Jag skjuter INTE raketer

Då var det raketsäsong igen tyvärr. Vi har fortfarande inte kommit längre i vår utveckling tydligen. Vi lyckas fortfarande fascineras av lite färgprickar på himlen? Ja, inte jag, kan jag säga. Det krävs liiite mer än så för att jag ska tycka att något är sevärt, men nu är ju inte det huvudorsaken till att jag INTE skjuter raketer.

1. Miljön tar skada
Det är fruktansvärt dåligt för miljön. Så väl tillverkning som frakt, uppskjutningen och sedan resterna som sprider sig i naturen är dåliga. Det är bilar också såklart men bilen är en nyttopryl, raketer skadar miljön helt i onödan.

2. Det är dyrt
Jag kan komma på en miljon bättre grejer att lägga mina pengar på. På vår familj eller på välgörenhet tex. Det är dessutom en kostnad för sjukvården som får ta hand om, av raketer skadade, människor.

3. Det är farligt
Vi snackar små bomber här, saker som smäller, exploderar. På nyårsafton, när många tagit sig ett par glas (för mycket). En extremt dålig kombination. Jag trivs med att ha 2 armar, två händer och 10 fingrar. Varje år läser man om diverse tragiska händelser pga raketer och smällare. Raketer som vält och stuckit iväg rakt fram istället för uppåt är ett exempel. Raketer i barnvagnar.

4. Det låter illa
Höga ljud är inte nyttigt varken för människor eller djur. Vi (vuxna) människor kan dock förstå vad som händer och varför det låter. Det kan inte djuren och de små barnen. De blir SKITRÄDDA vissa av dem! varje år måste mängder av djurägare fly sina hem och sitta ute i ingenstans med sina stackars hundar för att hundarna helt enkelt inte skulle klara av tolvslaget psykiskt pga allt oljud. Massor av småbarn vaknar och gråter. Förstå vilken skräckupplevelse det måste vara.

5. Det är kallt
Varför ska jag släpa på mig kläder och gå ut och frysa mitt i natten som ett fån när jag kan sitta kvar i soffan inne i värmen och skåla.


Om världen la lika mycket pengar på positiva saker för miljön, djuren och alla små barn så skulle vi leva i en fantastiskt mycket bättre värld.



Var rädda om er och er omgivning nu på nyår!


______


Läs gärna övriga inlägg i kategorin "Råd, hjälp & information" också.

Kommentarer
Postat av: lisa

håller med dig på varje punkt! min hund är lycklitvis inte rätt för fyrverkerier men jag har flera vänner vars hundar ballar ur totalt. plus att barn från krigsländer blir rejält skrämda och mår dåligt när det börjar smälla. jag bojkottar allt som har med fyrverkerier att göra!

2009-12-30 @ 12:23:42
Postat av: Malin - brandteknologen

Jag tycker att fyrverkerier är jättefina att titta på, men jag har inte vuxit upp med att skjuta fyrverkerier och kommer inte börja göra det heller. Dessutom stör jag mig något fruktansvärt på de som skjuter ströraketer nu i mellandagarna, vad är poängen med det? Tycker att det endast skulle vara tillåtet mellan 18-01 eller liknande på nyårsnatten (från 18 för att det finns småbarnsfamiljer som firar "tolvslaget" tidigare så att barnen kan gå och lägga sig i vanlig tid). Eller allra helst, att det inte vore tillåtet för privatpersoner, utan att det var staden som anordnade ett fyrverkeri för invånarna. Det skulle också vara påfrestande för djur och barn, men inte i samma utsträckning i alla fall då det skulle vara koncentrerat till en kvart totalt eller liknande, och ett ställe.



Det skulle kanske inte vara fel att behöva söka tillstånd hos räddningstjänsten för att få lov att skjuta upp fyrverkeripjäser. Det är ju faktiskt explosiv vara det handlar om. Vissa klarar inte av att hantera levande ljus hemma, varför skulle de då klara av explosiva ämnen?



Det finns mycket att fundera på i detta ämne... Som sagt så tycker jag att det är jättefint med fyrverkerier, men jag skulle kunna tänka mig att skippa det helt om det vore nödvändigt, främst för miljöns skull, men också för att minska hanteringen av explosiv vara hos gemene man, och av hänsyn till de som drabbas av ljuden.

2009-12-30 @ 12:54:58
URL: http://detbrinner.blogg.se/
Postat av: Anonym

Men du...gör så här. Skicka över Mathias till oss tjejer så ska vi ta hand om honom och låta han få leka av sig lite med oss. Inkluderat med smällare förståss.

2009-12-30 @ 13:05:24
Postat av: Becca

Håller med =) Jag är inte uppväxt med att smälla raketer och det ska inte mina barn heller göra.

2009-12-30 @ 13:37:35
URL: http://[email protected]
Postat av: Filura

Jag kunde inte hålla med dig mera! DYRT som attan är det ju verkligen! Nä, jag har annat jag vill lägga mina pengar på faktiskt! Vi köper inte raketer och smäller då absolut inga =). Vi brukar inte ens gå ut, då barnen faktiskt sover då kl är 24. Däremot så kan vi åka ner och titta på fyrverkerierna i stan kl 17 när det skjuts där av kommunen, men det är mer för att komma ner till stan och träffa folk =)

2009-12-30 @ 13:48:24
URL: http://www.mysfias.se
Postat av: Jennie

Håller inte direkt med, jag är nykter och har dessutom råd att lägga de pengarna på onödiga och vackra saker som raketer på nyårsnatten. Har själv hundar, hästar och de är ej rädda för ljudet. Hade de haft det hade jag inte använt raketer. Jag bor några hundra meter från närmsta grannarna så jag stör inte andra med nerskräpningen heller.

2009-12-30 @ 17:11:03
Postat av: BeckaHBitcH.se - triss i gossar

Men snälla du?



"Jag bor några hundra meter från närmsta grannarna så jag stör inte andra med nerskräpningen heller."



Detta är väl ändå inte seriöst menat?



De små pappersbitarna som landar i naturen är ju det minsta problemet med miljöförstöringen som fyrverkerierna medför. Det var ju inte riktigt det jag syftade på och dessutom så handlar det ju inte om att grannarna kan SE skräpet, att DET skulle vara problemet? Tror du att det är vad miljöförstöring handlar om? Att det är fult med skräp på marken?

2009-12-30 @ 17:21:36
URL: http://beckahbitch.se
Postat av: Camilla

Jag hör till de som skjuter lite raketer varje nyår.. Har vuxit upp med det om nu det kan vara nån anledning vette busen..

Men hur som haver så tycker jag att det är grannt som bare den .

Jag köper inga mängder på nåt vis för jag håller med om att det är dyrt!

Men det är ju helt upp till var och en i slutändan.

Gott nytt år till dig och dina grabbar



2009-12-30 @ 17:53:57
URL: http://cacemillas.blogg.se/
Postat av: Amis

Hej,

Fin blogg =)

Vill du vara med och tävla om 4 läckra ögonskuggor från MAC?

Ta i sådana fall en koll på min sida.

Tävlingen avgörs på fredag.

God fortsättning!

2009-12-30 @ 18:18:23
URL: http://www.metrobloggen.se/amis
Postat av: soffie

håller med, det är sjukt onödigt att skjuta en massa onödiga rakter!

2009-12-30 @ 19:04:02
URL: http://soffies.webblogg.se/
Postat av: Linda

Håller med dig i flera punkter, speciellt miljöfrågan och att folk/djur blir skrämda och själv så är jag skiträdd för att smälla egna raketer. Förbjuder min sambo att göra det bland annat... Däremot så tycker jag att det är fint att titta på, på avstånd. I Göteborg ordnar GP ett stort och fint fyrverkeri vid 17-tiden varje nyårsafton. Lite bättre tid (och avstånd för mig :-) ) och det har jag sett på sedan jag var liten. Det har blivit en tradition att inleda festligheterna med det fyrverkeriet.



Hur får man såna där fina snöflingor i bloggen? Jag vill också ha. :P



Tack för en fin och intressant blogg! Hoppas att du/ni får en fin nyår!

2009-12-30 @ 19:05:45
Postat av: En tjock katt i en smal värld

Jag orkar inte ens engagera mig med raketer. Titta på skiten kan jag göra, om det är i närheten...

2009-12-30 @ 19:24:07
URL: http://tjockkatt.webblogg.se/
Postat av: Lillis

om jag nu tycker annorlunda än vad du tycker i denna fråga ... vad skulle Du kalla mig då?? du brukar juh vräka ur dig ett och annat barnsligt...?

Nyår i min familj= tillsammans med nära och kära, god mat, champis, kramar, skratt OCH smällare kl 12 ... alla tycker vi olika. jag kan ta din åsikt om detta, kan du ta min???

2009-12-30 @ 19:27:44
Postat av: Frida

Väligt bra punkter Beckah och du har en suverän blogg, tål att sägas fler gånger =))



Själv har jag växt upp med fyverkerier och smällare och tyckte att det var skitkul som liten.



Jag fick lära mig tidigt just det här om hur farligt det kan vara, speciellt med smällare som var tillåtet då innan de tog bort dem helt och hållet.



MEN jag tycker att det hela har urartat, hur kul jag än tyckte att det var och hur vackert jag än tycker att det är så kan jag säga att idag skjuts det hej vilt och det är livsfarligt.



Inte bara för dig själv utan även för andra.



Förra året kunde jag inte gå utanför dörren och titta på alla fyverkerier pga att något jädra stolpskott nästa skjöt in en raket i lägenheten föregående år.



Och raketerna var rejält nära även förra året....



Jag skjuter inga raketer eller smällare själv sedan flera år tillbaka pga av detta och låter endast min dotter hantera ett tomtebloss, det räcker gott och väll.



Men jag tycker det är vackert och vill gärna titta på det så jag kanske motsäger mig själv lite där =)



Jag säger bara, överlåt det till proffsen. Man uppskattar fyverkerier på ett helt annat sätt.



God fortsättning på Er

Kram Frida





2009-12-30 @ 20:02:56
Postat av: Geshiia - mamma till två pojkar

Vi kommer med smälla rakter, var faktigst och köpte de sista idag. :) Skräpet som syns plockar vi så klart upp, dyrt behöver det inte bli heller det beror ju på hur mycket man lägger ut på raketer. det handlar ju om vad plånboken tillåter vi har inte så jäkla gott om pengar nu men lite raketer är faktigst inte så dyrt. Låter gör det men inte "illa" illa? Lillgrabben får ha hörselskydd och Robin vill vara utan hörselskydd. Omgivningen med rädda djur osv behöver jag ju inte bry mig om uppenbarligen eftersom de sitter ju mitt ute i ingenstans redan. Resten hmm jaa.. vafan det sker en gång per år. Kallt är det ja men va sjutton det är ju decembermånad? =)



Vi lyckas fortfarande fachineras av lite färgprickar på himlen? Japp det sker så sällan så när det väl händer så är det fint att titta på. :)

2009-12-30 @ 20:14:32
URL: http://geshiia.blogg.se/
Postat av: Madde

Hej :)



Hur mår du idag?



Kram /M

2009-12-30 @ 20:59:00
URL: http://maddisenj.blogg.se/
Postat av: Kristin

Ja, har man sett en skotträdd hund en nyårsnatt så skjuter man aldrig mer rakter...

2009-12-30 @ 21:16:59
URL: http://winnertaco.blogg.se/
Postat av: Jennie edinge

Håller med på alla punkter, när man var fjortisar var det ascoolt att hänga i centrum full som en vet ifan, o kolla på reketerna... Sen sprängde en släkting bort halva ansiktet och då slutar man tycka det e coolt.. Är nervig på hur 2 åringen hanterar det, pga förra året var han bara 1 och räckte han fick tutte så somnade han om igen.. Det som är skönt är att vår hund vi hade innan var så sjukt skotteädd, så detta året är första året på 10 år som jag o mannen kan titta på fyrverkerierna ihopa, utan att den ena sitter i en gasrob för att lugna hunden..men tror jag somnar väldigt tidi(piggheten e inte vad den ska med en 2åring och en 5 veckors bebbe;-)).



Ps; blev uberbesviken på vissa saker jag beställde från babykungen, satan vad små vissa saker är!!! Fick lägga plaggen i urväxta tradera påsen helt oanvända( var en rea overall med silversömma, jättekort och gjorde så bebben hade uringat och snoppen på nacken typ 0-3 månader) men bodys och byxornavar stora, jättekonstigt:/)

2009-12-30 @ 21:44:06
Postat av: BeckaHBitcH.se - triss i gossar

Nej va trist med overallen :-/ jag har baratröjor och bodies därifrån så jag har aldrig testatr overallerna. Har du mailat dem?

2009-12-30 @ 21:58:52
URL: http://beckahbitch.se
Postat av: joh

håller fullständigt med , i våran familj köper vi inte heller raketer , totalt onödigt :O /Joh

2009-12-31 @ 12:55:29
URL: http://stilltrash.blogg.se/
Postat av: Rosie

Jag ser att du verkar vara en person som är angelägen om miljön och planeten, hm, men kläderna som du köper till dina barn kollar du väl knappast upp? Vilka som tillverkar (från början) och i vilka förhållanden de får leva? Nä just det, vi lever alla i en hyckleri-bubbla och alla vill vara duktiga men tyvärr, du är nog långt ifrån en miljövän ;)

2010-01-01 @ 23:26:34
Postat av: BeckaHBitcH.se - triss i gossar

Så det är allt eller inget menar du? :-)

2010-01-01 @ 23:44:26
URL: http://beckahbitch.se
Postat av: Trollis

Gillar inte raketer jag heller. Det låter alldeles för mycket.

2010-01-02 @ 09:43:08
URL: http://www.thinki.se


Missa inga nya blogginlägg - prenumerera med Bloglovin!


bloglovin

Varför prenumerera? Läs ->



Läs detta innan du skriver:

Eventuella svar skriver jag här, inte i din blogg.
Försök undvika elakheter, det är så tröttsamt och onödigt.
Rena reklaminlägg/spam undanbedes.

Vill du tipsa om en tävling? Det får du gärna göra men gör det helst genom en kommentar HÄR

Tack för din kommentar :-)




Kommentera inlägget här:

Namn:
Spara uppgifter?

E-postadress: (Visas bara för Beckah)


URL/Bloggadress:


Vad har du på hjärtat?:

Trackback