för de elaka, sura eller otrevliga kommentarer du får ibland. What goes around comes around, liksom. Jag tror att de elaka kommentarerna skulle minska dramatiskt så fort du börjar behandla andra som du själv vill bli behandlad.



Nu får jag väl stryk för det här men som en vis kvinna en gång sa: Det enda som krävs för att man ska ha rätt att uttrycka sig är att man känner för det. God Jul!

2009-12-10 @ 21:45:29


Missa inga nya blogginlägg - prenumerera med Bloglovin!


bloglovin

Varför prenumerera? Läs ->



Läs detta innan du skriver:

Eventuella svar skriver jag här, inte i din blogg.
Försök undvika elakheter, det är så tröttsamt och onödigt.
Rena reklaminlägg/spam undanbedes.

Vill du tipsa om en tävling? Det får du gärna göra men gör det helst genom en kommentar HÄR

Tack för din kommentar :-)




Kommentera inlägget här:

Namn:
Spara uppgifter?

E-postadress: (Visas bara för Beckah)


URL/Bloggadress:


Vad har du på hjärtat?:

Trackback